collapse

Reklama

Autor Wątek: Błąd brak danych o masie i wzroście pacjenta.  (Przeczytany 2617 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline neelix

• Ekspert
  • Pomógł? 39
Błąd brak danych o masie i wzroście pacjenta.
« dnia: Stycznia 29, 2025, 16:10:19 pm »
Wrócił już Wam w 2025 błąd: 50601118 - Błąd brak danych o masie i wzroście pacjenta. :P

Offline KrystianT

• Super Specjalista
  • Pomógł? 38
Odp: Błąd brak danych o masie i wzroście pacjenta.
« Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 29, 2025, 17:19:03 pm »
https://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/DocDetails.xsp?id=WDU20240000610
Strona 16. Ale była też podobno wersja z tekstem o podaniu danych co najmniej na pierwszej wizycie w roku i najwyraźniej pod nią NFZ-ty przygotowały warunki weryfikacji :-/

Offline Elethar

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 1
« Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 30, 2025, 11:26:57 am »
Tak. Niestety większość świadczeń wróciła z takim błędem. Na SZOI dziś pojawił się komunikat, że przypominają o obowiązku sprawozdawania raz do roku wagi i wzrostu oraz informacji czy pacjent pali. Także śmiesznie :P

Offline Amma

• Kompletny nowicjusz
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 30, 2025, 13:07:52 pm »
Jak rozwiązujecie sprawę? Mam dorosłych pacjentów w POZ, którzy nigdy nie byli ważeni ani mierzeni. Nie mają kolejnej wizyty zaklepanej, żeby przy okazji ich zważyć. A dzwonić do pacjenta, żeby podał wagę i wzrost to trochę mrówcza robota  :-[

Offline monikas

• Kompletny nowicjusz
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 31, 2025, 08:48:44 am »
Też mam niestety taki błąd, 15 stron na portalu:). Dzwonicie po ludziach i pytacie o informację?

Offline 09061303

• Global Moderator
  • Ekspert
  • Pomógł? 325
  • Podkarpacki OW
« Odpowiedź #5 dnia: Lutego 01, 2025, 11:23:49 am »
09NFZ wczoraj po południu puścił komunikat, że błąd zmienia się w ostrzeżenie, ale tylko do 1 marca. W mojej ocenie jest to czas na poprawki, żeby nie stracić refundacji wyliczanej na podstawie wykonań z 3 ostatnich miesięcy.

Na SZOI dziś pojawił się komunikat, że przypominają o obowiązku sprawozdawania raz do roku wagi i wzrostu oraz informacji czy pacjent pali. Także śmiesznie :P
Wiem, że kupa roboty pewnie jak i u wszystkich świadczeniodawców POZ, z którymi mam styczność. Nie rozumiem natomiast czemu jest to śmieszne, skoro obowiązek jest  zapisany w rozporządzeniu od czasu w latach mierzonego, nie w dniach czy tygodniach.
Nie oceniam zasadności i oceny czy ktoś powie, że to dodatkowy czas poświęcony na opomiarowanie pacjenta i wprowadzenie danych - to jest dyskusja na poziomie czemu autor rozporządzenia takie coś zapisał.
Domyślam się po co to jest - zbieranie danych o BMI w ujęciu geograficznym. Oczywiście jako "zbieraczy" danych zaciągnięto osoby na samym dole łańcucha pokarmowego.
No ale wracając - pamiętam, że jak weszło to rozporządzenie, to rozmawiałem z POZami i przekazywałem to info. Jak wczoraj pogadałem z nimi to o tym pamiętali, ale.... w jednym miejscu jest 50błędów w skali stycznia, ale w innym jest 900 błędów.
Kliknij pomógł, jeślim pomógł :-)

Offline karolweksler

• Ekspert
  • Pomógł? 231
« Odpowiedź #6 dnia: Lutego 01, 2025, 15:17:07 pm »
Domyślam się po co to jest - zbieranie danych o BMI w ujęciu geograficznym.

Z pozostałych zmian merytorycznych, nie związanych z wprowadzeniem harmonogramu przyjęć należy wskazać poszerzenie obowiązków gromadzenia i przekazywania danych o informacje dotyczące:
wagi i wzrostu świadczeniobiorcy, ustalonej  przy pierwszej w roku poradzie lekarza podstawowej opieki zdrowotnej (§ 6 w ust. 3 pkt 4). Profilaktyka jest jednym z głównych zadań lekarza podstawowej opieki zdrowotnej. W związku z powyższym należy oczekiwać, że lekarze już na obecnym etapie weryfikują masę i wzrost pacjenta. Projektowana zmiana zakłada, że przy pierwszej poradzie w roku lekarz będzie przekazywał te informacje do Narodowego Funduszu Zdrowia. Pozwolą one Funduszowi na zwiększenie efektywności prowadzonych działań z zakresu profilaktyki i promocji zdrowia, m.in. przez wyliczenie na ich podstawie wskaźnika BMI. Biorąc pod uwagę, że nadwaga jest głównym czynnikiem ryzyka wielu chorób informacja o BMI umożliwi identyfikację osób najbardziej narażonych na wystąpienie danych jednostek chorobowych np. udaru niedokrwiennego. Dodatkowo informacje o wadze i wzroście świadczeniobiorcy umożliwią Funduszowi podjęcie nowych działań uszczelniających finansowanie świadczeń w przypadku dawkowania wysokokosztowych leków w przeliczeniu na masę ciała i pozwoli na identyfikację m.in. takich zdarzeń, w ramach których masa i wzrost sprawozdawana przez lekarza podstawowej opieki zdrowotnej różni się znacząco od masy i wzrostu wykazanego na etapie refundacji świadczeń;
https://legislacja.rcl.gov.pl/docs//516/12321448/12580969/12580970/dokument388113.docx

No ale wracając - pamiętam, że jak weszło to rozporządzenie, to rozmawiałem z POZami i przekazywałem to info. Jak wczoraj pogadałem z nimi to o tym pamiętali, ale.... w jednym miejscu jest 50błędów w skali stycznia, ale w innym jest 900 błędów.
Skoro trzeba raz w roku, a nie wiadomo czy pacjent znów przyjdzie, to najlepiej ewidencjonować tą informację podczas pierwszej wizyty.
Być może NFZ odkrył problem przy okazji ponownych weryfikacji całorocznych, że sa przypadki, że ani razu to nie jest uzupełniane. Albo ktoś dostał cały rok do poprawy i zadzwonił i użył argumentu "a nie moglibyście od razu tego sprawdzać". I mamy to co mamy.
« Ostatnia zmiana: Lutego 01, 2025, 15:20:01 pm wysłana przez karolweksler »

Offline Elethar

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 1
« Odpowiedź #7 dnia: Lutego 03, 2025, 12:03:27 pm »
09NFZ wczoraj po południu puścił komunikat, że błąd zmienia się w ostrzeżenie, ale tylko do 1 marca. W mojej ocenie jest to czas na poprawki, żeby nie stracić refundacji wyliczanej na podstawie wykonań z 3 ostatnich miesięcy.

Na SZOI dziś pojawił się komunikat, że przypominają o obowiązku sprawozdawania raz do roku wagi i wzrostu oraz informacji czy pacjent pali. Także śmiesznie :P
Wiem, że kupa roboty pewnie jak i u wszystkich świadczeniodawców POZ, z którymi mam styczność. Nie rozumiem natomiast czemu jest to śmieszne, skoro obowiązek jest  zapisany w rozporządzeniu od czasu w latach mierzonego, nie w dniach czy tygodniach.
Nie oceniam zasadności i oceny czy ktoś powie, że to dodatkowy czas poświęcony na opomiarowanie pacjenta i wprowadzenie danych - to jest dyskusja na poziomie czemu autor rozporządzenia takie coś zapisał.
Domyślam się po co to jest - zbieranie danych o BMI w ujęciu geograficznym. Oczywiście jako "zbieraczy" danych zaciągnięto osoby na samym dole łańcucha pokarmowego.

A ja nie rozumiem poco ten wywód. Nigdzie nie stwierdziłem, że obowiązek rejestrowania i sprawozdawania pomiarów jest śmieszny. Od lat NFZ przypomina o nim i myślę, że dla większości jest to oczywiste. Mniej oczywiste jest to, że "nagle" ten obowiązek został włączony do centralnych reguł weryfikacji. Nie było w tej sprawie żadnego wcześniejszego komunikatu, a teraz trzeba gasić pożar, którego można by było uniknąć przy np. noworocznym przypomnieniu dla POZów. Oczywiście była informacja o nowych CWW i CRW, ale umówmy się - większość tego nie czyta :D.
No niestety jak się olewało obowiązek wcześniej to teraz trzeba walczyć z rzeczywistością i - uwaga ironia - jest śmiesznie :P.

A tu aktualny komunikat z SZOI, który rozwiązuje na jakiś czas problem:

"Szanowni Państwo, Departament Świadczeń Opieki Zdrowotnej informuje, że w miesiącach od stycznia do lutego br. waga błędu reguły weryfikacyjnej 50601118 Sprawdzenie wymagalności podania informacji o masie, wzroście pacjenta (dla świadczeń POZ), będzie oznaczona jako ostrzeżenie, natomiast od 1 marca będzie działała na błędzie krytycznym."

Offline pczapl

• Kompletny nowicjusz
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #8 dnia: Lutego 03, 2025, 15:57:23 pm »
1. Gdzie wprowadza się dane o masie, wzroście pacjenta?
2. kto wprowadza te dane - Lekarz w trakcie wizyty czy rejestracja podczas planowania wizyty

Offline karolweksler

• Ekspert
  • Pomógł? 231
« Odpowiedź #9 dnia: Lutego 03, 2025, 15:58:53 pm »
ad. 1 jakiego programu używasz do rozliczeń z nfz?

Offline anilewe

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 1
« Odpowiedź #10 dnia: Lutego 03, 2025, 17:25:53 pm »
Pielęgniarka wpisuje w danych medycznych w zakładce antropometria te dane i lekarz dopisuje do wizyty.
« Ostatnia zmiana: Lutego 03, 2025, 18:04:17 pm wysłana przez anilewe »

Offline lenaw

• Kompletny nowicjusz
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #11 dnia: Lutego 04, 2025, 13:31:14 pm »
Wie ktoś gdzie wprowadza się dane o wadze i wzroście pacjenta? Program AMMS

ODP. w AMMS dane wizyty -> badanie -> zaznaczamy ptaszkiem wywiad i z prawej strony zaznaczamy wagę, wzrost, inf. dotyczącą palenia 
« Ostatnia zmiana: Lutego 06, 2025, 10:59:11 am wysłana przez lenaw »

Offline Przychodnia2023

• Kompletny nowicjusz
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #12 dnia: Lutego 04, 2025, 13:40:51 pm »
Podłączam się do pytania - program Mmedica

Offline jurek44

• Zaawansowany
  • **
  • Pomógł? 4
« Odpowiedź #13 dnia: Lutego 04, 2025, 13:58:28 pm »
W mMedica z poziomu Gabinetu - Antropometria, albo w Rozliczenia - Świadczenia POZ (w tym miejscu powinien być wpis, ale jeśli lekarz wpisze w  Antropometria to skopiuje się samo do  Świadczenia POZ).

Offline enriquess

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #14 dnia: Lutego 05, 2025, 09:36:47 am »
Pielęgniarka szkolna POZ też to wypełnia?

* Szukaj

* Kto jest on-line

• Kropka Gości: 534
  • Kropka Ukrytych: 0
  • Kropka Użytkowników: 0

Nie ma żadnego użytkownika on-line.

Reklama

* Aktywni

Paweł Paweł
9455 Wiadomości
mpi
3356 Wiadomości
PiotrSz
3291 Wiadomości
karolweksler
3199 Wiadomości
Michał Michał
3196 Wiadomości
09061303
3096 Wiadomości
Edward_B Edward_B
2981 Wiadomości
Bartosz Bartosz
2375 Wiadomości
maciek777 maciek777
2207 Wiadomości
cilazapril cilazapril
1639 Wiadomości

Reklama

Reklama

Style:3: index (domyslny), Portal (default), Display (default).
Pod-szablony:8: init, html_above, body_above, portal_above, main, portal_below, body_below, html_below.
Pliki językowe:8: SPortal.english (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), SPortal.english (domyslny), index+Modifications.english (domyslny), index+Modifications.polish-utf8 (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), index.english (domyslny), index.polish-utf8 (domyslny).
Arkusze stylów:1: portal (default).
Uwzględnione pliki:15 - 738KB. (pokaż)
Użytych zapytań: 28.

[Pokaż zapytania]