Nie bardzo jednak wiem jak się ma nr konkretnej recepty do nr początkowego i końcowego puli recept. Jak najlepiej sprawdzić czy konkretna recepta zawiera się w puli? Czy SNRL posiada jakiś mechanizm wyszukiwania konkretnego numeru, bo ja nie mogłem znaleźć?
Sposób budowy numeru recepty:
- dwie pierwsze cyfry stanowią identyfikator właściwego oddziału wojewódzkiego Funduszu;
- cyfry od trzeciej do osiemnastej są ustalane przez Fundusz, przy czym tworzą one unikatowy w ramach danego oddziału numer (to jest właściwy nr recepty);
- cyfra dziewiętnasta przyjmuje wartość:
a) "5", "6", "7" lub "8" dla recept, o których mowa w § 9 ust. 1 rozporządzenia (zwykła recepta);
b) "9" dla recept, o których mowa w § 11 rozporządzenia (recepty na środki odurzające, substancje psychotropowe lub inne leki, oznaczone symbolem "Rp. w");
- cyfra dwudziesta jest cyfrą kontrolną obliczaną według algorytmu określonego w części II załącznika nr 5 do rozporządzenia.
Źródło: Załącznik 4 do Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 17 maja 2007 w sprawie recept lekarskich (Dz. U. 2007 Nr 97 poz. 646)
O to chodziło?