No rzeczywiście, komunikat opublikowany na stronach KP-OW NFZ wprowadza sporo zamieszania, dla osób które czytają pismo pobieżnie. Wyraźnie jest napisane, że "Kujawsko-Pomorski Oddział Wojewódzki Narodowego Funduszu Zdrowia
prosi..." - więc wymogu nie ma. Jak się zagłębić w załącznik do Rozporządzenia o którym jest napisane w komunikacie, to ani w samym Rozporządzeniu, ani z załączniku nie ma wzmianki o konieczności nadrukowywania kodu PDF417.
Ostatnie zdanie z komunikatu: "Skierowania wystawiane na drukach
niezgodnych z załącznikiem do powyższego rozporządzenia będą zwracane do świadczeniodawcy." odczytuję w ten sposób, że skierowanie musi być zgodne z załącznikiem. Jeśli nie jest to powinno zostać ono przyjęte do rozpatrzenia. Według mojej opinii NFZ nie ma prawa odrzucić takiego skierowania, jeśli na nim nie ma wspomnianego kodu.
Przy okazji co mają zrobić świadczeniodawcy, którzy w swoich zasobach sprzętowych, w gabinetach lekarskich nie posiadają komputerów, drukarek, a całość dokumentacji jest prowadzona "ręcznie na papierze". Przecież nie będą kodu pisali ołówkiem kopiowym;)
Uważam, że to ma być ułatwienie tylko i wyłącznie dla NFZ, gdyż ma on obowiązek dać odpowiedź na wystawione skierowanie w ciągu 30 dni (plus ewentualnie 14 dni w uzasadnionych przypadkach).
Sprawdzałem w ks-pps'ie, dla przykładowego skierowania na leczenie uzdrowiskowe kod jest drukowany. Wygląda on bardzo podobnie (jest robiony w tym samym standardzie) jak kod przy składaniu ofert.
Wprowadziła to wersja 2009.04.0.0 z 2009-09-10 (
http://forumpps.pl/index.php?topic=1722.0)
Pozdrawiam
=edit
Z tego co się dowiedziałem od jednego z dyrektorów przychodni bydgoskiej, to w kuj-pom termin weryfikacji kodów kreskowych został/zostanie przesunięty na od 1 czerwca.
Dalej uważam osobiście, że konieczność jego podawania jest nie do końca zgodna z prawem;)