collapse

Reklama

Autor Wątek: Dziecko - jaka podstawa ubezpieczenia  (Przeczytany 28695 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Manioo

• Super Specjalista
  • Pomógł? 20
  • Zachodniopomorski OW
« Ostatnia zmiana: Marca 02, 2010, 22:03:00 pm wysłana przez Manioo »
Spechej pomalu!  Pozdrawiam.

Offline smok

• Zaśmiecacz Forum
  • Zaawansowany
  • *
  • Pomógł? 0
Odp: dziecko - jaka podstawa ubezpieczenia
« Odpowiedź #16 dnia: Marca 02, 2010, 21:38:51 pm »
Iza - dzięki!! Od teraz tak będę robił ale ..... co z tymi "tysiącami" dzieciaków  :'( :'( :'(

Bartosz - proszę o odp. czy teraz mogę zmienić automatem (ale jak) dla dzieci do 18 roku życie uprawnienia dodatkowe ubezpieczenia na "20"?? I czy to będzie ok??

Izabella

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: Marca 02, 2010, 21:44:44 pm »
Jeszcze należy wykonać załącznik nr 1 do Rozporzadzenia, gdzie wymienia się w tabeli wszystkie usługi dla tzw "nieubezpieczonych". Przynajmniej ode mnie tego żąda NF.

Offline smok

• Zaśmiecacz Forum
  • Zaawansowany
  • *
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #18 dnia: Marca 02, 2010, 21:51:16 pm »
Zapomniałem dodać że u mnie jest tylko poz i głównie chodzi tylko o statystyczne raporty.

Offline Bartosz

• Ekspert
  • Pomógł? 178
  • Kujawsko-Pomorski OW NFZ/Konsultant IT/KK
« Odpowiedź #19 dnia: Marca 02, 2010, 21:54:52 pm »
Po co chcesz wszystkim dzieciom zmieniać dane w polu uprawnienie dodatkowe z "ubezpieczony" na "dzieci i młodzież do ukończenia 18 lat"? Ja uważam że to pole uzupełnia się w ten sposób tylko w przypadku realizacji świadczeń z zakresu STM, zgodnie z tabela nr 9 w/w rozporządzenia.
Pozdrawiam
Bartosz

Offline smok

• Zaśmiecacz Forum
  • Zaawansowany
  • *
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #20 dnia: Marca 02, 2010, 22:02:53 pm »
No to się pogubiłem .....

Mam lekarza poz i pielęgniarkę środowiskową oraz szkolną.
Co miesiąc wysyłam raporty z wykonanych świadczeń (naszych pacjentów oraz przybyszyu z innych oddziałów).
W raportach zwrotnych dotyczących własnie tych raportów z wykonanych świadczeń sa informacje o tym że dzieciaki które ws danym miesiący miały jakieś świadczenie - "status ubezpieczenia świadczeniobiorcy w centralnym wykazie ubezpieczonych nie pozwala rozliczyć świadczenia z tytułu uprawnienia - u"

Co to oznacza ?? A co to jest STM??

Offline Manioo

• Super Specjalista
  • Pomógł? 20
  • Zachodniopomorski OW
« Odpowiedź #21 dnia: Marca 02, 2010, 22:06:01 pm »

W raportach zwrotnych dotyczących własnie tych raportów z wykonanych świadczeń sa informacje o tym że dzieciaki które ws danym miesiący miały jakieś świadczenie - "status ubezpieczenia świadczeniobiorcy w centralnym wykazie ubezpieczonych nie pozwala rozliczyć świadczenia z tytułu uprawnienia - u"

jeśli waga komunikatu to jak piszesz - informacja, to OK, można na spokojnie wyjaśniać
gorzej jeśli to błąd, wtedy należy coś z tym zrobić szybko - poprawki

Co to oznacza ?? A co to jest STM??

stomatologia
Spechej pomalu!  Pozdrawiam.

Offline smok

• Zaśmiecacz Forum
  • Zaawansowany
  • *
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #22 dnia: Marca 02, 2010, 22:20:48 pm »
Tak jest to tylko komunikat - ale z forum dowiedziałem się że nfz w niektórych oddziałach się już czepia i są to już błędy. A ja niechciałbym stanąć przed faktem że w kikla dni mam poprawić wszystkie te dzieci .....

Offline zibi

• Super Specjalista
  • Pomógł? 14
  • Wielkopolski OW
« Odpowiedź #23 dnia: Marca 02, 2010, 22:47:55 pm »
Te błędy mają działać w całej Polsce od 1 kwietnia 2010 roku, jak narazie Centrala NFZ robi testy na jakiś małoaktualnych replikach CWU i stąd mamy tyle błędów informacyjnych.
Pozdrawiam

Offline Slawek

• Specjalista
  • Pomógł? 1
  • ŚOW NFZ
« Odpowiedź #24 dnia: Marca 02, 2010, 22:50:50 pm »
Prima aprilis?!

Offline mpi

• Ekspert
  • Pomógł? 116
  • Kujawsko-Pomorskie
« Odpowiedź #25 dnia: Marca 03, 2010, 03:36:51 am »
Póki co to NFZ daje tylko informacje - ale boję się że potem prawie 2 tyś. deklarację będę musiał natychmiast poprawić.

a czy podstawa ubezpieczenia "idzie" w liście POZ?

No i jeszcze jedna sprawa: w tej chwili dostałeś będy z tego powodu, że dane dzieci nie są ubezpieczone. Jeżeli wykażesz je jako I a rodzice zgłoszą dzieci do ubezpieczenia znów otrzymasz błąd. Wtedy będziesz musiał wykazać jako U.

Ja póki te błędy nie mają wpływu na finanse wyszedłem z założenia, że narazie lepiej informować rodziców o konieczności zgłoszenia dzieci do ubezpieczenia.
Czasami pomaga wspomnieć o art. 93 ???? (nie pamiętam) który brzmi jakoś tak, że kto nie zgłasza dobrowolnie członka rodziny podlega karze grzywny...

Offline Michał

• ForumPPS.pl
  • Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 102
  • Kujawsko-Pomorski OW
    • NZOZ "ARS MEDICA" Przychodnia Lekarska
« Odpowiedź #26 dnia: Marca 03, 2010, 09:46:42 am »
Trochę się zdziwiłem, że niezgłoszenie dziecka podlega karze, więc sprawdziłem w ustawie. Art. 93 nic o tym nie mówi. O obowiązku zgłoszenia dzieci do ubezpieczenia mówi art. 67. ust. 3. jednak nie ma w nim mowy o karze.

Art. 67. 1. Obowiązek ubezpieczenia zdrowotnego uważa się za spełniony po zgłoszeniu osoby podlegającej temu obowiązkowi do Funduszu zgodnie z przepisami art. 74-76 oraz opłaceniu składki w terminie i na zasadach określonych w ustawie.
2. Osoba podlegająca obowiązkowi ubezpieczenia zdrowotnego po zgłoszeniu do Funduszu uzyskuje prawo do świadczeń opieki zdrowotnej.
3. Osoba podlegająca obowiązkowi ubezpieczenia zdrowotnego ma obowiązek zgłosić do Funduszu członków rodziny, o których mowa w art. 3 ust. 2 pkt 5 i 6, którzy uzyskują po zgłoszeniu prawo do świadczeń opieki zdrowotnej.
4. Prawo do świadczeń opieki zdrowotnej osób, o których mowa w ust. 2 i 3, ustaje po upływie 30 dni od dnia wygaśnięcia obowiązku ubezpieczenia zdrowotnego.
5. Prawo do świadczeń opieki zdrowotnej dla osób, które ukończyły szkołę średnią lub wyższą, wygasa po upływie 4 miesięcy od zakończenia nauki lub skreślenia z listy uczniów lub studentów.
6. Osoba, o której mowa w ust. 2, pomimo wygaśnięcia obowiązku ubezpieczenia ma wraz z członkami rodziny, o których mowa w art. 3 ust. 2 pkt 5 i 6, prawo do świadczeń opieki zdrowotnej w okresie pobierania przez tę osobę zasiłku przyznanego na podstawie przepisów o ubezpieczeniu chorobowym lub wypadkowym, którego nie zalicza się do podstawy wymiaru składki na ubezpieczenie zdrowotne.
7. Osoba ubiegająca się o przyznanie emerytury lub renty pomimo wygaśnięcia obowiązku ubezpieczenia ma wraz z członkami rodziny, o których mowa w art. 3 ust. 2 pkt 5 i 6, prawo do świadczeń z ubezpieczenia zdrowotnego w okresie trwania postępowania o przyznanie tych świadczeń.

o karze wspomina się w art. 193. ust. 6., tyle tylko, że jest tu mowa o niezgłoszeniu do ubezpieczenia dzieci przez osoby ubezpieczone dobrowolnie a nie podlegające obowiązkowi ubezpieczenia z czym mamy w większości do czynienia.

Art. 193. Kto:
   1)   nie zgłasza wymaganych przepisami ustawy danych lub zgłasza nieprawdziwe dane mające wpływ na wymiar składek na ubezpieczenie zdrowotne albo udziela w tych sprawach nieprawdziwych wyjaśnień lub odmawia ich udzielenia,
   2)   udaremnia lub utrudnia przeprowadzenie kontroli w zakresie realizacji ubezpieczenia zdrowotnego,
   3)   nie odprowadza w terminie składek na ubezpieczenie zdrowotne,
   4)   pobiera nienależne opłaty od ubezpieczonych za świadczenia objęte umową z Funduszem o udzielanie świadczeń opieki zdrowotnej,
   5)   uniemożliwia lub ogranicza w poważnym stopniu dostęp świadczeniobiorców do świadczeń opieki zdrowotnej,
   6)   będąc ubezpieczonym dobrowolnie nie zgłasza do Funduszu członków rodziny, o których mowa w art. 3 ust. 2 pkt 5 i 6,
   7)   podaje w ofercie złożonej w postępowaniu w sprawie zawarcia umowy o udzielanie świadczeń opieki zdrowotnej finansowanych przez Fundusz nieprawdziwe informacje i dane
- podlega karze grzywny.

Podsumowując: Rodzice mają obowiązek zgłosić dziecko do ubezpieczenia jednak nigdzie nie ma informacji, że podlegają karze grzywny za niezgłoszenie.

PS.
Przejrzałem ustawę na szybko i nie jestem prawnikiem, więc mogę nie mieć racji.
« Ostatnia zmiana: Marca 03, 2010, 09:48:14 am wysłana przez Michał »
Pozdrawiam
Michał (michalszy)

Offline mpi

• Ekspert
  • Pomógł? 116
  • Kujawsko-Pomorskie
« Odpowiedź #27 dnia: Marca 03, 2010, 10:26:41 am »
o właśnie 193 a nie 93 taka mała pomyłka o 100 art.  ;)

A jeżeli chodzi o dobrowolność? Moim zdaniem nie czytałbym tego jako dobrowolne ubezpieczenie tylko jako dobrowolne zgłoszenie. Czyli tak na nasz język: "jeśli jesteś ubezpieczony i dobrowolnie nie zgłaszasz członka rodziny podlegasz karze".

Zresztą jak można karać kogoś kto robi coś dobrowolnie, a nie karać kogoś kto powinien to robić z obowiązku (pogrubiony art. 67 pkt 3) ???
« Ostatnia zmiana: Marca 03, 2010, 10:29:34 am wysłana przez mpi »

Offline Michał

• ForumPPS.pl
  • Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 102
  • Kujawsko-Pomorski OW
    • NZOZ "ARS MEDICA" Przychodnia Lekarska
« Odpowiedź #28 dnia: Marca 03, 2010, 12:29:02 pm »
Zadzwoniłem do wydziału świadczeniobiorców aby się przekonać jak powinno być to odczytywane. Okazało się że art. 193. ust. 6. jest błąd polegający na braku przecinka w odpowiednim miejscu (kilka lat temu zgłoszono to do MZ). Jednak jeżeli się go czyta mając w pamięci przytoczony przeze mnie art. 67. ust. 3. to wynika, że każdy kto jest ubezpieczony (niezależnie czy dobrowolnie czy obowiązkowo) musi zgłosić dziecko do ubezpieczenia bo w innym wypadku podlega karze grzywny, a której i tak decyduje sąd.

PS.
Niedługo ma się ukazać nowelizacja ustawy, więc może sobie przypomną o brakującym przecinku.
Pozdrawiam
Michał (michalszy)

Offline Grzegorz0101

• Specjalista
  • Pomógł? 5
« Odpowiedź #29 dnia: Marca 03, 2010, 14:55:57 pm »
System weryfikacji ubezpieczonych w Wielkopolsce to jedne wielkie badziewie. Wątpię, aby wszyscy rodzice zgłaszali dzieci do ubezpieczenia. Jednak w SZOI dla kazdego dziecka, ktore przyszlo do stomatologa w tym roku jest wszystko OK (sprawdzilem wszystkie pesele dzieciakow od mojego stm w szoi w zestawieniach-> weryfikacje ubezpieczenia). W zwiazku z powyzszych nie znam stomatologa z okolicy (fakt, ze mam kontakt z zaledwie kilkoma), ktory jako podstawe ubezpieczenia robilby rozliczenie z podstawą ubezpieczenia - I.  Bo im takze wszystko wykazuje ok. Watpie, aby spoleczenstwo z naszej okolicy roznilo sie od tych zlokalizowanych w sasiednich wojewodztwach. Jestem przekonany, ze rodzice masowo nie zglaszaja dzieci do ubezpieczenia (nie ma nawet tego jak udowodnic). Poki wszystko jest ok nic w sprawozdawczosci nie zamierzam zmieniac. Nie widze opcji, aby w tej naszej zacofanej wielkopolsce cos nagle ruszylo. A jak sie zmieni, to nagle wiekszosc sie zdziwi kim sa pacjenci, o których mowa w art. 2 ust. 1 pkt 3 ustawy o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych.

P.S. NFZ niech patrzy na siebie. Wczoraj wywalilem dwie osoby u lekarza poz. Od dwoch lat nie przychodzily do lekarza w ogole, wiec nie figurowali w raportach statystycznych i nie sprawdzana byl ich podstawa ubezpieczenia. Wczoraj zupelnie przypadkowo sie dowiedzielismy, ze rok temu wyjechaly z dnia na dzien zagranice. Nie maja zadnych poswiadczen itp. Po prostu sobie tam mieszkaja, nie zamierzaja nigdy wrocic do Polski. I co? Na listach poz te osoby byly wykazywane, a w zwrotkach ich nie odrzucali.
P.S2 Znam kilka osob, ktore wiem na 100%, ze od kilku ladnych miesiecy nie sa ubezpieczeni,a w replikach CWU figuruja jako ubezpieczeni. Widze, ze Zibi takze z wlkp, wiec domyslam sie dlaczego uzyl slowa "maloaktualne". 

* Szukaj

* Kto jest on-line

• Kropka Gości: 464
  • Kropka Ukrytych: 0
  • Kropka Użytkowników: 0

Nie ma żadnego użytkownika on-line.

Reklama

* Aktywni

Paweł Paweł
9409 Wiadomości
mpi
3356 Wiadomości
PiotrSz
3285 Wiadomości
Michał Michał
3191 Wiadomości
karolweksler
3153 Wiadomości
09061303
3079 Wiadomości
Edward_B Edward_B
2968 Wiadomości
Bartosz Bartosz
2375 Wiadomości
maciek777 maciek777
2201 Wiadomości
cilazapril cilazapril
1634 Wiadomości

Reklama

Reklama

Style:3: index (domyslny), Portal (default), Display (default).
Pod-szablony:8: init, html_above, body_above, portal_above, main, portal_below, body_below, html_below.
Pliki językowe:8: SPortal.english (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), SPortal.english (domyslny), index+Modifications.english (domyslny), index+Modifications.polish-utf8 (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), index.english (domyslny), index.polish-utf8 (domyslny).
Arkusze stylów:1: portal (default).
Uwzględnione pliki:15 - 738KB. (pokaż)
Użytych zapytań: 29.

[Pokaż zapytania]