collapse

Reklama

Autor Wątek: Błąd w systemie KS-SOMED  (Przeczytany 371 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Bocor

• Zaawansowany
  • **
  • Pomógł? 6
  • Zwykły szary człowiek
Błąd w systemie KS-SOMED
« dnia: Stycznia 13, 2025, 12:44:11 pm »
Witam,
przy wizytach w module gabinet pojawia mi się taki błąd: Can't allocate the DIB handle (Jest to błąd wygenerowany z poziomu someda, a nie windowsa).
Dzieje się tak przy różnych czynnościach np: podczas wydruku EZLA lub podczas załączenia pliku PDF do wizyty (ale nie zawsze).

Dodatkowe informacje - dzieję się tak na różnych komputerach, ale nie na wszystkich (nie znalazłem jeszcze powiązania)
oraz rozbudowałem pamięć RAM na jednym z nich, żeby wykluczyć problem z pamięcią - nie pomogło.

Ktoś spotkał się z takim problemem? Jakieś pomysły?

Offline Michał

• ForumPPS.pl
  • Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 102
  • Kujawsko-Pomorski OW
    • NZOZ "ARS MEDICA" Przychodnia Lekarska
Odp: Błąd w systemie KS-SOMED
« Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 13, 2025, 15:10:46 pm »
a czy wszędzie gdzie występują błędy jest ten sam system operacyjny w tej samej wersji?
Pozdrawiam
Michał (michalszy)

Offline maciejj

• Sponsorzy Forum
  • Ekspert
  • Pomógł? 65
  • Wielkopolski OW NFZ
« Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 13, 2025, 15:15:29 pm »
Ja kilka razy przy receptach na to się natknąłem

Offline kangoo12

• Super Specjalista
  • Pomógł? 11
« Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 13, 2025, 17:28:08 pm »
Też to się na jednej instalacji dzieje, Kamsoft jak na razie nic nie wymyślił. NA innym kompie podgląd poprzedniej wizyty wywala komunikat że została zmodyfikowana i wymaga podpisu. Trzeba się męczyć z rozwiązaniem sprzed 20-paru lat;-(

Offline Bocor

• Zaawansowany
  • **
  • Pomógł? 6
  • Zwykły szary człowiek
« Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 14, 2025, 07:23:42 am »
a czy wszędzie gdzie występują błędy jest ten sam system operacyjny w tej samej wersji?

Tak, windows 11 z aktualizacją 24H2

Offline Michał

• ForumPPS.pl
  • Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 102
  • Kujawsko-Pomorski OW
    • NZOZ "ARS MEDICA" Przychodnia Lekarska
« Odpowiedź #5 dnia: Stycznia 22, 2025, 09:38:28 am »
coś nowego w temacie się pojawiło? u mnie ten błąd nie występuje, a przynajmniej nikt jeszcze mi go nie zgłosił, aczkolwiek mam tylko dwie stacje robocze z win11.
Pozdrawiam
Michał (michalszy)

Offline MK

• Kamsoft
  • Ekspert
  • Pomógł? 49
« Odpowiedź #6 dnia: Stycznia 22, 2025, 14:02:14 pm »
Ten problem nie ma żadnego związku z wersją windows. Ma związek z brakiem pamięci dla operacji graficznych. Zwiększenie pamięci w komputerze nic nie pomoże, bowiem 32 bitowy proces może otrzymać od systemu operacyjnego jedynie 2GB pamięci. Nawet, jeśli komputer miałby jej terabajty.
Ten problem najczęściej, ale żebym był dobrze zrozumiany, nie tylko, pojawia się przy skanowaniu, przechwytywaniu obrazów, dołączaniu obrazów. Przy czym, to nie jest tak, że on w tych miejscach się tylko objawi. Może być tak, że samo skanowanie spokojnie przeszło, ale zaalokowało taki obszar pamięci, że po prostu w innym miejscu, później, dla operacji graficznych już jej nie wystarczy. Albo pamięć jeszcze jest, ale poszatkowana i brak odpowiednio dużego wolnego obszaru.
Co można zrobić by nam pomóc (a staramy się zabezpieczać każde miejsce, o którym wiemy, że może zbyt wiele pamięci zając). Opisać kiedy to się stało, opisać co było i czy było robione coś wcześniej (w szczególności właśnie z  dużymi obrazami). Czasem wystarczało skanowanie w mniejszej rozdzielczości. Samo okno systemowe skanowania potrafiło dużo pamięci zaalokować - i należy pamiętać, że rozmiar PDF czy JPG to dużo mniej, niż potrzeba pamięci, by to pokazać. Można też wywołać informację o formatce Shift+Alt+F12, na samym dole jest informacja o dostępnej pamięci (trzy ostanie wiersze). To też pozwoli nam ustalić, czy samej pamięci dla procesu jest wystarczająco i tylko dla graficznej zabawy brakuje, czy ogólnie jest już za dużo tego.
A co do starej technologii. Nie powinienem tego pisać, bo to wbrew mojemu zespołowi, ale KS ma bardzo nowoczesne, chmurowe rozwiązanie. Zwie się Mediporta. Jeśli komuś bardzo przeszkadza przestarzale rozwiązanie, jest możliwość wyboru. Jest też jakby nie było Serum.

* Szukaj

* Kto jest on-line

• Kropka Gości: 456
  • Kropka Ukrytych: 0
  • Kropka Użytkowników: 1
  • Kropka Użytkownicy online:

Reklama

* Aktywni

Paweł Paweł
9443 Wiadomości
mpi
3356 Wiadomości
PiotrSz
3289 Wiadomości
Michał Michał
3196 Wiadomości
karolweksler
3191 Wiadomości
09061303
3093 Wiadomości
Edward_B Edward_B
2977 Wiadomości
Bartosz Bartosz
2375 Wiadomości
maciek777 maciek777
2207 Wiadomości
cilazapril cilazapril
1639 Wiadomości

Reklama

Reklama

Style:3: index (domyslny), Portal (default), Display (default).
Pod-szablony:8: init, html_above, body_above, portal_above, main, portal_below, body_below, html_below.
Pliki językowe:8: SPortal.english (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), SPortal.english (domyslny), index+Modifications.english (domyslny), index+Modifications.polish-utf8 (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), index.english (domyslny), index.polish-utf8 (domyslny).
Arkusze stylów:1: portal (default).
Uwzględnione pliki:15 - 738KB. (pokaż)
Użytych zapytań: 29.

[Pokaż zapytania]