collapse

Reklama

Autor Wątek: Krótka ankieta dla pracowników służby zdrowia - pomoc w projekcie inżynierskim  (Przeczytany 923 razy)

Offline plosik89

• Kompletny nowicjusz
  • Pomógł? 0
Cześć

Na początku chciałbym zaznaczyć, że nie jestem pewien czy to odpowiednie miejsce na mój post, jeśli nie to z góry przepraszam.

Jestem studentem informatyki i jako projekt inżynerski będę przygotowywał system dla branży medycznej, który miałny usprawnić pracę personelu medycznego, jedna aplikacja dla placówki a druga mobilna dla pacjentów. Przygotowałem krótką ankietę, która może pomóc mi zrozumieć wasze realne potrzeby i doświadczenia. Będę bardzo wdzięczny za każdą odpowiedź.

https://forms.office.com/Pages/ResponsePage.aspx?id=DXUb2DNzzkq3OIrEHorVi3dbdIakzzVCj-b02vqvEPZUNUs5TzZYT0QzNTc2UEFXUThCM1ZTWEpTVC4u
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 15, 2025, 21:53:20 pm wysłana przez plosik89 »

Offline plosik89

• Kompletny nowicjusz
  • Pomógł? 0
Odp: Krótka ankieta dla pracowników służby zdrowia - pomoc w projekcie inżynierskim
« Odpowiedź #1 dnia: Kwietnia 15, 2025, 21:34:43 pm »
PS. Jeśli ktoś chciałby podzielić się dodatkowymi sugestiami, pomysłami lub doświadczeniami - chętnie wysłucham. Co waszym zdaniem, powinien zawierać idealny system do zarządzania przychodnią - po za klasycznymi funkcjami. Mam kilka pomysłów, które chciałbym zrealizować w systemie.

Aplikacja desktopowa lub internetowa dla placówki
- zarządzanie kalendarzem
- rezerwacja wizyt, dodawanie nowych pacjentów
- baza laków
- wystawianie recept, skierowań, zwolnień i innych dokumentów przez lekarza
- rozliczenia z NFZ. wystawianie rachunków, faktur
- statystyki, raporty
- zarządzanie personelem, grafikiem
- wbudowany chat pomiędzy gabinetem lekarskim a recepcją
- i więcej

Aplikacja mobilna dla pacjentów
- Pacjent otrzymywałby dostęp przy pierwszej wizycie
- zarządzanie swoimi wizytami
- rezerwacja terminów
- dostęp do swoich recept, skierowań, zwolnień itd, które na eplikacji w gabinecie wystawia lekarz a pacjent od razu ma to na swojej aplikacji
- możliwość za opłacenie wizyty z góry online
- itd

https://forms.office.com/Pages/ResponsePage.aspx?id=DXUb2DNzzkq3OIrEHorVi3dbdIakzzVCj-b02vqvEPZUNUs5TzZYT0QzNTc2UEFXUThCM1ZTWEpTVC4u

Dziękuję za poświęcony czas i serdecznie pozdrawiam.
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 15, 2025, 22:04:10 pm wysłana przez plosik89 »

Offline robowd

• Zaawansowany
  • **
  • Pomógł? 8
Odp: Krótka ankieta dla pracowników służby zdrowia - pomoc w projekcie inżynierskim
« Odpowiedź #2 dnia: Kwietnia 16, 2025, 08:08:51 am »
Plan ambitny :) Powodzenia. Jak chcesz zaszaleć to można w Centrum eZdrowia dostać dostęp do systemu P1 testowego. Można wtedy realnie zaprogramować komunikację w zakresie eRecept, eSkierowań i innych 'e'.
Pomyśl nad dodaniem czegoś do obsługi plików/skanów oraz o umowach komercyjnych + fakturowanie.

Offline plosik89

• Kompletny nowicjusz
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #3 dnia: Kwietnia 16, 2025, 14:51:25 pm »
Dzięki wielkie za odpowiedź. Projekt inżynierski mam dopiero na 7 semestrze więc dopiero od lutego, ale już się przymierzam pomału bo jednak później wydaje mi się, że 3-4 miesiące to dość mało na realizacje jeśli trzeba to jeszcze podgodzić z pracą na cały etat itd. Więc zamierzam pomału zacząć już za jakiś czas, narazie zbieram informacje. Sam nie wiem, czemu taki system, jakiś czas temu przyszedł mi do głowy i już się tego trzymam, bo wydaje mi się, że jest fajny do realizacji według wytycznych do proektu z uczelni. Oczywiście z uczelni potem musze itak ptrzymać zgode na realizacje takiego projektu, ale myslę, że to tylko formalność. Ale każde sugestie mile widziane, więc dzięki jeszcze raz.

Offline Nyahaha

• Ekspert
  • Pomógł? 18
  • ...
« Odpowiedź #4 dnia: Kwietnia 16, 2025, 15:38:59 pm »
Jeszcze dobrze by było się zastanowić czy projekt mógłby mieć zastosowanie dla wszystkich czy konkretne grupy(małe pojedyncze poradnie aż po szpitale).

Offline plosik89

• Kompletny nowicjusz
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #5 dnia: Kwietnia 16, 2025, 16:21:59 pm »
Raczej szpitali nie brałem pod uwagę w tym projekcie, ale dzięki  :)

Offline gringo

• Ekspert
  • Pomógł? 22
  • Zachodniopomorski OW
« Odpowiedź #6 dnia: Kwietnia 17, 2025, 09:46:35 am »
Nie chcę nikogo zniechęcać, ale moim zdaniem wybrany zakres pracy jest nierealnie ambitny dla jednej osoby, nawet z doświadczeniem.
Spektrum wymienionych, różnych dziedzin projektu, wymaga konsultacji całego zespołu specjalistów.
Mówimy o systemie klasy ERP w dziedzinie medycznej, bo taki został podany zakres funkcjonalności...
Sugeruję skupić się na jakimś wycinku podanej tematyki, co da większą gwarancję sukcesu całego projektu.
Może np. jakiś fajny terminarz dla określonej specjalizacji medycznej plus możliwość kontroli i poświadczeń  prawa do świadczeń z API do NFZ z uwzględnieniem specyfiki jego działalności w chmurze i aplikacja do obsługi?
Oczywiście życzę powodzenia i happy coding ;-)
Przepraszamy. Taras widokowy nieczynny. Najbliższy czynny taras widokowy dla odprowadzających we Wrocławiu!

Offline mlutek

• Super Specjalista
  • Pomógł? 3
« Odpowiedź #7 dnia: Kwietnia 17, 2025, 10:06:41 am »
Hej, mam podobne wrażenie co do zakresu pracy.
Ja kiedyś pisałem tylko sam projekt bazy danych na potrzeby konkretnej przychodni i byl on bardzo rozległy. Wymagało to z mej strony dużo pracy.
Jak kolega poniżej zasugerował to najlepiej skupic sie na jakimś wycinku pracy, albo zrobić wspólnie z kolega taki projekt
Życzę powodzenia i cierpliwości.

Offline plosik89

• Kompletny nowicjusz
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #8 dnia: Kwietnia 17, 2025, 14:43:37 pm »
Słusznie i zgadzam sie w 100%, dlatego na potrzeby projektu raczej nie będzie to aż tak rozbudowane. Tak jak mówiłem projekt mam dopiero na 7 semestrze, więc dopiero od lutego, ale 3 - 4 miesiace to moim zdaniem zdecydowanie za mało na realizację, dlatego chciałbym zacząć wcześniej, na początku od bazy danych, potem backend i na koniec frontend bo narazie nie wiem czy jedna z apek będzie aplikacja webowa czy desktopowa, a wytyczne co do projektu są dośc specyficzne, ma byc to system informatyczny dla wybranej branży biznesowej realizujący przedewszystkim operacje na bazie danych i funkcje biznesowe, dwie aplikacje, minimum 50 widoków, 30 tabel w bazie danych. Sam nie wiem czemu akurat taki pomysł przyszedł mi do głowy, jakiś czas temu na to wpadłem i staram się tego trzymać, bo myślę, że jest to fajny pomysł, aby spełnić wymagania projektu. W załączniku są te wytyczne jak by ktoś był zainteresowany poczytać  ;)

Offline kk2324

• Kompletny nowicjusz
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #9 dnia: Kwietnia 17, 2025, 15:04:49 pm »
A prowadzący przedmiot pochwalił się już jakimś swoim projektem, który spełnia ten spis wymagań?  ;D

Offline plosik89

• Kompletny nowicjusz
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #10 dnia: Kwietnia 17, 2025, 15:23:10 pm »
tak jak wspomniałem, projekt oficjalnie mam dopiero od lutego więc te wytyczne to mam od kogoś nie oficjalną drogą, ale tak to wzglądało więc raczej nie powinno sie wiele zmienić w tej kwesti. Ale na ogół zajęcia mam z programistami, którzy na codzień się tym zajmują więc napewno wykonywali większe projekty. Zależy na jakiego opiekuna się trafi. Na terenie uczelni jest centrum badań i programowania gdzie jeden z wykładowców, z którym mam zajęcia jest dyrektorem i ma pod sobą programistów, więc napewno nie wszyscy, ale wiekszośc to jednak praktycy, nie tylko teoretycy, choć nie powiem, projekt mnie troche przeraża bo spodziewałem się troche mniej restrykcyjnych wymagań heh, też nie jestem studentem, który poszedł na studia zaraz po szkole średniej tylko już grubo po 30 i zachciało mi sie uczyć, oczywiście troche żartuje, bo nie żałuje, jednak troche wyzwanie to jest, bo trzeba to wszystko pogodzić jednak z innymi sprawami, życie osobiste, żona, dzieci, praca zawodowa, do tego po wakacjach na 6 semestrze i potem 7 trzeba odbyc obowiązkowe praktyki, jeszcze w między czasie projekt więc lekko nie jest, dlatego nad projektem chciałbym zacząc wcześniej pracować mimo, że oficjalnie dopiero zgodnie z planem studiów mam go dopiero na 7 semestrze.

Offline robowd

• Zaawansowany
  • **
  • Pomógł? 8
« Odpowiedź #11 dnia: Kwietnia 18, 2025, 08:33:14 am »
Wymagania Ci stykną na prosta aplikację dla przychodni: terminarz + wizyta.
Wizyta = wybranie rozpoznania z bazy, wywiad, badanie przed, jakieś formularze, skierowanie, leki, notatki wewnętrzne i potem przeglądanie tego, generowanie wydruków, zestawień.

Offline plosik89

• Kompletny nowicjusz
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #12 dnia: Kwietnia 20, 2025, 09:29:17 am »
A że tak dopytam. Myślicie, że lepsza będzie aplikacja desktopowa instalowana na komputerze, czy jednak webowa dostępna przez przeglądarkę?

PS. Wesołych świąt  :)

Offline Nyahaha

• Ekspert
  • Pomógł? 18
  • ...
« Odpowiedź #13 dnia: Kwietnia 21, 2025, 11:10:00 am »
Powiem że tego typu pytanie to można odpowiedzieć sobie na rzut monetą :P. Oba rozwiązania mają plusy i minusy.

Offline owieczka suzy

• Kompletny nowicjusz
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #14 dnia: Kwietnia 22, 2025, 02:14:56 am »
Na własne potrzeby napisałem system który spełnia część przedstawionych przez Ciebie założeń. Zwróć uwagę że to co planujesz jest raczej łatwe jeśli chcesz prowadzić zapisy i rozliczenia w konkretnej specjalizacji np. POZ, STM, robi się jednak bardzo(!) pracochłonne jeśli chcesz napisać program dla dowolnej przychodni/lekarza. Jeśli twój system ma być użyteczny to musi być na bieżąco aktualizowany, zrozumienie komunikatów NFZ czy MZ bywa problematyczne, czasem trudno dotrzeć nawet do informacji że są jakieś zmiany. Przy każdej funkcji (np. drukowanie, przesyłanie, notatki wewnętrzne) trzeba się zastanowić czy jest zgodna z prawem. Zwróć uwagę na ochronę danych osobowych/medycznych. Moim zdaniem jak zrobisz aplikację dla przychodni z aż 50 widokami to będzie ona zupełnie niefunkcjonalna. Może napisz program do elektronicznej dokumentacji medycznej, od strony informatycznej jest to trochę ambitniejsze, niż terminarz przychodni i rozliczenia z NFZ, a wymagania są konkretniej opisane.
Powodzenia :)

* Szukaj

* Kto jest on-line

• Kropka Gości: 441
  • Kropka Ukrytych: 1
  • Kropka Użytkowników: 10
  • Kropka Użytkownicy online:

Reklama

* Aktywni

Paweł Paweł
9499 Wiadomości
mpi
3356 Wiadomości
PiotrSz
3292 Wiadomości
karolweksler
3228 Wiadomości
Michał Michał
3197 Wiadomości
09061303
3110 Wiadomości
Edward_B Edward_B
2988 Wiadomości
Bartosz Bartosz
2375 Wiadomości
maciek777 maciek777
2207 Wiadomości
cilazapril cilazapril
1646 Wiadomości

Reklama

Reklama

Style:3: index (domyslny), Portal (default), Display (default).
Pod-szablony:8: init, html_above, body_above, portal_above, main, portal_below, body_below, html_below.
Pliki językowe:8: SPortal.english (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), SPortal.english (domyslny), index+Modifications.english (domyslny), index+Modifications.polish-utf8 (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), index.english (domyslny), index.polish-utf8 (domyslny).
Arkusze stylów:1: portal (default).
Uwzględnione pliki:15 - 738KB. (pokaż)
Użytych zapytań: 29.

[Pokaż zapytania]