collapse

Reklama

Autor Wątek: Raport z wykonanych świadczeń ambulatoryjnych lub szpitalnych '2013  (Przeczytany 38059 razy)

Offline superrewizor

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 0
Odp: Raport z wykonanych świadczeń ambulatoryjnych lub szpitalnych '2013
« Odpowiedź #15 dnia: Lutego 01, 2013, 15:55:55 pm »
W KS PPS  Raport z wykonanych świadczeń  nie "widzi" potwierdzeń ubezpieczenia z CWU . Do tego katalogu zostały wrzucone pliki potwierdzeń z dwóch innych komputerów z ich katalogów CWU z KS PPS używanych do generowania recept .Myślałem.że program automatycznie przypisze pliki ubezpieczeń do danego świadczenia ...

Offline PiotrSz

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 109
« Odpowiedź #16 dnia: Lutego 01, 2013, 16:24:52 pm »
W KS PPS  Raport z wykonanych świadczeń  nie "widzi" potwierdzeń ubezpieczenia z CWU . Do tego katalogu zostały wrzucone pliki potwierdzeń z dwóch innych komputerów z ich katalogów CWU z KS PPS używanych do generowania recept .Myślałem.że program automatycznie przypisze pliki ubezpieczeń do danego świadczenia ...

program automatycznie żadnych plików nie przypisuje! raport bierze to co ma w bazie programu!

standardowa droga sprawdzania uprawnień z eWUŚ w PPSie to poprawne skonfigurowanie i sprawdzanie przez program czyli np Rozliczenia->Pacjenci i tam F6 na wybranym pacjencie
powoduje to sprawdzenie pacjenta w systemie ewuś, pokazanie operatorowi zielonego, bądź czerwonego paska, zapis informacji o sprawdzeniu i jego wyniku do bazy danych oraz zapis pliku potwierdzenia z eWUŚ do katalogu CWU skonfigurowanego w Admin->Opcje

potwierdzenia z CWU teoretycznie narazie nie są do niczego potrzebne bo dane powinny być zapisane w bazie ale na wszelki wypadek dobrze je przechowywać (i robić sobie gdzieś kopie jeszcze)

jeżeli program jest używany wielostanowiskowo a nikt nie zmieniał domyślnej ścieżki zapisu w/w plików to pliki potwierdzeń masz osobno na każdej stacji w katalogu CWU programu
jeżeli zostało skonfigurowane poprawnie to wszystkie potwierdzenia zapisują się w CWU na serwerze

jeżeli natomiast sprawdzasz eWUŚ na 2 niezależnych stanowiskach (ale w ramach tego samego świadczeniodawcy i kont eWUŚ!!!) to w każdej bazie PPSa masz tylko potwierdzenia z danego stanowiska i trzeba by nie tylko skopiować potwierdzenia ze wszystkich CWU do głównego komputera z którego rozliczasz ale także zaimportować pliki z CWU do bazy programu w Rozliczenia->Pacjenci->Import potwierdzeń z eWUŚ - ale to jest dodatkowo płatna opcja do licencji!

pozdrawiam

Offline mbu

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 1
« Odpowiedź #17 dnia: Lutego 01, 2013, 16:28:10 pm »
W SOMED'zie, żeby zrobić raport za styczeń 2013 trzeba mieć wersję 2013.00.0.9. Raport się tworzy, ale po wprowadzeniu poprawek w zleceniach z błędami i ostrzeżeniami nie są te poprawki widoczne, wygląda tak, jakby ponowne generowanie raportu nie widziało zmian i cały czas pokazuje błędy i ostrzeżenia.

Offline superrewizor

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #18 dnia: Lutego 01, 2013, 17:20:55 pm »
Dziękuję za odp .Czyli serwuś- 110 złotych. To skandal albo inaczej kradzież zuchwała .Najpierw kulawe ,średniowieczne oprogramowanie z ciągłymi błędami  a potem płatne dodatkowe licencje dla potrzeb nfz .Ale obawiam się ,że "pałka się przegła" bo większość świadczeniodawców ma problemy z rozliczeniem stycznia 2013 i sprawą  zaczęły interesować się organy kontrolne państwa , urząd antymonopolowy i GIODO

Offline w-z

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #19 dnia: Lutego 01, 2013, 19:44:17 pm »
Raport w wersji 7.5.0 tworzy się w pps,ale nie przechodzi przez szoi; komunikat cvc-complex-type2.4.a.Czy mogę liczyć na jakąś podpowiedź co z tym zrobić? Z góry dziękuję

Offline Paweł

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 525
  • Zachodniopomorski OW
« Odpowiedź #20 dnia: Lutego 01, 2013, 20:38:49 pm »
Wklej cały komunikat.

Offline w-z

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #21 dnia: Lutego 01, 2013, 21:56:10 pm »
Bląd operacji
Błąd operacji importu Komunikat statystyczny (medyczny) [SWX]
--------------------------------------------------------------------------------

(E)B001 ? Brak pliku z raportem lub nierozpoznany format.

--------------------------------------------------------------------------------
cvc-complex-type.2.4.a: Invalid content was found starting with element 'upraw-dodatkowe'. One of '{"www.csioz.gov.pl/xml/swd-platnik/1":adres-w-polsce}' is expected.

Offline Osti

• Sponsorzy Forum
  • Zaawansowany
  • Pomógł? 0
  • Wlkp
« Odpowiedź #22 dnia: Lutego 01, 2013, 22:05:36 pm »
Witam

Mam bardzo dziwne pytanie. Otóż mam przypadek znajomej - pięlęgniarki środowiskowej POZ. Pięlęgniarka w świadczenia wpisuje tylko patronaże maluszków. Co w przypadku, gdy nie sprawdzała w EWUS ubezpieczenia pacjenta ? Ma natomiast wszystkie dane np. nr ubezpieczenia. Jak w takim przypadku zrobić raport świadczeń ambulatoryjnych ? Wiem, że przysłowiowe mleko się rozlało, ale proszę o podpowiedź czy jest wyjście z takiej sytuacji ?

Offline Paweł

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 525
  • Zachodniopomorski OW
« Odpowiedź #23 dnia: Lutego 01, 2013, 22:11:58 pm »
cvc-complex-type.2.4.a: Invalid content was found starting with element 'upraw-dodatkowe'. One of '{"www.csioz.gov.pl/xml/swd-platnik/1":adres-w-polsce}' is expected.

Program do rozliczeń generuje błędny raport. Może poszukaj tego pacjenta unijnego i wywal go z raportu.

Witam

Mam bardzo dziwne pytanie. Otóż mam przypadek znajomej - pięlęgniarki środowiskowej POZ. Pięlęgniarka w świadczenia wpisuje tylko patronaże maluszków. Co w przypadku, gdy nie sprawdzała w EWUS ubezpieczenia pacjenta ? Ma natomiast wszystkie dane np. nr ubezpieczenia. Jak w takim przypadku zrobić raport świadczeń ambulatoryjnych ? Wiem, że przysłowiowe mleko się rozlało, ale proszę o podpowiedź czy jest wyjście z takiej sytuacji ?

Sam numer ubezpieczenia nie wystarczy. Najłatwiej chyba bęzie zebrać oświadczenia opiekuna i wpisać je jako dokument ubezpieczenia.

Offline beny

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 1
« Odpowiedź #24 dnia: Lutego 01, 2013, 22:28:20 pm »
Albo wyslac pusty dokument rmua bez nipow,  na nfz pisali ze styczeń jest ulgowy

Offline Osti

• Sponsorzy Forum
  • Zaawansowany
  • Pomógł? 0
  • Wlkp
« Odpowiedź #25 dnia: Lutego 01, 2013, 22:30:41 pm »
Jest to jakaś myśl. :)

Mam jeszcze jedno pytanie. Od jakiegoś czasu w ogóle nie miałam kontaktu z PPS i sporo się zmieniło.Ww. znajoma mnie męczy. Proszę o weryfikację,  czy ja dobrze myślę.

Pięlęgniarka idzie na patronaż i tego samego dnia musi go wpisać jako świadczenie w PPS, jednocześnie sprawdzając przy pomocy F6 ubezpieczenie pacjenta. Czy takie działanie wystarczy by po zakończeniu miesiąca zrobić raport bez problemu?

Offline Paweł

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 525
  • Zachodniopomorski OW
« Odpowiedź #26 dnia: Lutego 01, 2013, 22:34:05 pm »
Albo wyslac pusty dokument rmua bez nipow,  na nfz pisali ze styczeń jest ulgowy

No chyba, że ma się program, który to umożliwi.

Pięlęgniarka idzie na patronaż i tego samego dnia musi go wpisać jako świadczenie w PPS, jednocześnie sprawdzając przy pomocy F6 ubezpieczenie pacjenta. Czy takie działanie wystarczy by po zakończeniu miesiąca zrobić raport bez problemu?

Teoretycznie powinno wystarczyć.

Offline Osti

• Sponsorzy Forum
  • Zaawansowany
  • Pomógł? 0
  • Wlkp
« Odpowiedź #27 dnia: Lutego 01, 2013, 22:36:03 pm »
A praktycznie ?  ;)

Żartuję... Dziękuję za pomoc :)

Offline ulka

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #28 dnia: Lutego 02, 2013, 00:06:57 am »

SZOI mojego raportu nie przyjmuje mam informację

o błędzie
Bląd operacji
Błąd operacji importu Komunikat statystyczny (medyczny) [SWX]

(E)B001 ? Brak pliku z raportem lub nierozpoznany format
dane-osob" must be terminated by the matching end-tag"
co mam zrobić ? Proszę  pomocy

Offline beny

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 1
« Odpowiedź #29 dnia: Lutego 02, 2013, 07:24:30 am »
Program źle wygenerowal dane statystyczne o pacjencie który jest cudzoziemcem lub noworodkiem bez peselu. Proponuje tymczasowo wyrzucić taka wizytę z rozliczeń

* Szukaj

* Kto jest on-line

• Kropka Gości: 637
  • Kropka Ukrytych: 0
  • Kropka Użytkowników: 2
  • Kropka Użytkownicy online:

Reklama

* Aktywni

Paweł Paweł
9408 Wiadomości
mpi
3356 Wiadomości
PiotrSz
3285 Wiadomości
Michał Michał
3191 Wiadomości
karolweksler
3153 Wiadomości
09061303
3079 Wiadomości
Edward_B Edward_B
2968 Wiadomości
Bartosz Bartosz
2375 Wiadomości
maciek777 maciek777
2201 Wiadomości
cilazapril cilazapril
1634 Wiadomości

Reklama

Reklama

Style:3: index (domyslny), Portal (default), Display (default).
Pod-szablony:8: init, html_above, body_above, portal_above, main, portal_below, body_below, html_below.
Pliki językowe:8: SPortal.english (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), SPortal.english (domyslny), index+Modifications.english (domyslny), index+Modifications.polish-utf8 (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), index.english (domyslny), index.polish-utf8 (domyslny).
Arkusze stylów:1: portal (default).
Uwzględnione pliki:15 - 738KB. (pokaż)
Użytych zapytań: 29.

[Pokaż zapytania]