Postanowiłem nie dać szansy na błąd Kamsoftowi i zrobić wszystko ręcznie:
1. Zrobiłem żądanie rozliczenia + odebrałem dane+ wystawiłem fakturę.
OK 2. Wysłałem fakturę do walidacji do NFZ. Pobrałem raport z walidacji.
OK3. Utworzyłem plik z fakturą do KSEF.
Uwaga 1. KSPPS nie informuje że utworzył i gdzie utworzył. U mnie utworzył w katalogu ../EXPORT
4. Zarejestrowałem fakturę w KSEF i od razu kolekcja błędów.
a. nie wskazano czy faktura w kwotach netto czy brutto.
Po podpisaniu ceny z ręki OKb. brak PKWiU na jednej pozycji na fakturze (brak w pliku również).
Po podpisaniu ceny z ręki OKc. brak kwot dla pozycji, ceny (w pliku są).
Po podpisaniu ceny z ręki OKd. brak okresu za jaki wystawiono fakturę (nie wiem czy jest ta dana w pliku).
Po podpisaniu ceny z ręki OKW związku z tym pytania.
1. Czy ktoś wie jak rozwiązać problemy jak wyżej?
2. Czy ktoś ma aktualny z MF plik xsd definiujący xmle?
Taki znalazłem: schemat_fa_vat-3-_v1-0.xsd. Plik faktury xml jest zgodny z xsd (Altova). Zatem jedyne rozsądne wyjasnienie że brakuje danych i reszta się nie wczytuje lub MF coś zawalilłoDane adresowe nieprawidłowe. Ale generalnie udało się zarejestrować fakturę w MF.
Hurra
No za szybko hurra.
Chciałem wpisać numer KSEF i kliknąłem dwa razy na fakturze i ... KSPPS bez ostrzeżenia wysłał ją do NFZ.
jak zawsze po milion razy pytają czy coś chcesz zrobić tutaj clik-clik i do NFZ nawet bez KSEF.
Generalnie możemy sobie w KSPPS podejrzeć fakturę. Ale przy podglądzie(!!!) możemy zmodyfikować numer KSEF. Zmieniłem zobaczymy co dalej.
W SZOI widać fakturę w zakładce po walidacji i na liście oczekujących z KSEF (poprawny numer KSEF). Jest adnotacja o braku faktury w NFZ.
Nie można dodać faktury w normalnym trybie z ręki.
Nie wiadomo co zrobić. Czekać?
Po 90 minutach trafiła z KSEF do wystawionychW SZOI jest:
Brak faktury w NFZ - Stan: Do OW NFZ przekazano numer faktury KSeF. Odpowiedź: Faktura o podanym numerze nie istnieje w systemie OW NFZ. W zależności od dostępności systemu KSeF, czas ustalania stanu może trwać do kilkunastu minut. Działanie: Należy sprawdzić, czy numer faktury KSeF został poprawnie zarejestrowany w Portalu SZOI.