collapse

Reklama

Autor Wątek: import pacjentow z xls/csv  (Przeczytany 10782 razy)

Offline PiotrSz

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 109
import pacjentow z xls/csv
« dnia: Września 01, 2010, 14:51:38 pm »
witam

moze mi ktos podpowiedziec jak przygotowac poprawnie plik xls lub csv z danymi pacjentow do importu w PPSie ?
bazaujac na pliku Pacjenci.xls z katalogu INFO w PPSie przygotowalem plik z pacjentami komercyjnymi do importu
import xlsa konczy sie informacja "nie udalo sie otworzyc pliku XLS" a w szczegolach opis wewnetrzny:"invalid class string"
wystepuje to zarown odla pliku przygotowanego w Excel 2007 (xls jako zgodny z 97-2003) i OpenOffice 3.2
natomiast proba importu z cvs idzie dalej ale tez sie nic nie imprtuje i dostaje komunikat
'' is not a valid date - dla kazdego wiersza

pozdrawiam

Offline Paweł

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 525
  • Zachodniopomorski OW
Odp: import pacjentow z xls/csv
« Odpowiedź #1 dnia: Września 01, 2010, 15:05:01 pm »
1. Arkusz z którego importujesz musi być pierwszy w pliku.
2. Wygląda jakbyś miał w jakiejś komórce nieprawidłowe dane, które tam nie mogą być.

Offline skopczyp

• Ekspert
  • Pomógł? 37
  • SZOI
« Odpowiedź #2 dnia: Września 01, 2010, 15:26:47 pm »
Może masz gdzieś ukrytą kolumnę ?

Offline PiotrSz

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 109
« Odpowiedź #3 dnia: Września 01, 2010, 15:53:16 pm »
1. Arkusz z którego importujesz musi być pierwszy w pliku.
2. Wygląda jakbyś miał w jakiejś komórce nieprawidłowe dane, które tam nie mogą być.

1. arkusz jest pierwszy lub nawet jedyny w pliku! to samo..
problem z importem XLSa moze byc jeszcze spowodowany brakiem zainstalowanego Offica na kompie na ktorym robie import
kiedys mialem podobne przypadki ale nie pamietam juz czy z PPSem czy z innym softem!

2. nie wydaje mi sie .. ponizej przykladowy csv ktorego odrzuca (forum go zawija ale wiadomo o co chodzi)

;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;Lista pacjentów i deklaracji;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;PESEL;Nazwisko;Imię;Data urodzenia;Oddział NFZ pacjenta;Typ operacji;Data operacji;Kod pocztowy;Miejscowość;Ulica;Nr domu;Nr lokalu ;Gmina;Powiat;Województwo;Nr prawa wyk. zaw. lek.;Typ deklaracji;PESEL opiekuna;PESEL lekarza;Nr deklaracji;Nr umowy;Kod usługi;Uwagi;Kod usługi szczegółowej;Nr punktu umowy;Student w miejscu nauki;Miejsce złożenia deklaracji;DPS;;Uprawnienie;Nr Karty Ubez. Zdrow.;Data ważn. KUZ;Płeć;Nr paszportu;Kraj;Kod choroby przewlekłej (1);Kod choroby przewlekłej (2);Kod choroby przewlekłej (3);Kod choroby przewlekłej (4);Kod choroby przewlekłej (5);Nr legitymacji IW;Nr telefonu;Rodzaj deklaracji;Profilaktyka fluorkowa;Typ podopiecznego;Numer kartoteki;Kapitacja;ZSW;REGON szkoły;Rodzaj szkoły;Nr umowy ind.;Nr poświadczenia
;;;00000000000;KOWALSKI;JAN;;;1;;00-000;Miasto;Ulica;1;1;gmina;powiad;Wojewodztwo;;;;;;;;;;;;;;;;;;M;;POLSKA;;;;;;;;;;;;;;;;;

Cytat: skopczyp
Może masz gdzieś ukrytą kolumnę ?

niet

pozdrawiam

Offline bart

• Sponsorzy Forum
  • Ekspert
  • Pomógł? 117
  • Dolnośląski OW
« Odpowiedź #4 dnia: Września 01, 2010, 16:02:49 pm »

Komunikat błędu dla CSV wskazuje, że masz nieprawidłowy format daty w miejscu
gdzie program importujący spodziewa się daty.
Dla csv musi być RRRR-MM-DD na 4-tej (data urodzenia)  i 7-pozycji (ja tu wprowadzam datę bieżącą)

Sprawdź jak jest u Ciebie, ewentualnie mogę popatrzyć w plik, jak podeślesz.

[EDIT]
w międzyczasie podesłałeś ;-)

1. usuń wszystko co przed tekstem PESEL
   (to pierwsza linia, której wogóle tu nie musi być, może być od razu pierwsze linia z danymi)
2. usuń te puste ;;; w pliku przed numerem PESEL (czyli numer PESEL w linii jako pierwszy)
    tu uwaga: pacjentów z peselami "zerowymi" nie zaimportujesz!
3. wpisz daty w formacie jak podałem powyżej na pozycji 4 (urodzenia) i 7 (bieżąca)
przykładowa linia:

62031098777;KOWALSKI;JAN;1962-03-10;1;1;2010-09-01;00-000;Miasto;Ulica;1;1;gmina;powiat;województwo;;;;;;;;;;;;;;;;;;M;;POLSKA;;;;;;;;;;;;;;;;;

(dane osobowe oczywiście zmyślone)
« Ostatnia zmiana: Września 02, 2010, 09:09:15 am wysłana przez bart »

Offline Michał

• ForumPPS.pl
  • Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 102
  • Kujawsko-Pomorski OW
    • NZOZ "ARS MEDICA" Przychodnia Lekarska
« Odpowiedź #5 dnia: Września 01, 2010, 17:28:49 pm »
u mnie tego typu problemy występują gdy próbuję importować pliki .xls na kompie gdzie nie mam zainstalowanego microsoft office 2003. Kiedyś pomimo office 2007 też nie chciało dokonać importu (nie wiem jak jest teraz). PPS potrzebuje jakiejś biblioteki office żeby poradzić sobie z tym importem. Niestety, nie wiedzieć czemu, import z .csv nie zawsze kończy się u mnie powodzeniem.
Pozdrawiam
Michał (michalszy)

Offline Paweł

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 525
  • Zachodniopomorski OW
« Odpowiedź #6 dnia: Września 01, 2010, 17:31:30 pm »
Ja mam 2007 i idzie bez problemów.

Offline PiotrSz

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 109
« Odpowiedź #7 dnia: Września 02, 2010, 10:27:51 am »
Dzieki chlopaki za podpowiedzi ! walcze dalej ;-)

Z tym xls'em to podejrzewam ze brak Excela jednak :-/ i o dziwo nie wystarczy zainstalowany darmowy MS Excel Viewer :-/

Komunikat błędu dla CSV wskazuje, że masz nieprawidłowy format daty w miejscu
gdzie program importujący spodziewa się daty.
Dla csv musi być RRRR-MM-DD na 4-tej (data urodzenia)  i 7-pozycji (ja tu wprowadzam datę bieżącą)

tez podejrzewam ze problem moze byc z kolumna 4 tyle ze ja nie mam w niej wpisane nic
bo jest opisana jako opcjonalna (obowiazkowa jesli noworodek i brak PESELa)
niestety w danych ktore dostalem nie mam daty urodzenia pacjentow i musialbym ja wyluskac z PESELa
moze ma ktos pomysl na formulke w Excelu ? ;-)

za to kolumna 7 jest calkowicie pusta (nawet opis) bo to jest plik z Pacjentami a nie Deklaracje a tam
w tej kolumnie jest data zlozenia deklaracji

1. usuń wszystko co przed tekstem PESEL
   (to pierwsza linia, której wogóle tu nie musi być, może być od razu pierwsze linia z danymi)
2. usuń te puste ;;; w pliku przed numerem PESEL (czyli numer PESEL w linii jako pierwszy)
    tu uwaga: pacjentów z peselami "zerowymi" nie zaimportujesz!

tak tez juz wczesniej robilem i nawet na forum mialem wstawic takie dane ale jak widac pomylilem plik ;-)

3. wpisz daty w formacie jak podałem powyżej na pozycji 4 (urodzenia) i 7 (bieżąca)
przykładowa linia:
62031098777;KOWALSKI;JAN;1962-03-10;1;1;2010-09-01;00-000;Miasto;Ulica;1;1;gmina;powiat;województwo;;;;;;;;;;;;;;;;;;M;;POLSKA;;;;;;;;;;;;;;;;;
(dane osobowe oczywiście zmyślone)

ja juz nawet wpisalem recznie jednego pacjenta, zrobilem export do xlsa, podmienilem jego dane na tych co mam zaimportowac, zapis do csv i .. to samo ;-)
podejrzewam ze rzuca sie o brak daty urodzenia :-/

pozdrawiam

Offline Manioo

• Super Specjalista
  • Pomógł? 20
  • Zachodniopomorski OW
« Odpowiedź #8 dnia: Września 02, 2010, 10:34:32 am »

Z tym xls'em to podejrzewam ze brak Excela jednak :-/ i o dziwo nie wystarczy zainstalowany darmowy MS Excel Viewer :-/

pewnie tak, zostałem zmuszony kiedys przez zycie do zainstalowania excela i to nawet 97
wystarcza
Spechej pomalu!  Pozdrawiam.

Offline Paweł

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 525
  • Zachodniopomorski OW
« Odpowiedź #9 dnia: Września 02, 2010, 10:38:02 am »
moze ma ktos pomysl na formulke w Excelu ? ;-)

=DATA(FRAGMENT.TEKSTU(A2;1;2);FRAGMENT.TEKSTU(A2;3;2);FRAGMENT.TEKSTU(A2;5;2))

Nie jest dostosowana dla osób urodzonych po 2000 roku.

Offline PiotrSz

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 109
« Odpowiedź #10 dnia: Września 02, 2010, 10:39:22 am »

pewnie tak, zostałem zmuszony kiedys przez zycie do zainstalowania excela i to nawet 97
wystarcza

tylko ze trzeba jeszcze "tylko" miec na niego licencje .. wszystkie MS Office w firmie to oem wiec nie przeniose ich tymczasowo
na serwer a kupowanie Office specjalnie dla serwera tylko do jednego importu to juz chore ;)
hmm .. ale przeciez powinno wystarczy ze do serwera podepne sie jakas stacja ktora ma Offica i na niej sprobuje zrobic Import
tyle ze ta instalacja na ktorej to robie to Demo PPSa (testuje uslugi komercyjne i do nich wlansie pacjentow potrzebuje zaimportowac)
a na demie chyba nie ma mozliwosci pracy sieciowej :-/

pozdrawiam

EDIT: ehh... czlowiek nie mysli ;-) wystarczy skopiowac baze na jakiegos klienta z Officem i zainstalowanym serwerem Firebirda
i na nim zmienic konfig (kspps.ini) PPSa tak zeby sie uruchamial z lokalnej bazy
ale narazie testuje dalej CSV
PAV - dzieki wielkie za formulke - ja jestem jednak zieleninka z Offica bo jak na nia popatrzylem to sie zaczalem zastanawiac co w niej
musze zmienic zeby mi zadzialala ... a ona dziala od razu :-D

EDIT2: magiczna Kamsoftowa zagadka csv rozwiazana ;-)
brakowalo nie daty urodzenia w kolumnie 4 ... tylko daty w kolumnie 7 ktora dla pliku Pajcneci.xls nie ma zadnego opisu !!!
co ciekawe przyjelo import bez niby wymaganego nr OW NFZ :-/
« Ostatnia zmiana: Września 02, 2010, 11:56:14 am wysłana przez PiotrSz »

Offline skopczyp

• Ekspert
  • Pomógł? 37
  • SZOI
« Odpowiedź #11 dnia: Września 02, 2010, 16:46:55 pm »
po eksporcie pacjentów z PPS ta kolumna opisana jest "Data operacji"

a plik ma praktycznie format importu deklaracji tylko w większości pola są bez danych

* Szukaj

* Kto jest on-line

• Kropka Gości: 410
  • Kropka Ukrytych: 0
  • Kropka Użytkowników: 0

Nie ma żadnego użytkownika on-line.

Reklama

* Aktywni

Paweł Paweł
9397 Wiadomości
mpi
3356 Wiadomości
PiotrSz
3285 Wiadomości
Michał Michał
3191 Wiadomości
karolweksler
3143 Wiadomości
09061303
3075 Wiadomości
Edward_B Edward_B
2964 Wiadomości
Bartosz Bartosz
2375 Wiadomości
maciek777 maciek777
2201 Wiadomości
cilazapril cilazapril
1634 Wiadomości

Reklama

Reklama

Style:3: index (domyslny), Portal (default), Display (default).
Pod-szablony:8: init, html_above, body_above, portal_above, main, portal_below, body_below, html_below.
Pliki językowe:8: SPortal.english (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), SPortal.english (domyslny), index+Modifications.english (domyslny), index+Modifications.polish-utf8 (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), index.english (domyslny), index.polish-utf8 (domyslny).
Arkusze stylów:1: portal (default).
Uwzględnione pliki:15 - 738KB. (pokaż)
Użytych zapytań: 28.

[Pokaż zapytania]