Miałem, używałem i bardzo sobie chwaliłem, pomimo kilku niedociągnięć. Wymaga trochę uwagi i pracy przy przygotowaniu pliku źródłowego do importu (służy do tego programik PDDP.exe), ponieważ nie importuje z surowego pliku *.dbf lub *.xls. Importowałem deklaracje do nowych baz danych, ale wydaje mi się, że z powodzeniem można nim utworzyć samą bazę pacjentów. W przypadku baz podmiotów, które już wcześniej raportowały listy POZ do NFZ, używanie pompy nie ma sensu, bo do importu gotowych list są inne narzędzia. Świadczeń Pompa na pewno nie importuje (chyba, że coś się ostatnio zmieniło, ale nic mi w tej kwestii nie wiadomo).
W czasie, kiedy go używałem, program nie weryfikował numerów PESEL, więc importował również błędne i dla nich tworzył deklaracje. Przy nieprawidłowym ustawieniu kodowania w bazie lądowały krzaki zamiast polskich znaków. A ponadto jest (a przynajmniej był) w stanie zaimportować dużą bazę pacjentów i deklaracji, natomiast nie był w stanie ich poprawić. Jak się zaimportowało błędnie kilka tysięcy deklaracji, to pozostawało czyścić bazę (albo odzyskać ją z jakiejś kopii) i importować od nowa, po wcześniejszym poprawieniu błędów.
Mimo pewnych niedociągnięć program zaoszczędził mi sporo czasu przy tworzeniu nowych baz, a miałem taki okres, kiedy tworzyłem ich kilka w ciągu miesiąca.
Pozdrawiam