collapse

Reklama

Autor Wątek: Problem z instalacją w sieci - PILNIE PROSZĘ O POMOC !!!  (Przeczytany 10977 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline PiotrG

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 0
Problem z instalacją w sieci - PILNIE PROSZĘ O POMOC !!!
« dnia: Stycznia 15, 2013, 17:00:10 pm »
Witajcie !

Mam cholerny problem z instalacją SOMEDA w sieci. Dotychczas pracowało jedno samodzielne stanowisko. Postawiłem serwer 2008, zainstlowałem na nim SOMED z instalki pobranej w końcu z serwera kamsoft, przeniosłem bazę - na serwerze się uruchamia i działa ok.
Próbuję teraz wraz z instrukcją podłączyć nowe stanowisko, pomimo wybierania opcji firebird klient - tak jak mówi instrukcja - nie mam na końcu instalacji tabelki konfiguracji bazy danych - mówi, że instalacja poprawna i pozwala odpalać, ale lokalnie - z bazy demo. Wiem, że mam podstawowe braki, ale proszę pomóżcie bo kurcze tonę w tym projekcie a muszę to zrobić - jak zmusić to stanowisko do pracy z bazą na serwerze ?
Boję sie ruszać teraz też ten komputer,  który działa w tej chwili, ale jego muszę również przekonfigurować na bazę na serwerze. Jak to zrobić ?
Konfiguracja serwera wydje mi się poprawna. Końcówka na której robię nową instalację - to win7

Offline Przemyslaw

• ForumPPS.pl
  • Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 33
  • Zachodniopomorski OW
Odp: Problem z instalacją w sieci - PILNIE PROSZĘ O POMOC !!!
« Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 15, 2013, 17:13:39 pm »
kamsoft,,przeciez za to zapłaciłeś.

Offline PiotrG

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 15, 2013, 17:53:04 pm »
Do 16.00 miałem szansę :) Ciężko zacząć z tym wozem :) Choć jak czytam forum - dalej nie jest lżej :) Szkolenie za pół roku dopiero heh. No nic - może ktoś coś jeszcze podpowie, a jak nie, to będę jutro dzwonił.

Offline neelix

• Ekspert
  • Pomógł? 39
« Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 15, 2013, 19:16:38 pm »
Instalowałem Someda ale na oracle, pewnie całkiem inaczej to wygląda. Dziwne że mówisz o lokalnej bazie demo (?) na kliencie bo raczej nie powinno być nic takiego. Jak możesz to skasuj cały katalog KS, odinstaluj firebirda, restart i od nowa. Jak ruszy to wtedy dopiero to samo robisz z tą "starą" bazą.

Offline MK

• Kamsoft
  • Ekspert
  • Pomógł? 49
« Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 15, 2013, 20:39:36 pm »
Odpal na końcówce BDEadministratora (ale as administrator, coby nie zapisałe konfiguracji czasem w katalogu wirtualizacji). zmiań tam lokalizację bazy danych pisząc ją jako serwer:sciezka. Przy czym serwer to nazwa serwera pod jaką możesz pingnąć do niego z końcówki, ostatecznie adres IP zadaje się, że poprzedzony \\. W instrukcji jest zrzut z okna BDE i jest tam przykład jak podać ścieżkę. Oczywiście to musi być ścieżka tak, jak ja widzi serwer, a nie, co bywa błędem, jak ją widzi końcówka. Najlepiej, aby końcówka wogóle nie miała możliwości zobaczenia bazy w "zwykły sposób". Klient po prostu nawiązując połączenie przesyła serwerowi ścieżkę, aby ten wiedział, jaką bazę otworzyć.

Offline ziomalski

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 3
« Odpowiedź #5 dnia: Stycznia 15, 2013, 20:55:09 pm »
daj znacczy ci sie udalo jak cos to ci pomoge z firebird

Offline PiotrG

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #6 dnia: Stycznia 15, 2013, 22:20:36 pm »
ziomalski - nie udało się - kasowałem wszystko łącznie z czyszczeniem rejestru kilka razy - po prostu na końcu instalacji nie mam pytania o bazę - tego gdzie się ustawia parametry dostępu - jak wybiorę w opcjach kopiowanie bazy, to mam wtedy podłączoną od razu lokalną bazę demo. Jak nie wybiorę tej opcji, to mi rzuca Somed błędy, że nie może znaleźć bazy. Jak możesz, to pomóż. Czy mogę w jakiś sposób wymusić konfigurację? czy się edytuje jakiś plik? bo w kspl.ini, to niewiele jest :)
załatwić to tym bde adminem ? jutro sobie zestawię środowisko testowe, żeby z siebie nie robić głupka u lekarzy. I tak mają mnie już dość :)
Boję się to ruszyć, bo jak im rozwalę kompa na którym pracują, to leżę po całości :)

Offline ziomalski

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 3
« Odpowiedź #7 dnia: Stycznia 16, 2013, 09:21:00 am »
1. Czy katalog z kompa jest udostępniony?
2. czy adres ip jest przypisany na sztywno?
3. czy w bde jest podana prawidłowa ścieżka zarówno na bazie jaki na sterownikach?
4. czy możesz otworzyć w bde bazę wpisując haśło gm?
5. czy możesz uruchmoć konfigurator somed na końcówce?
6. zobacz czy juz jest ustawione hasło w rejestrze local machine>software>kamsoft>kspl>usuń wpis XPass jeśli jest
7.czy masz ustawiony dostęp do bazy (ścieżka dostępu)

Offline maciejj

• Sponsorzy Forum
  • Ekspert
  • Pomógł? 65
  • Wielkopolski OW NFZ
« Odpowiedź #8 dnia: Stycznia 16, 2013, 15:46:54 pm »
1. w pliku hosts wpisz jakąś nazwę dla serwera np. SERWER oraz adres sieciowy tego kompa (dla przykładu: 192.168.0.1  SERWER)
2. w BDE (w win 7 koniecznie jako jako administrator) ustal ścieżkę do bazy w sposób SERWER:c:\ks\ks-plw\bazy - gdzie slowo serwer musi być takie, jak w HOSTS, a ścieżka takla, jak zainstalowany Somed na serwerze - tu podałem domyślną
« Ostatnia zmiana: Stycznia 16, 2013, 15:51:01 pm wysłana przez maciejj »

Offline PiotrG

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #9 dnia: Stycznia 16, 2013, 20:19:00 pm »
Dzięki waszej pomocy udało mi się ruszyć z tematem. Bardzo dziękuję Zainstalowałem dwa stanowiska póki co . Ale wyskoczył mi inny poważny problem. Serwer często rozłącza mi someda. Mam też problemy z uruchomieniem someda - raz odpalony, zgłasza, że nie może połączyć się z bazą, za chwilę uruchomi się. Z kolei wtedy jest problem z uruchomieniem na drugim stanowisku. Był moment, że nie chciało wystartować na żadnym. Masakra. Serwer 2008 64bit foundation. Praca na podłączeniu do bazy - nie RDP. Darło się w pewnym momencie, że numer stanowiska istnieje. Ale wyedytowałem w KSkonfiguratorze i przestało. Jednak problem z brakiem połączenia i zrywaniem go jak już się uda pozostał. Czy jest jakiś jeszcze myk do ustawienia na serwerze ? Serwer końcówki pingują, bde admin skonfigurowany. CZy trzeba zakładać użytkowników dla każdego staniwiska na serwerze ? Wiem, że marudzę, ale może coś poradzicie dalej ze mną :) 

Offline ziomalski

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 3
« Odpowiedź #10 dnia: Stycznia 16, 2013, 22:07:13 pm »
zrobiłbym tak że stanowiska przypisałbym na sztywno do określonych końcówek.

użytkowników tez bym zrobił tylu ilu mapracowac na systemie z uwagi chociazby na to żeby wiedzieć kto ci coś zmaluje w systemie.
jak ustawisz jeden login i hasło dla wszystkich to się zrobi niezły kociołek:)

zrobiłbym na twoim miejscu tak

udostępnij w sieci katalog z somedem z serwera

na końcówkach zmapuj to co udostępniłeś jako dysk sieciowy wtedy na pewno powinien zniknąć problem że raz widac raz nie

CZy na serwerze nie masz ustawione jakiegoś parametru który pozwala byc zalogowanym przez jakiś czas?

Offline PiotrG

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #11 dnia: Stycznia 16, 2013, 23:18:18 pm »
Udostępniam katalog na serwerze, ale win7 (na końcówce) stale chce żeby mu podawać login i hasło - mimo,że ma pamiętać uwierzytelnianie. Przy starcie krzyczy, że nie może podłączyć dysku sieciowego. Muszę udostępnić konto gościa ?
Co do tego czasu zalogowania, to muszę zrobić chyba szybki kurs W2008srv:)

Offline ziomalski

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 3
« Odpowiedź #12 dnia: Stycznia 17, 2013, 21:17:06 pm »
możesz spróbować udostępnić dla wszystkich wtedy zobaczysz czy bez żadnych reguł da radę.

ale jeśli chcesz to jakoś zabezpieczyć to na pewno na dysku udostępnianym można stworzyć profile  czy adresy (ewentualnie mac adresy) które mogą być uwierzytelniane bez haseł

Offline kleksiq

• Zaawansowany
  • **
  • Pomógł? 1
« Odpowiedź #13 dnia: Stycznia 17, 2013, 22:36:55 pm »
U nas jest po rdp 20+ stanowisk, każde stanowisko ma swoje własne dane do logowania + każdy użytkownik osobno. RDP masz ustawione bez możliwości edycji. A hasła są pracownicy sami zmieniają co miesiąc.
Mam nadzieję że nie zapomniałeś o licencjach jgp ? :)

Offline Zdrowy

• Super Specjalista
  • Pomógł? 2
  • Mazowiecki OW
« Odpowiedź #14 dnia: Stycznia 18, 2013, 00:52:09 am »
udostępnij w sieci katalog z somedem z serwera
na końcówkach zmapuj to co udostępniłeś jako dysk sieciowy

Po co na końcówkach mapować folder someda? To Firebird, a nie SQLite.

* Szukaj

* Kto jest on-line

• Kropka Gości: 544
  • Kropka Ukrytych: 0
  • Kropka Użytkowników: 0

Nie ma żadnego użytkownika on-line.

Reklama

* Aktywni

Paweł Paweł
9409 Wiadomości
mpi
3356 Wiadomości
PiotrSz
3285 Wiadomości
Michał Michał
3191 Wiadomości
karolweksler
3153 Wiadomości
09061303
3079 Wiadomości
Edward_B Edward_B
2968 Wiadomości
Bartosz Bartosz
2375 Wiadomości
maciek777 maciek777
2201 Wiadomości
cilazapril cilazapril
1634 Wiadomości

Reklama

Reklama

Style:3: index (domyslny), Portal (default), Display (default).
Pod-szablony:8: init, html_above, body_above, portal_above, main, portal_below, body_below, html_below.
Pliki językowe:8: SPortal.english (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), SPortal.english (domyslny), index+Modifications.english (domyslny), index+Modifications.polish-utf8 (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), index.english (domyslny), index.polish-utf8 (domyslny).
Arkusze stylów:1: portal (default).
Uwzględnione pliki:15 - 738KB. (pokaż)
Użytych zapytań: 29.

[Pokaż zapytania]