collapse

Reklama

Autor Wątek: Ostrzeżenia dla cyklu  (Przeczytany 6382 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline intejag

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 0
Ostrzeżenia dla cyklu
« dnia: Czerwca 25, 2012, 18:08:36 pm »
No i stało się - Fundusz zrobił nam weryfikację rehabilitacji i w 2 miesiącach mam sporo ostrzeżeń o nieprawidłowym cyklu, s dokładnie "Przekroczony limit dni zabiegowych dla jednego cyklu". Nie wykazali tego jako błędy tylko ostrzeżenia. Mam się tym przejmować i poprawiać czy zostawić tak jak jest? Nie bardzo chciałabym poprawiać, bo fundusz będzie nam kazał wystawić korektę, a tego baaardzo nie lubi nasza księgowa. Więc jak, martwić się tymi ostrzeżeniami?

Offline doktor

• Specjalista
  • Pomógł? 2
Odp: Ostrzeżenia dla cyklu
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwca 27, 2012, 11:37:02 am »
aż się tu zalogowałem :)
Mam ten sam problem - wiem że cykle były wałkowane na forum ale nie ma jednoznacznej interpretacji. Znaczy ja jej bynajmniej nie uzyskałem z OW NFZ. (Kamsoft mówił jedno, nfz drugie).
Wydaje mi się że chodzi  tu tak naprawdę o Zarządzenie Prezesa nr 53/2010 DSOZ, par 10, pkt 9 "(...) w cyklu terapeutycznym Fundusz finansuje do 10 dni zabiegowych, nie więcej niż 5 zabiegów dziennie.(...)" Muszę prosić forumowiczów o ponowne wyjaśnienie na przykładzie:
- czy chodzi o to że każdy zabieg może być wykonywany maksymalnie 10 razy, a z jednego skierowania na którym jest np: magnetron i ultradźwięki - jeden zabieg można wykonać powiedzmy w maju a drugi w czerwcu pod jednym numerem cyklu??
-czy oba te zabiegi muszą razem zostać wykonane w 10 dni? (czyli 2 dziennie?) choćby nie wiem co??

Miałem sygnał że w niektórych województwach był to błąd ale wycofano się z tego (chyba wielkopolskie) i dali jako informacja. Ale zapewne to zamienią w końcu na błąd więc lepiej po poprawiać teraz.
Pozdrawiam

Offline PiotrSz

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 109
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwca 27, 2012, 11:56:03 am »
szukałem tego ostatnio na stronach NFZ ale nie mogłem znaleźć, może rzeczywiście znikło ..
za to wujek google znalazł mi mojego posta na tym forum ;-)
http://forumpps.pl/index.php?topic=5500.0

pozdrawiam

edit: ten komunikat rzeczywiście magicznie zniknął ze strony MOW NFZ ale znalazłem starszy podobny z 2011
http://www.nfz-krakow.pl/index.php?com=komunikaty&id=1343
« Ostatnia zmiana: Czerwca 27, 2012, 12:05:51 pm wysłana przez PiotrSz »

Offline doktor

• Specjalista
  • Pomógł? 2
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwca 27, 2012, 14:02:54 pm »
ok czyli w 10 dni mamy zrobić wszystkie zabiegi ze skierowania. Trochę nie życiowe podejście - na zabiegi mamy rozjechane terminy - na zabieg A na początku miesiąca a na zabieg B pod koniec i kicha.

Czy ja mogę sobie podzielić skierowanie na 2 cykle ot tak?:)legalnie?
W innym wypadku albo pacjent przyniesie skierowanie na każdy zabieg oddzielnie albo zrobimy mu jeden i do widzenia???
Jakby nie patrzeć to pacjent traci.

Dzięki za linki

Offline kotek

• Zaawansowany
  • **
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwca 28, 2012, 14:22:16 pm »
Witam, mam ten sam problem, zrobili weryfikacje i tylko u 1 osoby wyszło, że jest przekroczony limit dni zabiegowych dla jednego cyklu, kiedy to oglądam to wszystko jest tak samo jak we wpisach bezbłedów, 5 zab. dziennie przez 10 dni, macie może jakieś pomysły na co zwrócić uwagę i jak to poprawić? nfz Poznań, pozdrawiam

Offline rehmonia

• Specjalista
  • Pomógł? 1
« Odpowiedź #5 dnia: Lipca 04, 2012, 10:02:24 am »
NFZ podlaski - dowiedziałam się iż w czerwcu jest to jeszcze ostrzeżenie a od lipca będzie to traktowane jako błąd.

* Szukaj

* Kto jest on-line

• Kropka Gości: 547
  • Kropka Ukrytych: 0
  • Kropka Użytkowników: 0

Nie ma żadnego użytkownika on-line.

Reklama

* Aktywni

Paweł Paweł
9408 Wiadomości
mpi
3356 Wiadomości
PiotrSz
3285 Wiadomości
Michał Michał
3191 Wiadomości
karolweksler
3153 Wiadomości
09061303
3079 Wiadomości
Edward_B Edward_B
2968 Wiadomości
Bartosz Bartosz
2375 Wiadomości
maciek777 maciek777
2201 Wiadomości
cilazapril cilazapril
1634 Wiadomości

Reklama

Reklama

Style:3: index (domyslny), Portal (default), Display (default).
Pod-szablony:8: init, html_above, body_above, portal_above, main, portal_below, body_below, html_below.
Pliki językowe:8: SPortal.english (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), SPortal.english (domyslny), index+Modifications.english (domyslny), index+Modifications.polish-utf8 (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), index.english (domyslny), index.polish-utf8 (domyslny).
Arkusze stylów:1: portal (default).
Uwzględnione pliki:15 - 738KB. (pokaż)
Użytych zapytań: 28.

[Pokaż zapytania]