collapse

Reklama

Autor Wątek: NAS do backupu i synchronizacji z google drive  (Przeczytany 567 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline zukes

• Ekspert
  • Pomógł? 11
NAS do backupu i synchronizacji z google drive
« dnia: Lipca 23, 2025, 11:27:27 am »
Chciałbym zapytać kolegów czy używają NASy do backupu danych i ewentualnego przerzucania tego do chmury np. google drive
Jakie to są NASy?
Jakie macie opinie?
Jakie dyski (WD, Seagate) macie w tych NASach?
Z góry dziękuję

Offline robowd

• Zaawansowany
  • **
  • Pomógł? 9
Odp: NAS do backupu i synchronizacji z google drive
« Odpowiedź #1 dnia: Lipca 23, 2025, 11:43:09 am »
Jak tylko do backupu to każdy spełni.
Klasycznie byle dało się spiąć dyski w jakiś RAID.
Co do google drive to jeżeli masz tam dane medyczne to bym nawet nie patrzył w tę stronę. Chyba, że jakoś mocno zaszyfrowane, ale to dalej śliskie.

Offline zukes

• Ekspert
  • Pomógł? 11
« Odpowiedź #2 dnia: Lipca 23, 2025, 13:09:44 pm »
Jak wiemy klucze RSA na których bazuje dzisiejszy świat właśnie się "kończą", choć VISA, MASTERCARD i banki oficjalnie nie widzą problemu.
Skoro oni nie widzą czym mam się martwić :).

Szyfruję kluczami eliptycznymi.  Jestem spokojny o rezultat.
RAID ma sens w odniesieniu do bieżącej pracy np. baz danych w odniesieniu do kopii 1x, 2x dziennie wolę rozwiązania kaskadowe. Paradoksalnie bardziej zabezpieczają.

Ale moje główne pytanie dotyczy awaryjności NASów i dysków. Znam statystyki Backblaze ale potrzebuję czegoś od zwykłych ludzi

« Ostatnia zmiana: Lipca 23, 2025, 13:12:01 pm wysłana przez zukes »

Offline KrystianT

• Super Specjalista
  • Pomógł? 40
« Odpowiedź #3 dnia: Lipca 23, 2025, 18:08:34 pm »
Ale moje główne pytanie dotyczy awaryjności NASów i dysków. Znam statystyki Backblaze ale potrzebuję czegoś od zwykłych ludzi
W dzisiejszych czasach to nie jest proste... Ja mam prywatnie NAS Synology DS211j, dysk - jakiś niedrogi WD, pracuje non stop a najstarsze pliki mam z 2014 roku. Czy nowe tyle wytrwają? Spotkałem się z dyskami, które roku nie wytrzymały :-/ A podobno Synology obsługuje w nowszych NAS-ach tylko własne dyski.

Offline foti

• Super Specjalista
  • Pomógł? 6
« Odpowiedź #4 dnia: Lipca 23, 2025, 20:14:30 pm »
U siebie mam od ponad 10 lat Synology i ReadyNas chyba. Dyski w nich to fujitsu albo WD. W obu już raz wymieniałem dyski po ok 5 latach jeden padał (mam zawsze Raid z dwóch dysków) więc oba dyski do wymiany. Obecnie czekam kiedy któryś nawali bo już ponad 5 lat ale nic się nie dzieje na razie.

Offline pirelli

• Zaawansowany
  • **
  • Pomógł? 4
« Odpowiedź #5 dnia: Lipca 24, 2025, 10:27:21 am »
W dzisiejszych czasach to nie jest proste... Ja mam prywatnie NAS Synology DS211j, dysk - jakiś niedrogi WD, pracuje non stop a najstarsze pliki mam z 2014 roku. Czy nowe tyle wytrwają? Spotkałem się z dyskami, które roku nie wytrzymały :-/ A podobno Synology obsługuje w nowszych NAS-ach tylko własne dyski.

Mam wiele NAS'ów SYNOLOGY i działają rewelacyjnie. Jeden miał awarię scalaka, i to była jedyna poważna awaria. Najstarsze pracują od 2016 roku. Dyski SEAGATE oraz WD, dedykowane do NAS.  Nie wiem jak jest z innymi firmami, ale dla mnie SYNOLOGY jest bardzo dobra.
Rzecz w tym, żeby zrozumieć jak skonfigurować pracę NAS'a. Dyski nie lubią rozpędzania, wolą pracę ciągłą. Zabójstwem jest ustawienie wygaszania po paru minutach bezczynności w godzinach pracy , gdy komputery produkują ruch sieciowy. Niektóre procesy rozpędzają dysk by zapisać np. logi... Można skonfigurować pracę ciągłą od np. 7 do 18.

Technologia produkcji dysków HDD osiągnęła swój szczyt wiele lat temu. Można przeglądnąć opisy i statystykę w necie i spokojnie kupować dany dysk.

Możesz zawsze zbudować serwerek na FreeNAS i mieć nad wszystkim pełną kontrolę, a także lepszą wydajność w zależności jaki sprzęt tam wsadzisz.
« Ostatnia zmiana: Lipca 24, 2025, 10:32:08 am wysłana przez pirelli »

Offline zukes

• Ekspert
  • Pomógł? 11
« Odpowiedź #6 dnia: Lipca 29, 2025, 09:33:16 am »
Bardzo dziękuję za wasze opinie.

* Szukaj

* Kto jest on-line

• Kropka Gości: 56
  • Kropka Ukrytych: 0
  • Kropka Użytkowników: 1
  • Kropka Użytkownicy online:

Reklama

* Aktywni

Paweł Paweł
9564 Wiadomości
mpi
3356 Wiadomości
PiotrSz
3296 Wiadomości
karolweksler
3256 Wiadomości
Michał Michał
3199 Wiadomości
09061303
3140 Wiadomości
Edward_B Edward_B
3019 Wiadomości
Bartosz Bartosz
2375 Wiadomości
maciek777 maciek777
2211 Wiadomości
cilazapril cilazapril
1646 Wiadomości

Reklama

Reklama

Style:3: index (domyslny), Portal (default), Display (default).
Pod-szablony:8: init, html_above, body_above, portal_above, main, portal_below, body_below, html_below.
Pliki językowe:8: SPortal.english (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), SPortal.english (domyslny), index+Modifications.english (domyslny), index+Modifications.polish-utf8 (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), index.english (domyslny), index.polish-utf8 (domyslny).
Arkusze stylów:1: portal (default).
Uwzględnione pliki:15 - 738KB. (pokaż)
Użytych zapytań: 29.

[Pokaż zapytania]