collapse

Reklama

Autor Wątek: Komunikat brak widoku v$s dla użytkownika bazy danych  (Przeczytany 11680 razy)

Offline keri

• Zaawansowany
  • **
  • Pomógł? 2
Komunikat brak widoku v$s dla użytkownika bazy danych
« dnia: Grudnia 08, 2010, 00:17:24 am »
Po wgraniu aktualizacji wyskakuje komunikat
''Brak widoku v$s dla użytkownika bazy danych, z którego korzysta system KS-SOMED. Widok ten jest wymagany do prawdłowego licencjonowania system KS-SOMED. Począwszy od wersji systemu KS-SOMED 2011 widok ten będzie bezwzględnie wymagany, bez jego obecności nie powiedzie się uruchomienie systemu. Skorzystaj ze skryptu session.sql umieszczonego w katalogu wzorce''.
Proszę o pomoc jak uruchomić skrypt dokładny opis jak to zrobić przeczytałem wątek
Po aktualizacyjne problemy - Aktualizacja 2010.03.0.04 i nic nie wychodzi

Offline Goodi

• Specjalista
  • Pomógł? 21
  • Lubelski OW NFZ
Odp: Komunikat brak widoku v$s dla użytkownika bazy danych
« Odpowiedź #1 dnia: Grudnia 08, 2010, 01:07:12 am »
Jeżeli masz dostęp do serwera, to na nim wykonaj poniższe kroki:

Windows

1. Zapisz plik session.sql w folderze głównym dysku C
2. Uruchom wiersz polecenia komendą cmd
3. Uruchom sqlplus poleceniem sqlplus sys/hasło@nazwa_bazy as sysdba (nazwa bazy nie jest wymagana, jeżeli na serwerze masz tylko jedną bazę; dla pewności warto ją wpisać).
4. Jeżeli zobaczysz znak zgłoszenia programu sqlplus, wpisz polecenie @c:\session.sql

Linux

1. Zaloguj się na usera oracle (zakładając, że taki standardowo został utworzony przy instalacji Oracle), albo jakiegoś innego z grupy dba
2. Zapisz plik session.sql w folderze /home/oracle (lub /home/nazwa_usera jeżeli używasz innego konta)
2. Uruchom terminal
3. Uruchom sqlplus poleceniem sqlplus sys/hasło@nazwa_bazy as sysdba (zastrzeżenie jak wyżej)
4. Jeżeli zobaczysz znak zgłoszenia programu sqlplus, wpisz polecenie @/home/oracle/session.sql (lub @/home/nazwa_usera/session.sql, jeżeli logowałeś się na inne konto)

Jeżeli zamierasz zrobić to na końcówce z klientem Oracle, wystarczyć wykonać czynności dla Windows.

Tyle filozofii. Nie ma siły, żeby nie pomogło.

Pozdrawiam

Offline keri

• Zaawansowany
  • **
  • Pomógł? 2
« Odpowiedź #2 dnia: Grudnia 08, 2010, 20:10:53 pm »
Po wielkich bojach doszedłem do punktu wykonania komendy @C:\session.sql i otrzymałe jakieś błędy co dalej robić

SQL> @C:\session.sql
create or replace view v$s as select * from v
                                            *
ERROR at line 1:
ORA-00942: table or view does not exist

create or replace public synonym v$s for v$s
*
ERROR at line 1:
ORA-01031: insufficient privileges

grant select on v$s to public
                *
ERROR at line 1:
ORA-00942: table or view does not exist

SQL>

Offline Brutus69

• Zaawansowany
  • **
  • Pomógł? 11
« Odpowiedź #3 dnia: Grudnia 09, 2010, 00:04:45 am »
Witam
Nie mam wielkiego doświadczenia z Oracle  :)  ale chyba  coś jest nie tak w 1 linii - na końcu powinno być  v$session a nie v
Ja to zrobiłem w zasadzie tak samo choć nieco inaczej
1 otwórz sqlplus i zaloguj się jako użytkownik posiadający uprawnienia sysdba Jeśli w/w czynność przeprowadzisz na końcówce pamiętaj aby po nazwie użytkownika wprowadzić nazwę SID bazy  - nazwa_użytkownika@nazwa_bazy i potem hasło
2 wpisz connect nazwa_użytkownika@nazwa_bazy/hasło as sysdba
2a Jak wyżej  napisał  Goodi Można to samo zrobić za 1 zamachem z wiersza poleceń - wówczas wpisujesz za sqlplus punkt 2
3 Otwórz w notatniku (otwórz za pomocą) session.sql domyślnie znajdujący się w C:\KS\KS-PLW\Wzorce skopiuj jego zawartość i wklej do okna sqlplusa (po kliknięciu na ikonę w lewej części paska (edycja-wklej)
Oczywiście nie musisz wklejać komentarzy (linie rozpoczynające się słowem rem)  :)
Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Grudnia 09, 2010, 00:06:44 am wysłana przez Brutus69 »

Offline bart

• Sponsorzy Forum
  • Ekspert
  • Pomógł? 117
  • Dolnośląski OW
« Odpowiedź #4 dnia: Grudnia 09, 2010, 00:16:28 am »
Dokładnie jak piszesz v$session ma być (to jest systemowy widok Oracla)
skrypt wygląda tak:

rem Skrypt tworzący synonim v$s na tabeli widoku v$session
rem Należy wykonać go spod usera sys
rem pozwala na uzywanie nowegosposobu sprawdzanai liczby podłączeń do programu

create or replace view v$s as select * from v$session;
create or replace public synonym v$s for v$s;
grant select on v$s to public;

Offline keri

• Zaawansowany
  • **
  • Pomógł? 2
« Odpowiedź #5 dnia: Grudnia 10, 2010, 00:30:47 am »
Walczyłe nic mi nie wychodzi w załczniku obraz jak robiłem. Gdzie w somedzie mogę odczytać informacje o bazie oracle.  do sql dostaje się użytkownik gabinet hasło gm przypuszczam że nie mam połączenia z bazą, program był instalowany przez kamsoft żadnych zmian nie robiłem z hasłami może ktoś zna hasło na konto sys. Nie chcę zbyt dużo mieszać słabo się orjentuje w sql, proszę o radę jak to zrobić. 

Offline Brutus69

• Zaawansowany
  • **
  • Pomógł? 11
« Odpowiedź #6 dnia: Grudnia 10, 2010, 01:22:29 am »
Z tego co widzę na zrzucie ekranu to logowałeś się na komputerze, na którym jest zainstalowany serwer. Zalogowałeś się jako użytkownik gabinet i miałeś połączenie z bazą danych. Jeśli użytkownik gabinet ma nadane uprawnienia systemowe to po zalogowaniu wpisz connect gabinet/gm as sysdba;
Ale sądzę że nie ma  :) wiec poszukaj w dokumentacji - sądzę że osoba instalująca serwer powinna wpisać tam hasło dla użytkownika systemowego lub zadzwoń do Kamsoftu. Jeśli będziesz znał hasło systemowe to wówczas jako nazwę użytkownika wpisz system po wpisaniu hasła wpisz connect system/hasło as sysdba; potem otwórz skrypt lub wklej jego zawartość  i powinno zadziałać (oczywiście zamiast wyrazu "hasło" wpisz hasło) .
A tak na marginesie czy dobrze rozumiem, że serwer Oracle (nawet jeśli jest to wersja XE) został zainstalowany nie na wydzielonym komputerze i to przez pracownika firmy Kamsoft :)
Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Grudnia 10, 2010, 01:40:06 am wysłana przez Brutus69 »

Offline Goodi

• Specjalista
  • Pomógł? 21
  • Lubelski OW NFZ
« Odpowiedź #7 dnia: Grudnia 10, 2010, 09:30:09 am »
Błąd podstawowy: sqlplus sys@nazwa_serwera as sysdba. Zamiast wytłuszczonego nazwa_serwera musisz wpisać nazwę bazy (SID), jaka została nadana w czasie jej tworzenia. Wtedy zapyta Cię o hasło dla usera sys. Przy takim wpisie, jaki masz na screenie, Oracle szuka bazy o nazwie nazwa_serwera, a ponieważ takiej oczywiście nie masz, komunikat błędu ORA-12154 jest jak najbardziej prawidłowy.

Gdzie w somedzie mogę odczytać informacje o bazie oracle.

Otwórz BDEAdmin z panelu sterowania na którejkolwiek końcówce i w definicji aliasu GM, w polu SERVER NAME będziesz miał nazwę bazy, do której łączy się program. Tą nazwę wstaw zamiast wytłuszczonego fragmentu z powyższego polecenia.

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Grudnia 10, 2010, 09:36:15 am wysłana przez Goodi »

Offline keri

• Zaawansowany
  • **
  • Pomógł? 2
« Odpowiedź #8 dnia: Grudnia 10, 2010, 09:48:05 am »
A tak na marginesie czy dobrze rozumiem, że serwer Oracle (nawet jeśli jest to wersja XE) został zainstalowany nie na wydzielonym komputerze i to przez pracownika firmy Kamsoft :)
Pozdrawiam

Tak jest to laptop jedno stanowisko odnalazłem dokument zdawczy sprzętu oczywiście nic tam nie ma żadnego hasła. Gdzie mam szukać nazwy bazu SID

Offline Goodi

• Specjalista
  • Pomógł? 21
  • Lubelski OW NFZ
« Odpowiedź #9 dnia: Grudnia 10, 2010, 09:50:13 am »
Otwórz BDEAdmin z panelu sterowania na którejkolwiek końcówce i w definicji aliasu GM, w polu SERVER NAME będziesz miał nazwę bazy, do której łączy się program. Tą nazwę wstaw zamiast wytłuszczonego fragmentu z powyższego polecenia.

Offline keri

• Zaawansowany
  • **
  • Pomógł? 2
« Odpowiedź #10 dnia: Grudnia 10, 2010, 10:00:24 am »
o ile pamiętam serwername=XE tak  jest napisane jak chciałem zaktualizować baze czy oto chdzi

Offline Goodi

• Specjalista
  • Pomógł? 21
  • Lubelski OW NFZ
« Odpowiedź #11 dnia: Grudnia 10, 2010, 10:51:55 am »
Choroba, ślepota rzuciła mi się na wzrok i nie zwróciłem uwagi, że to serwer XE ;) W takim przypadku nazwa bazy może być wyłącznie XE, bo taka jest zakładana domyślnie. Sorki za zamieszanie.

Wpisz w takim razie sqlplus sys@xe as sysdba, potem hasło i następnie polecenie @c:\session.sql

Jeżeli nie znasz hasła usera sys,spróbuj postąpić tak, jak w tym poście (ważne zastrzeżenie - taką zmianę hasła możesz wykonać jedynie bezpośrednio na serwerze).

A tak z czystej ciekawości, to który oddział Kamsoft robi takie instalacje, jak u Ciebie? ;)

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Grudnia 10, 2010, 11:00:21 am wysłana przez Goodi »

Offline keri

• Zaawansowany
  • **
  • Pomógł? 2
« Odpowiedź #12 dnia: Grudnia 10, 2010, 11:04:45 am »
ok spróbuje jak dotrę do domu

Offline keri

• Zaawansowany
  • **
  • Pomógł? 2
« Odpowiedź #13 dnia: Grudnia 10, 2010, 19:10:31 pm »
Dziękuje wszystkim za pomoc udało się skrypt został wykonany. Wykonałem również telefon do kamsoftu o hasło do sys bez którego droga do sukcesu była by dłuższa. Jeżeli ktoś z użytkowników forum miał instalowany SOMED przez Kamsoft Warmia i nic nie zmieniał to SID=XE a hasło usera sys=XE  może ta informacja przyda się. W załączniku obrazek jak to zrobiłem. Jeszcze raz dzięki

Offline uracyl

• Kompletny nowicjusz
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #14 dnia: Grudnia 27, 2010, 17:13:06 pm »
witam
koledzy przystapiłem do pokonania problemu z widokiem v$s i mam problem
efekty mojego działania na zdjeciu

(zadanie robiłem na serwerze)

* Szukaj

* Kto jest on-line

• Kropka Gości: 555
  • Kropka Ukrytych: 0
  • Kropka Użytkowników: 2
  • Kropka Użytkownicy online:

Reklama

* Aktywni

Paweł Paweł
9409 Wiadomości
mpi
3356 Wiadomości
PiotrSz
3285 Wiadomości
Michał Michał
3191 Wiadomości
karolweksler
3153 Wiadomości
09061303
3079 Wiadomości
Edward_B Edward_B
2968 Wiadomości
Bartosz Bartosz
2375 Wiadomości
maciek777 maciek777
2201 Wiadomości
cilazapril cilazapril
1634 Wiadomości

Reklama

Reklama

Style:3: index (domyslny), Portal (default), Display (default).
Pod-szablony:8: init, html_above, body_above, portal_above, main, portal_below, body_below, html_below.
Pliki językowe:8: SPortal.english (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), SPortal.english (domyslny), index+Modifications.english (domyslny), index+Modifications.polish-utf8 (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), index.english (domyslny), index.polish-utf8 (domyslny).
Arkusze stylów:1: portal (default).
Uwzględnione pliki:15 - 738KB. (pokaż)
Użytych zapytań: 29.

[Pokaż zapytania]