collapse

Reklama

Autor Wątek: Wprowadzenie uwierzytelnienia wieloskładnikowego (MFA) dla usługi sieciowej eWUŚ  (Przeczytany 4296 razy)

Offline KrystianT

• Super Specjalista
  • Pomógł? 44
Odp: Wprowadzenie uwierzytelnienia wieloskładnikowego (MFA) dla usługi sieciowej eWUŚ
« Odpowiedź #15 dnia: Października 29, 2025, 21:32:59 pm »
Nie wiem jak na SZOI, ale na PS można sekret z uruchomionego MFA odczytać bez zmieniania.

Offline Paweł

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 541
  • Zachodniopomorski OW
Odp: Wprowadzenie uwierzytelnienia wieloskładnikowego (MFA) dla usługi sieciowej eWUŚ
« Odpowiedź #16 dnia: Października 29, 2025, 21:49:13 pm »
Na SZOI niestety trzeba od nowa uwierzytelnianie zrobić.
Ale za to dzięki temu zapisuję sobie kod oraz screen kodu qr

Offline mall

• Zaawansowany
  • **
  • Pomógł? 4
« Odpowiedź #17 dnia: Października 30, 2025, 09:00:19 am »
Na SZOI niestety trzeba od nowa uwierzytelnianie zrobić.
Ale za to dzięki temu zapisuję sobie kod oraz screen kodu qr
Trzeba usunąć uprawnienia MFA operatorom i dodać od nowa?

Offline Paweł

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 541
  • Zachodniopomorski OW
« Odpowiedź #18 dnia: Października 30, 2025, 09:26:00 am »
Tak

Offline Andrzej64

• Zaawansowany
  • **
  • Pomógł? 2
« Odpowiedź #19 dnia: Października 30, 2025, 11:22:44 am »
Czy dobrze rozumiem:
SZOI - Administrator - Zarządzanie operatorami - Usunięcie MFA

Ale mam taką sytuację, że operator jest tylko jeden, główny użytkownik z numerem świadczeniodawcy, to będzie ok? A co z zarejestrowaną aplikacją? Trzeba wcześniej odrejestrować czy jak? Jest gdzieś opis procedury?

Offline Paweł

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 541
  • Zachodniopomorski OW
« Odpowiedź #20 dnia: Października 30, 2025, 11:35:56 am »
Nie robiłbym wszystkiego na jednym użytkowniku. Raczej polecam założyć sobie drugiego do sprawdzania ewuś i łączenia z SZOI przez wsbroker. I przy okazji jako zapasowe konto w razie jakby coś się stało z głównym.

Offline polowoj

• Kompletny nowicjusz
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #21 dnia: Listopada 01, 2025, 11:34:18 am »
Dzień dobry. Przeczytałem tu te wszystkie wypowiedzi, ale chyba nie jestem tak zaawansowany jak Wy w tym. Spróbujmy krok po kroku.
Mam KSPPS i sprawdzam w nim eWuś. Od 17.11.2025 nie będę mógł tego robić bez uwierzytelnienia wieloskładnikowego. I teraz pytanie:
1. Na Szoi mam od tamtego roku zarejestrowaną aplikację do logowania wieloskładnikowego, ale przycisk dodania kolejnej aplikacji jest nieaktywny, więc pewnie to nie ta droga. Tamta aplikacja jest do czego innego i jak rozumiem nie będzie można jej wykorzystać?
2. Jak mam więc zrobić, żeby od 17.11 móc w KSPPs sprawdzać pacjentów w eWuś? Co zrobić krok po kroku?

Zauważyłem, że w module Admin KSPPS jest możliwość zaznaczenia logowania MFA, ale tam trzeba wkleić jakiś kod secret i nie mam pojęcia skąd go wziąć. Pisaliście tu o tym trochę, ale chyba zbyt skrótowo jak dla mnie.  Czy mogę liczyć na pomoc? Z góry dziękuję. Wojtek

Offline Paweł

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 541
  • Zachodniopomorski OW
« Odpowiedź #22 dnia: Listopada 01, 2025, 11:50:26 am »
Musisz usunąć zarejestrowaną aplikację w SZOI i dodać od nowa. Pod QR kodem będziesz mieć właśnie ten "sekretny kod" który wklejasz do PPSa.
Oczywiście w aplikacji do generacji kodu uwierzytelniającego robisz od nowa rejestrację z QR kodu.

Offline bejanka

• Zaawansowany
  • **
  • Pomógł? 3
« Odpowiedź #23 dnia: Listopada 01, 2025, 11:59:33 am »
A z aplikacji uwierzytelniającej usuń koniecznie stare konto.

Offline frodo

• Ekspert
  • Pomógł? 30
  • Zachodniopomorskie
« Odpowiedź #24 dnia: Listopada 01, 2025, 12:21:42 pm »
a co z serwusiem?

Offline Paweł

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 541
  • Zachodniopomorski OW
« Odpowiedź #25 dnia: Listopada 01, 2025, 12:33:11 pm »
Na ten moment nic. Nie jest dostosowany.

Offline polowoj

• Kompletny nowicjusz
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #26 dnia: Listopada 01, 2025, 14:49:28 pm »
Musisz usunąć zarejestrowaną aplikację w SZOI i dodać od nowa. Pod QR kodem będziesz mieć właśnie ten "sekretny kod" który wklejasz do PPSa.
Oczywiście w aplikacji do generacji kodu uwierzytelniającego robisz od nowa rejestrację z QR kodu.
Ok. Dziękuję. A gdy usunę tę aplikację z Szoi i dodam ją na nowo, to nadale będę mógł ją wykorzystywać do logowania się na Szoi? Bo ona mi właśnie do tego służy.
Czy ten Aegis może obsługiwać i logowanie do Szoi i logowanie do eWUŚ?

Offline Paweł

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 541
  • Zachodniopomorski OW
« Odpowiedź #27 dnia: Listopada 01, 2025, 19:05:02 pm »
Robisz dokładnie to samo co za pierwszy razem jak rejestrowałeś aplikację tylko teraz dodatkowo musisz skopiować sobie "sekretny kod" i wkleić go do programu.

A gdy usunę tę aplikację z Szoi i dodam ją na nowo, to nadale będę mógł ją wykorzystywać do logowania się na Szoi? Bo ona mi właśnie do tego służy.

Tak, będziesz mógł wykorzystywać do logowania do SZOI, jak również do ewuś/kolce/zz/dilo/pkuś bo to to samo konto. Mało tego jak skiopiujesz sobie kod (ewentualnie zapiszesz kod QR) to będziesz mógł na innych urządzeniach/rozszerzeniach do przeglądarki zrobić sobie uwierzytelnianie.

Offline Qba

• Ekspert
  • Pomógł? 3
  • Wielkopolski OW
« Odpowiedź #28 dnia: Listopada 01, 2025, 19:54:36 pm »
Cześć. Gdzie znajdę instrukcję jak i gdzie skonfigurować MFA w Somed-zie ?

ok znalazłem w BIULETYN20242025
« Ostatnia zmiana: Listopada 01, 2025, 20:01:10 pm wysłana przez Qba »

Offline polowoj

• Kompletny nowicjusz
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #29 dnia: Listopada 02, 2025, 10:43:30 am »
Robisz dokładnie to samo co za pierwszy razem jak rejestrowałeś aplikację tylko teraz dodatkowo musisz skopiować sobie "sekretny kod" i wkleić go do programu.

A gdy usunę tę aplikację z Szoi i dodam ją na nowo, to nadale będę mógł ją wykorzystywać do logowania się na Szoi? Bo ona mi właśnie do tego służy.

Tak, będziesz mógł wykorzystywać do logowania do SZOI, jak również do ewuś/kolce/zz/dilo/pkuś bo to to samo konto. Mało tego jak skiopiujesz sobie kod (ewentualnie zapiszesz kod QR) to będziesz mógł na innych urządzeniach/rozszerzeniach do przeglądarki zrobić sobie uwierzytelnianie.

Wszystko działa. Wielkie dzięki!!!!!! :) :)

Mam jeszcze pytanie: program zaproponował mi zapisanie kodów zapasowych. Mam je, ale załóżmy, że padnie mi telefon z aplikacją uwierzytelniającą, to gdzie mam te kody wpisać, żeby się zalogować do SZOI? Co się z nimi robi?

* Szukaj

* Kto jest on-line

• Kropka Gości: 417
  • Kropka Ukrytych: 0
  • Kropka Użytkowników: 0

Nie ma żadnego użytkownika on-line.

Reklama

* Aktywni

Paweł Paweł
9605 Wiadomości
mpi
3356 Wiadomości
PiotrSz
3298 Wiadomości
karolweksler
3256 Wiadomości
Michał Michał
3199 Wiadomości
09061303
3170 Wiadomości
Edward_B Edward_B
3051 Wiadomości
Bartosz Bartosz
2375 Wiadomości
maciek777 maciek777
2215 Wiadomości
cilazapril cilazapril
1646 Wiadomości

Reklama

Reklama

Style:3: index (domyslny), Portal (default), Display (default).
Pod-szablony:8: init, html_above, body_above, portal_above, main, portal_below, body_below, html_below.
Pliki językowe:8: SPortal.english (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), SPortal.english (domyslny), index+Modifications.english (domyslny), index+Modifications.polish-utf8 (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), index.english (domyslny), index.polish-utf8 (domyslny).
Arkusze stylów:1: portal (default).
Uwzględnione pliki:14 - 713KB. (pokaż)
Użytych zapytań: 22.

[Pokaż zapytania]