collapse

Reklama

Autor Wątek: Brak potwierdzeń ewuś kiedy pacjent nie był planowany  (Przeczytany 17818 razy)

Offline XMAN

• Zaawansowany
  • **
  • Pomógł? 2
Odp: Brak potwierdzeń ewuś kiedy pacjent nie był planowany
« Odpowiedź #30 dnia: Lutego 06, 2013, 20:53:35 pm »
u mnie po imporcie z "zjebusia" pokazywalo ze jest uprawniony a i tak w rejestrze swiadczen i w GDR pokazywalo ze brak uprawnienia.

ciekawy jestem jak duze jednoski poradza sobie z odzyskaniem pieniazkow. niby w umowie jest ze ewus, ale w jak ubezpieczony do dlaczego mamy nie dostac za ubezpieczonego kasy. trza bedzie  sie sadowac ;)

Offline ciesla

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 1
« Odpowiedź #31 dnia: Lutego 07, 2013, 08:56:24 am »
A ja zrobiłem tak - wszedłem w moduł "Refundacje" -> "Rejestr świadczeń" -> zaznaczyłem odpowiednią umowę, ustawiłem datę od 1 do 31 styczeń i dałem "szukaj" -> później ctr +F6 i opcja "odświeżenie zestawu świadczeń". Kolejną czynnością jest wygenerowanie raportu (nowy raport -> komunikat świadczeń ambulatoryjnych i szpitanych) wówczas zsynchronizują się świadczenia mające uzupełnione kod Ewuś, oświadczenie lub dowód ubezpieczenia a świadczenia bez uzupełnionego ubezpieczenia będą na czerwono i nie załączą się do raportu. Wysyłamy raport do NFZ. Później jeszcze raz wchodzimy  "Refundacje" -> "Rejestr świadczeń" -> zaznaczamy odpowiednią umowę, ustawiłem datę od 1 do 31 styczeń, zaznaczamy tylko "STOP" (pokaż błędne zlecenia) i  dajemy "szukaj" -> później ctr +F6 i opcja "odświeżenie zestawu świadczeń". Wychodzimy z rejestru świadczeń i wchodzimy opcje -> opcje-> zakładka rejestr świadczeń, sposób synchronizacji " Generowanie raportu pozbawionego....". Później generujemy nowy raport który będzie z ostrzeżeniami i wysyłamy do NFZ. Mam nadzieje że zrozumiale opisałem jak coś to pytać  :)

Offline Alina1

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 1
« Odpowiedź #32 dnia: Lutego 07, 2013, 09:07:21 am »
A ten drugi raport dałeś jako oznaczenie świadczeń jako sprawdzone w ewus?

Offline ciesla

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 1
« Odpowiedź #33 dnia: Lutego 07, 2013, 09:18:59 am »
drugi raport generujemy jak ustawimy rozliczenia->(rozwijamy pierwszą zakładkę - zieloną) opcje -> opcje -> rejestr świadczeń -> sposób synchronizacji -> "Generowanie raportu pozbawionego informacji o dokumentach uprawniających". Oczywiście jak wygenerujemy wszystkie raporty bez "ubezpieczeń" musimy tą opcję ustawić na "standardowy".

Offline Alina1

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 1
« Odpowiedź #34 dnia: Lutego 07, 2013, 09:24:06 am »
I masz już zweryfikowane te świadczenia przez fundusz? czy fundusz przyjął takie bez sprawdzenia ubezpieczenia czy nie?

Offline XMAN

• Zaawansowany
  • **
  • Pomógł? 2
« Odpowiedź #35 dnia: Lutego 07, 2013, 09:29:44 am »
A jak generujesz ten raport to swiadczenia bez ewusia ida na szoi ???? bo ja interpretuje to jako ze swiadczenia bez ewusia sa usuwane z raportu ale nie bedzie w nich juz bledu :

"i nie będą wykazywane w raporcie statystycznym"

kamsoft powinien natychmiast rozwiazac problem i naswietlic sytuacje tak zeby nie bylo znakow zapytania !

Offline ciesla

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 1
« Odpowiedź #36 dnia: Lutego 07, 2013, 09:37:27 am »
A jak generujesz ten raport to swiadczenia bez ewusia ida na szoi ???? bo ja interpretuje to jako ze swiadczenia bez ewusia sa usuwane z raportu ale nie bedzie w nich juz bledu :

"i nie będą wykazywane w raporcie statystycznym"

kamsoft powinien natychmiast rozwiazac problem i naswietlic sytuacje tak zeby nie bylo znakow zapytania !

chodzi mi że świadczenia bez ewusia nie będę wykazywane w tym pierwszym raporcie a w drugim po odświeżeniu błędnych świadczeń i ustawieniu odpowiednich opcji już będą wykazane te świadczenia.

Świadczenia u których miałem potwierdzenie z ewuś (pierwszy raprot) mam już wysłane, potwierdzone i rozliczone. Świadczenia które nie miały kodu weyfikacji dopiero dzisiaj wysłałem i nie mam jeszcze potwierdzenia z NFZ.

Offline kleksiq

• Zaawansowany
  • **
  • Pomógł? 1
« Odpowiedź #37 dnia: Lutego 07, 2013, 10:00:22 am »
My już mamy rozliczony styczeń, rachunki wystawione i bład jak poniżej.
« Ostatnia zmiana: Lutego 07, 2013, 11:16:56 am wysłana przez kleksiq »

Offline ciesla

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 1
« Odpowiedź #38 dnia: Lutego 07, 2013, 11:09:55 am »
Plik generowany po aktualizacji w wersji 2013.00.0.11 bez "informacji o dokumentach uprawniających" jest błędny. Wysłałem i dostałem raport zwrotny z NFZ z błędem "2030102". Dzwoniłem do NFZ i jest to wina producenta oprogramowania bo brakuje 1 elementu w raporcie. Więc czekamy na kolejną aktualizację  :)

Offline XMAN

• Zaawansowany
  • **
  • Pomógł? 2
« Odpowiedź #39 dnia: Lutego 07, 2013, 11:20:36 am »
kamsoft gra na zwloke ??

Offline Kozak_K

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #40 dnia: Lutego 07, 2013, 12:17:41 pm »
Zrobiłem raporty ze wszelkimi opcjami. Najnowszy z opcją nie wysyłania dokumentów potwierdzających wrócił z błędem:
Zestaw świadczeń;50201040;Dokument elektroniczny potwierdzający uprawnienia, wystawiony przez NFZ o przekazanym id nie występuje w bazie OW NFZ. Id okresu/uprawnienia: (3) 1
A najciekawsze że większość tych świadczeń w parametrach ma wpisane kod autoryzacji eWUŚ. Zakręcenie. Fundusz nie potwierdza własnych kodów które wystawił po sprawdzeniu. 1;2013-02-05;2013-02-05;PL;eWUŚ;OW NFZ: 11;Kod autoryzacji eWUŚ: L1113M00201670220 z dnia 2013-02-05

Offline it.bydg

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 0
  • kujawsko-pomorskie
« Odpowiedź #41 dnia: Lutego 08, 2013, 09:55:48 am »
Nie znaczy to, że będzie można zweryfikować wstecznie. To dla tych co sprawdzali w ewuś ale nie zapisali sobie nigdzie kodów. Zgodnie z komunikatem funduszu można wysłać świadczenia bez kodu autoryzacji. Ale MUSI być pacjent sprawdzony. Jeżeli ktoś tego nie sprawdził to cienko to widzę.

Witam
jaki komunikat funduszu?
może ktoś napisać jak wysłać świadczenia które nie były sprawdzone w ewuś na początku stycznia przychodnia nie miała jeszcze skonfigurowanego ewusia?

Pacjenci przecież są ubezpieczeni niezależnie od tego czy ktoś sprawdzał, czy wyśle je z tą opcja:

Generowanie raportu pozbawionego informacji o dokumentach uprawniających ? po wykonaniu synchronizacji rejestru świadczeń, okresy finansowania, dla których wymagane jest przekazanie dokumentów uprawniających, nie będą oznaczane jako błędne i nie będą wykazywane w raporcie statystycznym

Pozdrawiam

Offline Paweł

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 525
  • Zachodniopomorski OW
« Odpowiedź #42 dnia: Lutego 08, 2013, 09:59:13 am »
Pacjenci przecież są ubezpieczeni niezależnie od tego czy ktoś sprawdzał

My to wiemy ale niestety każdy musi się wyspowiadać z tej wiedzy w raporcie statystycznym :)

Offline it.bydg

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 0
  • kujawsko-pomorskie
« Odpowiedź #43 dnia: Lutego 08, 2013, 10:29:28 am »
Witam

a komunikat nfz bydgoszcz ?

Komunikat w sprawie szczególnych zasad rozliczania świadczeń za styczeń 2013 r. po wprowadzeniu systemu eWUŚ (2013-01-31)
http://www.nfz-bydgoszcz.pl/article/ewus/article.php?id_item_tree=e37c751c6fa98dec6fb518800554a3fe&id_art=2bba090f71fc591e9aefbfc82210690c

W stecz sie przeciez nie sprawdzi uprawnienia?

Pozdrawiam

Offline Paweł

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 525
  • Zachodniopomorski OW
« Odpowiedź #44 dnia: Lutego 08, 2013, 10:31:28 am »
Jednocześnie na świadczeniodawcy będzie spoczywał obowiązek szczegółowego rozliczenia świadczeń udzielonych w okresie przejściowym - nie później niż do 10 marca 2013 r., w wymaganym formacie elektronicznym (raport statystyczny i rachunek)

I tak trzeba będzie wysłać raport za styczeń. To zmienia tylko tyle, że teraz zapłacą i dają czas na dostosowanie systemów świadczeniodawców.
Wstecznie uprawnień się nie sprawdzi i dlatego trzeba wpisać albo oswiadczenie albo dokument ubezpieczenia.

* Szukaj

* Kto jest on-line

• Kropka Gości: 557
  • Kropka Ukrytych: 0
  • Kropka Użytkowników: 1
  • Kropka Użytkownicy online:

Reklama

* Aktywni

Paweł Paweł
9409 Wiadomości
mpi
3356 Wiadomości
PiotrSz
3285 Wiadomości
Michał Michał
3191 Wiadomości
karolweksler
3153 Wiadomości
09061303
3079 Wiadomości
Edward_B Edward_B
2968 Wiadomości
Bartosz Bartosz
2375 Wiadomości
maciek777 maciek777
2201 Wiadomości
cilazapril cilazapril
1634 Wiadomości

Reklama

Reklama

Style:3: index (domyslny), Portal (default), Display (default).
Pod-szablony:8: init, html_above, body_above, portal_above, main, portal_below, body_below, html_below.
Pliki językowe:8: SPortal.english (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), SPortal.english (domyslny), index+Modifications.english (domyslny), index+Modifications.polish-utf8 (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), index.english (domyslny), index.polish-utf8 (domyslny).
Arkusze stylów:1: portal (default).
Uwzględnione pliki:15 - 738KB. (pokaż)
Użytych zapytań: 29.

[Pokaż zapytania]