collapse

Reklama

Autor Wątek: Raport zerujÄ?cy  (Przeczytany 7857 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Tomasz

• Specjalista
  • Pomógł? 5
Raport zerujÄ?cy
« dnia: Sierpnia 29, 2008, 18:04:36 pm »
Witam,
W zwiÄ?zku z ma??ym zamieszniem ze zmianÄ? punkt??w za ??wiadczenia i konieczno??ciÄ? poprawiania ju?? zap??aconego miesiÄ?ca trochÄ? siÄ? zagmatwa??em i teraz musia??bym zrobiÄ? co?? co pani z Funduszu nazwa??a raportem zerujÄ?cym do raportu rozliczeniowego inaczej najwiÄ?kszy polski z??odziej (czytaj fiskus) da mi strasznie popaliÄ?.

StÄ?d moje pytanie jak co?? takiego siÄ? robi i czy to mo??e mieÄ? jakie?? negatywne konsekwencje.

Offline Paweł

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 525
  • Zachodniopomorski OW
Odp: Raport zerujÄ?cy
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpnia 29, 2008, 19:10:37 pm »
Mo??e:

Serwis->Raportowanie do OWNFZ->"Przygotowanie raport??w rozliczeniowych "zerujÄ?cych" rozliczenie"?

Offline Tomasz

• Specjalista
  • Pomógł? 5
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpnia 31, 2008, 11:56:13 am »
a m??g??by?? rozwinÄ?Ä? my??l trochÄ?? Robi??e?? kiedy?? co?? takiego?

MuszÄ? najpierw pobraÄ? raport zwrotny do rozliczeniowego tak? Bo jeszcze tego nie zrobi??em. Potem ta funkcja serwisowa, wysy??am z niej rozliczeniowy zerujÄ?cy do SZOI, tam "-" spotyka siÄ? z dawnym ??wiadczeniem i znika i dalej ju?? normalnie przesy??am sobie rozliczeniowy za kolejny miesiÄ?c uwzglÄ?dniajÄ?c ilo??Ä? ??wiadcze?? jaka mi siÄ? podoba tak?

Wkopa??em siÄ? przez to, ??e jak ostatnio rozmawia??em z funduszem to zrozumia??em, ??e stare rachunki trzeba bÄ?dzie kasowaÄ?, a siÄ? okazuje, ??e nie i teraz za lipiec bym mia?? 2x wiÄ?kszÄ? kwotÄ? ni?? normalnie, a przy zwyczajnych kosztach = wielki podatek.

Offline Paweł

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 525
  • Zachodniopomorski OW
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpnia 31, 2008, 12:17:39 pm »
U??ywac to nie u??ywa??em, ale ostatnio mia??em to samo w PSYCH. Rozliczy??em miesiÄ?c i okaza??o siÄ?, ??e po wystawieniu rachunku przyszed?? aneks zmieniajÄ?cy warto??ci punktowe ??wiadcze??. osobi??cie zrobi??em to poprzez excela. WyciÄ?gnÄ???em wszystkie ??wiadczenia do excela, usunÄ???em wszystkie ??wiadczenia z PPS-a i wgra??em z excela wszystko jeszcze raz. Wys??a??em raport statystyczny ale nie robi??em ju?? rozliczeniowego, zrobiÄ? to dopiero teraz i wyjdzie mi korekta za poprzedni miesiÄ?c i nowa faktura za obecny powiÄ?kszona o warto??c korekty. Sytuacja bÄ?dzie pewnia taka jak u Ciebie (podatki i takie sprawy) no ale trudno nie m??j problem. W ten spos??b mo??na to zrobiÄ? w moim wojew??dzwie, nie wiem jak jest w innych.
A co do kasowania starych rachunk??w to nigdy bym tego nie robi??, chyba, ??e dogadasz siÄ? w funduszu, ??e wersjÄ? papierowÄ? te?? wyrzucÄ?.

Offline Bartosz

• Ekspert
  • Pomógł? 178
  • Kujawsko-Pomorski OW NFZ/Konsultant IT/KK
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpnia 31, 2008, 12:28:26 pm »
Jak jeszcze nie wystawi??e?? rachunku to mo??esz na SZOI anulowaÄ? szablon rachunku (raporty rozliczeniowe -> poka?? -> szablony -> obs??uga: usu??). Do PPSa zaimportuj ten raport zwrotny rozliczeniowy, te?? usu?? szablon rachunku (kontrakty -> szablony rachunk??w -> usu?? szablon bez ptaszka zielonego). I jak to zrobisz mo??esz ponownie wys??aÄ? raport statystyczny z ??wiadczeniami ze zmienionymi punktami.
Pozdrawiam
Bartosz

Offline Tomasz

• Specjalista
  • Pomógł? 5
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpnia 31, 2008, 15:56:20 pm »
Oki to ja mo??e jeszcze raz wyt??umaczÄ? co zrobi??em ZaczÄ???em tak pav
U??ywac to nie u??ywa??em, ale ostatnio mia??em to samo w PSYCH. Rozliczy??em miesiÄ?c i okaza??o siÄ?, ??e po wystawieniu rachunku przyszed?? aneks zmieniajÄ?cy warto??ci punktowe ??wiadcze??. osobi??cie zrobi??em to poprzez excela. WyciÄ?gnÄ???em wszystkie ??wiadczenia do excela, usunÄ???em wszystkie ??wiadczenia z PPS-a i wgra??em z excela wszystko jeszcze raz. Wys??a??em raport statystyczny ale nie robi??em ju?? rozliczeniowego.

Ja niestety wys??a??em im rozliczeniowy. I dlatego zamiast zliczyÄ? mi to do nastÄ?pnego miesiÄ?ca tak jak bym chcia?? i tak jak to zrobi siÄ? Pav-owi z tego co rozumiem. To szoi wygenerowa??o mi kolejny szablon rachunku za lipie (plus jakie?? tam korekty, ale to nie wa??ne) i dlatego za lipiec mia??bym stary rachunek + nowy (kt??rym sÄ? te zwiÄ?kszone punkty + to co mia??em wczÄ???niej nadrobione i przyznane wcze??niejszym aneksem, a nie chcia??em u??ywaÄ? na raz tylko co miesiÄ?c po trochu. Razem grubo ponad 2x zwyk??y miesiÄ?c). Dlatego chcia??bym pozbyÄ? siÄ? tego szablonu i poczekaÄ? a?? sko??czÄ? wpisywaÄ? sierpie?? (dzi?? wiecz??r/ rano) za??atwiÄ? normalnie I fazÄ? i wys??aÄ? II fazÄ? w kt??rej by mi zliczy?? to co teraz ju?? wisi w tym nieszczÄ?snym rozliczeniowym + to co za sierpie?? i do tego rachunek za sierpie?? (te?? nie wykorzystujÄ?c wszystkich limit??w).

Dlatego my??la??em o tym raporcie zerujÄ?cym, ale pomys?? Bartosza mi siÄ? podoba jeszcze bardziej bo jak rozumiem, nie muszÄ? kasowaÄ? tych ??wiadcze?? z szoi, tylko jak do??lÄ? drugi rozliczeniowy to mi je po??Ä?czy w jeden. ChoÄ? z drugiej strony po raporcie zerujÄ?cym ??atwiej by??o by mi uzyskaÄ? po??Ä?danÄ? kwotÄ?.

Jutro wraca "moja pani z nfz"z urlopu to mo??e siÄ? z niÄ? dogadam bo ta druga jaka?? niekumata jest, jak siÄ? czego?? dowiem to na pewno siÄ? podzielÄ? wiedzÄ?. ;)

* Szukaj

* Kto jest on-line

• Kropka Gości: 556
  • Kropka Ukrytych: 0
  • Kropka Użytkowników: 0

Nie ma żadnego użytkownika on-line.

Reklama

* Aktywni

Paweł Paweł
9407 Wiadomości
mpi
3356 Wiadomości
PiotrSz
3285 Wiadomości
Michał Michał
3191 Wiadomości
karolweksler
3150 Wiadomości
09061303
3079 Wiadomości
Edward_B Edward_B
2968 Wiadomości
Bartosz Bartosz
2375 Wiadomości
maciek777 maciek777
2201 Wiadomości
cilazapril cilazapril
1634 Wiadomości

Reklama

Reklama

Style:3: index (domyslny), Portal (default), Display (default).
Pod-szablony:8: init, html_above, body_above, portal_above, main, portal_below, body_below, html_below.
Pliki językowe:8: SPortal.english (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), SPortal.english (domyslny), index+Modifications.english (domyslny), index+Modifications.polish-utf8 (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), index.english (domyslny), index.polish-utf8 (domyslny).
Arkusze stylów:1: portal (default).
Uwzględnione pliki:15 - 738KB. (pokaż)
Użytych zapytań: 30.

[Pokaż zapytania]