collapse

Reklama

Autor Wątek: z someda na pps  (Przeczytany 6781 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline cetrzy

• Specjalista
  • Pomógł? 4
  • Świętokrzyski OW
z someda na pps
« dnia: Stycznia 02, 2012, 10:49:26 am »
Witam,
czy ktos z was przechodził moze z someda na ppsa? czy możliwe jest przeniesienie wszystkich danych do ppsa? mamy  licencje na ppsa do lutego ale powaznie zastanawiamy sie nad przejsciem na ppsa, nie wiem tylko jak wygląda przeniesienie danych, ile to kosztuje w kamsofcie, orientuje się ktos moze?

Offline bart

• Sponsorzy Forum
  • Ekspert
  • Pomógł? 117
  • Dolnośląski OW
Odp: z someda na pps
« Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 04, 2012, 13:06:25 pm »
Witam,
czy ktos z was przechodził moze z someda na ppsa? czy możliwe jest przeniesienie wszystkich danych do ppsa? mamy  licencje na ppsa do lutego ale powaznie zastanawiamy sie nad przejsciem na ppsa, nie wiem tylko jak wygląda przeniesienie danych, ile to kosztuje w kamsofcie, orientuje się ktos moze?

Nie wiem czy to jest sens z tym przenoszeniem danych.

Zapewne sporo kosztuje jesli wogóle bedą to chcieli wykonać.

Jeśli macie tam tylko umowy ambulatoryjne, to może lepiej zacząć nowy rok
na nowej instalacji PPS-a z nowymi umowami, ewentualnie doimportować same dane pacjentów.

Offline Edward_B

• Ekspert
  • Pomógł? 156
« Odpowiedź #2 dnia: Kwietnia 15, 2015, 12:50:00 pm »
Witam, dzisiaj usłyszałem w jednej przychodni (czterech lekarzy POZ), że chcą przejść z SOMED na jakiś prostszy program, np Eryka. Ja mówię, że może PPS wystarczy, przecież spokojnie to ogarnie, a wpisywanie wizyt jest bardzo proste. Ciekaw jestem jak to będzie później z EDM, ale myślę, że PPS będzie spełniać wymogi. Też myślę tak jak Bart, że najlepiej zacząć na nowej instalacji, a SOMED byłby tylko w razie gdyby było coś poprawić. Może ktoś ma jakieś inne zdanie?
Edward z Kętrzyna

Offline neelix

• Ekspert
  • Pomógł? 39
« Odpowiedź #3 dnia: Kwietnia 15, 2015, 14:20:05 pm »
Eryka wszyscy lekarze wychwalają pod niebiosa, co w nim jest? Wracając do tematu to w użytkowaniu Somed jest chyba prostszy dla lekarza, PPSa jakoś nie widzę z EDM.

Offline Winni

• Sponsorzy Forum
  • Zaawansowany
  • Pomógł? 2
« Odpowiedź #4 dnia: Kwietnia 15, 2015, 14:54:24 pm »
PPS jest fajny do samych rozliczeń, warto zostać przy SOMEDzie - co prawda nie odpowiadam na zadane pytanie, ale przestrzegam przed zejściem na uboższą wersję oprogramowania :)
DOBRY I POMOCNY CZŁOWIEK TO WŁAŚNIE JA

Offline Daniels72

• Kompletny nowicjusz
  • Pomógł? 2
« Odpowiedź #5 dnia: Maja 11, 2015, 22:56:42 pm »
Sorki

A czy może ktoś przechodził z PPS na SOMED baza firebird

Offline Sławek

• Super Specjalista
  • Pomógł? 42
« Odpowiedź #6 dnia: Maja 11, 2015, 23:19:20 pm »
Witam

W Somed w module Inne jest ikona Konwersja z KS-PPS. Moduł jest prosty w obsłudze i można przetestować co i jak się przenosi.

Pozdrawiam

Offline Edward_B

• Ekspert
  • Pomógł? 156
« Odpowiedź #7 dnia: Maja 14, 2015, 18:38:35 pm »
No i lekarze podjęli decyzję i od 01 czerwca przechodzą z SOMED na DrEryka. Mam pytanie jak to będzie z kodem instalacji, wie ktoś może jak sprawnie to zrobić aby się potem na SZOI nie dublowały
Edward z Kętrzyna

Offline neelix

• Ekspert
  • Pomógł? 39
« Odpowiedź #8 dnia: Maja 14, 2015, 20:02:29 pm »
Interfejs ich przekonał?
Eryk dalej działa tylko na firebirdzie? Wytrzyma 3 lata pracy w EDM przy 5 tys POZ?

Offline 09061303

• Global Moderator
  • Ekspert
  • Pomógł? 325
  • Podkarpacki OW
« Odpowiedź #9 dnia: Maja 27, 2015, 23:27:51 pm »
Sorki

A czy może ktoś przechodził z PPS na SOMED baza firebird
Tak, przechodziłem, ale było to ok. 5 lat temu i o ile pamiętam nie było problemów. Oczywiście przejście za pomocą Inne/Konwersja z KS-PPS. Na szczęście był to tylko POZ. Co było dalej? Trochę problemów (korekty świadczeń i korekty rachunków do deklaracji - to drugie to był problem z migracją dokumentu wzorcowego za okresy, gdzie NFZ jeszcze nie wysyłał szablonów pod rachunki do deklaracji), ale na szczęście POZ był to tylko. Problemy zgłoszone do Kamsoft, nie wiem czy do dziś poprawione, nie miałem kolejnej takiej migracji.
Ogólnie po paru przebojach i pomocy działu Somedu, program działa ciągle i nieprzerwanie :)

Na temat obsługi wizyty zgadzam się z Winni - wolę dobrze skonfigurowany Somed niż PPS.
Kliknij pomógł, jeślim pomógł :-)

Offline lekarz

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? -7
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwca 01, 2015, 12:32:44 pm »
Witam,
My już pracujemy na drEryk-u od 6 lat o ile pamiętam od 2009r. na początku było troszkę problemów, ale to było do przewidzenia początki aplikacji jednakże dużą pomoc otrzymaliśmy od pomocy technicznej z dreryka, a teraz od 3 lat jest super, poprzez 5 kliknięć myszką można wystawić receptę dla pacjenta na leki przewlekłe i to bez wchodzenia pacjenta do gabinetu lekarskiego, wszystko odbywa się automatycznie tj. w tle tworzy się wizyta na Z.76 oraz po wydruku recepty z puli lekarza schodzi numer recepty ;) git. , dodatkowo wszystko zapisuję się przy pacjencie w polu wywiad, badania fiz.  i zalecenia, a wcześniej w aplikacji Kamsoftu nic nie robiliśmy, tragedia ;\. A i fajne są wydruki skierowań na badania anali. i diag. oraz skierowania do specjalisty na formacie recepturowym ;).
Tak jak każda jednostka baliśmy się że będziemy się uczyć aplikacji kolejne 2-3 lata, ale po wdrożeniu i szkoleniu jak opanowaliśmy DrEryka to było z górki już po pierwszym miesiącu zaczeliśmy drukować recepty na ICD 10 Z.76 następnie po dwóch miesiącach w recepcji Druki ZLA, a teraz wszystko już idzie automatem do drukarki ;).
Najlepiej dla chcących zobaczyć jak wygląda eryk i aby przezwyciężyć strach przed odejściem od Kamsoft-u ( w moim przypadku) zaprosić do siebie przedstawiciela drEryka na prezentacje.
Pozdrawiam Ania

Offline lekarz

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? -7
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwca 01, 2015, 12:36:40 pm »
Interfejs ich przekonał?
Eryk dalej działa tylko na firebirdzie? Wytrzyma 3 lata pracy w EDM przy 5 tys POZ?

Ja słyszałam że przechodzą w tym roku na postgressa, ale opinii należy zasięgnąć u źródła ;)

* Szukaj

* Kto jest on-line

• Kropka Gości: 567
  • Kropka Ukrytych: 0
  • Kropka Użytkowników: 1
  • Kropka Użytkownicy online:

Reklama

* Aktywni

Paweł Paweł
9409 Wiadomości
mpi
3356 Wiadomości
PiotrSz
3285 Wiadomości
Michał Michał
3191 Wiadomości
karolweksler
3153 Wiadomości
09061303
3079 Wiadomości
Edward_B Edward_B
2968 Wiadomości
Bartosz Bartosz
2375 Wiadomości
maciek777 maciek777
2201 Wiadomości
cilazapril cilazapril
1634 Wiadomości

Reklama

Reklama

Style:3: index (domyslny), Portal (default), Display (default).
Pod-szablony:8: init, html_above, body_above, portal_above, main, portal_below, body_below, html_below.
Pliki językowe:8: SPortal.english (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), SPortal.english (domyslny), index+Modifications.english (domyslny), index+Modifications.polish-utf8 (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), index.english (domyslny), index.polish-utf8 (domyslny).
Arkusze stylów:1: portal (default).
Uwzględnione pliki:15 - 738KB. (pokaż)
Użytych zapytań: 29.

[Pokaż zapytania]