collapse

Reklama

Autor Wątek: Problem z korektą po ponownej weryfikacji list POZ za sierpień 2012r.  (Przeczytany 7563 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline pinyo

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 0
Problem z korektą po ponownej weryfikacji list POZ za sierpień 2012r.
« dnia: Października 02, 2012, 14:31:10 pm »
Witajcie.

Za komunikatem nr 81312: "W dniu 24.09.2012r. została przeprowadzona ponowna weryfikacja list poz za miesiąc sierpień 2012r., uwzględniająca wyniki centralnego przetwarzania deklaracji poz (m.in. deklaracje osób, które wybrały innego świadczeniodawcę lub zmarły)."

W moim przypadku muszę skorygować dwie faktury o dwie deklaracje pacjenta, który przeniósł się do innego OW NFZ, ale mam problem z utworzeniem korekt. Zaimportowałem zwrotne raporty rozliczeniowe POZ do KS-PPS, widzę je na liście szablonów rachunków, ale gdy próbuję dokonać korekty konkretnego rachunku poprzez wciśnięcie przycisków "Korekta", a później "Uzupełnij" (czyli tak, jak zawsze to robię) oczom moim ukazuje się pusta lista szablonów, więc żadnego wybrać nie mogę. Ręczna korekta rachunków jest niemożliwa - po wciśnięciu OK pojawia się komunikat "Korekty do rachunków wystawionych na podstawie szablonu muszą być uzupełniane na podstawie szablonu".

Proszę o pomoc.

grave0

• Gość
Odp: Problem z korektą po ponownej weryfikacji list POZ za sierpień 2012r.
« Odpowiedź #1 dnia: Października 02, 2012, 16:44:59 pm »
Najedz na rachunek, który chcesz skorygować, naciśnij "SF2 Korekta" i wpisz dane z ręki (dane z szablonu, który udostępnił NFZ) do kolumny:"Ilość-winno być". Pamiętaj też o podaniu Nr korekty i zmianie daty wystawienia korekty.

Offline pinyo

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #2 dnia: Października 02, 2012, 18:19:29 pm »
Już pisałem, że ręczna korekta nie jest możliwa.

Offline Jarasz

• Super Specjalista
  • Pomógł? 33
  • Bydgoszcz
« Odpowiedź #3 dnia: Października 03, 2012, 12:29:53 pm »
Czy rachunek/faktura do którego chcesz wystawić korektę jest sprawdzona (tzn. czy w wierszy na liście rachunków jest napisane wpr czy spr)?

Offline bart

• Sponsorzy Forum
  • Ekspert
  • Pomógł? 117
  • Dolnośląski OW
« Odpowiedź #4 dnia: Października 03, 2012, 13:47:00 pm »
Już pisałem, że ręczna korekta nie jest możliwa.
Czy postępujesz tak jak opisano tu: http://forumpps.pl/index.php?topic=5742.msg34041#msg34041  ??
(oczywiscie w POZ korygujesz rachunek podstawowy a nie to co przysłano z NFZ)

Offline pinyo

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #5 dnia: Października 03, 2012, 14:38:30 pm »
Czy rachunek/faktura do którego chcesz wystawić korektę jest sprawdzona (tzn. czy w wierszy na liście rachunków jest napisane wpr czy spr)?

Tak, jest sprawdzona - to faktura wysłana do NFZ w zeszłym miesiącu.

Czy postępujesz tak jak opisano tu: http://forumpps.pl/index.php?topic=5742.msg34041#msg34041  ??
(oczywiscie w POZ korygujesz rachunek podstawowy a nie to co przysłano z NFZ)

Tak. Ręczna korekta nie jest możliwa - KS-PPS blokuje możliwość ręcznej korekty rachunku utworzonego na podstawie szablonu z NFZ. Automatyczne uzupełnianie daje pustą listę szablonów.

Offline pinyo

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #6 dnia: Października 03, 2012, 15:12:42 pm »
Zauważyłem kolejny szczegół.

Skorygować mam dwa rachunki za sierpień wystawione 31 sierpnia. Gdy dla testu próbuję wystawić korektę do jakiegokolwiek wcześniejszego rachunku to lista szablonów ukazująca się po wciśnięciu przycisku Uzupełnij jest prawidłowa - wyświetlają się wszystkie szablony zgodne z miesiącem refundacji danego rachunku. Gdy natomiast próbuję to zrobić dla jakiegokolwiek rachunku sierpniowego (wprowadzone i sprawdzone miesiąc temu) lub wrześniowego (wprowadzone i sprawdzone wczoraj) lista szablonów jest pusta.

Problem wydaje się tkwić w polu "Typ" widocznym w prawym górnym rogu okna wyboru szablonu do uzupełnienia korekty - dla rachunków sprzed sierpnia jest tam aktywna lista rozwijalna z wybraną pozycją "rachunek", a dla rachunków sierpniowych i późniejszych wybrany jest typ "korekta", a sama lista jest nieaktywna (wyszarzona), więc nie mogę jej zmienić.

Tu mi jakimś bugiem pachnie...

edit: Jutro rano napiszę list e-mail do Kamsoftu.
« Ostatnia zmiana: Października 03, 2012, 15:34:00 pm wysłana przez pinyo »

Offline Grumens

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 0
  • warmińsko - mazurski NFZ
« Odpowiedź #7 dnia: Października 04, 2012, 10:38:15 am »
Mam ten sam problem, dzwoniłem przed chwilą do kamsoftu i mówią, że nie wiedzą o co chodzi, pierwszy raz słyszą o takim problemie, mam zgłosić problem mailowo, co zaraz uczynię.
Pozdrawiam
Grumens

Offline pinyo

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #8 dnia: Października 04, 2012, 10:52:42 am »
Przykro mi, że Ciebie to też spotkało, ale cieszę się, że nie jestem z tym sam... Dziś o 10:27 wysłałem opis problemu e-mailem do Kamsoftu.

Offline Grumens

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #9 dnia: Października 04, 2012, 11:03:53 am »
Pinyo, a pod jaki email zgłosiłeś problem? Pierwszy raz będe to robił a na stronie KS nie mogę znaleźć maila, jest tylko formularz kontaktowy.

EDIT: Wysłałem na formularz z zapytaniem na podstronie PPS.
« Ostatnia zmiana: Października 04, 2012, 11:28:32 am wysłana przez Grumens »
Pozdrawiam
Grumens

Offline pinyo

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #10 dnia: Października 04, 2012, 15:35:36 pm »
Adres e-mail: kspps@kamsoft.pl.

UWAGA! Po moim zgłoszeniu Kamsoft wypuścił poprawkę :). Wersja 2012.03.0.2 pozbawiona jest wspomnianego błędu.

Mimo wszystko dziękuję Wam za próby pomocy.

Offline Grumens

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #11 dnia: Października 04, 2012, 18:15:00 pm »
O, to super, dzięki. Ja też dostałem info od KS, żeby zaktualizować PPS.
Pozdrawiam
Grumens

Offline superrewizor

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #12 dnia: Października 12, 2012, 00:27:40 am »
W polskim prawie nie istnieje coś takiego jak korekta rachunku. Korygować można tylko faktury .NFZ wpuszcza świadczeniodawców w maliny -korekta rachunku może być uznana za naruszenie przepisów przez urzędy skarbowe i ukarana bodaj do 180 stawek dziennych. Przed karą może ochronić indywidualna interpretacja U.S dopuszczająca korektę w danej sytuacji. Zgodnie z prawem sprzedawca usługi może wystawić notę księgową uznaniową (gdy ma oddać) lub obciążeniową (gdy mu się należy).
Natomiast notę korygującą faktury wystawia nabywca ale nie może poprawiać pozycji określających wartość obrotu. Postępowanie NFZ nie może naruszać przepisów podatkowych i o rachunkowości. Popytajcie dobrych księgowych

* Szukaj

* Kto jest on-line

• Kropka Gości: 579
  • Kropka Ukrytych: 0
  • Kropka Użytkowników: 0

Nie ma żadnego użytkownika on-line.

Reklama

* Aktywni

Paweł Paweł
9408 Wiadomości
mpi
3356 Wiadomości
PiotrSz
3285 Wiadomości
Michał Michał
3191 Wiadomości
karolweksler
3152 Wiadomości
09061303
3079 Wiadomości
Edward_B Edward_B
2968 Wiadomości
Bartosz Bartosz
2375 Wiadomości
maciek777 maciek777
2201 Wiadomości
cilazapril cilazapril
1634 Wiadomości

Reklama

Reklama

Style:3: index (domyslny), Portal (default), Display (default).
Pod-szablony:8: init, html_above, body_above, portal_above, main, portal_below, body_below, html_below.
Pliki językowe:8: SPortal.english (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), SPortal.english (domyslny), index+Modifications.english (domyslny), index+Modifications.polish-utf8 (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), index.english (domyslny), index.polish-utf8 (domyslny).
Arkusze stylów:1: portal (default).
Uwzględnione pliki:15 - 738KB. (pokaż)
Użytych zapytań: 28.

[Pokaż zapytania]