Na poczatku chcialem przeprosic za "lekki" zamet ktory tu wprowadzilem
Tak namieszalem w tym watku ze juz sam sie zgubilem z tym w czym jest problem i jak go rozwiazac :-/
No ale do rzeczy
Problem:
Telefon z NFZ z informacja ze dla umowy REH 2008 mamy nie zamknieta jakas korekte na - dla 2 produktow
Przeszukalem PPSa i za 208 rok nie mam zadnych "wolnych" wolnych swiadczen, wszystko rozliczone z $.
Raport II fazy tez nie chce sie stworzyc i twierdzi ze nie ma wolnych swiadczen do raportu.
Za to w monitorze swiadczen faktycznie widnieja pozycje na - dla tych 2 produktow za miesiac kwiecien.
Rozwiazanie:
Problem dotyczyl kwietnia 2008 kiedy PPS mial jeszcze przypadlosc otwierania rozliczonych swiadczen
przy edycji zestawu zeby dodac kolejne swiadczenia na kolejny okres (pacjenci byli na przelomie kwietnia-maja)
Do tego o ile pamietam monitor swiadczen nie dzialal jeszcze wtedy poprawnie.
Na "otwierane" swiadczenia rozwiazanie mielismy proste. Poniewaz w MOW NFZ nie ma SZOI i nie bylo wtedy
zadnych elektronicznych rachunkow, wiec przed rozliczeniem nowego miesiaca robilismy korekty na - i + dla
tych produktow (wychodzilo na 0).
W tym przypadku zrobilismy I faze na - i + natosmiat II faze zrobilismy na + a raport na - ... zaginal ;-)
Prawdopodobnie zostal przeze mnie usuniety, jednakze nie odpiely sie od niego te minusowane swiadczenia
i dlatego nie widzialem ich w Swiadczeniach ani nie moglem stworzyc z nimi nowego raportu.
W NFZ pozostalo wiec rozliczone pierwotne swiadczenie (zminusowane w I fazie) oraz nowe swiadczenie
na + ktore rozliczylismy w listopadzie kiedy podniesli limity.
Skoro juz wiem w czym problem to pozostalo juz tylko jego poprawienie.
Uzylem skryptu od Bartosza (zmienilem tylko roks>=2007 na roks=2008 na wszelki wypadek ;-))
Potem moglem juz stworzyc Raport II fazy na - z tymi swiadczeniami. NFZ otworzyl nam baze za 2008 roku
i na szczescie zwrotka do II fazy byla z OK :-D Pozostalo juz tylko zrobienie F-K korygujacej i zwrot
nienalezniej kasy do NFZ.
Zmienilem tez temat watku bo stary nie mial sensu.
Dzieki za pomoc i sorry za marudzenie !