Aktualna wersja KS-PPS: 2024.03.1.1 z dnia 2024-10-31Monitoring temperatury w lodówkach medycznych Kontakt redakcja@forumpps.plJesteśmy na Facebooku, dołącz do nas! 16 Lecie Forumpps.pl
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Na SZOI dziś pojawił się komunikat, że przypominają o obowiązku sprawozdawania raz do roku wagi i wzrostu oraz informacji czy pacjent pali. Także śmiesznie
Domyślam się po co to jest - zbieranie danych o BMI w ujęciu geograficznym.
Z pozostałych zmian merytorycznych, nie związanych z wprowadzeniem harmonogramu przyjęć należy wskazać poszerzenie obowiązków gromadzenia i przekazywania danych o informacje dotyczące: wagi i wzrostu świadczeniobiorcy, ustalonej przy pierwszej w roku poradzie lekarza podstawowej opieki zdrowotnej (§ 6 w ust. 3 pkt 4). Profilaktyka jest jednym z głównych zadań lekarza podstawowej opieki zdrowotnej. W związku z powyższym należy oczekiwać, że lekarze już na obecnym etapie weryfikują masę i wzrost pacjenta. Projektowana zmiana zakłada, że przy pierwszej poradzie w roku lekarz będzie przekazywał te informacje do Narodowego Funduszu Zdrowia. Pozwolą one Funduszowi na zwiększenie efektywności prowadzonych działań z zakresu profilaktyki i promocji zdrowia, m.in. przez wyliczenie na ich podstawie wskaźnika BMI. Biorąc pod uwagę, że nadwaga jest głównym czynnikiem ryzyka wielu chorób informacja o BMI umożliwi identyfikację osób najbardziej narażonych na wystąpienie danych jednostek chorobowych np. udaru niedokrwiennego. Dodatkowo informacje o wadze i wzroście świadczeniobiorcy umożliwią Funduszowi podjęcie nowych działań uszczelniających finansowanie świadczeń w przypadku dawkowania wysokokosztowych leków w przeliczeniu na masę ciała i pozwoli na identyfikację m.in. takich zdarzeń, w ramach których masa i wzrost sprawozdawana przez lekarza podstawowej opieki zdrowotnej różni się znacząco od masy i wzrostu wykazanego na etapie refundacji świadczeń;
No ale wracając - pamiętam, że jak weszło to rozporządzenie, to rozmawiałem z POZami i przekazywałem to info. Jak wczoraj pogadałem z nimi to o tym pamiętali, ale.... w jednym miejscu jest 50błędów w skali stycznia, ale w innym jest 900 błędów.
09NFZ wczoraj po południu puścił komunikat, że błąd zmienia się w ostrzeżenie, ale tylko do 1 marca. W mojej ocenie jest to czas na poprawki, żeby nie stracić refundacji wyliczanej na podstawie wykonań z 3 ostatnich miesięcy.Cytat: Elethar w Stycznia 30, 2025, 11:26:57 amNa SZOI dziś pojawił się komunikat, że przypominają o obowiązku sprawozdawania raz do roku wagi i wzrostu oraz informacji czy pacjent pali. Także śmiesznie Wiem, że kupa roboty pewnie jak i u wszystkich świadczeniodawców POZ, z którymi mam styczność. Nie rozumiem natomiast czemu jest to śmieszne, skoro obowiązek jest zapisany w rozporządzeniu od czasu w latach mierzonego, nie w dniach czy tygodniach.Nie oceniam zasadności i oceny czy ktoś powie, że to dodatkowy czas poświęcony na opomiarowanie pacjenta i wprowadzenie danych - to jest dyskusja na poziomie czemu autor rozporządzenia takie coś zapisał.Domyślam się po co to jest - zbieranie danych o BMI w ujęciu geograficznym. Oczywiście jako "zbieraczy" danych zaciągnięto osoby na samym dole łańcucha pokarmowego.No ale wracając - pamiętam, że jak weszło to rozporządzenie, to rozmawiałem z POZami i przekazywałem to info. Jak wczoraj pogadałem z nimi to o tym pamiętali, ale.... w jednym miejscu jest 50błędów w skali stycznia, ale w innym jest 900 błędów.