collapse

Reklama

Autor Wątek: Firebird i duże bazy danych  (Przeczytany 16920 razy)

Offline Brutus69

• Zaawansowany
  • **
  • Pomógł? 11
Firebird i duże bazy danych
« dnia: Listopada 15, 2010, 23:37:47 pm »
Witam
Mam zainstalowany program na Firebirdzie obecnie w wersji  2,5 i bazę danych nieco ponad 6 GB. Prowadzimy od kilku miesięcy  pełną dokumentację elektroniczną podpisywaną kwalifikowanym podpisem elektronicznym znakowaną kwalifikowanym znacznikiem czasu więc baza rozrasta się w sposób zastraszający - rok temu miała wielkość okolo 2,5 GB, aż strach pomyśleć co będzie za rok. System działa w niewielkiej przychodni obecnie na 4 stanowiskach ale wkrótce planuję zakupić dodatkowo 1 stanowisko. System działa bez zarzutu - szybko i stabilnie. Wg informacji zawartych między innymi na tym forum w przypadku baz danych powyzej 2 GB zalecany jest Oracle; jednak na stronie Firebird jest napisane, że stabilnie działają bazy danych wielkości kilkuset GB do 1 TB z wielodziesięcioma końcówkami. Prowadzimy pełną dokumentację elektroniczną więc system musi działać bez zarzutu. w razie awarii musi istnieć błyskawiczny sposób przywrócenia systemu; nie znam wogóle Oracle i nie znam nikogo kto ten system zna, nie poradził bym sobie w razie awarii, nie jest możliwe oczekiwanie aż ktoś z wykwalifikowanego serwisu przyjedz do pracy, odbierze telefon i postawi system, nie mam zbyt wielkiej ochoty poznawać Oracle od podstaw :)
Czy ktoś z Was pracuje na Firebirdzie na dużych (powyżej 10 GB) bazach danych a jeśli tak to czy system jest stabilny.
Pozdrawiam

Offline Jarasz

• Super Specjalista
  • Pomógł? 33
  • Bydgoszcz
Odp: Firebird i duże bazy danych
« Odpowiedź #1 dnia: Listopada 16, 2010, 08:11:13 am »
U jednego z moich klientów baza Firebird przy wielkości ok 2,5GB zaczęła szwankować (pierwsze widoczne oznaki to problemy z tworzeniem kopii bezpieczeństwa). Po zdalnych podłączeniach przez serwis producenta uzyskałem odpowiedź, że tak będzie i że należy przejść na bazę Oracle. Przychodnia zmieniła system na całkiem inny i nie słyszę głosów narzekania. System ten nie posiada na chwilę obecną prowadzenia pełnej elektronicznej dokumentacji medycznej w myśl ustawy.

Offline MK

• Kamsoft
  • Ekspert
  • Pomógł? 49
« Odpowiedź #2 dnia: Listopada 16, 2010, 08:53:20 am »
Proszę tego nie traktować jako wyroczni ani oficjalnego stanowiska firmy KS (Kamsoft zawsze będzie twierdził, że system SOMED można instalować co najwyżej na 4 stanowiskach, jeśli działa na bazie danych FireBird, co myślę, że po przeczytaniu tego wpisu stanie się bardziej zrozumiałe).
Otóż instalacje z bazą FireBird najczęściej są obsługiwane przez osoby z małym doświadczeniem informatycznym. Piszę najczęściej a nie zawsze ? proszę by nikt z fachowców z tej bazy korzystający nie poczuł się urażony. To dlatego, że bazę tę łatwo zainstalować i łatwo nad nią panować, praktycznie wszystko jest ?wszyte? w system KS-SOMED. W związku z tym istnieje dużo większe prawdopodobieństwo, że może z bazą stać się coś niedobrego, gdy brak doświadczonej osoby, która nad taką bazą by czuwała. Najprostszy test dla użytkowników bazy Firebird, który da im pojęcie, jak dbają o swoją bazę to: czy ja (czyli ktoś z zewnątrz) podłączę się do tej bazy na użytkownika GABINET z hasłem GM? Mniemam, że w 90% odpowiedź będzie twierdząca (Ok., w przypadku Oracle taka odpowiedź może być bardzo podobna, choć jednak częściej zdarza się, że baza jest postawiona na innym niż GABINET użytkowniku). Kolejne pytanie, czy do serwera zaloguję się na sysdba i masterkey? I tu pewnie grubo ponad 80% odpowie, że tak. W przypadku Oracle, to na etapie instalacji serwera podajemy hasło na sys?a. To właśnie świadczy o tym, jak dbamy o bezpieczeństwo, a przecież zmiana standardowych haseł nic nie kosztuje. Ale kto to robi?
W przypadku Oracle, w większości przypadków jest ktoś, kto tę bazę instalował, ktoś, kto od czasu do czasu pojawi się, ktoś kto musi mieć większe doświadczenie, bo tak sobie tego serwera raczej nie postawi (pomijam Oracle XE). A doświadczenie podpowiada też, by pozmieniać hasła, włączyć mechanizm archiwizacji itp. itd. Nie twierdzę, że pod Firebirdem tego się nie robi, oczywiście, że sporo osób tak czyni, ale wiele osób po prostu nie ma o tym pojęcie. Zainstalowałem program i on działa. Czasem system coś pisze o konieczności archiwizacji, ale kilka razy nacisnąłem dalej i nic się nie stało, więc komunikatem już się nie przejmuję. Niestety, ale takie postawy są bardzo częste, nie można jednak mieć za złe lekarzom, że o takich rzeczach nie wiedzą lub nie pamiętają, oni są od leczenia a nie od zajmowania się systemem.
Serwer Firebird bardzo często jest postawiony na komputerze, na którym także normalnie się pracuje. To jest fajne w przypadku instalacji jednostanowiskowej, ale niebezpieczne, bo każdy ?pad systemu? może spowodować błędy na bazie, błędy, które mogą się kumulować. A prawdopodobieństwo ?wywalania? się komputera na który normalnie się pracuje jest dużo większe niż serwera, na którym pracuje tylko baza danych
 W przypadku Oracle regułą jest wydzielenie odpowiedniego komputera, który w zasadzie nic innego niż obsługa serwera Oracle nie robi.
I znów, nie twierdzę, że brak instalacji na serwerze Firebird, instalacji, w których serwer byłby wydzielonym komputerem. Ale regułą to nie jest.
I na koniec wbrew pozorom jeden z najważniejszych argumentów za Oracle: za niego się płaci, ma się asystę i w razie problemów można próbować z asysty skorzystać. Czy się to uda, nie wiem, nigdy nie korzystałem, ale teoretycznie ?fachowcy? z Oracle mogą pomóc odzyskać stracone dane. W przypadku projektu opensource jakim jest Firebird na taką pomoc oczekiwać nie można, co nie znaczy, że brak osób, które nawet bezinteresownie wspomogą w razie tarapatów. To tak jakby chcąc dojechać na określoną godzinę do celu zamiast na taksówkę liczyć na autostop. Czasem ten autostop zabierze nas wcześniej niżby taksówka przyjechała, ale to trzeba uwielbiać ten dreszczyk emocji, by na coś takiego się pisać.
Myślę, że tych kilka punktów pokazuje, dlaczego KS nakład na bazę Firebird taki kaganiec. Po prostu prawdopodobieństwo problemów z dużymi bazami jest sporo większe niż w przypadku Oracle i wynika to nie z samej bazy ale raczej z jej użytkowania. A mieliśmy już ? co prawda w czasach interbase czyli dobrych kilka lat temu ? żale klientów, którzy stracili spore bazy dlatego, że pani rejestratorka jak nie wiedziała co odpowiedzieć na komunikat to naciskała reset. A pech chciał, że na tym komputerze pracował też serwer bazy danych. Klient miał wielkie pretensje, że nie ostrzegliśmy go iż baza może mu paść i że nie powinien stawiać jej na tym samym komputerze, na którym pracuje rejestracja. Jeśli ktoś sam na tyle jest osobą odpowiedzialna i doświadczoną i potrafi zapewnić odpowiedni poziom bezpieczeństwa dla tej bazy (hasła, wydzielony serwer, ups, regularne backupy itp. itd.) to powinien bez problemowo z taką bazą pracować. Oczywiście nie może oczekiwać na taki poziom usług jaki mógłby mieć w przypadku Oracle (szczerze jednak rzadko się z tego korzysta  -mam tu na myśli chociażby klaster) ale działać to powinno.

Offline Brutus69

• Zaawansowany
  • **
  • Pomógł? 11
« Odpowiedź #3 dnia: Listopada 16, 2010, 10:01:40 am »
Serwer jest zainstalowany na oddzielnym komputerze   Kopię bazy danych wykonuje się automatycznie codziennie (Ks-Scheduler) i automatycznie jest wysyłana w postaci zaszyfrowanej do jednego z bardziej uznanych i bezpiecznych serwisów świadczących usługi backupu online ? Mozy więc  w najgorszym razie nawet fizycznego zniknięcia serwera stracił bym dane z jednego dnia.
Bardzo dziękuję za informacje; na razie więc nie będę myślał nad przejściem na Oracle
Pozdrawiam

Offline konzik

• Zaawansowany
  • **
  • Pomógł? 10
« Odpowiedź #4 dnia: Listopada 16, 2010, 13:29:46 pm »
Brutus69, na Twoim miejscu sprawdziłbym czy ta kopia się odtwarza. To, że się robi nic nie pomoże, jeśli się nie odtworzy.
Pozdr.
Kamil

Offline Brutus69

• Zaawansowany
  • **
  • Pomógł? 11
« Odpowiedź #5 dnia: Listopada 16, 2010, 13:56:32 pm »
Sprawdzam regularnie odtwarzają się  :) Póki co wszystko śmiga bez zarzutu  od czasu do czasu wykonuje test poprawności bazy i wynik jest OK.

Offline Goodi

• Specjalista
  • Pomógł? 21
  • Lubelski OW NFZ
« Odpowiedź #6 dnia: Listopada 16, 2010, 16:07:08 pm »
Mimo wszystko gratuluję zimnej krwi. Przy takiej bazie nie pokusiłbym się o FB.

Offline Brutus69

• Zaawansowany
  • **
  • Pomógł? 11
« Odpowiedź #7 dnia: Listopada 17, 2010, 20:30:01 pm »
Ja pracuje na firebirdzie od początku czyli od ładnych kilku lat ( w zasadzie to na początku na interbase) ; początkowo baza była mała   i sam nie wiem kiedy tak  urosła :) Patrząc na to z innej strony nawet bym się nie zastanawiał nad oracle gdyby była to wielospecjalistyczna placówka pracująca całą dobę z kilkudziesięcioma użytkownikami podłączonymi do bazy non stop -  w takiej sytuacji są  informatycy którzy  zajmuję się utrzymaniem serwera Oracle i  ma to sens .  Ale to są tylko 4 stanowiska i niewielka przychodnia . Nie dam się zwariować i nie wpakuje się w zaawansowany system obsługi baz danych przeznaczony głównie dla wielkich korporacji. Zdarza się że np po aktualizacji pojawia się problem uniemożliwiający normalną pracę i trzeba  coś z tym zrobić i to szybko? albo np. padnie choćby zasilacz na serwerze i co wtedy?  Wiem od znajomych jakie mieli problemy z KS ?PPS postawionym na Oracle po przejściowym braku prądu - pomimo wsparcia telefonicznego i zdalnego "fachowców" kilka dni nie mogli uruchomić serwera  i nadal coś jest nie tak ale nie znam szczegółów.  Kilka dni w przypadku sprawozdawczości to może nic wielkiego - panie rejestratorki zapiszą  co mają do zapisania na papier a potem się to "wprowadzi", ale w przypadku prowadzenie dokumentacji elektronicznej to już jest wielki problem. Ale to jest problem placówek które wykorzystują Someda jako program medyczny -z   tego co widzę to znaczna większość użytkowników wykonuje na tym programie rozliczenia z NFZ i  nie korzysta wogóle albo prawie wogóle   z funkcjonalności medycznej programu a szkoda bo odpowiednio skonfigurowany program jest znakomity - znam  kilka innych aplikacji i żadna z nich nie równa się z somedem w komforcie, szybkości i jakości  pracy personelu medycznego - pod warunkiem że poświeci się  trochę (sporo) czasu aby program odpowiednio skonfigurować i poznać. Cóż zainstalowałem jakiś czas temu na laptopie Ubuntu troche liznąłem ten system  poczytam trochę i spróbuje w wolnych chwilach pobawić się z oracle na linuksiee, być może poznam na tyle ten system ze zrezygnuje z FB. Dzęki i
Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Listopada 17, 2010, 21:51:43 pm wysłana przez Brutus69 »

Offline Goodi

• Specjalista
  • Pomógł? 21
  • Lubelski OW NFZ
« Odpowiedź #8 dnia: Listopada 17, 2010, 23:04:32 pm »
Licz się jednak z tym, że przy próbie dokupienia 5 stanowiska będziesz musiał przejść na Oracle (a do tego na pakiet "B" SOMEDa).

... Kamsoft zawsze będzie twierdził, że system SOMED można instalować co najwyżej na 4 stanowiskach, jeśli działa na bazie danych FireBird...

Taki warunek jest również na stronie KS.

Offline Brutus69

• Zaawansowany
  • **
  • Pomógł? 11
« Odpowiedź #9 dnia: Grudnia 02, 2010, 20:38:10 pm »
Jednak nie mam aż tak zimnej krwi przechodzę na Oracle tym bardziej że diabeł nie okazał się tak straszny jak go malują. Na razie testowo postawiłem serwer na win7 64 bit podłączyłem końcówkę - laptopa z win xp 32 i czekam już 2 dobę na zakończenie  przenoszenia danych z firebird?a Bardzo jestem ciekawy co zobaczę na monitorze po zakończeniu. Pozdrawiam

Offline togo

• Zaawansowany
  • **
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #10 dnia: Grudnia 02, 2010, 21:55:46 pm »
Witam
Czy mam rozumieć, że jest jakiś sposób na przenoszenie bazy z FB na Oracla?

Pozdrawiam
Tomek

Offline Goodi

• Specjalista
  • Pomógł? 21
  • Lubelski OW NFZ
« Odpowiedź #11 dnia: Grudnia 02, 2010, 22:06:02 pm »
Witam
Czy mam rozumieć, że jest jakiś sposób na przenoszenie bazy z FB na Oracla?

Pozdrawiam
Tomek

Jest. Nazywa się DBMove.exe i siedzi w folderze Tools w miejscu, gdzie zainstalowałeś KS-SOMED.

Jednak nie mam aż tak zimnej krwi przechodzę na Oracle ...

Myślę, że przy tych rozmiarach bazy to chyba jedyna możliwa decyzja.

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Grudnia 02, 2010, 22:10:17 pm wysłana przez Goodi »

Offline togo

• Zaawansowany
  • **
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #12 dnia: Grudnia 03, 2010, 11:29:03 am »
Jest. Nazywa się DBMove.exe i siedzi w folderze Tools w miejscu, gdzie zainstalowałeś KS-SOMED.

Dzięki! A czy w drugą stronę również jest to możliwe? Nie znam hasła serwisowego, żeby to sprawdzić...

Pozdrawiam
Tomek

Offline Brutus69

• Zaawansowany
  • **
  • Pomógł? 11
« Odpowiedź #13 dnia: Grudnia 03, 2010, 11:49:47 am »
Zadzwoniłem do Kamsoftu i podano mi hasło serwisowe bez żadnych pytań dodatkowych więc pewnie nie jest to jakaś wielka tajemnica Ale program dbmve jest programem firmy Kamsoft więc myślę, że publicznie powinien je podać  ktoś z firmy Kamsoft

Offline Goodi

• Specjalista
  • Pomógł? 21
  • Lubelski OW NFZ
« Odpowiedź #14 dnia: Grudnia 03, 2010, 12:02:46 pm »
Dzięki! A czy w drugą stronę również jest to możliwe? Nie znam hasła serwisowego, żeby to sprawdzić...

Program działa i przenosi bazy w obie strony.

Pozdrawiam

* Szukaj

* Kto jest on-line

• Kropka Gości: 573
  • Kropka Ukrytych: 0
  • Kropka Użytkowników: 1
  • Kropka Użytkownicy online:

Reklama

* Aktywni

Paweł Paweł
9409 Wiadomości
mpi
3356 Wiadomości
PiotrSz
3285 Wiadomości
Michał Michał
3191 Wiadomości
karolweksler
3153 Wiadomości
09061303
3079 Wiadomości
Edward_B Edward_B
2968 Wiadomości
Bartosz Bartosz
2375 Wiadomości
maciek777 maciek777
2201 Wiadomości
cilazapril cilazapril
1634 Wiadomości

Reklama

Reklama

Style:3: index (domyslny), Portal (default), Display (default).
Pod-szablony:8: init, html_above, body_above, portal_above, main, portal_below, body_below, html_below.
Pliki językowe:8: SPortal.english (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), SPortal.english (domyslny), index+Modifications.english (domyslny), index+Modifications.polish-utf8 (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), index.english (domyslny), index.polish-utf8 (domyslny).
Arkusze stylów:1: portal (default).
Uwzględnione pliki:15 - 738KB. (pokaż)
Użytych zapytań: 28.

[Pokaż zapytania]