collapse

Reklama

Autor Wątek: Drukowanie recept  (Przeczytany 22452 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline qertyasdfgh

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 1
Drukowanie recept
« dnia: Czerwca 16, 2010, 10:18:06 am »
Mam pytanie, posiadam ks-somed i chciałbym sam drukować recepty - co trzeba zrobić aby to było możliwe? Trzeba do programu wgrać jakąś pule recept (tak jak się zanosi do drukarni plik z pulą recept wygenerowany z szoi)? Skąd wziąć papier o wymiarach recepty? Z góry dziękuje za jakąkolwiek pomoc i pozdrawiam!

Offline Goodi

• Specjalista
  • Pomógł? 21
  • Lubelski OW NFZ
Odp: Drukowanie recept
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwca 16, 2010, 10:44:20 am »
Zarówno plik z pulą recept, jak też zakres numerów możesz zaimportować do programu na karcie pracownika, w zakładce "6. Recepty". Papier możesz uzyskać, zlecając pocięcie ryzy A4 na dokładnie 3 części (da Ci to 1500 szt. papieru o wymiarach 210x99, czyli mieszczącego się w normach dotyczących recept).
Osobną sprawą jest druk recept. Żeby móc to robić, musisz posiadać licencję na moduł lekarski (ogólny, stomatologiczny lub okulistyczny, w zależności od zakresu świadczeń, jaki obsługujesz). Po wykupieniu licencji na traki moduł możesz drukować recepty wystawione dla konkretnego pacjenta bezpośrednio z programu, jak też puste bloczki recept do wypełniania ręcznego. Jeżeli jednak masz zamiar drukować tylko puste bloczki recept, to są do tego darmowe programy, które umożliwiają taki wydruk bez konieczności inwestowania w rozszerzoną licencję KS-SOMED (jednak wtedy ograniczeniem jest, o ile dobrze pamiętam, możliwość druku recept tylko dla jednego lekarza - wersja dla wielu lekarzy jest odpłatna).

Pozdrawiam

Offline qertyasdfgh

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 1
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwca 16, 2010, 19:48:08 pm »
Mógłbyś dokładnie opisać w którym miejscu w somedzie można wgrać plik z pulą recept? tj. dokladnie jaki moduł i zakładka - bo nie moge tego znaleźć, pozdrawiam!

Offline Goodi

• Specjalista
  • Pomógł? 21
  • Lubelski OW NFZ
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwca 16, 2010, 23:31:36 pm »
Faktycznie, trochę z rozpędu ściemniłem. Plik wgrywasz w module 52 Kartoteki - Org. wewnętrzna - Wczytywanie puli recept

Pozdrawiam

Offline miszol

• Sponsorzy Forum
  • Ekspert
  • Pomógł? 33
  • Wielkopolski OW NFZ

Offline qertyasdfgh

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 1
« Odpowiedź #5 dnia: Października 08, 2010, 17:02:49 pm »
Mam jeszcze taki problem, przy probie wgrywaniu puli recept z pliku xml wychodzi taki blad:
Dane niekompletne - nie można wczytać listy pul numerów recept.
Brak wpisu dla puli nr recept dla pracownika XXXXXX YYYYYY nr prawa: ******* pesel: **********. Proszę sprawdzić czy została wybrana prawidłowa jednostka.
Co moze byc powodem?

Offline Kat4Ni

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 0
  • Lubelski OW
« Odpowiedź #6 dnia: Stycznia 24, 2011, 15:02:42 pm »
Witam,

mam pytanie dotyczące kodów kreskowych. KS-SOMED drukuje na recepcie kod kreskowy numeru PESEL  w postaci 12 cyfr, a nie 11. Ostatnia cyfra do każdego numeru PESEL jest dodawana - nie wiem na jakiej zasadzie..? Sam numer PESEL jest drukowany prawidłowo. W aptece Pani magister stwierdziła, że program jej odrzuca kod kreskowy z PESEL-em. Czy ja mam błąd w programie, czy może to wina apteki ?

Pozdrawiam!

Offline MK

• Kamsoft
  • Ekspert
  • Pomógł? 49
« Odpowiedź #7 dnia: Stycznia 25, 2011, 08:49:47 am »
Akurat z PESELem jest problem, gdyż jako jeden jedyny kod nie jest uwzględniony w załączniku do rozporządzenia MZ w sprawie recept lekarskich. Są tam kody z numerem recepty, datą itp. itd. Wyszło tak, gdyż nakaz drukowania numeru PESEL (nie w postaci kodu kreskowego ale cyfrowo) pojawił się po tymże rozporządzeniu.
Biorąc pod uwagę zapisy rozporządzenia przez długi czas czekaliśmy na decyzję MZ i NFZ, które to w  ogóle dopuszczą drukowanie numeru PESEL w postaci kodu kresowego na recepcie. Jakby nie było, w rozporządzeniu jest mowa, że na recepcie nie może być niczego czego nie ma w rozporządzeniu, w szczególności żadnych reklam (pisze z pamięci). W końcu dostaliśmy pismo, w którym jak najbardziej ?władza? dopuszcza ułatwienie dla aptekarzy i pozwala na umieszczenie numeru PESEL w postaci kodu kreskowego, ale? oczywiście nie pisze jak to ma być zrobione, choć przez pewien czas na stronie NFZ bodajże widniała przykładowa recepta z numerem PESEL w postacie kodu kreskowego (zgodna z KS-SOMED).
To tyle ?rysu historycznego?. Teraz meritum. Otóż w przypadku numeru recepty załącznik 5 mówi wyraźnie, że ma on odpowiadać standardowi ?przeplatany 2 z 5? lub UCC/EAN-128. Można przypuszczać, że pozostałe kody powinny również trzymać się tego standardu, w końcu nikt nie wymaga od apteki posiadania kilku czytników (wiem, większość nowych czytników czyta wiele standardów, ale nie można założyć, że każda apteka tak ma). Więc jest logiczne, że wszystkie kody kreskowe trzymają się jednego z tychże dwóch standardów. Stąd wniosek, że numer PESEL też powinien trzymać się tego standardu.
Druga sprawa, wszystkie kody kreskowe posiadają sumę kontrolna, której algorytm opisany jest w części II załącznika. Dotyczy to każdego kodu, który jest wymieniony w załączniku, można więc przyjąć, że powinno obowiązywać to również do kodu z numerem PESEL, którego w załączniku nie ma, ale sokoro wprowadzamy, to warto by ?trzymał standardy?.
Podsumowując ten przydługawy wywód: PESEL ma cyfr 11, może być drukowany ?przeplatanym 2 z 5?, który to standard wymaga parzystej liczby znaków, powinien mieć sumę kontrolną ? wniosek, PESEL powinien być drukowany jako 12 cyfrowy kod kreskowy, którego ostatnia cyfra powinna być wyliczana według algorytmu z części II załącznika nr 5.
Nie wiem, o jakim programie aptecznym myślimy, ale jeśli to ?najpopularniejszy? program, to gwarantuję, że czyta z pewnością (a może nawet TYLKO) kody w postaci, jakiej opisałem i jakie drukuje KS-SOMED. Jeśli to inny system, gwarancji nie dam, ale o twórcach można sądzić, że chyba nie  ?patrzą na szerszy kontekst ?  - można się zastanawiać, czy oprócz kodu recepty słyszeli o innych możliwych kodach na recepcie. Inna sprawa, że może problemem jest ?pani magister?. Nie raz widziałem, jak numer PESEL wpisywany z palca był brany z cyferek pod kodem kreskowym, no i nie dziw, że nie wchodził. Gdyby użyto czytnika, który stał obok, wszystko wczytałoby się poprawnie.

Offline giciu

• Kompletny nowicjusz
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #8 dnia: Stycznia 30, 2011, 22:33:55 pm »
a z jakiej drukarki korzystacie do recept - u mnie chcą jakąś tylko do recept co by sobie pracownicy "magisterek" nie drukowali w pracy..

Offline Brutus69

• Zaawansowany
  • **
  • Pomógł? 11
« Odpowiedź #9 dnia: Stycznia 31, 2011, 10:17:45 am »
Witam
Ja korzystam z hp laserjet2055 z 3 podajnikami  - 1 do drukowania recept 1 do drukowania skierowań w formacie A4 i 1 do drukowania skierowań na badania w formacie A5
Pozdrawiam

Offline MichalP

• Super Specjalista
  • Pomógł? 10
  • Kujawsko-Pomorski OW
« Odpowiedź #10 dnia: Stycznia 31, 2011, 23:49:52 pm »
Witam.
Nie chciałbym powielać tematu recept więc zadam tutaj pytanie.

Prosiłbym o informację skąd są pobierane dane do nagłówka recept .
Podczas wydruku recepty pobierane są u mnie dane przychodni ( dane , adres, nr umowy z NFZ itp.).
Chcę zmienić umowę na rok 2011 ale nie wiem gdzie. Jestem w opcjach wizyty -> recepty -> wydruki ,
ale tam tylko widzę powiązania.

Offline Brutus69

• Zaawansowany
  • **
  • Pomógł? 11
« Odpowiedź #11 dnia: Lutego 01, 2011, 00:30:26 am »
Witam
W przypadku umów na świadczenie usług medycznych NFZ na recepcie nie należy drukować numeru umowy  z NFZ ? zgodnie z rozrządzeniem ministra zdrowia z dnia 17 maja 2007 r. w sprawie recept lekarskich. W tym przypadku należy drukować regon. Osoby posiadające zgodę NFZ na refundacje recept, (ale nie na świadczenia usług medycznych) drukują nr identyfikacyjny . Poniżej fragment w/w rozporządzenia
§ 4.

1. Jeżeli receptę wystawia lekarz zatrudniony w zakładzie opieki zdrowotnej, lekarz wykonujący zawód w ramach indywidualnej praktyki lekarskiej, indywidualnej specjalistycznej praktyki lekarskiej lub grupowej praktyki lekarskiej, dane dotyczące upoważnionego podmiotu obejmują: 1)    nazwę zakładu opieki zdrowotnej, indywidualnej praktyki lekarskiej, indywidualnej specjalistycznej praktyki lekarskiej lub grupowej praktyki lekarskiej;
2)    adres i numer telefonu upoważnionego podmiotu;
3)    identyfikator upoważnionego podmiotu lub jego komórki organizacyjnej, jeżeli są one wyodrębnione w jego strukturze, stanowiący 9 pierwszych cyfr numeru identyfikacyjnego REGON.
2. Jeżeli recepta jest wystawiana w warunkach innych niż określone w ust. 1, dane dotyczące upoważnionego podmiotu obejmują:
1)    imię i nazwisko osoby, która zawarła z Funduszem umowę upoważniającą do wystawiania recept na refundowane leki i wyroby medyczne;
2)    adres i numer telefonu tej osoby;
3)    dziewięciocyfrowy numer identyfikacyjny określony w tej umowie, na który składają się:
a)    dwie pierwsze cyfry o wartości ?98",
b)    dwie następne cyfry będące identyfikatorem oddziału wojewódzkiego Funduszu, który zawarł umowę upoważniającą do wystawiania recept na refundowane leki i wyroby medyczne,
c)    pięć pozostałych cyfr będących numerem ustalonym przez Fundusz.

Ale oczywiście jest możliwość drukowania na recepcie różnych danych między innymi nr umowy z NFZ. W/w dostepne sa: moduł Gabinet - opcje - opcje wizyty - zakładka recepty - zakładka wydruk -wielokropek obok wybranego typu recepty - przycisk wzorzec - menu wstaw -  zmienną  - i.. wybieramy co i gdzie chcemy wstawić. Jest tu całe mnóstwo możliwości
Pozdrawiam

Offline MichalP

• Super Specjalista
  • Pomógł? 10
  • Kujawsko-Pomorski OW
« Odpowiedź #12 dnia: Lutego 01, 2011, 00:37:39 am »
Brutus69 to że można wstawiać więcej i jest tego dużo to wiem .
Ale skąd on pobiera dane do zmiennych. Mi pobrało umowę, ale nie wiem skąd.
Przejrzałem dane podmiotu ale nigdzie nie ma informacji o numerze umowy z NFZ ?
To skąd on to wziął ?

Offline Brutus69

• Zaawansowany
  • **
  • Pomógł? 11
« Odpowiedź #13 dnia: Lutego 01, 2011, 01:35:49 am »
Przejrzałem dane podmiotu ale nigdzie nie ma informacji o numerze umowy z NFZ ?
To skąd on to wziął ?

Prawdopodobnie z danych świadczeniodawcy Rozliczenia - funkcje - dane świadczeniodawcy.

Offline ziomalski

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 3
« Odpowiedź #14 dnia: Lutego 07, 2011, 19:59:11 pm »
by uniknac taki rzeczy proponowałbym następujace rozwiązanie drukowania recept

1.gabinet>opcje>rcepty>wydruk>wybrać jedno z pól ministerialnych (obok sa 3 kropki i na nie kliknąc)
2. pojawią się wzorce wydruku przynajmniej powinnien byc jeden>najezdzamy klikmay f7 wzorzec pojawia sie wzorzec wyduku na ktorym możemy definiowac różnego rypu rzeczy w recepcie jak czcionka itd>
3.najlepszym rozwiązaniem jest wstawienie pola tekstowego w którym utworzym tzw. pieczątke nagłówkową. - nazwa, adres, umowa z nfz (nie jest wymagana) samo wystawianie recept o tym świadczy bowiem nry recept nadaje nfz i wiedzą komu i ile i jakie numery wydali > w zapisach prawnyhc wymogiem jest nr telefonu ( w sumie nie wiadomo po co > po 18 poz ty nie są czynne:)) ale to taka mała dygresja wymóg trzeba napisać

* Szukaj

* Kto jest on-line

• Kropka Gości: 432
  • Kropka Ukrytych: 0
  • Kropka Użytkowników: 1
  • Kropka Użytkownicy online:

Reklama

* Aktywni

Paweł Paweł
9409 Wiadomości
mpi
3356 Wiadomości
PiotrSz
3285 Wiadomości
Michał Michał
3191 Wiadomości
karolweksler
3153 Wiadomości
09061303
3079 Wiadomości
Edward_B Edward_B
2968 Wiadomości
Bartosz Bartosz
2375 Wiadomości
maciek777 maciek777
2201 Wiadomości
cilazapril cilazapril
1634 Wiadomości

Reklama

Reklama

Style:3: index (domyslny), Portal (default), Display (default).
Pod-szablony:8: init, html_above, body_above, portal_above, main, portal_below, body_below, html_below.
Pliki językowe:8: SPortal.english (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), SPortal.english (domyslny), index+Modifications.english (domyslny), index+Modifications.polish-utf8 (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), index.english (domyslny), index.polish-utf8 (domyslny).
Arkusze stylów:1: portal (default).
Uwzględnione pliki:15 - 738KB. (pokaż)
Użytych zapytań: 29.

[Pokaż zapytania]