Aktualna wersja KS-PPS: 2024.03.1.1 z dnia 2024-10-31Monitoring temperatury w lodówkach medycznych Kontakt redakcja@forumpps.plJesteśmy na Facebooku, dołącz do nas! 16 Lecie Forumpps.pl
Mam pytanie tego typu. Dotyczy to wprowadzania zabiegów w rehabilitacji a szczególnie kinezyterapii. Mam wątpliwości bo do jednego zabiegu np. 5.11.01.0000073 (indywidualna praca z pacjętem) jest kilka procedur ICD-9. Czy ja mogę zdefiniować te wszystkie procedury ICD-9 w SŁOWNIKI - BUM, czy ja muszę zawsze wpisywać tylko jedną procedurę ICD-9 w zależności od miejsca jakiego ono dotyczy.
A czy ktoś wie czy tak można zrobić bo to by znacznie sprawę ułatwiło, a tak znowu więcej klepania.
Powiem tak trudny temat, ale sam program KSPPS daje taką możliwość, że można przypisać kilka procedur przypisać do jednego zabiegu, a z NFZ jest tak że nigdy nie wiadomo kiedy można a kiedy nie można, jednym słowem beznadzieja.
Masakra z NFZ, nic tam nie wiedzą, i nie umieją udzielić konkretnej odpowiedzi, jedyne co usłyszałam to że mogę wysłać usługi na próbę, bo to centrala ustawia filtry. Jednym słowem porażka kto wprowadza kody, które służą po to by mieć więcej do wpisywania i nic więcej....
Witam,Dziś ukazał się komunikat na stronie NFZ o kolejnej zmianie wersji słownika ICD-9 z wersji 5.7 na 5.8 .Ja juz rozlliczyłam zabiegi fizjoterapeutyczne za miesiąc styczeń według wersji słonika 5.7 ale jeszcze nie wsłałam raportu , pytanie więc czy mam to poprawić na nową wersję słownika?? jeśli tak to jak to zrobić?? Na stronie kamsoftu nie ma komunikatu dotyczącego tego problemu.Pozdrawiam,
Cytat: rehmonia w Lutego 02, 2010, 19:48:37 pmWitam,Dziś ukazał się komunikat na stronie NFZ o kolejnej zmianie wersji słownika ICD-9 z wersji 5.7 na 5.8 .Ja juz rozlliczyłam zabiegi fizjoterapeutyczne za miesiąc styczeń według wersji słonika 5.7 ale jeszcze nie wsłałam raportu , pytanie więc czy mam to poprawić na nową wersję słownika?? jeśli tak to jak to zrobić?? Na stronie kamsoftu nie ma komunikatu dotyczącego tego problemu.Pozdrawiam,Wczoraj zamknalem rozliczenia umow REH, STM i AOS za styczen i wszystko przeszlo bez problemu! Ale mozliwe ze do mojego MOW NFZ jeszcze nie dotarly te zmianypozdrawiam
Ostatnio NFZ WLKP dał nowe wytyczne: "W związku z licznymi wątpliwościami interpretacyjnymi nowej wersji kodyfikacji, zgłaszanymi przez Świadczeniodawców w rodzaju: rehabilitacja lecznicza, WOW NFZ przygotował zestawienie świadczeń z Katalogu zabiegów fizjoterapeutycznych z zalecanymi kodami ICD-9 wersja 5.8" w załączniku.Jest tam coś takiego w kodzie świadczenia "5.11.01.0000073,5.11.04.0000073" aby to sprawozdać świadczenie należy wykazać co najmniej 2 kody ICD-9 z listy. Tylko w module rehabilitacja nie da się wpisać 2 kodów CD-9. Co z tym fantem zrobić może ktoś wie jak to zrobić.Pozdrawiam.