collapse

Reklama

Autor Wątek: Wprowadzenie uwierzytelnienia wieloskładnikowego (MFA) dla usługi sieciowej eWUŚ  (Przeczytany 5342 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mario_34

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 0
Odp: Wprowadzenie uwierzytelnienia wieloskładnikowego (MFA) dla usługi sieciowej eWUŚ
« Odpowiedź #60 dnia: Listopada 16, 2025, 21:13:30 pm »
zrobiłem dzisiaj taką akcję , zakładam usera na portalu , uprawnienia do EWUŚ itp , zakładam MFA . Potem loguję się na tego usera do portalu NFZ podaję OTP loguje się poprawnie.

Teraz idę na stronę EWUŚ aby sprawdzić czy MFA działa przed wpisaniem secret do programu

I na stronie EWUŚ mam takie coś

" Błąd logowania
Niepowodzenie uwierzytelniania wieloskładnikowego."

coś im się chyba z.......ło. Bo to się przecież powinno zsynchronizować od razu .... Ktoś to testował ?

potem wracam na stronę portalu . loguję usera podaję kod 2fa i loguje się poprawnie. Czyli chyba coś jest sp......ne

Offline KrystianT

• Super Specjalista
  • Pomógł? 45
Odp: Wprowadzenie uwierzytelnienia wieloskładnikowego (MFA) dla usługi sieciowej eWUŚ
« Odpowiedź #61 dnia: Listopada 16, 2025, 23:34:16 pm »
A upoważnienie do sprawdzania ewusia też mu nadałeś?

Offline mario_34

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #62 dnia: Listopada 17, 2025, 10:57:14 am »
no dzisiaj założyłem konto na portalu , dałem uprawnienia do ewuś wszystko , potem MFA zrobiłem na to konto, a jak wchodzę na stronę Ewusia żeby sprawdzić czy się loguję na to nowe konto to pisze że nie mam skonfigurowanego uwierzytelnienia 2FA ... Nie wiem co ja źle robię , zawsze po ustawieniu MFA w portalu w wusiu od razu działało .

Potem jak ponownie na to konto loguję się na portal to MFA działa i wszystko chodzi . HGW :(

Offline Gabinet2013

• Super Specjalista
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #63 dnia: Listopada 17, 2025, 16:55:23 pm »
hej niech ktoś przypomni gdzie szukać tego uwierzytelniania na profilu SZOI?
« Ostatnia zmiana: Listopada 17, 2025, 16:57:01 pm wysłana przez Gabinet2013 »

Offline Gabinet2013

• Super Specjalista
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #64 dnia: Listopada 17, 2025, 17:02:59 pm »
Korzystam z aplikacji 2FA Authenticator (2FAS). Okazuje się, że pozwala ona podejrzeć kod secret, co jest super, gdyż nie trzeba nic zmieniać na SZOI, wystarczy wpisać ten kod do PPsa i działa. Na razie 2 dni, ale jest ok.
hej i jak nadal działa?
gdzoe /podejrzałeś ten kod?

Offline Gabinet2013

• Super Specjalista
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #65 dnia: Listopada 17, 2025, 18:11:43 pm »
A z aplikacji uwierzytelniającej usuń koniecznie stare konto.
hej ja ma 2FAS Auth i nie \wiem ja usunac stare,nowe się dodało...

Offline Gabinet2013

• Super Specjalista
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #66 dnia: Listopada 17, 2025, 18:14:30 pm »
Gdzie na SZOI dodać MFA kolejnym operatorom? Na liście oparatorów nie widzę takiej możliwości.
ja też nie widzę,podpowie ktos?P

Offline Gabinet2013

• Super Specjalista
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #67 dnia: Listopada 17, 2025, 18:20:36 pm »
hejka, po wielu bojach dodałam nowe MFA i dodałam w ksspie  kod sekret...ale teraz jak próbuje sprawdzać ewuś wyskakuje mi okienko do zalogowania i nie pasuje hasło to co było ostatnio ustawione... co z ty zrobić? gdzie je zmienić,zeby już wszystko grało?

Offline bejanka

• Zaawansowany
  • **
  • Pomógł? 3
« Odpowiedź #68 dnia: Listopada 17, 2025, 18:42:53 pm »
hej ja ma 2FAS Auth i nie \wiem ja usunac stare,nowe się dodało...

przesuń palcem w lewo (tam gdzie wyświetla się kod i znacznik czasu)-pojawi się ikonka kosza i usuń
« Ostatnia zmiana: Listopada 17, 2025, 18:48:09 pm wysłana przez bejanka »

Offline Paweł

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 542
  • Zachodniopomorski OW
« Odpowiedź #69 dnia: Listopada 17, 2025, 19:40:09 pm »
Można też jeszcze łatwiej. Przytrzymujesz palcem, robisz "edytuj" i tam masz ten sekretny kod.

Offline Gabinet2013

• Super Specjalista
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #70 dnia: Listopada 17, 2025, 20:13:31 pm »
ok,dzieki za odpowiedz,a możecie mi pomóc z tym hasłem,bo wszystko wprowadziłam w ksppsa w adminie i ewusiu cały ten secret kod,ale przy próbie ewusiowania pacjentów mam sie zalogowac i podac hasło....podaje to co dotychczas i  niestety nie wchodzi:gdzie je zmienic? w szoi? w ksspsie?

Offline Paweł

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 542
  • Zachodniopomorski OW
« Odpowiedź #71 dnia: Listopada 17, 2025, 20:36:35 pm »
Jaki dokładnie komunikat pojawia się w programie?
Zmień sobie na SZOI na nowe i wpisz je później do programu.

Offline Gabinet2013

• Super Specjalista
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #72 dnia: Listopada 17, 2025, 20:49:30 pm »
Jaki dokładnie komunikat pojawia się w programie?
Zmień sobie na SZOI na nowe i wpisz je później do programu.
ok,ale mam ogólnie zmienic hasło dostepowe do konta na szoi? czy w  szoi na administrator> zarzadzanie administratormi> edycja i tam zmienic hasło?

Komunikat brzmi: " Nie udało się zalogować do systemu ewuś.Prawdopodonie przyczyną niepowodzenia jest nieprawidłowe hasło. Proszę o aktualizację danych do połączenia z systemem ewuś"
« Ostatnia zmiana: Listopada 17, 2025, 20:52:44 pm wysłana przez Gabinet2013 »

Offline Paweł

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 542
  • Zachodniopomorski OW
« Odpowiedź #73 dnia: Listopada 17, 2025, 21:07:33 pm »
ok,ale mam ogólnie zmienic hasło dostepowe do konta na szoi? czy w  szoi na administrator> zarzadzanie administratormi> edycja i tam zmienic hasło?

Tak. Później zaloguj się na to konto i musisz zmienić hasło ponownie.

Offline Gabinet2013

• Super Specjalista
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #74 dnia: Listopada 17, 2025, 21:23:05 pm »

Tak. Później zaloguj się na to konto i musisz zmienić hasło ponownie.
hej,przepraszam,że tak męczę ,ale zmieniłam to hasło w szoi w sekcji zarządzania operatorów i potem nie wiedziałam dokładnie gdzie mam je zmienic w programie,więc zalazłam w kssp w  module admin>admin > uprawnienia>popraw i wpisałam to nowe hasło  i wszystko fajnie ewuś wchodzi ale niestety pyta mnie za każdym radem o kod z tej mojej apki...jakby ten cały secret kod nie zadziałał... myślusz ,ze mam bład w kodzie? bo chyba hasło juz jest w porządku,prawda?

* Szukaj

* Kto jest on-line

• Kropka Gości: 464
  • Kropka Ukrytych: 0
  • Kropka Użytkowników: 0

Nie ma żadnego użytkownika on-line.

Reklama

* Aktywni

Paweł Paweł
9613 Wiadomości
mpi
3356 Wiadomości
PiotrSz
3298 Wiadomości
karolweksler
3256 Wiadomości
Michał Michał
3199 Wiadomości
09061303
3170 Wiadomości
Edward_B Edward_B
3054 Wiadomości
Bartosz Bartosz
2375 Wiadomości
maciek777 maciek777
2215 Wiadomości
cilazapril cilazapril
1646 Wiadomości

Reklama

Reklama

Style:3: index (domyslny), Portal (default), Display (default).
Pod-szablony:8: init, html_above, body_above, portal_above, main, portal_below, body_below, html_below.
Pliki językowe:8: SPortal.english (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), SPortal.english (domyslny), index+Modifications.english (domyslny), index+Modifications.polish-utf8 (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), index.english (domyslny), index.polish-utf8 (domyslny).
Arkusze stylów:1: portal (default).
Uwzględnione pliki:15 - 738KB. (pokaż)
Użytych zapytań: 29.

[Pokaż zapytania]