collapse

Reklama

Autor Wątek: baza firebird jaki max rozmiar ?  (Przeczytany 9033 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline lukaszek

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 0
baza firebird jaki max rozmiar ?
« dnia: Stycznia 28, 2012, 09:33:12 am »
Witam

Tak przeglądam te forum i widzę że sporo (a może nawet większość) użytkowników pracuje na bazach firebird a nie oracle. Kamsoft "zachwala" :o, "zaleca" :o, "popiera" :o i co nie tylko aby instalować bazę oracla z max pojemnością bazy do 4GB (nawet twierdzą że działa to na linuxie) ::)

Więc ja mam pytanie komu jakie maxymalne wielkości bazy na firebirdzie udało się osiągnąć i jak z problemami przy większych bazach ? ???

Offline PiotrSz

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 109
Odp: baza firebird jaki max rozmiar ?
« Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 30, 2012, 09:40:26 am »
Witam

Tak przeglądam te forum i widzę że sporo (a może nawet większość) użytkowników pracuje na bazach firebird a nie oracle. Kamsoft "zachwala" :o, "zaleca" :o, "popiera" :o i co nie tylko aby instalować bazę oracla z max pojemnością bazy do 4GB (nawet twierdzą że działa to na linuxie) ::)

Więc ja mam pytanie komu jakie maxymalne wielkości bazy na firebirdzie udało się osiągnąć i jak z problemami przy większych bazach ? ???

2,8 GB od stycznia 2008
problemem nie jest wielkość bazy tylko ilość klientów którzy się do niej podpinają
jak jest z kilkunastu klientów to się serwer bazy sypie na serwerze a PPS na klientach wywala błąd lub po prostu wyłącza się ..
strat danych odpukać narazie żadnych nie mam ale nie da się normalnie pracować jak Ci się program sypie (więc u mnie lekarze narazie
dalej poza systemem..)
Kamsoft ma problem ze swoja biblioteka UDF (która była kiedyś niezbędna bo FB 1,5 nie miał wlu podstawowych funkcji)
obiecali to naprawić do końca 2011 roku ale narazie cisza .. czekam do końca stycznia i im się przypomnę z tym tematem!

co do Oracle to .. ja naprawdę chciałem zainstalować PPSa na Oracle ale jak próbowałem to zrobić w 2008 roku to mi się nie udało
bo instalator PPSa był skopany (w 2009 i 2010 dalej był ten sam błąd, nie wiem jak teraz)
na domyślnej instalacji tzn dalej -> dalej -> dalej to chodziło ale ja mam trochę inaczej zorganizowany serwer i nie mogłem
instalować na domyślne ścieżki! i tu był problem..
co do linuxa to ten temat też męczę od samego początku w 2008 roku .. :-/
z FB był problem bo przez tego nieszczęsnego UDFa nie było szans zrobić tego pod linuxem
z Oracle pod linuxem coś tam walczyłem ostatnio z rok temu ale nie pamiętam jak się skończyło .. chyba pełnego sukcesu nie było
tam trzeba ręcznie zainstalować Oracle XE a jak go instalował PPS to sobie coś w nim sam ustawiał i ja tego nie mogłem odtworzyć
(nie wiem czy nie chodziło przypadkiem o stronę kodową której się na XE po zainstalowaniu już nie da zmienić)

pozdrawiam

Offline lukaszek

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 31, 2012, 21:28:20 pm »
Witam

2,8 GB od stycznia 2008
problemem nie jest wielkość bazy tylko ilość klientów którzy się do niej podpinają
jak jest z kilkunastu klientów to się serwer bazy sypie na serwerze a PPS na klientach wywala błąd lub po prostu wyłącza się ..
strat danych odpukać narazie żadnych nie mam ale nie da się normalnie pracować jak Ci się program sypie (więc u mnie lekarze narazie
dalej poza systemem..)
Kamsoft ma problem ze swoja biblioteka UDF (która była kiedyś niezbędna bo FB 1,5 nie miał wlu podstawowych funkcji)
obiecali to naprawić do końca 2011 roku ale narazie cisza .. czekam do końca stycznia i im się przypomnę z tym tematem!

Przyłączam się jak by co

co do Oracle to .. ja naprawdę chciałem zainstalować PPSa na Oracle ale jak próbowałem to zrobić w 2008 roku to mi się nie udało
bo instalator PPSa był skopany (w 2009 i 2010 dalej był ten sam błąd, nie wiem jak teraz)
na domyślnej instalacji tzn dalej -> dalej -> dalej to chodziło ale ja mam trochę inaczej zorganizowany serwer i nie mogłem
instalować na domyślne ścieżki! i tu był problem..

z oraclem i u mnie jaja wychodzily

co do linuxa to ten temat też męczę od samego początku w 2008 roku .. :-/
z FB był problem bo przez tego nieszczęsnego UDFa nie było szans zrobić tego pod linuxem

Czy myslisz że jest szansa pomęczyć kamsoft o wersje firebirda pod linuxa ?
myślę że dużo ludzików by temat poparło.

z Oracle pod linuxem coś tam walczyłem ostatnio z rok temu ale nie pamiętam jak się skończyło .. chyba pełnego sukcesu nie było
tam trzeba ręcznie zainstalować Oracle XE a jak go instalował PPS to sobie coś w nim sam ustawiał i ja tego nie mogłem odtworzyć
(nie wiem czy nie chodziło przypadkiem o stronę kodową której się na XE po zainstalowaniu już nie da zmienić)

pozdrawiam

Dzięki za bardzo treściwą i pomocną odpowiedz
Pozdrawiam

Offline marmot

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #3 dnia: Lutego 01, 2012, 11:36:34 am »
problem sesji jest juz dawno rozwiazany ...

Offline jaku

• Kompletny nowicjusz
  • Pomógł? 2
« Odpowiedź #4 dnia: Lutego 01, 2012, 14:07:01 pm »
U mnie FB był dobry jedynie przy samym wprowadzaniu danych do rozliczeń z NFZ, jak wdrożyłem terminarz momentalnie zaczął puchnąć osiągnął 2GB i doszło wywalanie się klientów na stacjach roboczych. Rok temu przeszedłem na Oracle XE przez rok baza osiągnęła 4GB i koniec zabawy. Właśnie jestem po przejściu na pełną wersję Oracle Standard One. Szkoda, że FB zawiódł bo na to rozwiązanie liczyłem najbardziej, ale sądzę, że taka polityka. Prędzej czy później trzeba się przesiadać na Oracle. Pełnego oracle w wersji Std będę męczył na linuksie (na razie widna), jak osiągnę sukces, dam znać. Wersję XE na debianie odpaliłem działa, problem był z importem danych. ale myślę, że do przewalczenia.

Offline Przemyslaw

• ForumPPS.pl
  • Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 33
  • Zachodniopomorski OW
« Odpowiedź #5 dnia: Lutego 02, 2012, 09:11:04 am »
U mnie baza około 4.5GB działa na firebirdzie. Nikogo nie rozłącza. Może to kwestia wydajności serwera. Mam 2x xeony 56xx i dyski sas.

Offline PiotrSz

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 109
« Odpowiedź #6 dnia: Lutego 02, 2012, 21:08:00 pm »
Czy myslisz że jest szansa pomęczyć kamsoft o wersje firebirda pod linuxa ?
myślę że dużo ludzików by temat poparło.

powiem tak .. szanse są duże i to w najbliższym czasie
problemem jest biblioteka UDF która w chwili obecnej jest tylko pod windowsa
ale Kamsoft pracuje wreszcie nad pozbyciem się jej i korzystaniem z wbudowanych
funkcji FB 2.5
jeżeli im się to wszystko uda i nic nie nakombinują to może się okazać, że to wystarczy
żeby PPS mógł trzymać bazę na FB pod linuxem ! :-D
mam potwierdzenie, że prace trwają i są bardzo zaawansowane!

qde tylko, że ja właśnie zamówiłem serwer pod PPSa na Win Server 2008 ... ;-)

Cytat: marmot
problem sesji jest juz dawno rozwiazany ...

tzn ?

Cytat: jaku
...Rok temu przeszedłem na Oracle XE...

nowa czysta instalacja czy migracja z firebirda ?

Cytat: Przemyslaw
...Nikogo nie rozłącza. Może to kwestia wydajności serwera...

nie wydaje mi się .. u mnie to już 3ci sprzęt i 3ci rodzaj OSu na serwerze i się sypie ..
pozatym potrafi się też wywalić po uruchomieniu programu na serwerze gdzie połaczenie
do bazy masz po localhost .. coś jest skopane i tyle!

pozdrawiam

Offline problem

• Zaawansowany
  • **
  • Pomógł? 2
« Odpowiedź #7 dnia: Lutego 02, 2012, 21:57:02 pm »
U mnie poszło, chyba nawet coś pisałem na priv do Ciebie - sporo mi wtedy pomogłeś ;) Faktycznie wersja 2010.03.0.0. działała (po migracji) pod oraclem a 2010.00.0.0. tylko pod fb. Zrezygnowałem z oracla i wróciłem do FB i mam święty spokój (względny). Od czasu tamtych wersji już nie kombinowałem z oraclem. Za to chętnie wrócę do tematu FB pod linuxa.

Offline lukaszek

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #8 dnia: Lutego 04, 2012, 19:46:11 pm »
wiec może wspólnie spróbujmy coś z tym linuxem zaradzić ?

Offline lukaszek

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #9 dnia: Maja 01, 2012, 13:51:41 pm »
Czy cos wiecej z firebirdem pod linuxa wiadomo ? bo cos watek zamarł

Offline mpi

• Ekspert
  • Pomógł? 116
  • Kujawsko-Pomorskie
« Odpowiedź #10 dnia: Maja 01, 2012, 21:09:17 pm »
nowa czysta instalacja czy migracja z firebirda ?

a jak przemigrować z FB na Oracla zachowując wszystkie dane?

Offline mpi

• Ekspert
  • Pomógł? 116
  • Kujawsko-Pomorskie
« Odpowiedź #11 dnia: Maja 10, 2012, 13:17:58 pm »
ponawiam pytanie :)

* Szukaj

* Kto jest on-line

• Kropka Gości: 492
  • Kropka Ukrytych: 0
  • Kropka Użytkowników: 1
  • Kropka Użytkownicy online:

Reklama

* Aktywni

Paweł Paweł
9409 Wiadomości
mpi
3356 Wiadomości
PiotrSz
3285 Wiadomości
Michał Michał
3191 Wiadomości
karolweksler
3153 Wiadomości
09061303
3079 Wiadomości
Edward_B Edward_B
2968 Wiadomości
Bartosz Bartosz
2375 Wiadomości
maciek777 maciek777
2201 Wiadomości
cilazapril cilazapril
1634 Wiadomości

Reklama

Reklama

Style:3: index (domyslny), Portal (default), Display (default).
Pod-szablony:8: init, html_above, body_above, portal_above, main, portal_below, body_below, html_below.
Pliki językowe:8: SPortal.english (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), SPortal.english (domyslny), index+Modifications.english (domyslny), index+Modifications.polish-utf8 (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), index.english (domyslny), index.polish-utf8 (domyslny).
Arkusze stylów:1: portal (default).
Uwzględnione pliki:15 - 738KB. (pokaż)
Użytych zapytań: 28.

[Pokaż zapytania]