collapse

Reklama

Autor Wątek: Komputeryzacja przychodni - pytania  (Przeczytany 6602 razy)

decerios

• Gość
Komputeryzacja przychodni - pytania
« dnia: Stycznia 13, 2012, 08:32:52 am »
Witam,
zamierzam nieco usprawnić pracę lekarzy poprzez umieszczenie w każdym gabinecie lekarskim komputera. Obecnie jest jeden komputer z KS-PPS, w rejestracji. Docelowo chciałbym by w każdym gabinecie lekarskim był komputer + drukarka do drukowania recept. Widziałbym to w ten sposób, że w rejestracji jest serwer (KS-PPS) i po rejestracji pacjenta pojawia się on w kliencie ks-pps odpowiedniego lekarza (klient KS-PPS), który to dokonuje jego "obsługi" i ewent. drukuje recepty. Oczywiście po każdej wykonanej operacji wszystko jest uaktualniane na serwerze.

Pewną wiedzę w temacie mam i o ile nie jest to bardzo skomplikowane przedsięwzięcie to wydaje mi się, że będę w stanie zrobić to sam.
Nasuwają się pytania (w sumie o dobre praktyki/doświadczenia):
- czy do drukowania recept trzeba dokupić dodatkowy moduł do ks-pps (jaki?)
- czy sprawdza się sieć połączona via wifi, czy też raczej warto użyć kabla ?
- czy kamsoft udostępnia może instrukcję konfiguracji serwer-klient czy też trzeba radzić sobie samemu ?
- jaka drukarka do recept ?

Offline Paweł

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 525
  • Zachodniopomorski OW
Odp: Komputeryzacja przychodni - pytania
« Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 13, 2012, 08:41:03 am »
Ja bym serwera w rejestracji nie stawiał.

decerios

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 13, 2012, 08:55:54 am »
Oczywiście jest też opcja by było kilku klientów (w tym rejestracja) a serwer w innym miejscu. Zapytuję w sumie o doświadczenia/praktyki z tym związane - do tej pory nie widziałem takiego rozwiązania :)

Offline puciol

• Sponsorzy Forum
  • Specjalista
  • Pomógł? 7
« Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 13, 2012, 10:10:26 am »
Mam serwer w oddzielnym pomieszczeniu i kilku klientów PPS. Wszystko na kablu.
I działa. Jedyny problem klienta (być może do rozwiązania ale nad tym się nie zastanawiałem) jest aktualizacja PPS i kopia bezpieczeństwa: nie wszystkie aktualizacje mogę wykonać z instalacji klienckiej, trzeba logować się do serwera; kopię bezpieczeństwa mogę wykonać tylko na serwerze. To robię przez zdalny pulpit.
Z tego co pamiętam instalację klientów wykonywałem z telefoniczną pomocą Kamsoftu.
Nie drukujemy sami recept więc w tej kwestii się nie wypowiadam.

P.S.
popieram zdanie Pawła: znając "możliwości operacyjne" swoich pań w rejestracji  przekazałem im do dyspozycji komputer z uprawnieniami użytkownika, bez możliwości instalacji czegokolwiek :), z dostępem do PPS w stopniu mocno ograniczonym w module ADMIN. Też działa ;)

Offline PiotrSz

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 109
« Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 13, 2012, 10:12:45 am »
Na serwer osobny komp, nie używany przez nikogo innego do pracy, najlepiej w osobnym zamkniętym pomieszczeniu.
Na nim conajmniej Windows XP Profesional lub Windows 7 Profesional (najlepiej Windows Server ale przy małej instalacji nie koniecznie)
W kompie conajmniej 2 dyski spięte w raid 1 (mirror) i wymyślić automatyczne robienie kopii zapasowych codziennie na jakiś inny nośnik niż te dyski (inny serwer plikow, taśma, płyta, nawet pendrive).
Do serwera nie trzeba mieć stare fizycznego dostępu, administrator może na nim pracować (czytaj wykonywać np niezbędne prace serwisowe w PPSie) zdalnie przez windowsowe RDP lub jakiegoś darmowego VNC.

Wifi w miarę możliwości radzę unikać!

Konfiguracja PPSa do pracy w sieci jest łatwa ale fajnie byłoby sobie od razy przygotować odpowiednie zabezpieczenia (dostęp, uprawnienia w systemie plików, konfig firewalla itp)

pozdrawiam

Offline Paweł

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 525
  • Zachodniopomorski OW
« Odpowiedź #5 dnia: Stycznia 13, 2012, 10:14:24 am »
Ja robię aktualizację tylko na serwerze :)
Co do instalacji klienta to niedawno w przychodni kupili nowy komp. Zainstalowałem normalnie program i zamieniłem plik .ini :)

Offline PiotrSz

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 109
« Odpowiedź #6 dnia: Stycznia 13, 2012, 10:21:01 am »
Co do instalacji klienta to niedawno w przychodni kupili nowy komp. Zainstalowałem normalnie program i zamieniłem plik .ini :)

i dokładnie tak powinno się robić!
klienty mają sobie same zassać aktualizację z serwera PPSa

na serwerze ma być udostepniony dla klientów katalog z programem (tylko do odczytu)
a na klientach zamapowany i odpowiedni wpis w kspps.ini żeby PPS wiedział gdzie szukać
aha przed tym fajnie byłoby sobie "wyjąć" gdzieś poza katalog PPSa katalog z bazą i do niej zablokować
jakiekolwiek wejście z zewnątrz (z nią ma gadać lokalnie serwer FB a z serwerem FB klienty)
ewentualnie zostawić katalog z bazą w strukturze katalogów PPSa ale dać mu odpowiednie prawa tak,
żeby był niewidoczny dla klientów!!!

pozdrawiam

Offline bartsph

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #7 dnia: Lutego 07, 2012, 23:18:44 pm »

Mógłbyś? napisać dokładnie jak to zrobić  :)

Offline bartsph

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #8 dnia: Lutego 07, 2012, 23:20:26 pm »
Chodzi o zamianę plików .ini :)

Offline bart

• Sponsorzy Forum
  • Ekspert
  • Pomógł? 117
  • Dolnośląski OW
« Odpowiedź #9 dnia: Lutego 07, 2012, 23:26:51 pm »
Chodzi o zamianę plików .ini :)
No kopiujesz "stary" plik kspps.ini w miejsce "nowego" (ten stary ma zapisaną ścieżkę do serwera aktualizacji)

Offline Przemyslaw

• ForumPPS.pl
  • Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 33
  • Zachodniopomorski OW
« Odpowiedź #10 dnia: Lutego 09, 2012, 07:31:50 am »
Widziałbym to w ten sposób, że w rejestracji jest serwer (KS-PPS) i po rejestracji pacjenta pojawia się on w kliencie ks-pps odpowiedniego lekarza (klient KS-PPS), który to dokonuje jego "obsługi" i ewent. drukuje recepty. Oczywiście po każdej wykonanej operacji wszystko jest uaktualniane na serwerze.

- czy do drukowania recept trzeba dokupić dodatkowy moduł do ks-pps (jaki?)
- czy sprawdza się sieć połączona via wifi, czy też raczej warto użyć kabla ?
- czy kamsoft udostępnia może instrukcję konfiguracji serwer-klient czy też trzeba radzić sobie samemu ?
- jaka drukarka do recept ?
1. W praktyce raczej nie możliwe jest wpisywanie w rejestracji pacjentów. Chyba, że masz mały ruch. U nas jak jest kolejka na 30 osób to nie ma szans, żeby rejestratorki wpisywały to w ppsa. Zresztą moim zdaniem średni to ma sens i tak.
2. Co ty chcesz uaktualniać na serwerze po każdej operacji? Przecież klient każdy będzie korzystać z tej samej bazy na serwerze.
3. Nie trzeba nic dokupować do ppsu w celu drukowania recept.
4. Mam parę połączeń po wifi i działa to bardzo dobrze przy N.
5. Jest to chyba opisane w instrukcji obsługi. Sprawa jest banalna generalnie. Wymagane minimum myślenia i zrobisz bez problemu.
6. Tania w użytkowaniu.

Offline problem

• Zaawansowany
  • **
  • Pomógł? 2
« Odpowiedź #11 dnia: Lutego 09, 2012, 14:49:53 pm »
W praktyce zarejestrowanie i dopisanie pacjenta zajmuje około 30 sekund (dla zielonej rejestratorki, dla mnie na przyzwoitym sprzęcie to ok. 15 sekund). W wielu poradniach tak robią przecież. Działa b. dobrze przy wifi to nadmiar optymizmu moim zdaniem. To działa ledwo przyzwoicie. Drukarka musi obsługiwać papier o szer. 99mm - z doświadczenia wiem że dobrze gdyby posiadała dwa podajniki z możliwością przypisania rozmiaru do podajnika.

Offline kalilech

• Super Specjalista
  • Pomógł? 20
  • Mazowiecki OW NFZ
« Odpowiedź #12 dnia: Lutego 09, 2012, 15:59:46 pm »
co do drukowania recept to moim zdaniem przydatne jest dokupienie funkcji odpłatności i ewentualnie interakcje

Offline Przemyslaw

• ForumPPS.pl
  • Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 33
  • Zachodniopomorski OW
« Odpowiedź #13 dnia: Lutego 09, 2012, 18:33:52 pm »
W praktyce zarejestrowanie i dopisanie pacjenta zajmuje około 30 sekund (dla zielonej rejestratorki, dla mnie na przyzwoitym sprzęcie to ok. 15 sekund). W wielu poradniach tak robią przecież. Działa b. dobrze przy wifi to nadmiar optymizmu moim zdaniem. To działa ledwo przyzwoicie. Drukarka musi obsługiwać papier o szer. 99mm - z doświadczenia wiem że dobrze gdyby posiadała dwa podajniki z możliwością przypisania rozmiaru do podajnika.
30 sekund to za dużo czasu. Zresztą wpisuje to lekarz podczas rozmowy z pacjentem w tak zwanym międzyczasie.  Co do wifi N to nie widzę żadnej różnicy między kablem 100Mbit a połączeniem bezprzewodowym. Kwestia dobrego zasięgu i braku zakłóceń.
Ciężko byłoby kupić drukarkę, która nie obsługuje papieru 99mm.

* Szukaj

* Kto jest on-line

• Kropka Gości: 538
  • Kropka Ukrytych: 0
  • Kropka Użytkowników: 1
  • Kropka Użytkownicy online:

Reklama

* Aktywni

Paweł Paweł
9409 Wiadomości
mpi
3356 Wiadomości
PiotrSz
3285 Wiadomości
Michał Michał
3191 Wiadomości
karolweksler
3153 Wiadomości
09061303
3079 Wiadomości
Edward_B Edward_B
2968 Wiadomości
Bartosz Bartosz
2375 Wiadomości
maciek777 maciek777
2201 Wiadomości
cilazapril cilazapril
1634 Wiadomości

Reklama

Reklama

Style:3: index (domyslny), Portal (default), Display (default).
Pod-szablony:8: init, html_above, body_above, portal_above, main, portal_below, body_below, html_below.
Pliki językowe:8: SPortal.english (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), SPortal.english (domyslny), index+Modifications.english (domyslny), index+Modifications.polish-utf8 (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), index.english (domyslny), index.polish-utf8 (domyslny).
Arkusze stylów:1: portal (default).
Uwzględnione pliki:15 - 738KB. (pokaż)
Użytych zapytań: 29.

[Pokaż zapytania]