collapse

Reklama

Autor Wątek: Obsługa portalu świadczeniodawcy  (Przeczytany 1063 razy)

Offline Wawika

• Kompletny nowicjusz
  • Pomógł? 0
Obsługa portalu świadczeniodawcy
« dnia: Kwietnia 21, 2025, 07:41:27 am »
Pracuję z potencjałem kilka dni -wrzucona na głęboką wodę bez szkolenia - mam kilka pytań - szukam pomocy i wsparcia

Offline KrystianT

• Super Specjalista
  • Pomógł? 39
Odp: Obsługa portalu świadczeniodawcy
« Odpowiedź #1 dnia: Kwietnia 21, 2025, 14:18:33 pm »
To może zadasz te pytania?  ;)
Ja mam jedno, uściślające Pisząc "portal" masz na myśli Portal Świadczeniodawcy, a nie SZOI...

Offline Wawika

• Kompletny nowicjusz
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #2 dnia: Kwietnia 21, 2025, 15:57:37 pm »
Dziękuję za odzew.
Pisząc portal chodzi mi o portal świadczeniodawcy, tak zgadza się,
Dodam, że pracuję w szpitalu i obecnie zajmuję się tylko przychodniami przyszpitalnymi.

Pytanie na już (jutro muszę to zrobić w pracy) to: wprowadzenie przerwy w pracy przychodni z powodu urlopu lekarza.
Mam np przerwę 15.05. - wypełniłam wniosek o przerwę w świadczeniu ... i przekazałam do OW NFZ
teraz muszę zaznaczyć to w jednostce organizacyjnej w dostępności i w profilu medycznym jednostki - robię to na czuja i nie jestem przekonana że dobrze więc zostawiłam to, proszę o kroki jak to zrobić.

Offline KrystianT

• Super Specjalista
  • Pomógł? 39
« Odpowiedź #3 dnia: Kwietnia 21, 2025, 21:38:57 pm »
Hmm... Dlaczego harmonogram jednostki? Komórki organizacyjne i personel mają harmonogram (chyba że w przychodni przyszpitalnej jest inaczej niż w AOS - ze szpitalnym portalem nie miałem do czynienia). Według tego co mówili w naszym OW NFZ przerwę zgłaszamy tylko jak całkowicie w danej komórce nie będzie lekarzy, Jeśli tego 15.05 jakiś lekarz będzie przyjmował, to tylko na ten jeden dzień modyfikujesz harmonogramy.
Mam nadzieję, że piszę wystarczająco jasno...
Jak faktycznie całkowicie będzie zamknięta, bo nie będzie lekarza to harmonogramów nie zmieniamy, tylko robisz zgłoszenie przerwy w udzielaniu świadczeń.
Przerwę na świadczenie zgłaszasz jeśli w komórce organizacyjnej udzielane są różne świadczenia - np. jak w pracowni endoskopii jedyny lekarz od kolonoskopii ma urlop, ale gastroskopie nadal będą robione, to zgłaszasz przerwę na świadczeniu kolonoskopii...
W przypadku zmian harmonogramów to zależy od sytuacji w komórce np. masz trzech lekarzy, którzy tego 15.05 pracują w godzinach:
lekarz A: 8-14
lekarz B: 12-16
lekarz C: 14-18
To w przypadku urlopu lekarza B harmonogramu komórki nie trzeba zmieniać. U lekarza robisz podział od 15.05, następnie ten nowy okres edytujesz żeby był od 16.05.
W razie urlopu lekarza A lub C u lekarza dzielisz jak powyżej, ale trzeba odpowiednio skrócić harmonogram profilu/komórki (albo na 12-18 albo na 8-16 w zależności od tego którego nie będzie). Robisz podział od 15.05 i od razu kolejny od 16.06. Następnie wchodzisz w szczegóły harmonogramu z 15.05 i edytujesz harmonogram.
WAŻNE - jeśli oprócz lekarzy jakiś inny personel ma w harmonogramie godziny, które z braku lekarza "obcinasz" w harmonogramie komórki to trzeba im też skrócić.

Offline Wawika

• Kompletny nowicjusz
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #4 dnia: Kwietnia 21, 2025, 22:33:11 pm »
mój przykład dotyczy por. geriatrycznej - 15.05. przyjmuje tylko jeden lekarz, nie będzie go więc nie ma przyjmowania pacjentów.
Gubię się pomiędzy dostępnością komórki organizacyjnej a profilem medycznym. I tu i tu mam harmonogram. Te zakładki w strukturze świadczeniodawcy nie są dla mnie intuicyjne stąd nie wiem gdzie i co odhaczać.

pracuje z portalem 7 dni roboczych :(
pewnie to męczące ale w dostępności mam edytuj harmonogram, w profilu mam dodaj nową dostępność ... a w dostępności personelu kolejne informacje
nadal więc nie wiem gdzie i co mam zrobić, przepraszam ale nie zrozumiałam odpowiedzi za którą mimo wszystko dziękuję

Offline KrystianT

• Super Specjalista
  • Pomógł? 39
« Odpowiedź #5 dnia: Kwietnia 22, 2025, 10:51:29 am »
Jak jest jeden lekarz, to zgłoś przerwę
Umowa na realizację świadczeń - pokaż więcej - wnioski o przerwy w udzielaniu świadczeń
Obszar "miejsce" i wybierasz komórkę "poradnia geriatryczna", czas przerwy od 15.05 do 15.05 i tyle :-) No jeszcze jakieś uzasadnienie i przerwa jako doraźna - przynajmniej nasz fundusz tak sobie życzy jak jest zgłaszane na mniej niż 30 dni przed przerwą.

Offline Maja04

• Super Specjalista
  • Pomógł? 9
« Odpowiedź #6 dnia: Kwietnia 22, 2025, 13:04:09 pm »
Komórka organizacyjna i profil medyczny musza mieć takie same zmiany tj jeśli zmieniasz dostępność komórki dzielisz okresy to automatycznie robisz to samo w profilu medycznym, ale jak ktoś napisał, w twoim przypadku zgłaszasz tylko przerwę.
Swoją drogą jak ja po kim " naprawiam portal" to w 90% profile medyczne nie są zgodne z dostępnością komórki ( nikt tego nie zmienia razem w pakiecie jakby) a potem jest problem i musze profil medyczny robić od początku każda jedną dostępność.
Ciesz się, ze na portalu pracujesz:) bo SZOI to dopiero ....... :)

Offline KrystianT

• Super Specjalista
  • Pomógł? 39
« Odpowiedź #7 dnia: Kwietnia 22, 2025, 14:30:13 pm »
W portalu można z profilu usunąć harmonogramy, wtedy jest informacja, że harmonogram profilu jest zgodny z harmonogramem komórki i tylko w komórce się edytuje :-)
Jeśli w komórce jest jeden profil, to zawsze tak robić żeby mieć mniej klikania.

Offline Wawika

• Kompletny nowicjusz
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #8 dnia: Kwietnia 22, 2025, 20:52:15 pm »
Dziękuje za obie odpowiedzi.

mam urlop lekarza np 6.05. wtorek
 zaznaczam to przy danym lekarzu a potem w profilu medycznym w zakresie dat który obejmuje 6.05. usuwam wtorek (6.05) ?

Offline Maja04

• Super Specjalista
  • Pomógł? 9
« Odpowiedź #9 dnia: Kwietnia 23, 2025, 07:30:01 am »
a to mój NFZ odrzuca mi każda zmianę, że brak zidentyfikowanego profilu- tak jak napisałeś jest łatwe i tez tak chciałam, ale niestety nie każdy NFZ to akceptuje.
Wawika: Dzielisz okresy zatrudnienia lekarza do 05.05, następny okres to 06.05.2025 - tutaj usuwasz wtorek, następny podział będzie od 07.05 i tutaj wracasz do stałego grafiku. Tak samo dzielisz okresu w dostępności i w profilu. ( masz opcje " podziel" )

w załączeniu

Offline Wawika

• Kompletny nowicjusz
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #10 dnia: Kwietnia 23, 2025, 07:46:55 am »
Dziękuję za zebranie kroków na jednej A4.

czy dobrze rozumuję - dostaję z kadry dwa druki na jednym jest dotyczy:  nieobecność lekarza w miejscu udzielania świadczeń - czyli urlop (1)
druki druk to dotyczy: przerwy w udzielaniu świadczeń i tu mam poradnię i lekarz ze swoją datą urlopu. (2)

(1) zaznaczam urlop pracownika
(2) zamykam poradnię i zaznaczam urlop pracownika i przekazuje do OW NFZ ( i dodaję zastępstwo nie jest możliwe w tym wniosku co wysyłam)

A co z poradnią gdy lekarz ma urlop, nie dostałam dokumentu o zamknięciu przychodni - rozumiem, że jest zastępstwo tylko ja nie mam takiej informacji ?

Offline Wawika

• Kompletny nowicjusz
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #11 dnia: Kwietnia 23, 2025, 09:49:38 am »
mogę prosić o wskazówkę: mam lekarza który z tytułu konferencji zamiast przyjmować 22.05. czwartek wyjątkowo będzie przyjmował 21.05. środa wiem że muszę zamknąć czwartek 22.05. i otworzyć środę 21.05. ale nie wiem jak podzielić okresy obecnie mam data od 14.04.2025 bez daty do

Offline Maja04

• Super Specjalista
  • Pomógł? 9
« Odpowiedź #12 dnia: Kwietnia 23, 2025, 12:14:56 pm »

A co z poradnią gdy lekarz ma urlop, nie dostałam dokumentu o zamknięciu przychodni - rozumiem, że jest zastępstwo tylko ja nie mam takiej informacji ?- to już wasze spawy wewnętrzne organizacyjne , musisz się u siebie w kadrach wypytaćmogę prosić o wskazówkę: mam lekarza który z tytułu konferencji zamiast przyjmować 22.05. czwartek wyjątkowo będzie przyjmował 21.05. środa wiem że muszę zamknąć czwartek 22.05. i otworzyć środę 21.05. ale nie wiem jak podzielić okresy obecnie mam data od 14.04.2025 bez daty do - klikasz " podziel" tak samo jak załączyłam worlda

* Szukaj

* Kto jest on-line

• Kropka Gości: 426
  • Kropka Ukrytych: 0
  • Kropka Użytkowników: 1
  • Kropka Użytkownicy online:

Reklama

* Aktywni

Paweł Paweł
9499 Wiadomości
mpi
3356 Wiadomości
PiotrSz
3292 Wiadomości
karolweksler
3227 Wiadomości
Michał Michał
3197 Wiadomości
09061303
3110 Wiadomości
Edward_B Edward_B
2988 Wiadomości
Bartosz Bartosz
2375 Wiadomości
maciek777 maciek777
2207 Wiadomości
cilazapril cilazapril
1646 Wiadomości

Reklama

Reklama

Style:3: index (domyslny), Portal (default), Display (default).
Pod-szablony:8: init, html_above, body_above, portal_above, main, portal_below, body_below, html_below.
Pliki językowe:8: SPortal.english (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), SPortal.english (domyslny), index+Modifications.english (domyslny), index+Modifications.polish-utf8 (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), index.english (domyslny), index.polish-utf8 (domyslny).
Arkusze stylów:1: portal (default).
Uwzględnione pliki:14 - 713KB. (pokaż)
Użytych zapytań: 24.

[Pokaż zapytania]