collapse

Reklama

Autor Wątek: 2010.04.2.0 z dnia 2010-10-01  (Przeczytany 19523 razy)

Offline Bartosz

• Ekspert
  • Pomógł? 178
  • Kujawsko-Pomorski OW NFZ/Konsultant IT/KK
2010.04.2.0 z dnia 2010-10-01
« dnia: Października 01, 2010, 16:07:27 pm »
Zmiana: 2010.04.2.0 z dnia 2010-10-01
Uwaga: NIE MOŻNA WYKONAĆ W CZASIE PRACY SYSTEMU

- Rozliczenia
Menu:   Rejestracje->Deklaracje
Opis:   Dodano możliwość rejestracji informacji o miejscu złożenia deklaracji, która jest wymagana w raporcie deklaracji DEKL w wersji 4.1.4. Dodano funkcję "F6 - Zmiana ... -> Miejsca złożenia odfiltrowanych deklaracji" umożliwiającą uzupełnienie miejsca złożenia dla wszystkich odfiltrowanych pozycji. Prosimy używać funkcji z rozmysłem, czyli przypisywać do deklaracji lekarskich gabinety lekarskie, do pielęgniarskich gabinety pielęgniarek, tak aby ewentualne walidacje w NFZ nie odrzuciły nieprawidłowo przypisanych deklaracji. Na dzień dzisiejszy nie znamy jeszcze możliwych walidacji jakie mogą być pod tym względem przeprowadzane, więc program dopuści dowolne przyporządkowanie miejsca z umowy do dowolnej deklaracji.
Przypisanie miejsca złożenia deklaracji możliwe jest także import deklaracji z plików XLS/CSV z pola AD.
Raport deklaracji w wersji 4.1.4 będzie dostępny dopiero od 1 listopada zgodnie z Zarządzeniem Prezesa NFZ Nr 60/2010/DSOZ.

- Rozliczenia
Menu:   Rejestracje->Świadczenia
Opis:   Dodano możliwość rejestracji rozpoznania głównego i współistniejących dla hospitalizacji.
Dodano możliwość rejestracji informacji o przyjęciu na rehabilitację stacjonarną.
Dodano możliwość rejestracji nowych podstaw ubezpieczenia pacjenta.
Dodano możliwość rejestracji nowych trybów przyjęcia i wypisu pacjenta. Tryby, które obowiązują do końca września 2010 (nie będzie ich można używać w raporcie świadczeń w wersji 5.1.5) są odpowiednio oznaczone.
Dodano możliwość rejestracji trybu zakończenia czynności ratunkowych, daty i godziny przekazania opieki nad pacjentem oraz składu osobowego zespołu ratownictwa medycznego udzielającego świadczeń.
Konieczność uzupełniania nowych danych oraz raport SWIAD 5.1.5 będzie dostępny od 2010-11-01 zgodnie z Zarządzeniem Prezesa NFZ Nr 59/2010/DSOZ.
Opublikowaliśmy nowy format rapstat2010.xls do importu hospitalizacji oraz ambulatoryjny2010.xls dla świadczeń ambulatoryjnych zrealizowanych od listopada 2010.

- ZPO
Opis:   Dodano możliwość filtrowania wpisów wprowadzonych przez wybranego w filtrze pracownika medycznego (Realizacja operatora). Aby mieć dostęp do wszystkich pracowników w filtrze wymagane jest dodatkowe uprawnienie operatora: ZPOPR.
Do karty realizacji wniosku/karty dodano pole data zlecenia. Dzięki niemu można wprowadzać informację o zleceniu, które potwierdza możliwość realizacji środków pomocniczych na podstawie karty zaopatrzenia w kolejnym okresie. Dotychczas data zlecenia pobierana była z karty zaopatrzenia i wymagane było jej poprawianie lub dopisywanie tej samej karty z nową datą w każdym okresie na jaki wydawane były środki.
Listę zrealizowanych wniosków/kart zaopatrzenia uzupełniono o kolumnę z datą realizacji.
kartę realizacji zaopatrzenia uzupełniono o kod środka zgodny z rozporządzeniem MZ (w polu wybranego produktu handlowego) oraz o informację o uprawnieniu dodatkowym pacjenta.

- Słowniki
Opis:   Zaktualizowalno słownik ICD-9 PL do wersji 5.9

- Rozliczenia
Menu:   Rejestracje->Świadczenia
Opis:   W związku z wprowadzeniem w stacjonarnej rehabilitacji neurologicznej i kardiologicznej rozliczeń w systemie JGP dodaliśmy do karty rejestracji świadczeń przycisk [F10] JGP rehab. służący do wyznaczenia możliwej do rozliczenia grupy JGP w rehabilitacji na podstawie informacji zawartych w Zarządzeniu Prezesa NFZ nr 53/2010/DSOZ. Funkcji nie należy traktować jako grupera JGP, ze względu na fakt, iż NFZ do dnia dzisiejszego nie opublikował algorytmu działania grupera w rehabilitacji ani pliku parametryzującego. W związku z tym mogliśmy wprowadzić jedynie funkcję, która podpowie grupę JGP w rehabilitacji na podstawie wspomnianego zarządzenia. Nie możemy w tym momencie zapewnić nic więcej ponad to, że nowa funkcja będzie zgodna ze wspomnianym zarządzeniem. Podpowiadanie JGP w rehabilitacji jest nową opcją dodatkowo płatną, rozszerzającą licencję podstawową systemu.

- WSZYSTKIE
Opis:   Podążając za ogólnoświatowymi standardami w tworzeniu interfejsów użytkownika prezentujemy państwu nowy wygląd systemu. Jeżeli z jakiegokolwiek powodu nie odpowiadają Państwu wprowadzone przez nas zmiany, poprzednie rozmieszczenie przycisków i funkcji będzie dostępne po zmianie wartości opcji INTERFACE_2010 na wartość NIE.

- Kontrakty
Menu:   Kontrakty->Rachunki refundacyjne
Opis:   Umożliwiono wydrukowanie załącznika do rachunku rozliczanego na podstawie decyzji wójta / burmistrza z uwzględnieniem daty końca obowiązywania decyzji, którą można wprowadzać od tej wersji systemu. Informacja ta nie jest wymagana w raporcie statystycznym, a jedynie w tym załączniku.

- Serwis
Menu:   Baza danych->Tworzenie kopii bezpieczeństwa bazy danych
Opis:   Dodano możliwość szyfrowania generowanych kopii bezpieczeństwa bazy danych. Aby kopia bezpieczeństwa była szyfrowana wybranym hasłem należy je wpisać w opcji HASLO_KOPIA w module Admin.

- Kartoteki
Menu:   Rejestracje->Zespoły ratunkowe
Opis:   Dodano funkcję przypisywania pracowników medycznych do zespołów ratownictwa medycznego, dzięki temu dodatkowe dane (skład zespołu wyjazdowego) wymagane formatem SWIAD 5.1.5 będą automatycznie podpowiadane po wybraniu kodu zespołu w karcie rejestracji świadczenia.

- Rozliczenia
Menu:   Raporty->Lista oczekujących
Opis:   Dodano możliwość kopiowania raportów kolejek oczekujących z jednego okresu do drugiego. Po wygenerowaniu kopii należy zmienić w filtrze okres rozliczeniowy, na który wykonana została kopia aby dokonać ewentualnych zmian w skopiowanym raporcie przed zatwierdzeniem i zapisaniem do pliku.

- Słowniki
Menu:   Słowniki->Baza usług medycznych
Opis:   Umożliwiono powiązanie podtypu świadczenia z usługą w bazie usług medycznych, tak aby wybór usługi z umowy uzupełniał automatycznie wartość podtypu w danych świadczenia.
Pozdrawiam
Bartosz

Offline Michał

• ForumPPS.pl
  • Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 102
  • Kujawsko-Pomorski OW
    • NZOZ "ARS MEDICA" Przychodnia Lekarska
Odp: 2010.04.2.0 z dnia 2010-10-01
« Odpowiedź #1 dnia: Października 01, 2010, 16:46:29 pm »
Dajcie znać czy wszystko w tej wersji działa jak powinno bo przy okazji tylu zmian można się spodziewać, że coś się "zepsuło" ;)
Pozdrawiam
Michał (michalszy)

Offline mpi

• Ekspert
  • Pomógł? 116
  • Kujawsko-Pomorskie
« Odpowiedź #2 dnia: Października 01, 2010, 19:30:41 pm »
Opis:   Dodano możliwość szyfrowania generowanych kopii bezpieczeństwa bazy danych. Aby kopia bezpieczeństwa była szyfrowana wybranym hasłem należy je wpisać w opcji HASLO_KOPIA w module Admin.

obiecali i zrobili...

To tak w związku z konferencją w Poznaniu - Michał i Przemysław wiecie o co chodzi  ;)

EDIT: ale zbyt pięknie by było gdyby tym razem dali w tym samym dniu aktualizację na FTP, znowu muszę czekać...
« Ostatnia zmiana: Października 01, 2010, 19:39:10 pm wysłana przez mpi »

Offline Bartosz

• Ekspert
  • Pomógł? 178
« Odpowiedź #3 dnia: Października 01, 2010, 20:23:34 pm »
Ja zauważyłem dwa problemy, które nie mają jednak znaczenia dla rejestracji świadczeń dotyczących października.

Pierwszy dotyczy nie dodanie nowych tytułów kodów uprawnień dodatkowych zgodnych z załącznikiem nr 3 tabelą nr 9 na kartach pacjenta oraz rejestracji świadczenia udzielonego pacjentowi.
Jest tam min. nowy kod C, dotyczący kobiet w okresie ciąży, porodu, połogu inne, niż udzielane na podstawie art. 31 ust. 3 ustawy (dotyczy stomatologii).

Drugi problem dotyczy nowej funkcjonalności - zespołów ratownictwa medycznego. Nie są widoczne po zapisaniu zespoły ratownictwa medycznego. Także na karcie rejestracji świadczenia na zakładce ratownictwo i transport po wyborze kodu zespołu nie są uzupełniane pola dotyczące zespołu ratownictwa medycznego.

Pozdrawiam
Bartosz

Offline wojciech.re

• Ekspert
  • Pomógł? 54
  • Warmińsko-Mazurski OW NFZ
« Odpowiedź #4 dnia: Października 01, 2010, 21:14:20 pm »
nieprawidłowo działa także moduł POZ. Krzyczy o nieaktualnej umowie w okresie przy rejestracji porady.
Po zmianie interface na stary - porady rejestrują się prawidłowo.

Offline Bartosz

• Ekspert
  • Pomógł? 178
« Odpowiedź #5 dnia: Października 01, 2010, 21:48:28 pm »
Jeszcze jeden problem który powstał, ale nie z winy Kamsoftu, ale NFZ-tu związany z tą wersją aktualizacji.

Chodzi o słownik procedur medycznych ICD9 dla fizjoterapii. Kolejne zmiany, jakiś idiota w NFZ-cie zamiast dodać nowe kody, to oczywiście zmienił znaczenie już istniejących. I tak np. w wersji 5.8 kod 93.1204 oznaczał ćwiczenia czynne w odciążeniu, a w wersji 5.9 oznacza ćwiczenia samowspomagane.

Prawdopodobnie nowe kody procedur ICD9, nie występujące w słowniku 5.8, będą odrzucane przez NFZ na początku przyszłego tygodnia z powodu braku słownika 5.9 w systemie NFZ-tu.
Pozdrawiam
Bartosz

Offline Przemyslaw

• ForumPPS.pl
  • Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 33
  • Zachodniopomorski OW
« Odpowiedź #6 dnia: Października 01, 2010, 21:58:37 pm »
w NFZ nie myślą kompletnie w takim razie  >:(
Już widze te setki świadczeń do poprawienia do nowego słownika...

Offline maciek777

• Global Moderator
  • Ekspert
  • Pomógł? 81
  • Mazowiecki OW
« Odpowiedź #7 dnia: Października 01, 2010, 22:50:53 pm »
jakiś idiota w NFZ-cie zamiast dodać nowe kody, to oczywiście zmienił znaczenie już istniejących. 

Zapewne Ten Idiota bierze za to niezły szmal, strzelam w ok 7-8k ;)
Wróżbita maciek już nie wróży, bo zamknął się w sobie :p

Offline Michał

• ForumPPS.pl
  • Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 102
  • Kujawsko-Pomorski OW
    • NZOZ "ARS MEDICA" Przychodnia Lekarska
« Odpowiedź #8 dnia: Października 02, 2010, 01:55:11 am »
Szczerze mówiąc nie wydaje mi się żeby aż tyle tam zarabiali (oczywiście mogę się mylić).
Pozdrawiam
Michał (michalszy)

Offline frodo

• Ekspert
  • Pomógł? 29
  • Zachodniopomorskie
« Odpowiedź #9 dnia: Października 02, 2010, 09:53:28 am »
Pierwsze wrażenie po zainstalowaniu to to ze nie mogę otworzyć modułu pacjenci i dodać swiadczeń,czy też edytować, wywala przeróżne komunikaty o błędach
« Ostatnia zmiana: Października 02, 2010, 10:19:18 am wysłana przez frodo »

Offline Manioo

• Super Specjalista
  • Pomógł? 20
  • Zachodniopomorski OW
« Odpowiedź #10 dnia: Października 02, 2010, 11:20:09 am »
hm, ale to chyba nie wina upgrade, u mnie  bez problemow, takze poszło przypisanie miejsca udzielania swiadczen
Spechej pomalu!  Pozdrawiam.

Offline mpi

• Ekspert
  • Pomógł? 116
  • Kujawsko-Pomorskie
« Odpowiedź #11 dnia: Października 02, 2010, 17:41:04 pm »
hm, ale to chyba nie wina upgrade, u mnie  bez problemow, takze poszło przypisanie miejsca udzielania swiadczen

a jaki system?
Bo ja mam 10 programów i za każdym razem na 8 gdzie jest XP wszystko idzie bezproblemowo a na 2 gdzie jest Win7 często są problemy. Zawsze instaluję te same wersje pobrane z FTP.

Offline m.rozumek

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #12 dnia: Października 02, 2010, 17:47:20 pm »
Mam ten sam problem, nie mozna otworzyc ani deklaracji ani pacjentow....
Te same kody błędów.
Przed aktualizacją wszystko ok, próbowałam aktualizować na 3 komputerach, na każdym to samo.

Offline frodo

• Ekspert
  • Pomógł? 29
  • Zachodniopomorskie
« Odpowiedź #13 dnia: Października 02, 2010, 18:59:48 pm »
na Windows7, na XP nie wiem boje się zaktualizować bo muszę najpierw zakończyć wrzesień.

Offline Manioo

• Super Specjalista
  • Pomógł? 20
  • Zachodniopomorski OW
« Odpowiedź #14 dnia: Października 02, 2010, 20:05:14 pm »

a jaki system?
Bo ja mam 10 programów i za każdym razem na 8 gdzie jest XP wszystko idzie bezproblemowo a na 2 gdzie jest Win7 często są problemy. Zawsze instaluję te same wersje pobrane z FTP.

u mnie xp prof
Spechej pomalu!  Pozdrawiam.

* Szukaj

* Kto jest on-line

• Kropka Gości: 441
  • Kropka Ukrytych: 0
  • Kropka Użytkowników: 0

Nie ma żadnego użytkownika on-line.

Reklama

* Aktywni

Paweł Paweł
9410 Wiadomości
mpi
3356 Wiadomości
PiotrSz
3285 Wiadomości
Michał Michał
3191 Wiadomości
karolweksler
3153 Wiadomości
09061303
3079 Wiadomości
Edward_B Edward_B
2968 Wiadomości
Bartosz Bartosz
2375 Wiadomości
maciek777 maciek777
2201 Wiadomości
cilazapril cilazapril
1634 Wiadomości

Reklama

Reklama

Style:3: index (domyslny), Portal (default), Display (default).
Pod-szablony:8: init, html_above, body_above, portal_above, main, portal_below, body_below, html_below.
Pliki językowe:8: SPortal.english (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), SPortal.english (domyslny), index+Modifications.english (domyslny), index+Modifications.polish-utf8 (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), index.english (domyslny), index.polish-utf8 (domyslny).
Arkusze stylów:1: portal (default).
Uwzględnione pliki:15 - 738KB. (pokaż)
Użytych zapytań: 29.

[Pokaż zapytania]