collapse

Reklama

Autor Wątek: instalacja na pendrivie  (Przeczytany 11661 razy)

Offline Michał Sas

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 0
  • W-M OFZ
instalacja na pendrivie
« dnia: Lutego 20, 2011, 02:32:03 am »
Witam. Proszę o podpowiedź jak zainstalować KS-PPS na pendrivie i pracować z nim na dowolnym komputerze (przychodnia, dom).

Offline Paweł

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 525
  • Zachodniopomorski OW
Odp: instalacja na pendrivie
« Odpowiedź #1 dnia: Lutego 20, 2011, 14:56:36 pm »
Podczas instalacji podajesz ścieżkę. Musisz pamiętać, żeby na każdym komputerze na jakim będziesz uruchamiać program była taka sama ścieżka (czyli pen jest na tej samej literze).

Offline mpi

• Ekspert
  • Pomógł? 116
  • Kujawsko-Pomorskie
« Odpowiedź #2 dnia: Lutego 21, 2011, 22:22:09 pm »
Kiedyś chyba KS-PPS nie działał na nośnikach wymiennych, nie wiem jak jest teraz.
Jeśli użytkowanie na nośniku wymiennym jest zgodne z licencją to można sobie poradzić instalując np. TrueCrypta.
Wtedy na pendrive można utworzyć plik, który dla systemu będzie widoczny jak zwykła partycja.
Przy okazji mamy zaszyfrowany program oraz bazę danych, jednak takie użytkowanie programu na kilku komputerach chyba nie jest zgodne z licencją?

Offline Michał Sas

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 0
  • W-M OFZ
« Odpowiedź #3 dnia: Lutego 25, 2011, 12:56:20 pm »
Próbował ktoś takiej instalacji? Pomimo zmiany ścieżki do ks-pps - nic z tego. Pani z Kamsoftu poinformowała mnie, że instalacja jest możliwa - instalują ją na zlecenie pracownicy jej firmy. Może jakiś pomysł na samodzielną instalację?

Offline mlutek

• Super Specjalista
  • Pomógł? 3
« Odpowiedź #4 dnia: Lutego 25, 2011, 15:27:50 pm »
Oj nie jestem pewny czy to sie uda, ja jakis czas temu probowalem ale mi nie działa. Mozna zainstalowac na pendrawie miec bazę danych i KSPPS ale uruchamiajac system z pendriva trzeba miec wgrane do systemu operacyjnego jakeis pliki instalacyjne, oraz baze danych. wtedy uruchamiajac z pena to zadziała, inaczej mi sie pokazywał blad systemowy. Tak wiec nawet jak bedziesz mial wszystko na pendrivie to podczas instalacji pendrawa i pracy z bazą nie zadziala jesli wczesniej nie była na tym komputerze zainstalowana baza danych i PPS. Moze obecnie jest inaczej tego nie wiem. Jesli instalujesz nawet na innym dysku to wydaje mi sie ze do katalogu windows sa wgrywane jakies pliki podczas takiej instalacji, dlatego nie jest to takie proste, ale oczywiscie radze jeszcze sprobowac.

Offline Piotr29

• Ekspert
  • Pomógł? 40
  • Warmińsko - Mazurski OW
« Odpowiedź #5 dnia: Lutego 25, 2011, 19:06:10 pm »
Najprościej to chyba zrobić z pena dysk i zainstalować na nim system z ks....bootojesz wtedy z pena i masz wszystko jak trzeba..... ;)
Pozdrawiam

Piotr

Offline Norbert

• Super Specjalista
  • Pomógł? 8
  • Mazowiecki OW NFZ
« Odpowiedź #6 dnia: Lutego 26, 2011, 11:55:19 am »
Ja podmapowałem pena, zainstalowałem pps-a na twardzielu, zmieniłem *ini
Na penie mam tylko przychodnia1.fdb, przychodnia2.fdb....
Na kompie zmieniam w kspps.ini tylko nazwę bazy i mam na kompie jeden program kspps dla kilku świadczeniodawców....
Można to zautomatyzować bat-chem
Nieświadomi żyją dłużej.......

Offline Bartosz

• Ekspert
  • Pomógł? 178
  • Kujawsko-Pomorski OW NFZ/Konsultant IT/KK
« Odpowiedź #7 dnia: Lutego 26, 2011, 23:10:09 pm »
Istnieje takie coś jak Firebird embedded i to on daje możliwość pracy na pendrive'ach. Nigdy nie bawiłem PPS'em i firebirdem i nie wiem czy da się zmusić PPS'a do pracy bez jakiś dodatkowych bibliotek.
Pozdrawiam
Bartosz

Offline PiotrSz

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 109
« Odpowiedź #8 dnia: Lutego 28, 2011, 09:10:00 am »
Istnieje takie coś jak Firebird embedded i to on daje możliwość pracy na pendrive'ach. Nigdy nie bawiłem PPS'em i firebirdem i nie wiem czy da się zmusić PPS'a do pracy bez jakiś dodatkowych bibliotek.

Ja się co prawda nie bawiłem PPSem na pendriveie ani nie wiem nic nt Firebird Embedded ale mialem ostatnio troche do czynienia z instalacją FB pod PPSa (przy okazji przejścia z 2.0 na 2.5)
Wnioski:
Przy standardowej instalacji PPS instaluje firebirda, dodaje do niego swoje biblioteki i dodaje usera "PPS".
Tak więc jeżeli chcemy na inny komputer po prostu przekopiować PPSa i ręcznie zainstalować FB to to nie zadziała bo po 1 brak bibliotek Kamsoftowych w katalogu UDF, po 2 brak założonego usera PPS. Usera o ile pamiętam można dodać ręcznie (isql) lub skryptem. Nie wiem jak z bibliotekami tzn czy po prostu ręczne ich skopiowanie w odpowiednie miejsce wystarczy.

Jeżeli ja miałbym instalować PPSa na Pendrive to zrobiłbym sobie tak:
- zainstalować i skonfigurować poprawnie roboczego PPSa na jakimś kompie
- skopiować na pena katalog programu i bazę
- skopiować na pena pełną instalkę PPSa z instalką FB w odpowiedniej wersji
- skonfigurować odpowiednio KSPPS.ini w PPSie na penie, tak żeby ścieżki wskazywały pena (ha .. tylko jak to zrobić na stałe jak pen może mieć różne litery na różnych kompach .. w sumie można na każdym z tych kompów wymusić mu ta samą, np jakąś odległą literę i powinien to Windows pamiętać)
- tak przygotowany pen powinien działać na kompie na którym był instalowany
- żeby przygotować kolejne kompy, wpinamy do nich pena, instalujemy gołego PPSa tak, żeby poprawnie zainstalował się FB a potem możemy usunąć katalog PPSa z dysku
- teraz PPS z pena powinien chodzić (ew trzeba by sprawdzić ścieżki w KSPPS.ini)

Piszę to tak z teorii bo nie testowałem tego nigdy na penie ale sporo się bawiłem z przenoszeniem PPSa pomiędzy różnymi partycjami i komputerami i tak to u mnie działało.

Pozdrawiam

Offline Paweł

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 525
  • Zachodniopomorski OW
« Odpowiedź #9 dnia: Lutego 28, 2011, 09:30:19 am »
Ja próbowałem różnych sposobów i na penie nie udało mi się odpalić.

Offline Norbert

• Super Specjalista
  • Pomógł? 8
  • Mazowiecki OW NFZ
« Odpowiedź #10 dnia: Lutego 28, 2011, 12:09:30 pm »
....na penie nie udało mi się odpalić.
Używamy określonych kompów w określonych lokalizacjach. To na nich instalujemy PPS-y, a bazy trzymamy na Penie.
i nie musi być to katalog x:\KS-PPS\BAZY\*.FDB
może to być np: x:\AOS\przych1.fdb

ja na jednym Penie mogę mieć X różnych baz. na każdym kopie ustawiam na stałe tylko *.INI

Tylko uwaga - aktualizacja wersji baz danych na penie trwa od cholery długo - musicie się uzbroić w cierpliwość.

Teraz tylko walczę z ustawieniem takiej konfiguracji na serwerze Synology - ale ciężko mi to idzie.... może ktoś ma jakiś pomysł?

Offline Paweł

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 525
  • Zachodniopomorski OW
« Odpowiedź #11 dnia: Lutego 28, 2011, 12:14:50 pm »
Tylko po cholerę kombinować? Bierzesz dysk zewnętrzny i po kłopocie.

Offline mpi

• Ekspert
  • Pomógł? 116
  • Kujawsko-Pomorskie
« Odpowiedź #12 dnia: Lutego 28, 2011, 15:56:47 pm »
Panowie! jeszcze raz napiszę: KS-PPS nie ruszy na dysku wymiennym - czy to będzie pendrive czy karta pamięci. I to nie jest wina braku użytkownika PPS czy czegoś innego. Jedyną przyczyną jest że dysk jest widziany przez system jako wymienny.
Kiedyś jeden klient miał zamiar zainstalować KS-PPS na pendrive bo nie chciał, żeby pod jego nieobecność program czy też baza była w komputerze w przychodni. Uparł się i chiał na pendrive. Próbowałem wtedy zarówno na pendrive jak i na karcie pamięci i instalacja szła ok 40 minut a na koniec i tak nie chciał się odpalić. Pomyślałem wtedy że może karta/pendrive jest za wolna.
Jednak po zainstalowaniu TrueCrypta i utworzeniu na karcie zaszyfrowanej partycji i instalacja przebiegła przez 10 minut i program się zaczął uruchamiać. Jedyny minus jest taki, że jak uszkodzi się jeden plik to tracimy wszystko...

No i skończyło się na standadwoej instalacji na dysku twardym :)
Ale po tamtych przygodach wiem, ze problemem nie jest ani prędkość, ani użytkownik pps a jedynie to, że są to nośniki wymienne. Być może jest to jakieś zabezpieczenie Kamsoftu. Nie wiem i nie wnikałem ponieważ przestało mi to być potrzebne...

Offline Norbert

• Super Specjalista
  • Pomógł? 8
  • Mazowiecki OW NFZ
« Odpowiedź #13 dnia: Lutego 28, 2011, 21:24:39 pm »
Tylko po cholerę kombinować? Bierzesz dysk zewnętrzny i po kłopocie.
A nie marzyło ci się o dostępie do swoich programów z dowolnego miejsca (z pominięciem VPN itp) ?

Dużo podróżuje - mam zainstalowanego pps-a na swoim kompie(bez bazy), baza na moim serwerze - łączę się z bazą i fruuuu

Offline Paweł

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 525
  • Zachodniopomorski OW
« Odpowiedź #14 dnia: Lutego 28, 2011, 21:41:46 pm »
Ja nie mam potrzeby dostępu z każdego miejsca do PPS-a :D
Jak już jadę w takie miejsce to ostatnim moim marzeniem jest oglądać PPS-a :D

* Szukaj

* Kto jest on-line

• Kropka Gości: 407
  • Kropka Ukrytych: 0
  • Kropka Użytkowników: 5
  • Kropka Użytkownicy online:

Reklama

* Aktywni

Paweł Paweł
9409 Wiadomości
mpi
3356 Wiadomości
PiotrSz
3285 Wiadomości
Michał Michał
3191 Wiadomości
karolweksler
3153 Wiadomości
09061303
3079 Wiadomości
Edward_B Edward_B
2968 Wiadomości
Bartosz Bartosz
2375 Wiadomości
maciek777 maciek777
2201 Wiadomości
cilazapril cilazapril
1634 Wiadomości

Reklama

Reklama

Style:3: index (domyslny), Portal (default), Display (default).
Pod-szablony:8: init, html_above, body_above, portal_above, main, portal_below, body_below, html_below.
Pliki językowe:8: SPortal.english (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), SPortal.english (domyslny), index+Modifications.english (domyslny), index+Modifications.polish-utf8 (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), index.english (domyslny), index.polish-utf8 (domyslny).
Arkusze stylów:1: portal (default).
Uwzględnione pliki:15 - 738KB. (pokaż)
Użytych zapytań: 30.

[Pokaż zapytania]