collapse

Reklama

Autor Wątek: raport statystyczny za styczeń  (Przeczytany 12743 razy)

Offline Lena

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 1
raport statystyczny za styczeń
« dnia: Lutego 01, 2013, 13:47:14 pm »
Witam
Raport statyst za styczeń w pierwszym podejściu miał zerową wartosc inaczej mówiąc nic sie w nm nie zapisało. Zrobiłam aktualizację no i zapisał sie, ale z 1/3 pacjentów. Po drodze ukazał się komunikat, że do jednego świadczenia jest więcej jak jedna podstawa ubezpieczenia. Przegladałam te pozycje i tak w jednym przypadku bez sprawdzania w Ewuś ( w tamtym czasie jeszcze u mnie nie działał) podałam przez kolejne 10 dni (od 02.01.2013 do 15.01.2013) jako dowód leg emerta z podanym nr i dniem wydania. u jednego pacjenta zapisało sie w raporcie poprawnie u innego nie!!! Nie sądzę też żeby błędem było to, że w cylku 10-dniowym 2 dni wykazałam z oświadczenia pacjenta a reszte 8dni sprawdzone było juz w Ewuś... Nie zapisali mi sie pacjenci, którzy przez cały cykl sprawdzani byli w Ewuś w Kspps. O co kaman?? >:(

Offline Kor

• Zaawansowany
  • **
  • Pomógł? 2
Odp: raport statystyczny za styczeń
« Odpowiedź #1 dnia: Lutego 01, 2013, 15:56:20 pm »
Witam
U mnie to samo.
Wszyscy pacjenci sprawdzani w ewuś od samego początku.Próba zapisania raportu statystycznego kończy się pojawieniem informacji o błędzie GDR .(Brak dokumentu uprawniajcego dla okresu finansowania)
Przeszli tylko pacjenci którzy nie mieli potwierdzonego w ewusiu ubezpieczenia i podpisywali oświadczenia.

Przeszukałem  forum i niestety niewiele informacji na ten temat. W jednym z postów jest informacja na temat statusu ubezpieczenia zamiast U ma być EL .Ale jak to ustawić?
Dziękuję za wszelkie wskazówki.
Pozdrawiam

Offline mall

• Zaawansowany
  • **
  • Pomógł? 3
« Odpowiedź #2 dnia: Lutego 01, 2013, 16:58:27 pm »
Dołączam do klubu.
Podczas próby generacji raportu świadczeń dotyczących rehabilitacji ambulatoryjnej, otrzymuję taki sam wykaz błędów GDR:
"Brak dokumentu uprawniającego dla okresu finansowania."
Sprawdziłam- wszystkie braki dotyczą dat sobotnio-niedzielnych, kiedy pracownia jest nieczynna a więc i pacjenci nie są sprawdzani, bo i po co.
Zaznaczenie opcji "NIE" przy pytaniu, czy usunąć z raportu niepoprawne epizody, powoduje, że raport w ogóle nie zostaje wygenerowany.

Offline gosiaczek

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 2
« Odpowiedź #3 dnia: Lutego 02, 2013, 00:21:56 am »
Dołączam do klubu,
u mnie wszystkie świadczenia sprawdzone w e-wuś importują się ale mam problem z resztą , pacjenci z oświadczeniem importują się częściowo tzn. jeden pacjent się importuje a inny nie, ci którzy sie importują robią to dziwnie np. świadczenia wykonano 7.01.-18.01.2013 i codziennie jedno świadczenie nie importuje się a reszta tak , ponadto tam gdzie jest wpisana rmua też nie wchodzi ale jest nadzieja  WNIOSEK DO NFZ i UPROSZCZONY RAPORT STATYSTYCZNY NA CD  :-\

Offline gabfiz

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #4 dnia: Lutego 02, 2013, 01:54:22 am »
Dołączam do klubu.
Podczas próby generacji raportu świadczeń dotyczących rehabilitacji ambulatoryjnej, otrzymuję taki sam wykaz błędów GDR:
"Brak dokumentu uprawniającego dla okresu finansowania."
Sprawdziłam- wszystkie braki dotyczą dat sobotnio-niedzielnych, kiedy pracownia jest nieczynna a więc i pacjenci nie są sprawdzani, bo i po co.
.....

można to ominąć w taki nieco pokrętny sposób
na Karcie pacjenta dodać dokument potwierdzający prawo do świadzczeń
jeśli nie mamy spisanych danych z dokumentów ubezp. pacjentów , to wykorzystać opcję najlepiej jako "inny"
Inny dokument potwierdzający uprawnienia
- Nazwa dokumentu np. wpisać oświadczenie pacjenta
- Identyfikator dokumentu (o ile numer występuje na dokumencie)
- Data wystawienia dokumentu (o ile data występuje na dokumencie)
- Nazwa podmiotu , który wystawił dokument np. nazwisko pacjenta
okres obowiązywania powinien objąć daty wykonywania świadczeń

następnie w karcie świadczeń przy kliencie w zakładce "uprawnienia" odznaczyć zielonym ptaszkiem dodane uprawnienie
i połyka   :-X

trochę oszustwo ale dotyczy to dni kiedy nie były wykonywane świadczenia

Offline Kor

• Zaawansowany
  • **
  • Pomógł? 2
« Odpowiedź #5 dnia: Lutego 02, 2013, 11:41:16 am »
Witam
Wysłałem jednego pacjenta w ten sposób.Fakt raport statystyczny dał się wygenerować i zapisać , ale procedury zostały wysłane podwójnie. Raport zwrotny z  SZOI wykazał błędy.
Pozdrawiam

Offline Lena

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 1
« Odpowiedź #6 dnia: Lutego 02, 2013, 15:43:28 pm »
Dzieją się cuda... Tak jak pisze Gosiaczek, uproszczony rachunek. termin do marca... Ciekawe rzeczy dzieją się. Czyżby przyznali sie do porażki.... a takie były ochy i achy. Bolesny ten poród. Pzdrawiam wszystkich po tej stronie  :) :)

Offline mall

• Zaawansowany
  • **
  • Pomógł? 3
« Odpowiedź #7 dnia: Lutego 02, 2013, 16:11:19 pm »

jeśli nie mamy spisanych danych z dokumentów ubezp. pacjentów , to wykorzystać opcję najlepiej jako "inny"

Tylko po co kombinowac w ten sposób?
Zgodnie z komunikatem NFZ z 07.01.2013r, dotyczącym zasad wykonywania sprawdzeń w reh amb.( bo taką rozliczam) "sprawdzenia w EWUŚ dokonywane są każdorazowo w dniu zabiegu".
I zgodnie z tymi wytycznymi sprawdzenia były wykonywane w dniu wykonania zabiegów.
U mnie błędy dotyczą tylko tych dni, w których zabiegi nie były wykonywane.
Różowo wygląda to tylko w TV  ;)

Offline PiotrSz

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 109
« Odpowiedź #8 dnia: Lutego 02, 2013, 23:00:57 pm »
Dzieją się cuda... Tak jak pisze Gosiaczek, uproszczony rachunek. termin do marca... Ciekawe rzeczy dzieją się. Czyżby przyznali sie do porażki.... a takie były ochy i achy. Bolesny ten poród. Pzdrawiam wszystkich po tej stronie  :) :)

buhahah...

NFZ się do porażki kiedyś przyznał ?
Przecież oni nam cały czas ułatwiają bo to My sobie nie radzimy
poczytaj
http://www.nfz.gov.pl/new/?katnr=9&dzialnr=1&artnr=5307
http://www.nfz.gov.pl/new/?katnr=0&dzialnr=2&artnr=5310
http://www.nfz.gov.pl/new/?katnr=9&dzialnr=1&artnr=5306
http://www.nfz.gov.pl/new/?katnr=0&dzialnr=5&artnr=5311

Tylko po co kombinowac w ten sposób?
Zgodnie z komunikatem NFZ z 07.01.2013r, dotyczącym zasad wykonywania sprawdzeń w reh amb.( bo taką rozliczam) "sprawdzenia w EWUŚ dokonywane są każdorazowo w dniu zabiegu".
I zgodnie z tymi wytycznymi sprawdzenia były wykonywane w dniu wykonania zabiegów.
U mnie błędy dotyczą tylko tych dni, w których zabiegi nie były wykonywane.
Różowo wygląda to tylko w TV  ;)

gabfiz - gratuluje pomysłowości i życzę wyrozumiałych pracowników z NFZ na kontroli..

mall - mam ten sam problem! gdzieś na stronie centrali nfz był komunikat ze stycznia tego roku, że poza dodaniem kontroli uprawnień
pozostałe schematy i mechanizmy rozliczeń pozostają jak w roku 2012
i tak też wpisuję fizjoterapię (1310) i ośrodek dzienny (2300) wg wymogów na lata poprzednie
nie przepuszcza tego niestety KSPPS a wewnętrznej weryfikacji przed wysyłką (GDR) bo brak podstaw ubezpieczenia dla sobót, niedziel i dni kiedy nie było świadczeń (np w środku tygodnia pacjent się w jeden dzień nie stawił)
NFZ powinien to przyjąć, ale program póki co nie wypuszcza

pozdrawiam

EDIT:
że tak brzydko powiem FUCK!
http://www.nfz.gov.pl/new/?katnr=9&dzialnr=1&artnr=5290
program chyba jednak trzyma się sztywno idiotycznych reguł z tego komunikatu Centrali
ten kto go pisał w ogóle nie ma pojęcia o rozliczeniach!
w przypadku fizjoterapii (1310) i dziennego (2300) przy zestawie świadczeń np 1.01-10.01
zawsze się trafi jakiś weekend a przecież wtedy nie ma ani pacjentów ani personelu,
żeby sprawdzić uprawnienie...
masakra..
« Ostatnia zmiana: Lutego 02, 2013, 23:33:41 pm wysłana przez PiotrSz »

Offline Lena

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 1
« Odpowiedź #9 dnia: Lutego 02, 2013, 23:59:40 pm »

buhahah...

NFZ się do porażki kiedyś przyznał ?
Przecież oni nam cały czas ułatwiają bo to My sobie nie radzimy
poczytaj
http://www.nfz.gov.pl/new/?katnr=9&dzialnr=1&artnr=5307
http://www.nfz.gov.pl/new/?katnr=0&dzialnr=2&artnr=5310
http://www.nfz.gov.pl/new/?katnr=9&dzialnr=1&artnr=5306
http://www.nfz.gov.pl/new/?katnr=0&dzialnr=5&artnr=5311

Czytałam wszystkie komunikaty i to one przekonały mnie, że Oni dali ciała. ::) W innym przypadku, to tylko ja byłabym zakłopotana tym, że nie potrafię poradzić sobie z Ewunią i szukam u Ciebie pomocy... :-[ Jak widać problem jest rozległy a może raczej obszerny skoro piszą takie komunikaty.
« Ostatnia zmiana: Lutego 03, 2013, 10:26:39 am wysłana przez PiotrSz »

Offline gabfiz

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #10 dnia: Lutego 03, 2013, 00:51:13 am »
....
gabfiz - gratuluje pomysłowości i życzę wyrozumiałych pracowników z NFZ na kontroli..

mall - mam ten sam problem! gdzieś na stronie centrali nfz był komunikat ze stycznia tego roku, że poza dodaniem kontroli uprawnień
pozostałe schematy i mechanizmy rozliczeń pozostają jak w roku 2012
i tak też wpisuję fizjoterapię (1310) i ośrodek dzienny (2300) wg wymogów na lata poprzednie
nie przepuszcza tego niestety KSPPS a wewnętrznej weryfikacji przed wysyłką (GDR) bo brak podstaw ubezpieczenia dla sobót, niedziel i dni kiedy nie było świadczeń (np w środku tygodnia pacjent się w jeden dzień nie stawił)
NFZ powinien to przyjąć, ale program póki co nie wypuszcza

pozdrawiam

Jestem szaraczkiem i tylko dzięki wielu trafnym podpowiedziom na tym Forum udaje mi się to wszystko ogarnąć i pomóc tej lepszej połówce w prowadzeniu "interesu" to wg. Niej bo wg. mnie to raczej "misja charytatywna"
ale do rzeczy
to obejście ewidentnego błędu PPS który niestety nie nauczył się "czytać ze zrozumieniem"  komunikatów NFZ  ;)
a co do kontroli pracowników NFZ  przecież dotyczy to dni za które nie jest wypłacana kasa, bo świadczenia w tych dniach nie są  wykazane, do pozostałych tzn. płatnych są twarde potwierdzenia z ewuśia, serwusia czy jak to Paweł nazwał .....busia.
Jest to może nieco pokrętny sposób na wysłanie raportu z pepsa ale skuteczny.

Raport ze wszyskich !!!  świadczeń  REH ambu. za styczeń został wysłany i połknięty przez SZOI w I fazie  ;D  był tylko mały problem z nieprawidłowo wpisanymi NIP ami,  ale jak zwykle dzięki trafnym podpowiedziom uzyskanym na Forum i tego "...diabła" udało się pokonać.
Wyrwanie forsy za m-c styczeń to jest  NASZA ciężka walka, mnóstwo nerwuwy, niepotrzebnie straconego czasu, ale jak to się jakoś większości  uda  :o dzięki ogromnej pomocy wszystkich forumowiczów to i tak "ONI"  z pompą ogłoszą to jako swój wielki sukces
Pozdrawiam

Offline Kor

• Zaawansowany
  • **
  • Pomógł? 2
« Odpowiedź #11 dnia: Lutego 03, 2013, 12:10:53 pm »
Witam
Dzięki Gabfiz  za podpowiedź. Pierwsze próby zrobiłem na pacjencie który jakimś cudem wpisany został 2 razy i to zbiło mnie z tropu. Teraz już wszystko ok.  Droga trochę okrężna ale co począć. Potwierdzenia z ewusia w razie czego są. A jak w razie kontroli będą się chcieli do czegoś doczepić to i tak to zrobią. Niestety nie mam na tyle komfortowej sytuacji ,żebym mógł czekać  na rozliczenie do nie wiadomo kiedy. Jeszcze raz dziękuje wszystkim na tym forum za pomoc  i życzę powodzenia w bojach.

Pozdrawiam

Offline bjern

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 2
« Odpowiedź #12 dnia: Lutego 03, 2013, 18:38:22 pm »
Rehabilitacja nie przechodzi jeśli cykl zahacza o sobotę i niedziele. I tyle w temacie. Jak dopisałem oświadczenie pacjentowi w sobotę i niedziele (w tych dniach nie były wykonywane zabiegi) to poszło. Paranoja !!!! Pozdrawiam

P.S.

To samo jest w mMedice

Offline Paweł

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 525
  • Zachodniopomorski OW
« Odpowiedź #13 dnia: Lutego 03, 2013, 18:39:57 pm »
W mmedice nie ma opcji wysłania bez całkowitego pokrycia dowodami ubezpieczenia?
Osobiście nie dopisywałbym oświadczeń w soboty i niedzielę tylko poczekał góra do wtorku na jakąś aktualizację bo ewidentnie zjebane jest coś i to bardzo. To samo mam z tlenoterapią. Niby wystarczy w pierszym dniu miesiąca sprawdzić ale ni ch*ja nie da rady wysłać.

Offline bjern

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 2
« Odpowiedź #14 dnia: Lutego 03, 2013, 20:44:55 pm »
Absolutnie nie będę tego dopisywał. Jedynie sprawdziłem co może być przyczyną. Na jednym pacjencie. Czekam na aktualizacje. Pozdrawiam.

* Szukaj

* Kto jest on-line

• Kropka Gości: 510
  • Kropka Ukrytych: 0
  • Kropka Użytkowników: 0

Nie ma żadnego użytkownika on-line.

Reklama

* Aktywni

Paweł Paweł
9409 Wiadomości
mpi
3356 Wiadomości
PiotrSz
3285 Wiadomości
Michał Michał
3191 Wiadomości
karolweksler
3153 Wiadomości
09061303
3079 Wiadomości
Edward_B Edward_B
2968 Wiadomości
Bartosz Bartosz
2375 Wiadomości
maciek777 maciek777
2201 Wiadomości
cilazapril cilazapril
1634 Wiadomości

Reklama

Reklama

Style:3: index (domyslny), Portal (default), Display (default).
Pod-szablony:8: init, html_above, body_above, portal_above, main, portal_below, body_below, html_below.
Pliki językowe:8: SPortal.english (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), SPortal.english (domyslny), index+Modifications.english (domyslny), index+Modifications.polish-utf8 (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), index.english (domyslny), index.polish-utf8 (domyslny).
Arkusze stylów:1: portal (default).
Uwzględnione pliki:15 - 738KB. (pokaż)
Użytych zapytań: 29.

[Pokaż zapytania]