collapse

Reklama

Autor Wątek: stomatologia - przekroczony limit miesieczny  (Przeczytany 6015 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline lukaszek

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 0
stomatologia - przekroczony limit miesieczny
« dnia: Maja 04, 2012, 23:01:39 pm »
Witam

Pojawił się u mnie problem, został przekroczony limit miesięczny wraz z brakami z poprzednich miesięcy. Zaczytałem komunikat statystyczni SWX do szoi  oraz żądanie rozliczenia i szoi nie uznało sporo pozycji do zafakturowania.

Czy jak te pozycje przeniosę na przyszły miesiąc i ponownie zaczytam raport statystyczny SWX oraz żądanie rozliczenia to nie będzie problemu ?

Ktoś spotkał się juz z takim problem ?
« Ostatnia zmiana: Maja 04, 2012, 23:04:32 pm wysłana przez lukaszek »

Offline Paweł

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 525
  • Zachodniopomorski OW
Odp: stomatologia - przekroczony limit miesieczny
« Odpowiedź #1 dnia: Maja 04, 2012, 23:15:39 pm »
Umowa jest rozliczana narastająco.

Offline lukaszek

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #2 dnia: Maja 04, 2012, 23:58:10 pm »
Umowa jest rozliczana narastająco.

wiem

Więc co byś poradził na rozwiązanie takowego problemu ?

Offline Paweł

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 525
  • Zachodniopomorski OW
« Odpowiedź #3 dnia: Maja 05, 2012, 00:06:46 am »
Nie wiem w czym jest tu problem. Może u was jest to jakaś zbrodnia. U mnie jest to normalne, że się ma nadwykonanie.

Offline lukaszek

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #4 dnia: Maja 05, 2012, 00:42:56 am »
Nie wiem w czym jest tu problem. Może u was jest to jakaś zbrodnia. U mnie jest to normalne, że się ma nadwykonanie.

jest miesieczny limit ktory po kilku miesiacach zamienia sie w limit np 4/12

Czy wykasowanie kilku swiadczen z ks-pps i zaczytanie do SZOI komunikatu statystycznego SWX sie powiedzie na nowo ?

a nastepnie ponowne wygenerowanie żądania rozliczenia ?

Offline neelix

• Ekspert
  • Pomógł? 39
« Odpowiedź #5 dnia: Maja 05, 2012, 10:41:18 am »
Podejrzyj monitoring wykonania umowy w PPSie, może trochę rozjaśni sytuacje.
Jak będziesz miał jakieś wątpliwości to napisz postaram się wyjaśnić, ale to absolutne podstawy jeśli rozliczasz się z funduszem.

Offline lukaszek

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #6 dnia: Maja 05, 2012, 11:40:03 am »
Jestem nowy i nie do końca rozumiem jak rozwiązuje się sprawę z takim nadwykonaniem. Czy w przyszłym miesiącu uznane to będzie do zafakturowania, czy trzeba np przepisać te usługi na maj.
 szoi to odrzuciło jako nadliczbowe usługi. Czy w przyszłym miesiącu te same usługi z tymi samymi datami mi uzna?

Offline neelix

• Ekspert
  • Pomógł? 39
« Odpowiedź #7 dnia: Maja 05, 2012, 12:13:34 pm »
Jak powiedział Piotr umowa jest rozliczana narastająco.
Podziel kwotę kontraktu na liczbę miesięcy jego obowiązywania, za każdy miesiąc fundusz zapłaci maksymalnie jedną taką cześć razy numer kolejnego miesiąca minus twoje rachunki z poprzednich miesięcy.
To dużo prostsze niż się wydaje, na przykładzie.
Masz 12000 zł kontraktu, za jeden miesiąc wydchodzi 1000 zł, w styczniu wykonań masz za 1500 zł a rachunek będzie i tak 1000 zł, w lutym jedziesz na urlop i robisz wykonań tylko za 300zł a rachunek będzie 800zł - 300 z lutego i 500 ze stycznia.
W praktyce jeśli chcesz żeby na pewno zapłacili za nadwykonania z danego miesiąca to w następnych musisz zrobić odpowiednie mniej, chyba że wywróżysz czy po półroczu będą płacić za nadlimitowe wykonanie bo nieraz się zdarza w niektórych zakresach.
A odpowiadając na pytanie to nic nie musisz z tym robić tylko w przyszłym miesiącu wykazać mniej, bardzo pomocny jest monitoring wykonania umowy w PPSie, jak się przegryziesz przez tableki to łatwo policzyć ile zrobić żeby nie było nadwykonań.

Oczywiście jak chcesz się tym zając to musisz zdawać sobie sprawćz wielu innych rzeczy, np półroczny okres rozliczeniowy, aneksy i jeszcze więcej.
« Ostatnia zmiana: Maja 05, 2012, 13:09:13 pm wysłana przez neelix »

Offline lukaszek

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #8 dnia: Maja 05, 2012, 14:37:13 pm »
Czyli jak rozumiem mam nie robić nic z ta nadwyżką punktową bo za te usługi NFZ zapłaci mi w przyszłym miesiącu,
pod warunkiem że znów nie przekroczę odpowiedniej liczby punktów

Dlaczego SZOI ta nadwyżkę wrzuciło w Pozycje rozliczeniowe nieuznane do zafakturowania (Przyczyna
odrzucenia Kod:  44 LIMIT DLA WYBRANEJ POZYCJI UMOWY ZOSTAŁ WYKORZYSTANY) ?

Czy w kolejnym miesiącu PPS te pozycje nie uznane załaduje ponownie do SZOI ?

Offline neelix

• Ekspert
  • Pomógł? 39
« Odpowiedź #9 dnia: Maja 05, 2012, 18:33:00 pm »
Czyli jak rozumiem mam nie robić nic z ta nadwyżką punktową bo za te usługi NFZ zapłaci mi w przyszłym miesiącu,
Tak, musisz zobaczyć w monitoringu umowy ile możesz zrobić, mniej więcej, wszytko da się w następnych miesiącach rozliczyć.

Dlaczego SZOI ta nadwyżkę wrzuciło w Pozycje rozliczeniowe nieuznane do zafakturowania (Przyczyna
Tak.

One już tam są, nie ma potrzeby ponownie wysyłać, wszystko zobaczysz na SZOI w umowach - bieżące wykonanie i pozycje do rozliczenia.
Wszystko co wyślesz na SZOI będzie tam dopóki tego nie usuniesz lub nie przejdzie ponownej weryfikacji.

Offline problem

• Zaawansowany
  • **
  • Pomógł? 2
« Odpowiedź #10 dnia: Maja 07, 2012, 16:26:49 pm »
jedna uwaga: zobacz jaki masz okres rozliczeniowy. Jeżeli masz półroczny to oznacza że nadwykonania się kumulują w ciągu 6-ciu miesięcy a później zaczynasz od zera. Czyli jeżeli nie zapłacą za nadwykonania po upływie półrocza, to przepadło.

Offline lukaszek

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #11 dnia: Maja 07, 2012, 22:54:08 pm »
jedna uwaga: zobacz jaki masz okres rozliczeniowy. Jeżeli masz półroczny to oznacza że nadwykonania się kumulują w ciągu 6-ciu miesięcy a później zaczynasz od zera. Czyli jeżeli nie zapłacą za nadwykonania po upływie półrocza, to przepadło.

okres rozliczeniowy od 1 stycznia 2012 do 31 grudnia 2012 wiec chyba 12 miesieczny

Offline lukaszek

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #12 dnia: Maja 07, 2012, 22:54:52 pm »
Tak, musisz zobaczyć w monitoringu umowy ile możesz zrobić, mniej więcej, wszytko da się w następnych miesiącach rozliczyć.

Tak.

One już tam są, nie ma potrzeby ponownie wysyłać, wszystko zobaczysz na SZOI w umowach - bieżące wykonanie i pozycje do rozliczenia.
Wszystko co wyślesz na SZOI będzie tam dopóki tego nie usuniesz lub nie przejdzie ponownej weryfikacji.

WIELKIE DZIĘKI ZA POMOC wisze Ci duuuuuzeee piwko albo i co wiecej :)

* Szukaj

* Kto jest on-line

• Kropka Gości: 457
  • Kropka Ukrytych: 0
  • Kropka Użytkowników: 1
  • Kropka Użytkownicy online:

Reklama

* Aktywni

Paweł Paweł
9409 Wiadomości
mpi
3356 Wiadomości
PiotrSz
3285 Wiadomości
Michał Michał
3191 Wiadomości
karolweksler
3153 Wiadomości
09061303
3079 Wiadomości
Edward_B Edward_B
2968 Wiadomości
Bartosz Bartosz
2375 Wiadomości
maciek777 maciek777
2201 Wiadomości
cilazapril cilazapril
1634 Wiadomości

Reklama

Reklama

Style:3: index (domyslny), Portal (default), Display (default).
Pod-szablony:8: init, html_above, body_above, portal_above, main, portal_below, body_below, html_below.
Pliki językowe:8: SPortal.english (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), SPortal.english (domyslny), index+Modifications.english (domyslny), index+Modifications.polish-utf8 (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), index.english (domyslny), index.polish-utf8 (domyslny).
Arkusze stylów:1: portal (default).
Uwzględnione pliki:15 - 738KB. (pokaż)
Użytych zapytań: 28.

[Pokaż zapytania]