Witam
Tak przeglądam te forum i widzę że sporo (a może nawet większość) użytkowników pracuje na bazach firebird a nie oracle. Kamsoft "zachwala"
, "zaleca"
, "popiera"
i co nie tylko aby instalować bazę oracla z max pojemnością bazy do 4GB (nawet twierdzą że działa to na linuxie) 
Więc ja mam pytanie komu jakie maxymalne wielkości bazy na firebirdzie udało się osiągnąć i jak z problemami przy większych bazach ? 
2,8 GB od stycznia 2008
problemem nie jest wielkość bazy tylko ilość klientów którzy się do niej podpinają
jak jest z kilkunastu klientów to się serwer bazy sypie na serwerze a PPS na klientach wywala błąd lub po prostu wyłącza się ..
strat danych odpukać narazie żadnych nie mam ale nie da się normalnie pracować jak Ci się program sypie (więc u mnie lekarze narazie
dalej poza systemem..)
Kamsoft ma problem ze swoja biblioteka UDF (która była kiedyś niezbędna bo FB 1,5 nie miał wlu podstawowych funkcji)
obiecali to naprawić do końca 2011 roku ale narazie cisza .. czekam do końca stycznia i im się przypomnę z tym tematem!
co do Oracle to .. ja naprawdę chciałem zainstalować PPSa na Oracle ale jak próbowałem to zrobić w 2008 roku to mi się nie udało
bo instalator PPSa był skopany (w 2009 i 2010 dalej był ten sam błąd, nie wiem jak teraz)
na domyślnej instalacji tzn dalej -> dalej -> dalej to chodziło ale ja mam trochę inaczej zorganizowany serwer i nie mogłem
instalować na domyślne ścieżki! i tu był problem..
co do linuxa to ten temat też męczę od samego początku w 2008 roku .. :-/
z FB był problem bo przez tego nieszczęsnego UDFa nie było szans zrobić tego pod linuxem
z Oracle pod linuxem coś tam walczyłem ostatnio z rok temu ale nie pamiętam jak się skończyło .. chyba pełnego sukcesu nie było
tam trzeba ręcznie zainstalować Oracle XE a jak go instalował PPS to sobie coś w nim sam ustawiał i ja tego nie mogłem odtworzyć
(nie wiem czy nie chodziło przypadkiem o stronę kodową której się na XE po zainstalowaniu już nie da zmienić)
pozdrawiam