collapse

Reklama

Autor Wątek: od 01.07.2026 brak codziennego wymogu raportowania pierwszego wolnego terminu  (Przeczytany 9406 razy)

Offline Nyahaha

• Ekspert
  • Pomógł? 23
  • ...
Odp: od 01.07.2026 brak codziennego wymogu raportowania pierwszego wolnego terminu
« Odpowiedź #30 dnia: Lipca 03, 2026, 11:27:33 am »
Ja tam nie ruszam, pewnie po jakiejś aktualizacji ap-kolce to zniknie. Kiedy to zrobią to nie wiem.

Offline carl

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 2
Odp: od 01.07.2026 brak codziennego wymogu raportowania pierwszego wolnego terminu
« Odpowiedź #31 dnia: Lipca 06, 2026, 13:06:15 pm »
u mnie pojawił się problem z kolejką miesięczną dla kolejek zerowych pojawił się taki błąd

2   148   Ostrzeżenie   W trzech kolejnych okresach sprawozdawczych nie stwierdzono osób skreślonych z powodu wykonania świadczenia w miejscu udzielania świadczeń, kod świadczenia, co może wskazywać nieprawidłowość lub potencjalny błąd w sprawozdawczości, wymagający korekty

Wgrałem dwa poprzednie miesiące 1 raport czerwcowy ale w każdym miesiącu pojawia się ten błąd , wcześniej wszystko przechodziło bez problemu :/

Nie wiem co mam z tym zrobić ...

Offline maciejj

• Sponsorzy Forum
  • Ekspert
  • Pomógł? 77
  • Wielkopolski OW NFZ
« Odpowiedź #32 dnia: Lipca 06, 2026, 15:16:58 pm »
to znaczy, że od co najmniej 3 miesięcy masz na liście ludzi oczekujących i żadna z nich nie została skreślona z powodu wykonania świadczenia. zobacz, czy w dniu, na jaki ludzie byli zapisani (np w czerwcu) odbyła się wizyta tego pacjenta.

Offline carl

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 2
« Odpowiedź #33 dnia: Lipca 06, 2026, 20:07:40 pm »
dzieje się tak tylko dla jednego miejsca , od około 10 lat lub więcej zawsze kolejki w tym miejscu były sprawozdawane jako zerowe , nie było tam pacjentów więc wszystko szło jako zerowa kolejka i od tego miesiąca pojawił się ten problem :( i teraz nie wiem czy pisać do NFZ? Musieli włączyć jakieś dodatkowe filtry które to sprawdzają bo nigdy nie było z tą informacją problemu.

Offline Paweł

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 555
  • Zachodniopomorski OW
« Odpowiedź #34 dnia: Lipca 06, 2026, 20:10:12 pm »
Zerowa kolejka czyli żaden pacjent nie został przyjęty? Przecież na bieżąco i kontynuacje leczenia powinny być.

Offline carl

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 2
« Odpowiedź #35 dnia: Lipca 06, 2026, 20:14:24 pm »
tak w kspps dodawane były tryby, pilny , stabilny, oczekujący itp i wszystko szło jako zerowa kolejka bez pacjentów i zawsze szoi to przyjmował, kod poradni był też dodawany ręcznie jako 10001 a teraz cos włączyli i nie chce to przechodzić wywala błąd
« Ostatnia zmiana: Lipca 06, 2026, 20:16:52 pm wysłana przez carl »

Offline Paweł

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 555
  • Zachodniopomorski OW
« Odpowiedź #36 dnia: Lipca 06, 2026, 20:40:36 pm »
Wiesz, skoro robisz wykonanie to pacjenci są przyjmowani. Musisz uzupełniać chociaż pozycje "przyjęty na bieżąco" i "kontynuacja leczenia". Nie może przecież iść raport z harmonogramów przyjęć z zerową ilością pacjentów.

Offline carl

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 2
« Odpowiedź #37 dnia: Lipca 06, 2026, 20:47:05 pm »
Tak wiem że zerowe kolejki nie powinny być sprawozdawane ale tak było robione wcześniej przez poprzednią osobę i później ja to kontynuowałem przez kilka lat i to przechodziło. Pacjenci w tej poradni kiedyś byli przejmowani aktualnie przyjmuje tylko stomatologia a protetyka została zaniechana ale kolejka została i dopisuje protetykę kodem 10001 i dodaje tryby przyjęć po wygenerowaniu całej kolejki oczekujących

Offline maciejj

• Sponsorzy Forum
  • Ekspert
  • Pomógł? 77
  • Wielkopolski OW NFZ
« Odpowiedź #38 dnia: Lipca 06, 2026, 21:00:18 pm »
to ostrzeżenie, nie błąd, więc kolejka się zaimportowała i obowiązek raportowania masz spełniony. Na protezy wykazujesz kolejkę zerową, a pierwszy termin jakiś odległy?

Offline Paweł

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 555
  • Zachodniopomorski OW
« Odpowiedź #39 dnia: Lipca 06, 2026, 21:04:10 pm »
pwt przecież nie wysyła ;)
I racja, dopóki to jest ostrzeżenie to można się nad tym zadumać i przejść nad tym do porządku dziennego.

Offline maciejj

• Sponsorzy Forum
  • Ekspert
  • Pomógł? 77
  • Wielkopolski OW NFZ
« Odpowiedź #40 dnia: Lipca 06, 2026, 21:22:14 pm »
no i dlatego nfz oszacuje na podstawie zerowej kolejki pwt na jutro, i cyk, będą pacjenci na protezy "w informatorze nfz jest napisane, że pierwszy termin jest na jutro, no to jestem. I jak coś mogę zapytać w nfz dlaczego jednak nie na jutro"

Offline Paweł

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 555
  • Zachodniopomorski OW
« Odpowiedź #41 dnia: Lipca 06, 2026, 21:35:19 pm »
E tam, ja do tej pory wysyłałem pwt na protetykę na bieżąco i jakoś o awanturach za dużo nie słyszałem.

Offline carl

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 2
« Odpowiedź #42 dnia: Lipca 06, 2026, 21:43:09 pm »
to ostrzeżenie, nie błąd, więc kolejka się zaimportowała i obowiązek raportowania masz spełniony. Na protezy wykazujesz kolejkę zerową, a pierwszy termin jakiś odległy?

Kiedys mieliśmy szkolenie z człowiekiem od kolejek z nfz i powiedział ze jak bedzie ostrzeżenie to wtedy nie ma kolejki. Dodatkowo wywaliło mi błąd ze w kolejce jest zapisana osoba jako podwójna pierwszorazowa i jak w kspps ja skreślić ? Z terminarza ? Ja to zawsze z terminarza usuwam ale w raporcie jest dalej wiec czasami robiło sie to z poziomu xmla bo w kspps ciągle sie pojawiał ten pacjent ze nie skreślony przy nowej generacji raportu

Offline carl

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 2
« Odpowiedź #43 dnia: Lipca 06, 2026, 21:45:05 pm »
E tam, ja do tej pory wysyłałem pwt na protetykę na bieżąco i jakoś o awanturach za dużo nie słyszałem.

Wlasnie ja tez pwt na protetyke wysylalem i szło bez problemu i w miesięcznej tez nienbylo problemu az do teraz

Offline carl

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 2
« Odpowiedź #44 dnia: Lipca 06, 2026, 21:49:37 pm »
pwt przecież nie wysyła ;)
I racja, dopóki to jest ostrzeżenie to można się nad tym zadumać i przejść nad tym do porządku dziennego.

Pwt na protetyke ? Czy do stomatologa? Do stm pamietam ze byl ostatnio w czerwcu na sierpień sprawozdawany

* Szukaj

* Kto jest on-line

• Kropka Gości: 404
  • Kropka Ukrytych: 0
  • Kropka Użytkowników: 0

Nie ma żadnego użytkownika on-line.

Reklama

* Aktywni

Paweł Paweł
9783 Wiadomości
mpi
3356 Wiadomości
PiotrSz
3301 Wiadomości
karolweksler
3256 Wiadomości
09061303
3244 Wiadomości
Michał Michał
3199 Wiadomości
Edward_B Edward_B
3166 Wiadomości
Bartosz Bartosz
2375 Wiadomości
maciek777 maciek777
2221 Wiadomości
cilazapril cilazapril
1648 Wiadomości

Reklama

Reklama

Style:3: index (domyslny), Portal (default), Display (default).
Pod-szablony:8: init, html_above, body_above, portal_above, main, portal_below, body_below, html_below.
Pliki językowe:8: SPortal.english (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), SPortal.english (domyslny), index+Modifications.english (domyslny), index+Modifications.polish-utf8 (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), index.english (domyslny), index.polish-utf8 (domyslny).
Arkusze stylów:1: portal (default).
Uwzględnione pliki:15 - 738KB. (pokaż)
Użytych zapytań: 29.

[Pokaż zapytania]