collapse

Reklama

Autor Wątek: 2010.00.0.0 z dnia 2010-01-01  (Przeczytany 12906 razy)

Offline Bartosz

• Ekspert
  • Pomógł? 178
  • Kujawsko-Pomorski OW NFZ/Konsultant IT/KK
2010.00.0.0 z dnia 2010-01-01
« dnia: Grudnia 31, 2009, 16:37:14 pm »
Zmiana: 2010.00.0.0 z dnia 2010-01-01
Uwaga: NIE MOŻNA WYKONAĆ W CZASIE PRACY SYSTEMU

- Kontrakty
Dodano import umów z plików UMX w wersji 3.1.
Ścieżka: Kontrakty->Umowy

- Wszystkie
Zmieniono sposób traktowania miejsc udzielania świadczeń wprowadzanych przez użytkownika. Od wersji 2010 będą to miejsca udzielania świadczeń komercyjnych z własnymi harmonogramami czasu pracy. Miejsca udzielania świadczeń zakontraktowanych z NFZ będą miały własne harmonogramy czasu pracy.
Zmianie ulega także sposób przypisywania harmonogramów czasu pracy pracownikom medycznym. Możliwe jest przypisanie harmonogramu zarówno do miejsc komercyjnych jak i do miejsc udzielania świadczeń zakontraktowanych z NFZ. Dzięki temu będzie można określić w systemie czas pracy pracownika medycznego zarezerwowany na świadczenia refundowane przez NFZ oraz na świadczenia komercyjne.
Usunięto konieczność powiązywania miejsc importowanych z umowy z miejscami wprowadzonymi w KS-PPS.

- Kontrakty
Dodano eksport rachunków refundacyjnych w formacie XML zgodnie z zarządzeniem Prezesa NFZ nr 77/2009/DSOZ . Nowy przycisk [AF2] Eksport XML umożliwia zapisanie pliku rachunku w nowym formacie rachunków refundacyjnych, który obowiązuje od 1 stycznia 2010 roku we wszystkich zakresach świadczeń.
Umożliwiono wprowadzanie numerów rachunków o długości 25 znaków.
Ścieżka: Kontrakty->Rachunki refundacyjne

- Rozliczenia
Zaprzestano wysyłania średniego czasu oczekiwania pacjentów w raporcie kolejek oczekujących.
Ścieżka: Raporty->Lista oczekujących

- Rozliczenia
Udostępniono dla celów demonstracyjnych generator umów komercyjnych. Funkcjonalność umożliwia definiowanie płatników innych niż NFZ, tworzenie dla nich umów, oraz rejestrację usług medycznych dla płatników i umów komercyjnych w tym samym interfejsie użytkownika. Funkcjonalność zostanie udostępniona za dodatkową odpłatnością od początku lutego 2010.
Ścieżka: Kontrakty->Umowy komercyjne

- Słowniki
Udostępniono słownik ICD9-PL w wersji 5.7. Słownik wprowadza duże zmiany w zakresie kodów procedur dotyczących Fizjoterapii dlatego został wprowadzony jako oddzielna wersja słownika. Wersja 5.6 została ukryta, nie będzie można z niej korzystać przy modyfikacji i dodawaniu nowych świadczeń. Nienaruszona została jednak historia zdrowia pacjenta w zakresie opisu wykonanych procedur. W nowej wersji te same kody procedur oznaczają bowiem zupełnie inne zabiegi stąd standardowe wczytanie słowników spowodowałoby poważne zmiany w historii pacjenta.
Pozdrawiam
Bartosz

Offline Ekert

• Specjalista
  • Pomógł? 0
  • NZOZ Poznan (POZ+AOS)
Odp: 2010.00.0.0 z dnia 2010-01-01
« Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 01, 2010, 20:19:11 pm »
Jeżeli nowy format rachunków obowiązuje od 1 stycznia 2010 - czy to znaczy, że rachunki zamykające umowy z roku 2009 (za grudzień) mają być generowane już w nowym formacie?
Pozdrawiam wszystkich

Offline Bartosz

• Ekspert
  • Pomógł? 178
« Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 01, 2010, 22:09:55 pm »
Myślę że tak, nie ma znaczenia w jakim formacie dostaje dane o rachunku NFZ. Ja już też wysłałem rachunki w nowym formacie - RFX. SZOI w wersji: 2009.04.2.277 przyjmuje już rachunki w nowym formacie - RFX. Także ciekawą informację dostaliśmy w informacji o aktualizacji w KS MEDIS:

Zgodnie z zarządzeniem Prezesa NFZ http://www.nfz.gov.pl/new/index.php?katnr=3&dzialnr=12&artnr=3935, z dniem 01.01.2010
obowiązywać zaczyna otwarty format rachunków refundacyjnych RFX.
Format ten będzie obowiązywał dla wszystkich nowych i starych (od 2007 roku) rachunków refundacyjnych. W związku z tym zmieniony został eksport rachunku do pliku w systemie KS-MEDIS.
Pozdrawiam
Bartosz

m.balogova

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 02, 2010, 10:36:59 am »
Mam powazny problem poniewaz po aktualizacji programu nie moge dopisac pacjentow za miesiac grudzien. mam pobrana najnowsza akualizacje i nie wiem czy mozna jakos wrocic do poprzedniej wersji aktualizacji. co teraz zrobic aby dopisac pacjentow bo brakuje mi ich do zamkniecia miesiaca. z gory dziekuje za podpowiedz.

Offline frodo

• Ekspert
  • Pomógł? 29
  • Zachodniopomorskie
« Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 02, 2010, 10:56:35 am »
dobra rada na przyszłość
Ja zawsze przed aktualizacją pakuję cały  katalog KS winrarem. Potem jednym kliknięciem i kilkunastu sekundach mam porzednią wersję. Polecam na przyszłość.

m.balogova

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Stycznia 02, 2010, 11:01:44 am »
a jesli tego nie zrobilam to czy moge recznie wrowadzic jakos wczesniejsza wersje. jak chce wpisac pacjenta to nie pojawiaja sie wykonane procedury medyczne wedlug klasyfikacji ICD-9 - istnieje komunikat NIE PODANO WARUNKOW. Czy ktos wie jak to poprawic ?

Offline miszol

• Sponsorzy Forum
  • Ekspert
  • Pomógł? 33
  • Wielkopolski OW NFZ
« Odpowiedź #6 dnia: Stycznia 02, 2010, 11:40:14 am »
nie wiem o jaki zakres chodzi ale sprawdź: datę usługi, miejsce wykonywania usług.

a może procedury ICD-9 do wyboru pojawią się po naciśnięciu "Ctrl + F2"

decerios

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Stycznia 02, 2010, 13:43:31 pm »
Podczas aktualizacji do 2010.00.0.0 pojawia mi się informacja, że nie można zaktualizować bo minęła data asysty. Jest to o tyle ciekawe, że asystę mam do 2010-10-31. Dzisiaj po raz kolejny skopiowałem pliki licencji i ponownie zrobiłem jej import. Bez zmian. Ktoś może spotkał się z takim problemem ? Aktualizuję poprzez pobranie plików z ftp.kamsoft.pl a następnie uruchomienie ksinstal.exe

Pozdrawiam,
Tomasz

Offline Bartosz

• Ekspert
  • Pomógł? 178
« Odpowiedź #8 dnia: Stycznia 02, 2010, 22:05:35 pm »
@m.balogova:
W twoim przypadku nie ma potrzeby cofania wersji programu, rozwiązanie jest banalne. Trzeba po prostu dodać ponownie procedury medyczne ICD9, przyciskiem F2.

Nie należy cofać wersji programu może to powodować w przyszłości poważniejsze błędy w działaniu programu. Zawsze przed instalacją należy wykonać kopie plików i bazy danych programu.

@decerios
Czy pojawia się komunikat z błędem podczas importu licencji? Spróbuj pobrać licencję z: aktualizacja -> pobierz licencję -> Chcę się połączyć w celu pobrania aktualizacji licencji z serwera KAMSOFT.

Jeśli występuje dalej problem to możesz usunąć tabele SLIC. Jeśli znasz SQL to zrobisz to bez problemu. Przed ten oczywiście kopia plików i bazy danych programów.

Tabela SLIC ma tą właściwość że można ją usunąć, zostanie ona utworzona na nowo w czasie ponownego uruchomienia programu. Przed tem należy oczywiście podmienić pliki licencji w folderze KS\PPS oraz KS\PPS\serw, a następnie uruchomienie ksinstal.exe z \serw.
Pozdrawiam
Bartosz

decerios

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Stycznia 03, 2010, 17:01:40 pm »
Pobranie licencji z Kamsoft nic nie zmieniło. Nie mam problemu z importem licencji.

Problem jest jedynie z instalacją aktualizacji (wiele razy robiłem to wcześniej i problemu nie było). Po uruchomieniu ks-instal na liście zainstalowanych produktów mam wyszarzone Ks-PPS, a po kliknięciu na Ks-pps pojawia się informacja, że produkt nie może zostać zainstalowany bo minęła data asysty.

Mógłbyś podpowiedzieć jak dostać się do bazy by wykonać (jak rozumiem ) DROP TABLE SLIC ? Z wykonaniem polecenia sql z modułu serwis mam problem, Ks-pps pisze, że używam niewłaściwego pliku skr i na tym koniec. Gdy spojrzałem w przykładowe pliki skr to zauważyłem że są one spakowane i jest zmienione rozszerzenie, lecz tą skomplikowaną drogą iść nie zamierzam :)

Offline Bartosz

• Ekspert
  • Pomógł? 178
« Odpowiedź #10 dnia: Stycznia 03, 2010, 18:14:04 pm »
Instrukcja usunięcia tabeli SLIC bazy danych:

1.   Kopia pliku bazy danych z modułu SERWIS. Polecam też wykonać kopię folderu KS\KS-PPS.
2.   Przekopiuj pliki z załącznika do katalogu BAZA, tam gdzie został zainstalowany program,
3.   Uruchom plik *.bat,
4.   Przekopiuj nową licencję (zmień nazwę pobranego pliku licencji na kspps.ktl) do katalogu KS-PPS oraz katalogu /SERW,
5.   Uruchom program KS-PPS.

« Ostatnia zmiana: Lutego 01, 2010, 21:30:15 pm wysłana przez Bartosz »
Pozdrawiam
Bartosz

decerios

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Stycznia 03, 2010, 18:48:55 pm »
Dziękuję za informację. Dokładnie tak zrobiłem (oprócz pliku ktl skopiowałem także cfg - zmieniając nazwę na kspps.cfg - takie dwa pliki zawsze dostawaliśmy przy okazji przedłużenia asysty). Spróbowałem uruchomić update do 2010.00.0.0 i znowu zobaczyłem informację, że asysta wygasła. Wszedłem w moduł admin i ponownie wykonałem import licencji na serwer a następnie po raz kolejny spróbowałem dokonać update i zobaczyłem tą samą informację, że asysta wygasła. Nie mogę dokonać aktualizacji z internetu gdyż komputer w przychodni nie ma takiej możliwości. Zawsze aktualizowałem w ten sposób (ściągając gotową paczkę instalacyjną z serwera) i nigdy nie było problemów, a robiłem to kilkadziesiąt razy. W załączniku screenshot z programu aktualizacyjnego przy próbie aktualizacji jak i . Sam ks-pps w posiadanej wersji 2009.03.4.0 działa bez zarzutu (brak błędów o problemach z asystą). W Admin->Licencje widać, że data asysty to 2010-10-31.

W czym może być problem ? Zaczyna mnie szlag trafiać, gdyż jest początek roku i trzeba generować raporty. Wygląda to tak: Blad

Pozdrawiam,
Tomasz
« Ostatnia zmiana: Stycznia 03, 2010, 18:51:40 pm wysłana przez decerios »

Offline Bartosz

• Ekspert
  • Pomógł? 178
« Odpowiedź #12 dnia: Stycznia 03, 2010, 19:06:03 pm »
... Nie mogę dokonać aktualizacji z internetu gdyż komputer w przychodni nie ma takiej możliwości. Zawsze aktualizowałem w ten sposób (ściągając gotową paczkę instalacyjną z serwera) ...

Problem chyba jest, albo z instalatorem lub z licencją.

Ściągałeś którą paczkę:
KS-PPSaktualizacja.ZIP
KS-PPSdemo.ZIP
KS-PPSinstalacja.ZIP

Czy wskazujesz w instalatorze dobrą licencję? Najlepiej wskaż tą z folderu KS\KS-PPS\.

Edit: Może w paczce instalacyjnej z programem znajduje się nieaktualny plik licencji?
« Ostatnia zmiana: Stycznia 03, 2010, 19:12:46 pm wysłana przez Bartosz »
Pozdrawiam
Bartosz

decerios

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Stycznia 03, 2010, 19:12:39 pm »
Ściągałem zawsze z ftp.kamsoft.pl/pub/KS-PPS - wersję niespakowaną (czyli wszystko z pominięciem ArchiwumZIP). Nie mam jak wskazać instalatorowi plików licencji bo on o nie nie pyta (nigdy nie pytał). Po uruchomieniu ksinstal.exe wybieram rodzaj instalacji - Serwer, baza firebird i przechodzę do kolejnego okna - które przytoczyłem w poprzednim mailu. Na tym instalacja się kończy.

Z pewnością nikt nie "grzebał" w plikach, tylko ja mam prawa administratora na tym komputerze.

Pozdrawiam,
Tomek

Offline Bartosz

• Ekspert
  • Pomógł? 178
« Odpowiedź #14 dnia: Stycznia 03, 2010, 19:17:07 pm »
No to wiem w czym jest problem, wyrzuć z folderu z programem instalacyjnym plik kspps.ktl i uruchom instalator. I będziesz miał teraz możliwość wyboru licencji, wskaż tą z folderu KS\KS-PPS. Ten plik, który usunąłeś z folderu instalacyjnego to jest licencja wersji demo, która jest już nieaktualna.  :D

Na przyszłość nie ściągaj poszczególnych plików, ściągaj z folderu ArchiwumZIP plik KS-PPSaktualizacja.ZIP.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 03, 2010, 19:20:04 pm wysłana przez Bartosz »
Pozdrawiam
Bartosz

* Szukaj

* Kto jest on-line

• Kropka Gości: 520
  • Kropka Ukrytych: 0
  • Kropka Użytkowników: 1
  • Kropka Użytkownicy online:

Reklama

* Aktywni

Paweł Paweł
9410 Wiadomości
mpi
3356 Wiadomości
PiotrSz
3285 Wiadomości
Michał Michał
3191 Wiadomości
karolweksler
3153 Wiadomości
09061303
3079 Wiadomości
Edward_B Edward_B
2968 Wiadomości
Bartosz Bartosz
2375 Wiadomości
maciek777 maciek777
2201 Wiadomości
cilazapril cilazapril
1634 Wiadomości

Reklama

Reklama

Style:3: index (domyslny), Portal (default), Display (default).
Pod-szablony:8: init, html_above, body_above, portal_above, main, portal_below, body_below, html_below.
Pliki językowe:8: SPortal.english (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), SPortal.english (domyslny), index+Modifications.english (domyslny), index+Modifications.polish-utf8 (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), index.english (domyslny), index.polish-utf8 (domyslny).
Arkusze stylów:1: portal (default).
Uwzględnione pliki:15 - 738KB. (pokaż)
Użytych zapytań: 28.

[Pokaż zapytania]