collapse

Reklama

Autor Wątek: Automatyczne wybieranie zakresu  (Przeczytany 95 razy)

1 Użytkownik i 1 Gość przegląda ten wątek.

Online Nyahaha

• Ekspert
  • Pomógł? 23
  • ...
Automatyczne wybieranie zakresu
« dnia: Lipca 21, 2026, 10:20:55 am »
Czy ktoś może wie jak ustawić dla poradni ortopedycznej tak by po wyborze trybu nagłego, konkretnego rozpoznania ustawiło automatycznie zakres "ze wskazań nagłych"? Wiem że można ustawić to do grupy rozpoznań ale nie wiem jak ustawić dodatkowy warunek czyli przy wyborze trybu nagłego.
« Ostatnia zmiana: Lipca 21, 2026, 12:35:26 pm wysłana przez Nyahaha »

Offline KMI

• Zaawansowany
  • **
  • Pomógł? 6
Odp: Automatyczne wybieranie zakresu
« Odpowiedź #1 dnia: Dzisiaj o 08:49:06 »
Według mnie to działa na zasadzie rozpoznania, a później punktu w umowie (priorytet). Przesuwasz pozycję trybu nagłego w umowie najwyżej ze wszystkich punktów z poradni ortopedycznej. Dodatkowo na puncie trybu nagłego zaznaczasz ptaszek "z priorytetami" i jeszcze przypisujesz tam rozpoznania. Piszę z głowy, kilka lat temu była instrukcja w somedzie.

Online MK

• Kamsoft
  • Ekspert
  • Pomógł? 57
« Odpowiedź #2 dnia: Dzisiaj o 09:10:32 »
Ja bym zalecał lekturę biuletynu do wersji Nr 2023.03.0.02. Jest tam opisany algorytm negatywnego wyboru trybu nagłego. Jeśli ja dobrze pamiętam, a to są już lata temu, mamy zwykle dwa punkty umowy jeden zwykły, drugi dla trybu nagłego - oba zawierają zwykle te same usługi więc program musi wybrać jeden z nich. Należy tak przygotować umowę i wybór punktów, by program zawsze wybierał tryb nagły (dla takich świadczeń wykonanych w takiej poradni). Można tu wykorzystać np mechanizm priorytetów. Kiedy już mamy tak przygotowany system wkracza opisany we wskazanym biuletynie algorytm. Tam możemy wskazać, kiedy ten konkretny punkt powinien zostać pominięty, jest tam np możliwość wskazania kodów ICD10. Czyli działa to tak, że system wybierze kilka możliwych punktów umowy, najlepszy dla niego będzie tryb nagły, ale, jeśli zajdą warunki specjalne, zostanie ten punkt pominięty i system weźmie kolejny, czyli już bez trybu nagłego.

Online MK

• Kamsoft
  • Ekspert
  • Pomógł? 57
« Odpowiedź #3 dnia: Dzisiaj o 09:23:19 »
O priorytetowymi punktów umowy NFZ, co jak napisałem jest bardzo przydatne jako baza pod opisany później algorytm można poczytać w  biuletynie do wersji 2018.02.0.02. Opis dotyczy co prawda punktów dla pacjentów z niepełnosprawnością, ale mechanizm jest ogólny i można go z powiedzeniem stosować dla punktów z trybem nagłym

Online Nyahaha

• Ekspert
  • Pomógł? 23
  • ...
« Odpowiedź #4 dnia: Dzisiaj o 11:03:08 »
Chyba zostanie nam ręczna weryfikacja bo przyjętych w nagłym jest mało a zysk raczej niezbyt duży więc zobaczy się czy w ogóle się opłaca to ruszać.

* Szukaj

* Kto jest on-line

• Kropka Gości: 387
  • Kropka Ukrytych: 0
  • Kropka Użytkowników: 8
  • Kropka Użytkownicy online:

Reklama

* Aktywni

Paweł Paweł
9792 Wiadomości
mpi
3356 Wiadomości
PiotrSz
3301 Wiadomości
karolweksler
3256 Wiadomości
09061303
3244 Wiadomości
Michał Michał
3199 Wiadomości
Edward_B Edward_B
3167 Wiadomości
Bartosz Bartosz
2375 Wiadomości
maciek777 maciek777
2221 Wiadomości
cilazapril cilazapril
1648 Wiadomości

Reklama

Reklama

Style:3: index (domyslny), Portal (default), Display (default).
Pod-szablony:8: init, html_above, body_above, portal_above, main, portal_below, body_below, html_below.
Pliki językowe:8: SPortal.english (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), SPortal.english (domyslny), index+Modifications.english (domyslny), index+Modifications.polish-utf8 (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), index.english (domyslny), index.polish-utf8 (domyslny).
Arkusze stylów:1: portal (default).
Uwzględnione pliki:14 - 713KB. (pokaż)
Użytych zapytań: 25.

[Pokaż zapytania]