collapse

Reklama

Autor Wątek: Wprowadzenie uwierzytelnienia wieloskładnikowego (MFA) dla usługi sieciowej eWUŚ  (Przeczytany 2786 razy)

1 Użytkownik i 4 Gości przegląda ten wątek.

Offline Nyahaha

• Ekspert
  • Pomógł? 21
  • ...
Odp: Wprowadzenie uwierzytelnienia wieloskładnikowego (MFA) dla usługi sieciowej eWUŚ
« Odpowiedź #30 dnia: Listopada 02, 2025, 11:32:26 am »
Jak pojawi ci się pole do wpisywania 6 cyfrowego kodu to niżej masz przycisk "Zaloguj za pomocą kodu zapasowego".

Offline Qba

• Ekspert
  • Pomógł? 3
  • Wielkopolski OW
Odp: Wprowadzenie uwierzytelnienia wieloskładnikowego (MFA) dla usługi sieciowej eWUŚ
« Odpowiedź #31 dnia: Listopada 02, 2025, 11:55:51 am »
Mam 4 użytkowników.
Założyłem im konta w SZOI, żeby mogli oni wysyłać dane do KOLCE (tak kazał Kamsoft). 2 z nich nie mają w SZOI MFA. Czy teraz każdy z nich musi mieć MFA założone (wpisany SECRET) w PPS ?.
Czy jedno konto może być używane do EWUS-ia ?

Offline Nyahaha

• Ekspert
  • Pomógł? 21
  • ...
« Odpowiedź #32 dnia: Listopada 02, 2025, 13:27:21 pm »
Póki co tyczy tych co weryfikują ewuś, do kolców jak trzeba na stronę wejść to powinni mieć na szoi mfa włączone chyba że przez program tylko robią kolce więc na tą chwilę pewnie nie trzeba o ile za jakiś czas nie będą tego wymagać.

Offline polowoj

• Kompletny nowicjusz
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #33 dnia: Listopada 02, 2025, 13:46:07 pm »
Jak pojawi ci się pole do wpisywania 6 cyfrowego kodu to niżej masz przycisk "Zaloguj za pomocą kodu zapasowego".

Bardzo dziękuję. Wszystko działa :) :) :)

Offline Qba

• Ekspert
  • Pomógł? 3
  • Wielkopolski OW
« Odpowiedź #34 dnia: Listopada 03, 2025, 07:00:14 am »
Póki co tyczy tych co weryfikują ewuś, do kolców jak trzeba na stronę wejść to powinni mieć na szoi mfa włączone chyba że przez program tylko robią kolce więc na tą chwilę pewnie nie trzeba o ile za jakiś czas nie będą tego wymagać.

ale czy jedno konto może być używane np do dwóch użytkowników ?

Online robowd

• Zaawansowany
  • **
  • Pomógł? 9
« Odpowiedź #35 dnia: Listopada 03, 2025, 07:18:07 am »
W praktyce można dać wszystkim to samo, ale na boga... macie też jedno konto mailowe z dyrektorem szpitala/przychodni?
Na portalu konto musi mieć PESEL, więc ktoś pracuje w imieniu kogoś.

Offline mall

• Zaawansowany
  • **
  • Pomógł? 4
« Odpowiedź #36 dnia: Listopada 03, 2025, 08:39:17 am »
Ja mam chyba mgłę mózgową :-\ Wcześniej dodawałam uprawnienia MFA operatorom, a teraz nie mogę tego znaleźć. Gdzie na SZOI znajdę te uwierzytelnienie? Na moim SZOI tego nie widzę :/
EDIT: znalazłam :)
Ale mam kolejne pytanie- czy najpierw usuwam uprawienia operatorom a potem aplikację, czy wystarczy samą aplikację?
« Ostatnia zmiana: Listopada 03, 2025, 08:43:57 am wysłana przez mall »

Offline frodo

• Ekspert
  • Pomógł? 30
  • Zachodniopomorskie
« Odpowiedź #37 dnia: Listopada 03, 2025, 08:54:26 am »
wystarczy samą aplikację bo chodzi tylko o to żeby podejrzeć ten sekretny kod którego po rejestracji aplikacji już się nie zobaczy a tylko w trakcie rejestracji.

Offline Qba

• Ekspert
  • Pomógł? 3
  • Wielkopolski OW
« Odpowiedź #38 dnia: Listopada 03, 2025, 16:50:21 pm »
zrobiłem na nowo logowanie MFA w SZOI skopiowałem klucz wprowadziłem do PPS-a przy użytkowniku i nie zapamiętuje mi tego klucza. Co robię źle ?

Offline Andrzej64

• Zaawansowany
  • **
  • Pomógł? 1
« Odpowiedź #39 dnia: Listopada 03, 2025, 17:34:20 pm »
Trochę w temacie, ale nie do końca:
Czy Wam też znika ustawienie "Może się logować do AP-KOLCE" przy użytkowniku w Admin-EWUŚ"?
Mam wrażenie, że dzieje się to przy aktualizacji, ale może ktoś rozeznał już, kiedy i od czego to zależy?

* Szukaj

* Kto jest on-line

• Kropka Gości: 423
  • Kropka Ukrytych: 0
  • Kropka Użytkowników: 7
  • Kropka Użytkownicy online:

Reklama

* Aktywni

Paweł Paweł
9601 Wiadomości
mpi
3356 Wiadomości
PiotrSz
3297 Wiadomości
karolweksler
3256 Wiadomości
Michał Michał
3199 Wiadomości
09061303
3169 Wiadomości
Edward_B Edward_B
3046 Wiadomości
Bartosz Bartosz
2375 Wiadomości
maciek777 maciek777
2215 Wiadomości
cilazapril cilazapril
1646 Wiadomości

Reklama

Reklama

Style:3: index (domyslny), Portal (default), Display (default).
Pod-szablony:8: init, html_above, body_above, portal_above, main, portal_below, body_below, html_below.
Pliki językowe:8: SPortal.english (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), SPortal.english (domyslny), index+Modifications.english (domyslny), index+Modifications.polish-utf8 (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), index.english (domyslny), index.polish-utf8 (domyslny).
Arkusze stylów:1: portal (default).
Uwzględnione pliki:14 - 713KB. (pokaż)
Użytych zapytań: 22.

[Pokaż zapytania]