collapse

Reklama

Autor Wątek: polityka bezpieczeństwa danych osobowych  (Przeczytany 15457 razy)

Offline Paweł

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 525
  • Zachodniopomorski OW
Odp: polityka bezpieczeństwa danych osobowych
« Odpowiedź #15 dnia: Stycznia 19, 2013, 10:05:44 am »
Ciekawa sprawa, wychodzi na to ze musial wiedziec ze taki plik jest tworzony i gdzie jest zapisywany bo chyba nie jest to normalna praktyka?

Wysłane z mojej mikrofalowki

Offline PiotrG

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #16 dnia: Stycznia 19, 2013, 11:12:48 am »
Znam kilka firm w moim regionie, które tak mniej więcej robią. W zasadzie można podpiąć pod ten przypadek większość systemów, które generują plik do banku, zaczytywany potem do systemu bankowego. Sam robiłem program eksportujący z popularneo programu płacowego plik z wypłatami dla dużego przedsiębiorstwa, zaczytywany potem przez aplikację bankową.
Ale już mocno offtopujemy temat :)

Offline PiotrSz

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 109
« Odpowiedź #17 dnia: Stycznia 19, 2013, 11:31:47 am »
Powyższy przypadek nie dowodzi nigdzie braku bezpieczeństwa prawidłowo zabezpieczonej technologii wifi..
Gość musiał mieć hasło do sieci bezprzewodowej albo było włączone słabsze zabezpieczenie niż WPA2 (WEP do złamania poprzez podsłuchiwanie pakietów, WPA ma buga który pozwala złamać zabezpieczenia i zdobyć hasło)
Do tego skoro dobrał się do plików szefa to dostęp do nich albo w ogóle nie był zabezpieczony albo bardzo kiepsko co może też prowadzić do wniosków o prawidłowe zabezpieczenie wifi..

No chyba, że ktoś wykorzystał dziury w sprzęcie (AP, routery) bo sporo się tego ostatnio pojawiało nawet u renomowanych producentów.

pozdrawiam

Offline PiotrG

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #18 dnia: Stycznia 19, 2013, 14:02:52 pm »
Nic nie chcę udowodnić. Chciałem tylko pokazać, że i w małym grajdołku zdarzają się duże sprawy i włamy. A że przy okazji wyznaję zasadę - co kabel to kabel :) ? Z mojej strony koniec offtopa :)

Offline Paweł

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 525
  • Zachodniopomorski OW
« Odpowiedź #19 dnia: Stycznia 19, 2013, 18:00:00 pm »
A jak ktoś kabel przetnie i zaczną przez dziurę wypływać dane. Będą wylewać się na korytarz, chodnik, ulice...

Offline Lastryko

• Specjalista
  • Pomógł? 6
« Odpowiedź #20 dnia: Marca 02, 2013, 20:06:11 pm »
Z WiFi wiążą się dużo poważniejsze problemy niż sposób zabezpieczenia.

1. Działanie systemowej usługi do konfiguracji połaczenia wifi ma irytującą właściwość
okresowego szukania nowych AP co może skutkować przerwaniem istniejącego połączenia.
Nie jest to szczególnie pożądane przy pracy z bazą danych.

2. Trudno jest dzisiaj znaleźć obszar wolny od zakłóceń. W mojej okolicy było ok. 25 AP.

3. W systemie Win XP nie można (bez dodatkowego oprogramowania) usunąć z listy dostępnych SSID-ów,
sieci inne niż własne. Użytkownik będzie mógł przyłączyć się do darmowego internetu.

Co do samego zabezpieczenia, to WPA2 z certyfikatami X.509 jest wystarczająco skutecznym zabezpieczeniem.

Offline Przemyslaw

• ForumPPS.pl
  • Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 33
  • Zachodniopomorski OW
« Odpowiedź #21 dnia: Marca 02, 2013, 20:36:00 pm »
Systemowa usługa owszem lecz oprogramowanie dedykowane przez producenta karty WiFi w większości przypadków posiada opcję wyłączenia skanowania innych AP.

Offline Lastryko

• Specjalista
  • Pomógł? 6
« Odpowiedź #22 dnia: Marca 02, 2013, 22:32:10 pm »
Systemowa usługa owszem lecz oprogramowanie dedykowane przez producenta karty WiFi w większości przypadków posiada opcję wyłączenia skanowania innych AP.

Nie miałem okazji poznać.
Przez kilka miesięcy miałem KSPPS-a na WiFi (życzenie właściciela).
Mile tego nie wspominam. Skończyło się na wierceniu, kuciu i położeniu klasycznego okablowania.

Offline PiotrSz

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 109
« Odpowiedź #23 dnia: Marca 03, 2013, 21:29:05 pm »
No ja też się wystrzegałem baz danych (a głównie PPSa) po wifi i właśnie ze względu nie na bezpieczeństwo a niepewność połączenia.
Niestety przez eWusia musiałem 2 punkty w firmie zrobić po wifi i w jednym gdzie był normalny wifi client (usb) do AP nie odważyłem się dać PPSa (ściągają potwierdzenia z portalu eWuś a ja je później importuje), natomiast w drugim połączyłem 2 APki w szyfrowany most niedostępny dla innych połączeń bezprzewodowych i to eliminowało problemy z systemem operacyjnym o których pisałeś.
Połączenie działało nawet w miarę pomimo sporych przeszkód w budynku i straty były tylko na poziomie 1-3% ale na dłuższą metę wolałbym tak PPSa nie mieć postawionego! Może na APkach z pełnym N byłoby lepiej ale na starych Ovislinkach z G było jak było.
Na szczęście właśnie dowierciłem się tam z tymczasowymi kablami i ten problem zniknął..

Inna sprawa, że w tym punkcie gdzie był most nowy komp z win7pro nie chciał i dalej nie chce gadać z eWusiem przez PPSa.. to samo na kablu i na wifi wcześniej. Inny komp w tym miejscu śmiga. Aktualizacja javy (ani usunięcie) nie pomogła ;-)

pozdrawiam

Offline Lastryko

• Specjalista
  • Pomógł? 6
« Odpowiedź #24 dnia: Marca 04, 2013, 20:15:14 pm »
[...] Inna sprawa, że w tym punkcie gdzie był most nowy komp z win7pro nie chciał i dalej nie chce gadać z eWusiem przez PPSa.. to samo na kablu i na wifi wcześniej. Inny komp w tym miejscu śmiga. [...]

To wypada sprawdzić co się dzieje na poziomie protokołu IP.
Bez wiresharka się nie obędzie. (proxy dla https?)

Offline PiotrSz

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 109
« Odpowiedź #25 dnia: Marca 04, 2013, 20:38:23 pm »
To wypada sprawdzić co się dzieje na poziomie protokołu IP.
Bez wiresharka się nie obędzie.

tam jest jakiś problem z certyfikatami
nie pamiętam teraz dokładnie co było w logu PPSa z połączeń ewuś  (w katalogu CWU)
ale chyba coś o liście odwołań
próbowałem sposobu który ktoś wrzucił na forum ale nie zadziałało
(rozwiązaniem miał być wgranie którychś tam certyfikatów z UNIZETO chyba)

za to dzisiaj w FAQ mMedici znalazłem rozwiązanie na ich problemy z uwierzytelnianiem eWusia
a że to przecież ta sama usługa więc powinno i u nas zadziałać!
może jutro uda się potestować

z faqa mMedici
https://mmedica.asseco.pl/FAQ.aspx
"
!!!UWAGA!!!
Mogą wystąpić przypadki, w których mimo posiadania poprawnie skonfigurowanego konta dla systemu eWUŚ, użytkownik otrzymuje komunikat:
(...)
"Niepoprawne dane logowania do systemu eWUŚ"
(...)
Komunikat ten jest wynikiem nie posiadania aktualnych certyfikatów głównych dla systemu operacyjnego w którym wykorzystywany jest system eWUŚ. Aktualizacja certyfikatów jest dostępna na stronie Microsoft Support pod adresem:http://support.microsoft.com/kb/931125/pl
Należy pobrać plik o nazwie: rootsupd.exe i dokonać jego zainstalowania na stanowisku na którym występuje komunikat wymieniony powyżej. Po przeprowadzeniu aktualizacji należy dokonać restartu aplikacji mMedica.
"

(proxy dla https?)

jeżeli dla zwykłego usera wszystkie porty wyjściowe na routerze są zablokowane (w tym 443) i cały ruch dozwolony idzie przez wewnętrzne proxy to chyba sobie squid jakoś z tym radzi..

pozdrawiam

Offline Lastryko

• Specjalista
  • Pomógł? 6
« Odpowiedź #26 dnia: Marca 04, 2013, 20:49:53 pm »
[...] Komunikat ten jest wynikiem nie posiadania aktualnych certyfikatów głównych dla systemu operacyjnego [...]

To akurat widać przy logowaniu przez IE.
Jak w systemie nie będzie odpowiedniego root CA, to certyfikat do połączenia SSL nie będzie prawidłowy.

[...] to chyba sobie squid jakoś z tym radzi..

Poradzi sobie doskonale o ile do niego coś trafi.
W PPS-ie nie konfigurujesz parametrów proxy (nie dla ewusia).
Wykorzystywane są parametry wpisane w IE.
Mi się zdarzyło wpisać proxy tylko dla http (z pominięciem pozostałych protokołów).
Efekt był taki, że w EWUSiu nie mogłem nic sprawdzić a w logach squida były pustki.

Offline PiotrSz

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 109
« Odpowiedź #27 dnia: Marca 04, 2013, 21:00:53 pm »
To akurat widać przy logowaniu przez IE.
Jak w systemie nie będzie odpowiedniego root CA, to certyfikat do połączenia SSL nie będzie prawidłowy.

właśnie dziwne jest to, że przez IE i Firefoxa portal eWUŚ chodzi bez marudzenia o certy

Poradzi sobie doskonale o ile do niego coś trafi.
W PPS-ie nie konfigurujesz parametrów proxy (nie dla ewusia).
Wykorzystywane są parametry wpisane w IE.
Mi się zdarzyło wpisać proxy tylko dla http (z pominięciem pozostałych protokołów).
Efekt był taki, że w EWUSiu nie mogłem nic sprawdzić a w logach squida były pustki.

To wiem
Ustawiam proxy dla wszystkich protokołów w Panelu Sterowania->Opcje Internetowe

pozdrawiam

EDIT: znalazłem w którymś mailu spisany ten błąd z loga

2013-01-09 14:34:28: błąd logowania: Połączenie z serwerem odwołań było niemożliwe lub nie można było uzyskać ostatecznej
odpowiedzi. - URL:https://ewus.nfz.gov.pl/ws-broker-server-ewus/services/Auth - SOAPAction:login

ewidentnie problem z certami :-/
« Ostatnia zmiana: Marca 04, 2013, 21:03:19 pm wysłana przez PiotrSz »

Offline Lastryko

• Specjalista
  • Pomógł? 6
« Odpowiedź #28 dnia: Marca 04, 2013, 22:13:33 pm »
[...] ewidentnie problem z certami :-/

Jeśli aktualizacja certyfikatów pomaga, to faktycznie ewidentnie.
Chciaż po samej treści komunikatu ciężko jest to wywnioskować.

* Szukaj

* Kto jest on-line

• Kropka Gości: 555
  • Kropka Ukrytych: 0
  • Kropka Użytkowników: 1
  • Kropka Użytkownicy online:

Reklama

* Aktywni

Paweł Paweł
9409 Wiadomości
mpi
3356 Wiadomości
PiotrSz
3285 Wiadomości
Michał Michał
3191 Wiadomości
karolweksler
3153 Wiadomości
09061303
3079 Wiadomości
Edward_B Edward_B
2968 Wiadomości
Bartosz Bartosz
2375 Wiadomości
maciek777 maciek777
2201 Wiadomości
cilazapril cilazapril
1634 Wiadomości

Reklama

Reklama

Style:3: index (domyslny), Portal (default), Display (default).
Pod-szablony:8: init, html_above, body_above, portal_above, main, portal_below, body_below, html_below.
Pliki językowe:8: SPortal.english (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), SPortal.english (domyslny), index+Modifications.english (domyslny), index+Modifications.polish-utf8 (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), index.english (domyslny), index.polish-utf8 (domyslny).
Arkusze stylów:1: portal (default).
Uwzględnione pliki:15 - 738KB. (pokaż)
Użytych zapytań: 29.

[Pokaż zapytania]