Aktualna wersja KS-PPS: 2024.03.1.1 z dnia 2024-10-31Monitoring temperatury w lodówkach medycznych Kontakt redakcja@forumpps.plJesteśmy na Facebooku, dołącz do nas! 16 Lecie Forumpps.pl
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Witam wszystkich;Tak czytam o tej? tym? Ewusiu i nasuwa mi się kilka pytań.1. Sprawdzanie nowego pacjenta w PPS, trzeba będzie go wprowadzić i dopiero będzie można sprawdzić? Jak na razie nie widzę możliwości wprowadzania tylko PESEL, tak jak na stronie ewuś. Bez dodatkowego modułu nie zaimportuję później sprawdzenia ze strony do programu i tak w kółko.2. Co zrobić jeśli pacjent pzyjdzie 02.01. , wyskoczy na czerwono i złoży oświadczenie, po tygodniu przyjdzie ponownie, sytuacja się powtórzy i znów złoży oświadczenie. Czy te oświadczenia będą ważne.3. O ile zauważyłem w dalszym ciągu nie ma możliwości dopisywania typu dokumentu uprawniającego, a może przeoczyłem.Spokojnych i Wesołych Świąt!
Ale po co się kłócić koledzy? Tak naprawdę to nie wiemy jak to bedzie wyglądało. Chociaż trzeba założyć najgorsze, że trzeba będzie uzupełniać podstawę ubezpieczenia. Czy to będzie kod autoryzacji z ewuni, czy oświadczenie czy kady inny dokument to już mniejsza o to Nie lepiej poszukać jakiś fajnych koleżanek po 300 za wieczór?
"Przypominamy, że "Kod autoryzacji" przekazywany świadczeniodawcy przez system eWUŚ w ramach zapytania o uprawnienia pacjenta jest elementem, który będzie weryfikowany przy rozliczaniu świadczeń i powinien zostać przesłany w komunikacie sprawozdawczo-rozliczeniowym (XML) do właściwego oddziału Funduszu. W związku z tym wszystkie kody otrzymane w wyniku zapytań o uprawnienia pacjentów powinny zostać zapisane i zapamiętane w systemie informatycznym świadczeniodawcy".... jak to ogarnąć technicznie, kiedy w rejestracji siedzi pielęgniarka, rejestratorka, która owszem może sprawdzić w systemie eWUŚ czy dany pacjent jest ubezpieczony, może nawet zapisywać do pliku kody autoryazcyjne, ale jak ja potem mam to "przenieść" do KS PPS. Siedzę w innym miejscu, pracuję na innym komputerze i tylko ja mam zainstalowany KS PPS.Będzie możliwość importu tych kodów albo coś w tym rodzaju??? Nie ogarniam tego....