Witam wszystkich,
Mam problem z nowymi walidacjami e-Rejestracji (CeR) w KS-Somed i szukam ratunku.
Dla kilku pozycji wyskakuje mi blad NFZ: 52590012 - Wizyta zostala zarejestrowana w trybie wstecznym. Wymagana ocena pracownika OW.
Analizujac chronologie w Somedzie, zadnego trybu wstecznego z naszej strony nie bylo. Wszystko dzialo sie na zywo, ale blad wywalaja minimalne, kilkuminutowe przesuniecia:
Przypadek 1: Rejestracja wklepana o 10:16 na okienko 10:20 (4 minuty przed). Zanim pakiet przeszedl przez bramki P1/CeZ, w centrali minela pewnie 10:20 i system oflagowal to jako tryb wsteczny (to moje własne przypuszczenie).
Przypadek 2: Rejestracja zrobiona z wyprzedzeniem, (wpisana do CeR 1,5 miesiąca przed więc tu nie ma mowy o opóźnieniu) okienko 13:40-13:50. Lekarz zamknal i zatwierdzil wizyte w Somedzie o 13:52 (2 minuty po planowanym w CeR koncu wizyty) - to chyba normalne że wizyta zawsze moze się wydłużyć, przecież lekarz nie będzie siedział ze stoperem w ręku.
Najgorsza jest spychologia urzednikow. NFZ nawet nie chcial przyjac naszego pisma z prosba o wyrazenie zgody na rozliczenie. Sekcja rozliczen twierdzi, ze oni nic nie moga zrobic, dopoki wisi ten blad, i powiedzieli, ze trzeba szukac pomocy w CER, bo to problem po stronie Centrum e-Zdrowia. Wysłaliśmy zapytanie do CeZ pracownik centrum polecił kontaktować się z NFZ i tak odbijamy się od ścian.
Czy ktos z Was przerabial juz ten temat? Jak zmusic NFZ do wykonania tej oceny pracownika OW albo jak ugryzc ten problem od strony CeZ? Przeciez przy minimalnych opoznieniach u lekarzy zaraz polowa szablonow nam zawisnie.