collapse

Reklama

Autor Wątek: Zgony - weryfikacja wsteczna - pielęgniarka POZ  (Przeczytany 4403 razy)

Offline Osti

• Sponsorzy Forum
  • Zaawansowany
  • Pomógł? 0
  • Wlkp
Zgony - weryfikacja wsteczna - pielęgniarka POZ
« dnia: Lipca 31, 2011, 12:27:57 pm »
Witam

Na SZOI pojawiły się kilka dni temu nowe weryfikacje deklaracji POZ za rok 2010. Wskazują one  właśnie na nieuznane deklaracje ze względu na zgon pacjenta. Są to co prawda pojedyncze jednostki, ale korekty jakby nie było zrobić trzeba. W związku z powyższym mam kilka pytań:

1. Czy korekty robić tylko "papierowo" czy również elektronicznie? Pani w WOW NFZ powiedziała, że papierowo, ale widzę teraz, że odblokowali umowę na SZOI za 2010 i już sama nie wiem.

2. Czy korekty robimy i do umowy "dziennej" i "nocnej wyjazdowej"? Odblokowana jest tylko dzienna, ale wyniki weryfikacji mają przecież wpływ na obydwa rachunki.

3. Jak to się stało, że jednych zmarłych comiesięczna deklaracja wurzucała, a innych nie. Przecież nie mam możliwości kontrolować czy wszyscy "żyją" na koniec miesiąca ?

4. Czy takie wsteczne weryfikacje będą również za inne lata ? W komunikacie jest napisane, że weryfikacja będzie przeprowadzana cyklicznie, cokolwiek by to miało znaczyć.

Pozdrawiam

Offline Paweł

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 525
  • Zachodniopomorski OW
Odp: Zgony - weryfikacja wsteczna - pielęgniarka POZ
« Odpowiedź #1 dnia: Lipca 31, 2011, 12:35:12 pm »
1. Papierowo i elektronicznie
2. Dzienna i wyjazdowa (co ma "odblokowanie" umowy do wystawienia rachunków i korekt?)
3. Fundusz dostaje bazę osób z MSWiA, więc różnie to może być.
4. Dalej już się raczej cofać nie będą.

Offline Osti

• Sponsorzy Forum
  • Zaawansowany
  • Pomógł? 0
  • Wlkp
« Odpowiedź #2 dnia: Lipca 31, 2011, 12:47:27 pm »
No właśnie odblokowanie umowy ma to do wystawienia, że po wyeksportowaniu pliku XML i próbie wysłania go na SZOI przy "zablokowanej" umowie otrzymałam komunikat, że nie mogę go przesłać bo umowa  z 2010 jest zablokowana. Jeśli robię coś źle to poproszę o poprawienie mojego myślenia :)

Offline maciejj

• Sponsorzy Forum
  • Ekspert
  • Pomógł? 65
  • Wielkopolski OW NFZ
« Odpowiedź #3 dnia: Lipca 31, 2011, 16:06:51 pm »
No właśnie odblokowanie umowy ma to do wystawienia, że po wyeksportowaniu pliku XML i próbie wysłania go na SZOI przy "zablokowanej" umowie otrzymałam komunikat, że nie mogę go przesłać bo umowa  z 2010 jest zablokowana. Jeśli robię coś źle to poproszę o poprawienie mojego myślenia :)
Jeśli umowa nie zostanie odblokowana, to właśnie tak skończy się próba wysłania rachunku. Więc albo odblokują umowę, albo sami sobie do SIKCHa wprowadzą ręcznie rachunek (ostatnio miałem taką sytuację i Pani w NFZ stwierdziła, że do wysłania rachunku nikt nie będzie odblokowywał umowy - mimo iż wysłałem wniosek o odblokowanie i wysłałem tylko papier, wprowadzili ręcznie).

Offline zibi

• Super Specjalista
  • Pomógł? 14
  • Wielkopolski OW
« Odpowiedź #4 dnia: Lipca 31, 2011, 20:53:11 pm »

Jeśli umowa nie zostanie odblokowana, to właśnie tak skończy się próba wysłania rachunku. Więc albo odblokują umowę, albo sami sobie do SIKCHa wprowadzą ręcznie rachunek (ostatnio miałem taką sytuację i Pani w NFZ stwierdziła, że do wysłania rachunku nikt nie będzie odblokowywał umowy - mimo iż wysłałem wniosek o odblokowanie i wysłałem tylko papier, wprowadzili ręcznie).
z tego co wiem fundusz nie może ręcznie wprowadzać rachunków od 2010 roku - jest podobno jakiś zapis o XML

Offline maciejj

• Sponsorzy Forum
  • Ekspert
  • Pomógł? 65
  • Wielkopolski OW NFZ
« Odpowiedź #5 dnia: Lipca 31, 2011, 21:53:30 pm »

z tego co wiem fundusz nie może ręcznie wprowadzać rachunków od 2010 roku - jest podobno jakiś zapis o XML

Mogą, a przynajmniej 2 tygodnie temu mogli. W załączniku jako dowód zrzut z SZOI

* Szukaj

* Kto jest on-line

• Kropka Gości: 620
  • Kropka Ukrytych: 0
  • Kropka Użytkowników: 1
  • Kropka Użytkownicy online:

Reklama

* Aktywni

Paweł Paweł
9408 Wiadomości
mpi
3356 Wiadomości
PiotrSz
3285 Wiadomości
Michał Michał
3191 Wiadomości
karolweksler
3153 Wiadomości
09061303
3079 Wiadomości
Edward_B Edward_B
2968 Wiadomości
Bartosz Bartosz
2375 Wiadomości
maciek777 maciek777
2201 Wiadomości
cilazapril cilazapril
1634 Wiadomości

Reklama

Reklama

Style:3: index (domyslny), Portal (default), Display (default).
Pod-szablony:8: init, html_above, body_above, portal_above, main, portal_below, body_below, html_below.
Pliki językowe:8: SPortal.english (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), SPortal.english (domyslny), index+Modifications.english (domyslny), index+Modifications.polish-utf8 (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), index.english (domyslny), index.polish-utf8 (domyslny).
Arkusze stylów:1: portal (default).
Uwzględnione pliki:15 - 738KB. (pokaż)
Użytych zapytań: 29.

[Pokaż zapytania]