Dziś na zwrotce z NFZ wyszło nam, że pacjent, który jest na Ośrodku Rehabilitacji Dziennej dla Dzieci gdzieś indziej zaczął chodzić dodatkowo mimo podpisania oświadczenia o wyborze placówki.
Z zaskoczeniem zadzwoniłem do NFZ i okazało się, że pozycja "Rozpoczęcie realizacji świadczeń" nie blokuje innym placówkom rozliczenia i jeżeli pacjent pójdzie z nowszym skierowaniem do innej placówki to automatycznie wszystkie świadczenia po dodaniu przez nich rozpoczęcia realizacji wyskoczą nam na błędzie.
Pytanie jest czy błąd wyskakuje w obu placówkach czy tylko w tej w której zaczął wcześniej ?
Mnie najbardziej ciekawi, że już kilka osób pisze o sprawozdawaniu "Rozpoczęcie realizacji świadczeń" w Ośrodku Rehabilitacji Dziennej..
Ale przecież tam są tylko 3 produkty do wyboru!
511029000020 Osobodzień W Rehabilitacji Ogólnoustrojowej W Ośrodku/Oddziale Dziennym
511029000018 Osobodzień W Rehabilitacji Ogólnoustrojowej W Ośrodku/Oddziale Dziennym Dla Pacjentów Z Obrzękiem Limfatycznym
511010000055 Krioterapia - Zabieg W Kriokomorze
No chyba, że mówicie o jakiejś odmianie ORD dla dzieci i tam macie takie produkty.
U mnie są jedynie w zakresie fizjoterapii, a te produkty Rozpoczęcia i Zakończenia dotyczą tylko świadczeń w domu pacjenta.
A zwykła ORD jest tylko ambulatoryjnie w placówce realizowana..
Pozdrawiam