collapse

Reklama

Autor Wątek: Scyntygrafia tarczycy, Mykologia, przewodnictwo nerwowe  (Przeczytany 7188 razy)

Offline fryzaa

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 0
Scyntygrafia tarczycy, Mykologia, przewodnictwo nerwowe
« dnia: Października 07, 2011, 11:06:52 am »
Witam,

proszę o pomoc w odpowiedzi na pytanie czy badania typu scyntygrafia tarczycy w endokrynologii, mykologia w dermatologii i przewodnictwo nerwowe w neurologii dadzą się jakoś "korzystnie" rozliczyć. Nie znalazłam ich w załączniku nr 7 do Zarządzenia 29. Już dawno nie miałam do rozliczenia tych badań i nie wiem jak to ugryźć.
Zaznaczam, że w dermatologii nie chodzi mi o badania wg ICD-9 od W01 do W35 - tak powiedział mi nasz lekarz. Ja nie mam wiedzy medycznej. My badania mykologiczne robimy bezpośrednio w gabinecie na podkładach do hodowli.

Offline Paweł

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 525
  • Zachodniopomorski OW
Odp: Scyntygrafia tarczycy, Mykologia, przewodnictwo nerwowe
« Odpowiedź #1 dnia: Października 07, 2011, 11:30:48 am »
Czy płacicie/ponosicie koszt za wszystkie te badania?

Zaznaczam, że w dermatologii nie chodzi mi o badania wg ICD-9 od W01 do W35 - tak powiedział mi nasz lekarz.

To niech się ten lekarz sprecyzuje o jakie badania mu chodzi.

Offline PiotrSz

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 109
« Odpowiedź #2 dnia: Października 07, 2011, 11:42:08 am »
Proponuję również zajrzeć do czegoś nowszego niż Zarządzenie 29.. po nim było jeszcze 32 a obecnie obowiązuje 55 (od 1.10)

http://www.nfz.gov.pl/new/index.php?katnr=3&dzialnr=12&artnr=4604&b=1

pozdrawiam

Offline fryzaa

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #3 dnia: Października 07, 2011, 11:44:48 am »
za scyntygrafię i przewodnictwo płacimy wg faktury od podwykonawcy. a co do mykologii to kupujemy podkłady i lekarz sam w gabinecie pobiera "materiał" do badania. Kosztem są tylko podkłady.

Offline Paweł

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 525
  • Zachodniopomorski OW
« Odpowiedź #4 dnia: Października 07, 2011, 11:56:26 am »
Hmm ciekawe czy ten podwykonawca robi was w ch*ja i bierze jeszcze kasę z Funduszu za scyntygrafię. Daj nazwę to zaraz sprawdzimy :)

Offline fryzaa

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #5 dnia: Października 07, 2011, 12:02:01 pm »
W tym roku za scyntygrafię jeszcze nie było faktury bo na razie lekarz tylko dał na to skierowanie i już się pytał jak mu to rozliczymy. Z tego wynika, że scyntygrafia jest świadczeniem odrębnie kontraktowanym i nie powinniśmy być za to obciążani? A co z przewodnictwem nerwowym?

Offline Paweł

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 525
  • Zachodniopomorski OW
« Odpowiedź #6 dnia: Października 07, 2011, 12:10:55 pm »
Nie jest odrębnie kontraktowanym tylko świadczeniem kosztochłonnym, za które płaci fundusz pracowni diagnostycznej. I tak jest nie tylko w tym roku ale już od... dawna.
Natomiast jeżeli chodzi o przewodnictwo i mykologię to jak dla mnie to lekarz powinien spojrzeć na listę i wybrać badanie. Jeżeli nie ma go na liście to nie da rady tego rozliczyć. Chyba, że jest pod kodem icd9, którego nie występuje na liście z załącznika nr 7, wtedy oczywiście rozliczyć można ale zadnej dodatkowej kasy z tego nie będzie.

Offline fryzaa

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #7 dnia: Października 07, 2011, 12:56:28 pm »
Dziękuję serdecznie za pomoc, już wiem więcej. A z tą scyntygrafią to miałam na myśli, że jest to badanie kosztochłonne ale źle się wyraziłam. Ja wiem, że rangę porady mogą podwyższyć tylko te ICD-9, które zawarte są w załączniku do zarządzenia ale lekarze mają swoją filozofię. Jak nie mogą czegoś znaleźć to mają nadzieję, że ja to znajdę.

Pozdrawiam

* Szukaj

* Kto jest on-line

• Kropka Gości: 549
  • Kropka Ukrytych: 0
  • Kropka Użytkowników: 0

Nie ma żadnego użytkownika on-line.

Reklama

* Aktywni

Paweł Paweł
9408 Wiadomości
mpi
3356 Wiadomości
PiotrSz
3285 Wiadomości
Michał Michał
3191 Wiadomości
karolweksler
3153 Wiadomości
09061303
3079 Wiadomości
Edward_B Edward_B
2968 Wiadomości
Bartosz Bartosz
2375 Wiadomości
maciek777 maciek777
2201 Wiadomości
cilazapril cilazapril
1634 Wiadomości

Reklama

Reklama

Style:3: index (domyslny), Portal (default), Display (default).
Pod-szablony:8: init, html_above, body_above, portal_above, main, portal_below, body_below, html_below.
Pliki językowe:8: SPortal.english (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), SPortal.english (domyslny), index+Modifications.english (domyslny), index+Modifications.polish-utf8 (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), index.english (domyslny), index.polish-utf8 (domyslny).
Arkusze stylów:1: portal (default).
Uwzględnione pliki:15 - 738KB. (pokaż)
Użytych zapytań: 28.

[Pokaż zapytania]