Próbuję już od bardzo długiego czasu wdrożyć moduł POZ. Jak wiadomo najtrudniej jest zmienić wieloletnie przyzwyczajenia użytkowników, dla których praca w nowym programie w początkowym okresie jest zazwyczaj uciążliwa. Kiedy udało mi się w końcu pokonać barierę psychologiczną, PPS strzelił sobie sam w stopę. Poniżej wyjaśnienie.
Otóż scenariusz pracy, który ma być wdrożony wygląda następująco:
1. wybór pacjenta (dowolnie - terminarz, rejestracja)
2. przegląd historii badań (musi być, i to migiem)
3. wprowadzenie przebiegu wizyty: wykonane czynności, objawy, badanie, rozpoznanie
4. ordynacja leków
5. wydruk recepty
6. wydruk skierowania
Z pierwszym krokiem w nowym programie wszyscy sobie radzą (pojawia się nadzieja!). I co z tego, że ładnie się rejestruje, skoro na historię wizyt pacjenta czeka się: hmmmm, właśnie zrobiłem eksperyment - 16 min (szesnaście) na serwerze, na końcówce .... a nie chce mi się. Wizyta pacjenta ma trwać paręnaście minut, włącznie z uzupełnieniem przebiegu wizyty. Nie wspomnę już, że baardzo często pacjenci potrzebują historię choroby do celów administracyjnych, zus, itp. Można to zlecić administracji, ale też nie można zarzynać bazy, bo ileż można czekać na wynik. Nie rozumiem też, dlaczego nie ma możliwości odfiltrowania wizyt dotyczących POZ, tylko dostaję listę absolutnie wszystkiego co się działo z pacjentem od początku świata. Wchodzę do modułu POZ - to chcę dane z POZ.
Najciekawsze - reszta jest do przyjęcia, chociaż z oporami - np. tworzenie podręcznych słowników rozpoznań (za dużo klikania), czy tez zamieszanie z kolejnością klikania ("a co teraz nacisnąć?") - proszę mi wierzyć - 5 otwartych, niemodalnych okienek, wystarczy ze user-lekarz (tak, lekarz nie informatyk) zacznie klikać na oślep....
Przydałaby się możliwość kopiowania ostatniej recepty, wizyty, a w trakcie przeglądania tejże - możliwość poruszania się wstecz do wcześniejszych wizyt. Na razie tyle. Proszę o dopisywanie spostrzeżeń. W końcu wszystkim nam powinno zależeć na usprawnieniu pracy.
ps. W poprzednim programie do poz - całkowita obsługa pacjenta to ok. 2 min z wydrukiem recepty (widziałem na własne oczy) . W PPS jest to niemożliwe.