collapse

Reklama

Autor Wątek: SOMED a EWUŚ  (Przeczytany 11663 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Muzzy

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 0
SOMED a EWUŚ
« dnia: Stycznia 04, 2013, 15:40:17 pm »
Po nowe aktualizacji czyli do wersji 2013.00.0.03 w zakładce uprawnienia pacjenta gdy pacjent zostanie zweryfikowany negatywnie pokazała się zakładka oświadczenia i bardzo fajnie tylko moje pytanie brzmi gdzie wpisać gdy pacjent nie złożył oświadczenia tylko posiada ze sobą dowód ubezpieczenia tak aby w późniejszym terminie dobrze zaraportować usługi ?? a system odznaczył jako zweryfikowany na podstawie dowodu ubezpieczenia

jak by ktoś miał jakiś pomysł było by fajnie

z góry dziękuje za pomoc

pozdrawiam
Piotrek

Offline kleksiq

• Zaawansowany
  • **
  • Pomógł? 1
Odp: SOMED a EWUŚ
« Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 04, 2013, 16:01:55 pm »
Pacjent musi złożyć takowe oświadczenie że przysługuje mu prawo do świadczeń a następnie wyjaśnić to z swoim pracodawcą czemu go nie zgłosił :). Po to masz eWUŚię
Ewentualnie jak już chcesz dodać do systemu taki dokument możesz dodać go w Karcie Pacjenta -> C.NFZ/Ubezpieczenie -> Dodaj Dok.

I tu podepnę się pod twoje pytanie, jaka jest różnica pomiędzy Opiekunem : Pacjent / Osoba ?

Offline Muzzy

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 04, 2013, 17:53:33 pm »
W sprawie różnicy absolutnie żadna po prostu program ciągnie z innej bazy albo z bazy pacjentów albo z bazy którą dopiero będziesz tworzył czyli teoretycznie nie pacjentów a zwykłych ludków :)

co do odpowiedzi na moje pytanie to tu niestety jest problem ponieważ pacjent ma prawo złożyć oświadczenie "a nie obowiązek" lub okazać dokument potwierdzający dowód ubezpieczenia a dokument potwierdzający prawo do świadczeń może być tylko na czas powiedzmy jednego miesiąca, ale od biedy po zajrzeniu w tą zakładkę może być :), dzienks chociaż jak to somed powiąże z ewusiem w raporcie statystycznym to cholera wie 
« Ostatnia zmiana: Stycznia 04, 2013, 18:03:43 pm wysłana przez Muzzy »

Offline kleksiq

• Zaawansowany
  • **
  • Pomógł? 1
« Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 05, 2013, 09:30:01 am »
W Kamsofcie zapewniono mnie że Nazwa dokumentu generuje się po zapisaniu, a numer dokumentu przy generowaniu statystyk medycznych do NFZ. Jak będzie dowiemy się jak będą umowy ;).

Offline Zdrowy

• Super Specjalista
  • Pomógł? 2
  • Mazowiecki OW
« Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 05, 2013, 23:11:19 pm »
Dokumenty ubezp. i oświadczenia wygodniej wpisywać na karcie wykonania usługi (zakładka "P. Informacje o pacjencie"). Po prawej stronie tekstu "Dokument upr." znajduje się ikona dokumentów. Za jej pomocą możemy przypisać do zlecenia wpisany wcześniej dokument / oświadczenie lub dodać nowe.

Dokument przypisany do danego zlecenia pokaże się obok wspomnianego napisu "Dokument upr."

Offline kleksiq

• Zaawansowany
  • **
  • Pomógł? 1
« Odpowiedź #5 dnia: Stycznia 06, 2013, 17:53:21 pm »
Akurat u mnie w przychodniach eWUŚa sprawdzają dziewczyny na rejestracji więc robią to od ręki przy przyjęciu. I tak każdy pacjent przed wizytą ma obowiązek stawienia się na rejestracji dopiero potem może zostać wyczytany przez pielęgniarkę z gabinetu, inaczej widnieje jako "nie zgłosił się" ;).
Czasem dopisują pacjentów na bieżąco ( wypadki/urazy) więc po sprawdzeniu eWUŚa mogą od razu załatwić formalności. Ale dzięki za taką drogę.

Offline doktor

• Specjalista
  • Pomógł? 2
« Odpowiedź #6 dnia: Stycznia 07, 2013, 11:16:51 am »
Jeśli pacjent e ewuś jest czerwony a ma ubezpieczenie ze sobą można na karcie pacjenta w zakładce ubezpieczenia dopisać mu rmua/książeczkę i inne takie rzeczy. Jest tam przycisk dodawania dokumentu.

Offline kleksiq

• Zaawansowany
  • **
  • Pomógł? 1
« Odpowiedź #7 dnia: Stycznia 23, 2013, 12:55:23 pm »
Czy ktoś z was miał problemy z połączeniem do eWUŚki po aktualizacji 07 ? Oraz zapętleniem się sprawdzania wszystkim pacjentom ubezpieczenia ?
Męczymy się z tym od niedzieli, a Kamsoft jedynie nam zaproponował płatny import dokumentów XML za jedyne XX zł + VAT ...

Offline Cejotek

• Zaśmiecacz Forum
  • Początkujący
  • *
  • Pomógł? 3
« Odpowiedź #8 dnia: Stycznia 23, 2013, 23:10:50 pm »
1.)Może ktoś wytłumaczy o co chodzi ze zmianami które EWUŚ wprowadza do karty pacjenta (dziecka) jako uprawnienie dodatkowe - DN. Jak należy wypisywać recepty, które drukują się z automatu z dopiskiem DN. Sprawdzam EWUŚ-a z poziomu programu i od pewnego czasu zauważyłem tą zmianę.Sprawdziłem takie dziecko na stronie logowania do Ewuś-a i uzyskałem wynik jak w jpegu poniżej.
Więc jak - takie dziecko jest ubezpieczone czy nie ?

2.) Może ktoś wie czy i gdzie zapisuje SOMED kody autoryzacji po sprawdzeniu z poziomu programu.
Próbowałem szukać, ale jestem za cienki. Bo chyba gdzieś zapisuje, coby później zaraportować do NFZ-u

Offline maciejj

• Sponsorzy Forum
  • Ekspert
  • Pomógł? 65
  • Wielkopolski OW NFZ
« Odpowiedź #9 dnia: Stycznia 23, 2013, 23:52:19 pm »
1.)Może ktoś wytłumaczy o co chodzi ze zmianami które EWUŚ wprowadza do karty pacjenta (dziecka) jako uprawnienie dodatkowe - DN. Jak należy wypisywać recepty, które drukują się z automatu z dopiskiem DN. Sprawdzam EWUŚ-a z poziomu programu i od pewnego czasu zauważyłem tą zmianę.Sprawdziłem takie dziecko na stronie logowania do Ewuś-a i uzyskałem wynik jak w jpegu poniżej.

2.) Może ktoś wie czy i gdzie zapisuje SOMED kody autoryzacji po sprawdzeniu z poziomu programu.
Próbowałem szukać, ale jestem za cienki. Bo chyba gdzieś zapisuje, coby później zaraportować do NFZ-u

1. w miejscu Uprawnienia należy wpisać DN  - refundacja takiej recepty będzie z budżetu państwa a nie NFZ, który refunduje leki pacjentom ubezpieczonym. Rodzice dziecka nie mają ubezpieczenia, więc dziecko także nie jest ubezpieczone, ale uprawnione na mocy ustawy
2. KS\KS-PLW\Raporty\CWU\ lub ks-przychodnia\raporty\cwu lub inna scieżka, gdzie zainstalowany jest SOMED\raport\cwu
« Ostatnia zmiana: Stycznia 23, 2013, 23:56:02 pm wysłana przez maciejj »

Offline Cejotek

• Zaśmiecacz Forum
  • Początkujący
  • *
  • Pomógł? 3
« Odpowiedź #10 dnia: Stycznia 24, 2013, 01:06:56 am »
Dzięki za:
Ad.2 mam tam jakieś zipy (po wglądzie rozszerzenie .xml), mam nadzieję, że każdy z nich zawiera po więcej niż jednym kodzie autoryzacji, bo coś ich niewiele, a w Przychodni sprawdzamy codziennie wszystkich pacjentów.
Co do:
Ad.1 Sprawa z reguły dotyczy dzieci pacjentów u których EWUŚ POZYTYWNIE weryfikuje obu rodziców. Co do uprawnienia nie muszę nic zmieniać, po sprawdzeniu w EWUŚ-u SOMED sam nadaje dziecku takie uprawnienie. Trochę mi się to nie podoba, zwłaszcza, gdy wiem, że dane dziecko jest napewno ubezpieczone (może jakiś błąd w obiegu papierów przy zgłoszeniu dziecka do ubezpieczenia).

Offline gringo

• Ekspert
  • Pomógł? 22
  • Zachodniopomorski OW
« Odpowiedź #11 dnia: Stycznia 24, 2013, 08:36:11 am »

Ten wątek mnie interesuje. Czy możesz potwierdzić na 100%., że sprawdzenie w Ewuś dokonuje zmiany na karcie pacjenta i z automatu ustawia DN?   Coś tu chyba nie tak, takiej ingerencji z automatu nie powinno być!
Przepraszamy. Taras widokowy nieczynny. Najbliższy czynny taras widokowy dla odprowadzających we Wrocławiu!

Offline Cejotek

• Zaśmiecacz Forum
  • Początkujący
  • *
  • Pomógł? 3
« Odpowiedź #12 dnia: Stycznia 24, 2013, 09:54:54 am »
Na 100% potwierdzam. Zauważyłem gdy zaczęły do mnie wracać recepty z aptek z zapytaniem, czy na pewno dziecko na które opiewała recepta jest nieubezpieczone.
W moim rejonie apteki boją się takich recept jak ognia. Zacząłem sprawdzać, sam w programie nic nie zmieniałem, a coraz więcej przybywało mi dzieci ze znaczkiem DN. Co więcej po zmianie uprawnień  (czyli skasowaniu DN na karcie poacjenta) nie drukowanie się znaczka DN na recepcie następowało dopiero po całkowitym restarcie SOMEDA. Dziś też przybyło mi 2 dzieci z tym znaczkiem. Pytanie otwarte, czy coś z tym robić, bo ręczne poprawianie i reset SOMED-a w trakcie dnia pracy jest dosyć kłopotliwy. Czy może należy rodziców odsyłać do NFZ-u, i niech wyjaśniają dlaczego ich dziecko jest nieubezpieczone. Podobno abolicja na sprawdzanie EWUŚ-em dzieci potrwa tylko do końca tego roku ?

Offline mpi

• Ekspert
  • Pomógł? 116
  • Kujawsko-Pomorskie
« Odpowiedź #13 dnia: Stycznia 24, 2013, 10:07:40 am »
Nie rozumiem Ciebie. We wszelakich poradnikach udostępnianych przez NFZ wyraźnie jest napisane - w przypadku pojawienia się DN (sprawdzając w ewusiu) na recepcie również wpisujemy DN.
To nie jest Twój, czy mój wymysł tylko wymysł NFZ. To oni "mówią Ci" za pośrednictwem eWUŚ, że masz na recepcie wpisać DN.
Ja bym się bardziej bał wykasowania DN z recepty niż jego umieszczenia. Potwierdzenie w pliku masz, że pacjent DN więc nikt Ci nic nie zarzuci. A jak wykasujesz DN to NFZ zarzuci Tobie fałszowanie rzeczywistości i to Ty poniesiesz karę.

Offline ziomalski

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 3
« Odpowiedź #14 dnia: Stycznia 24, 2013, 22:27:15 pm »
ewuś wszystkich pacjentów, których zweryfikuje na DN to są to pacjenci ubezpieczeni. po zalogowaniu się przez www do ewuś ewidentnie to widać. wyskakuje na zielono z dopiskiem DN - finansowany z budżetu Państwa. Z reguły rodzic nie zgłosił dziecka do ubezpieczenia.

Ewus z somedem i odwrotnie współpracują w przypadku DN  z automatu nadaje uprawnienie na recepcie. zgodnie z zaleceniami NFZ tak jak pisano wcześniej winno to być DN na recepcie umieszczone -  w przypadku braku recepta nieprawidłowo wystawiona i refundacja nienależna:)

Programy na tyle współgrają, że w przypadku niezweryfikowania pacjenta w ewus i nie złożenia oświadczeń itp. system uniemożliwia wystawienie leków refundowanych. więc najpierw weryfikacja potem wizyta i ewentualnie leki.

* Szukaj

* Kto jest on-line

• Kropka Gości: 425
  • Kropka Ukrytych: 0
  • Kropka Użytkowników: 1
  • Kropka Użytkownicy online:

Reklama

* Aktywni

Paweł Paweł
9409 Wiadomości
mpi
3356 Wiadomości
PiotrSz
3285 Wiadomości
Michał Michał
3191 Wiadomości
karolweksler
3153 Wiadomości
09061303
3079 Wiadomości
Edward_B Edward_B
2968 Wiadomości
Bartosz Bartosz
2375 Wiadomości
maciek777 maciek777
2201 Wiadomości
cilazapril cilazapril
1634 Wiadomości

Reklama

Reklama

Style:3: index (domyslny), Portal (default), Display (default).
Pod-szablony:8: init, html_above, body_above, portal_above, main, portal_below, body_below, html_below.
Pliki językowe:8: SPortal.english (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), SPortal.english (domyslny), index+Modifications.english (domyslny), index+Modifications.polish-utf8 (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), index.english (domyslny), index.polish-utf8 (domyslny).
Arkusze stylów:1: portal (default).
Uwzględnione pliki:15 - 738KB. (pokaż)
Użytych zapytań: 29.

[Pokaż zapytania]