collapse

Reklama

Autor Wątek: Poaktualizacyjne problemy - Aktualizacja 2010.03.0.04  (Przeczytany 19248 razy)

Offline juzioo

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 2
Odp: Poaktualizacyjne problemy - Aktualizacja 2010.03.0.04
« Odpowiedź #15 dnia: Listopada 07, 2010, 13:10:46 pm »
Przeogromne dzięki SliFek i MK. ;D Wszystko działa jak należy.

Offline MK

• Kamsoft
  • Ekspert
  • Pomógł? 49
« Odpowiedź #16 dnia: Listopada 07, 2010, 19:06:25 pm »
@SliFek
Nie ma za co dziękować, ten plik od kilku lat każdy ma w swoim SOMEDZie w katalogu wzorce  ;D
Co do SQLEdita, nie należy się go obawiać, ma on możliwość zmiany aliasu i zalogownia się na innego użytkownika i właściwe hasło, a więc ma możliwość zalogownia się na użytkownika systemowego. W załączniku właściwy obrazek.
Co do tego problemu... cóż, żadne nasze testy niestety tego akurat problemu wychwycić nie mogły, bo widok ten jest na wszystkich naszych serwerach i na wszystkich serwerach, które stawialiśmy u klientów jak również u większości naszych klientów mających kilkanaście stanowisk pod Oraclem a już na pewno tych, którzy działają pod serwerem terminali. Dzięki temu widokowi można bowiem ustawić numer stanowiska większy niż liczba zakupionych stanowisk, co w przypadku zmianowych lekarzy i serwera terminali, gdy każdy użytkownik loguje się na własnego sysusera jest po prostu standardem.

Offline SliFek

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 2
« Odpowiedź #17 dnia: Listopada 07, 2010, 19:35:58 pm »
MK, tak, plik jest ;) ale jako jeden z wielu ;)

Co do tego, że nie można było tego wychwicić, to akurat jestem całkiem świeżym Waszym klientem, gdzie serwer był stawiany w trakcie wdrożenia przez Was. Ale dzięki Twoim wyjaśnieniom, już mam rozwiązaniem problemu z ilością licencji na serwer terminali ;) Ot, dwie pieczenie na jednym ogniu :)

Jeszcze raz wielkie dzięki :)

P.S. Próbowałem go odpalić z SQLedita, zmieniając alias właśnie na samym początku. Jednakże coś mu tam nie zagrało, nie mogłem chyba hasła odpalić na użytkownika sys :) a może z wrażenia tylko źle klepałem ...

Offline phantom_bis

• Sponsorzy Forum
  • Początkujący
  • Pomógł? 1
« Odpowiedź #18 dnia: Listopada 07, 2010, 19:45:47 pm »
Ja również dziękuję kolegom za pomoc. Udało się uruchomić SOMED'a
A co do problemu z generowaniem pliku i komunikatem dot. błędnego identyfikatora technicznego komórki organizacyjnej zastosuję się do rady SliFek i przesiądę się na na wersje komunikatów 4.1.4 i 1.1.4.
Pozdrawiam

Offline Yaro

• Zaawansowany
  • **
  • Pomógł? 1
« Odpowiedź #19 dnia: Listopada 07, 2010, 21:39:18 pm »
Widzę, że wielu ludzi ma problemy. Na szczęście jakoś z nich wychodzą. Mam pytanie do ludzi z Kamsoftu - wynika z tego, że ostatnia poprawka wiele namieszała, czy w związku z tym coś będzie zrobione w celu jej naprawy, aby na przyszłość ci którzy ją pobiorą ( a będą musieli w końcu) ominęły ich takie problemy. Proszę o odpowiedź.

Offline MK

• Kamsoft
  • Ekspert
  • Pomógł? 49
« Odpowiedź #20 dnia: Listopada 08, 2010, 09:07:40 am »
Poniższą wypowiedź proszę traktować jako moje własne, prywatne zdanie.
@Yaro
W tytule tego portalu widnieje Niezależne Forum Użytkowników. Tak więc nie ma ono nic wspólnego z Kamsoftem i bardzo dobrze. Osobiście cieszę się, że takie niezależne forum powstało, na którym oprócz wymiany doświadczeń pojawia się też konstruktywna (czasem mniej, ale to też dobrze) krytyka. Jakiś czas temu postanowiłem  ( to znów, całkiem prywatnie, nich nikt nie myśli, że jest jakiś firmowy nakaz czytania tego forum,  ja przynajmniej o takim nie wiem), że zacznę się tu produkować, bo im więcej wiedzy o systemie, tym, mam taką nadzieję, lepiej będzie system używany. Moja tu aktywność ogranicza się jedynie do próby pomagania, wyjaśniania a także, czasami, monitorowania tego, co ludzi boli. Natomiast w żadnym wypadku forum to nie jest miejscem, ani też ja nie jestem osobom, która mogłaby udzielać oficjalnych, czy nawet mniej oficjalnych wyjaśnień. Od tego jest oficjalna ścieżka zgłaszania problemów i uwag i tak niech lepiej pozostanie. Programiści lepiej niech nie zajmują się polityką firmy.
Pozdrawiam
MK

Offline MK

• Kamsoft
  • Ekspert
  • Pomógł? 49
« Odpowiedź #21 dnia: Listopada 08, 2010, 10:52:57 am »
I raz jeszcze ja.
Muszę przyznać się do błędu. Rzeczywiście skryptu session.sql nie da się uruchomić pod SQLEditem, gdyż tenże korzysta z BDE, jak na razie, a poprzez BDE nie da się zalogować jako użytkownik SYS.
Tak więć najlepiej użyć SQLPlus'a

Offline Zdrowy

• Super Specjalista
  • Pomógł? 2
  • Mazowiecki OW
« Odpowiedź #22 dnia: Listopada 08, 2010, 13:39:01 pm »
Jak sprawdzić czy mam ten widok stworzony w bazie?

Skąd wziąć hasło użytkownika sys?

Offline SliFek

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 2
« Odpowiedź #23 dnia: Listopada 08, 2010, 13:53:23 pm »
Zdrowy

Hasło powinieneś mieć podane w dokumentacji dotyczącej instalacji serwera.

Jeśli instalowali Ci je pracownicy Kamsoftu, to będziesz miał w zaleceniach dla administratora. Jeśli sam, to tam gdzie zanotowałeś.

Offline Janus

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 0
    • KS-GARDA
« Odpowiedź #24 dnia: Listopada 08, 2010, 17:46:26 pm »

SPRAWDZIŁEM!
Dokładny manual poniżej.

Ponieważ sqledit może przysparzać pewnych problemów, ze względu na to, że trzeba się w nim do bazy zalogować jako sysdba albo sysadm, proponuje zrobić następująco:
1)skrypt udostępniony przez MK zapisaliśmy już wcześniej na dysku, mam nadzieję ;) najwygodniej będzie bezpośrednio na jakiejś partycji, żeby nie było problemów ze ścieżką, spacjami, polskimi znakami itp
2) otwieramy na końcówce wiersz polecenia i wpisujemy sqlplus sys@nazwa_serwera as sysdba (oczywiście końcówka musi mieć klienta oracla)
3) wpisujemy hasło dla sys
4) uruchamiamy w sqlplusie skypt w następujący sposób: @c:\session.sql (np. oczywiście w miejsce "c:\" podajemy partycję na której jest zapisany skrypt) i wciskamy Enter
5) skrypt się wykonuje, program można już spokojnie uruchomić.

MK Dzięki za pliczek, ratujesz życie, ale powiedz, co się tam u Was ostatnio dzieje? Dawniej takiego dziadostwa nikt nie robił... w każdym razie nie aż tak.

ad. 3 wpisać hasło, którym logujecie się do someda

Dzięki chłopaki :)
Potwierdzam działanie skryptu...somed ożył
Ale czy teraz działa poprawnie tego nie mogę stwierdzić.

Może ktoś wie czy w najbliższym czasie pojawi się jakaś nowa aktualizacja, która automatycznie poprawi opisywany tu problem?

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Listopada 08, 2010, 17:57:26 pm wysłana przez Janus »

Offline neelix

• Ekspert
  • Pomógł? 39
« Odpowiedź #25 dnia: Grudnia 04, 2010, 08:43:29 am »
Czy ten można skrypt uruchomić tylko z konta sys? Chłopaki z Kamsoft Lublin którzy stawiali serwer nie zostawili mi żadnego hasła. Można je w jakiś sposób odzyskać?

Offline Janus

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 0
    • KS-GARDA
« Odpowiedź #26 dnia: Grudnia 04, 2010, 11:05:33 am »
Neelix działaj według metody opisanej wyżej.
Co do hasła to jest takie same jak to, którym logujesz się do someda.

Czyżby Kamsoft znów wypuścił coś nowego czy może instalujesz sobie zaległe aktualizacje?
Ponoć ostatnio wypuścili 3 takie perełki jedna po drugiej >:(

Mała uwaga do tych, którzy planują aktualizację.
Aktualizacje proponuję zrobić po rozliczeniu się z funduszem nie przed ani tym bardziej w trakcie rozliczania.
Zalecenia Kamsoftu...powtarzają to na każdym szkoleniu  ;)

Offline Goodi

• Specjalista
  • Pomógł? 21
  • Lubelski OW NFZ
« Odpowiedź #27 dnia: Grudnia 04, 2010, 22:08:13 pm »
Można je w jakiś sposób odzyskać?

Musisz odpalic sqlplus poleceniem sqlplus / as sysdba, a następnie klasycznym poleceniem alter user sys identified by ... zmieniasz hasło dla usera sys. Podobnie robisz dla usera system, ale jak już skutecznie zmienisz hasło sys-a, to reszta jest zabawą.
Sprawdziłem to jedynie na OracleXE, ale zadziałało bezbłędnie. Na forach zagranicznych twierdzą, że działa na wszystkich wersjach Oracle.

Pozdrawiam

Offline neelix

• Ekspert
  • Pomógł? 39
« Odpowiedź #28 dnia: Grudnia 07, 2010, 21:34:14 pm »
Wielki dzięki Goodi, pomogło.

Z problemami oczywiście ale poszło bezpośrednio na serwerze gdy próbowałem to w SQLPlus na końcówce to:

Proszŕ podaŠ nazwŕ u?ytkownika: ...
Proszŕ podaŠ has?o:
ERROR:
ORA-12560: TNS:b??d adaptera protoko?u

Ale jeżeli to nie jest jakiś poważny problem to zostawię, program działa.
« Ostatnia zmiana: Grudnia 07, 2010, 21:58:17 pm wysłana przez neelix »

Offline Goodi

• Specjalista
  • Pomógł? 21
  • Lubelski OW NFZ
« Odpowiedź #29 dnia: Grudnia 08, 2010, 00:39:56 am »
Sorry, z rozpędu zapomniałem dodać, że ten numer wypali wyłącznie na serwerze. Na końcówce będziesz miał taki dziwny komunikat, ale to nie oznacza problemów z Oracle.

Pozdrawiam

* Szukaj

* Kto jest on-line

• Kropka Gości: 555
  • Kropka Ukrytych: 0
  • Kropka Użytkowników: 3
  • Kropka Użytkownicy online:

Reklama

* Aktywni

Paweł Paweł
9409 Wiadomości
mpi
3356 Wiadomości
PiotrSz
3285 Wiadomości
Michał Michał
3191 Wiadomości
karolweksler
3153 Wiadomości
09061303
3079 Wiadomości
Edward_B Edward_B
2968 Wiadomości
Bartosz Bartosz
2375 Wiadomości
maciek777 maciek777
2201 Wiadomości
cilazapril cilazapril
1634 Wiadomości

Reklama

Reklama

Style:3: index (domyslny), Portal (default), Display (default).
Pod-szablony:8: init, html_above, body_above, portal_above, main, portal_below, body_below, html_below.
Pliki językowe:8: SPortal.english (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), SPortal.english (domyslny), index+Modifications.english (domyslny), index+Modifications.polish-utf8 (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), index.english (domyslny), index.polish-utf8 (domyslny).
Arkusze stylów:1: portal (default).
Uwzględnione pliki:15 - 738KB. (pokaż)
Użytych zapytań: 29.

[Pokaż zapytania]