collapse

Reklama

Autor Wątek: AOS i ten niby system kar?  (Przeczytany 15428 razy)

Offline Edward_B

• Ekspert
  • Pomógł? 163
Odp: AOS i ten niby system kar?
« Odpowiedź #60 dnia: Listopada 27, 2025, 16:11:22 pm »
Dzięki. Dostałem dwie odpowiedzi do kiedy to działa. Jedna odpowiedź, że do końca stycznia 2026 i będzie ponowne naliczenie), a druga odpowiedź, że do końca grudnia tego roku :-(
Może ktoś wie czy do wyliczeń wchodzą pilne rozpoznanie gruźliczy i onkologiczne?
Edward z Kętrzyna

Offline Dr_Chichot

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 1
« Odpowiedź #61 dnia: Listopada 27, 2025, 16:26:21 pm »
Dzięki. Dostałem dwie odpowiedzi do kiedy to działa. Jedna odpowiedź, że do końca stycznia 2026 i będzie ponowne naliczenie), a druga odpowiedź, że do końca grudnia tego roku :-(
Może ktoś wie czy do wyliczeń wchodzą pilne rozpoznanie gruźliczy i onkologiczne?

wydaje mi się że świadczenia pilne nie podlegają karze

Offline Dr_Chichot

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 1
« Odpowiedź #62 dnia: Listopada 27, 2025, 16:27:12 pm »
na stronie NFZ centrali wchodzisz w bip i w komunikaty, ale NFZ juz porozsyłał wszystkim ich obliczenia czy się ktoś łapie czy nie ( na PŚ w plikach technicznych) , a jak chcesz sam obliczać na przyszłość to stosunek wizyt pierwszorazowych ( jak somed to bierz pierwszorazowych z realizacji umowy , ale ilość pacjentów nie wizyt bo się dublują liczy wp1 i w40 jako 2 wizyty)
podsyłam tez ja ja to liczyłam - wzór

gdzie są te pliki techniczne na PŚ? Proszę o łopatologiczne wytłumaczenie bo nie mogę znaleźć tego.

Offline Paweł

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 542
  • Zachodniopomorski OW
« Odpowiedź #63 dnia: Listopada 27, 2025, 18:03:28 pm »
na stronie NFZ centrali wchodzisz w bip i w komunikaty, ale NFZ juz porozsyłał wszystkim ich obliczenia czy się ktoś łapie czy nie ( na PŚ w plikach technicznych) , a jak chcesz sam obliczać na przyszłość to stosunek wizyt pierwszorazowych ( jak somed to bierz pierwszorazowych z realizacji umowy , ale ilość pacjentów nie wizyt bo się dublują liczy wp1 i w40 jako 2 wizyty)
podsyłam tez ja ja to liczyłam - wzór

Trochę tak jakby nieaktualna ta metodologia
zarządzenie z dnia 27.10.2025 https://baw.nfz.gov.pl/NFZ/document/43676/Zarzadzenie-85_2025_DSOZ

Natomiast tutaj jest aktualizowany komunikat z osiągniętymi procentami:
https://www.nfz.gov.pl/bip/komunikaty/publikacja-rocznej-mediany-ogolnopolskiej-udzialu-swiadczen-pierwszorazowych-oraz-udzialu-swiadczen-pierwszorazowych,8.html
« Ostatnia zmiana: Listopada 27, 2025, 18:08:17 pm wysłana przez Paweł »

Offline Edward_B

• Ekspert
  • Pomógł? 163
« Odpowiedź #64 dnia: Listopada 27, 2025, 18:26:42 pm »
Czy jest jakiś sposób aby automatycznie wskakiwał kod DEG1 w tym okresie co jest narzucony w PPS ?
Edward z Kętrzyna

Offline Maja04

• Super Specjalista
  • Pomógł? 11
« Odpowiedź #65 dnia: Dzisiaj o 07:25:31 »

gdzie są te pliki techniczne na PŚ? Proszę o łopatologiczne wytłumaczenie bo nie mogę znaleźć tego.

w załączeniu instrukcja oraz tak Paweł ma racje cyt:
[size=0px]Trochę tak jakby nieaktualna ta metodologia[/size][/size][size=0px]zarządzenie z dnia 27.10.2025 https://baw.nfz.gov.pl/NFZ/document/43676/Zarzadzenie-85_2025_DSOZ

[/size]

Offline Maja04

• Super Specjalista
  • Pomógł? 11
« Odpowiedź #66 dnia: Dzisiaj o 07:29:06 »

"Czy jest jakiś sposób aby automatycznie wskakiwał kod DEG1 w tym okresie co jest narzucony w PPS ?"

ja się dowiadywałam odnośnie Somed- to ponoć nie da rady - trzeba klikać ręcznie - ale mam nadzieję, że w najbliższym czasie będzie to automatycznie lub osoba, która udzieliła mi tej odpowiedzi myliła się :) - nie wyobrażam sobie wchodzić w każda wizytę i dodawać współczynnik

Offline Profesor Wilczur

• Ekspert
  • Pomógł? 85
  • W-M OW NFZ
« Odpowiedź #67 dnia: Dzisiaj o 07:43:13 »
Mam deja vu, że już odpisywałem. W Somedzie to jest jak najbardziej zautomatyzowane: inne->biluletyny->ostatnie zmiany.

Offline Maja04

• Super Specjalista
  • Pomógł? 11
« Odpowiedź #68 dnia: Dzisiaj o 08:08:04 »
Mam deja vu, że już odpisywałem. W Somedzie to jest jak najbardziej zautomatyzowane: inne->biluletyny->ostatnie zmiany.

UFFF dzięki

* Szukaj

* Kto jest on-line

• Kropka Gości: 417
  • Kropka Ukrytych: 0
  • Kropka Użytkowników: 6
  • Kropka Użytkownicy online:

Reklama

* Aktywni

Paweł Paweł
9623 Wiadomości
mpi
3356 Wiadomości
PiotrSz
3298 Wiadomości
karolweksler
3256 Wiadomości
Michał Michał
3199 Wiadomości
09061303
3170 Wiadomości
Edward_B Edward_B
3076 Wiadomości
Bartosz Bartosz
2375 Wiadomości
maciek777 maciek777
2215 Wiadomości
cilazapril cilazapril
1646 Wiadomości

Reklama

Reklama

Style:3: index (domyslny), Portal (default), Display (default).
Pod-szablony:8: init, html_above, body_above, portal_above, main, portal_below, body_below, html_below.
Pliki językowe:8: SPortal.english (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), SPortal.english (domyslny), index+Modifications.english (domyslny), index+Modifications.polish-utf8 (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), index.english (domyslny), index.polish-utf8 (domyslny).
Arkusze stylów:1: portal (default).
Uwzględnione pliki:15 - 738KB. (pokaż)
Użytych zapytań: 29.

[Pokaż zapytania]