Witam
Moja pamięć chwilami już szwankuje ale chyba jeszcze tego pytania tutaj nie zadawałem ;-)
Czy spotkał się ktoś z poniższym problemem i ma może na niego jakieś rozwiązanie.
Chciałem na jednym serwerze używać 2 instalacji KS-PPS (osobne licencje)
Instalacja 1 to 15 stanowisk do pracy z NFZ.
Instalacja 2 to 2 stanowiska do rejestracji świadczeń komercyjnych dla naszego kontrahenta.
Problem jest taki, że jeżeli oba programy są zainstalowane na jednym serwerze, to system licencyjny
Kamsoftu bierze najprawdopodobniej pod uwagę wszystkie połączenia do bazy danych firebird
jako wyznacznik ilu użytkowników pracuje aktualnie na danej licencji. Z licencją 1 na NFZ nie mam
problemów bo na niej nigdy nie przekraczam 15 jednocześnie uruchomionych stanowisk, natomiast
problem jest z licencją 2 na komercję. Nawet na serwerze program nie chce się uruchomić twierdząc,
że przekroczyłem maksymalną liczbę użytkowników z licencji (2) i aktualnie pracuje np. 7 (tak, pracują
ale na licencji 1 na NFZ)
Wydaje mi się, że jest to problem z systemem licencyjnym Kamsoftu i samemu nie uda mi się tego
obejść :-/ Ciekawe jak to działa w innych placówkach bo kojarzę, że są placówki gdzie jest kilka instalacji
KS-PPS równocześnie pracujących (ale nie wiem czy na jednym serwerze)
Pozdrawiam