collapse

Reklama

Autor Wątek: ZARZĄDZENIE NR 94/2024/DSOZ PREZESA NARODOWEGO FUNDUSZU ZDROWIA z dnia 23 wrześn  (Przeczytany 9317 razy)

Offline AleksandraSZ

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 0
Mam samą rehabilitacje domową.
Sprawozdałam z kodem ..001 Rozpoczęcie realizacji świadczeń wizyty początkowe pacjentów z 2025r, niektórzy jednak mieli skierowania zaczęte w roku 2024 i przeszli na rok 2025 i wyszli w błędzie, że nie są objęci opieką (w tamtym roku dostaliśmy informacje, żeby sprawozdawać z tymi nowymi kodami tylko nowych pacjentów bo inaczej wychodzą błędy...)

Pani z NFZ powiedziała żeby te osoby sprawozdać z kodem ..001 dopisanym przy pierwszej terapii w aktualnym roku. Informacje o braku objęcia opieką znikły to było po rozliczeniu marca 2025. Po rozliczaniu kwietnia 2025 błędy wróciły wraz z drugim błędem, że Pacjent już jest objęty opieką ... nie wiem już nic :)

A co w przypadku gdy na obecny rok "weszła" tylko wizyta końcowa pacjenta z 2024r ? i rozpoczął nową terapię. Mam na pierwszej terapii w 2025r - która jest ta wizyta sprawozdać kod ..001 i do tego tez 084 - bo niejako jest to tez zakończenie, i rozpoczynając nowe skierowanie do wizyty początkowej dodać kod ..001 ?

Mam nadzieje, że napisałam to w miarę zrozumiale :)

Offline Rilup

• Zaawansowany
  • **
  • Pomógł? 2
  • ŁOW NFZ
A co w przypadku gdy na obecny rok "weszła" tylko wizyta końcowa pacjenta z 2024r ? i rozpoczął nową terapię. Mam na pierwszej terapii w 2025r - która jest ta wizyta sprawozdać kod ..001 i do tego tez 084 - bo niejako jest to tez zakończenie, i rozpoczynając nowe skierowanie do wizyty początkowej dodać kod ..001 ?

Mam nadzieje, że napisałam to w miarę zrozumiale :)

Tak właśnie trzeba to sprawozdać... jestem w trakcie poprawiania, co prawda ja mam ośrodek rehabilitacji dziennej, ale zasada jest ta sama.
Pani z NFZ powiedziała, że się pośpieszyłem sprawozdając 001 i 084 od października 2024, bo weryfikacja jest od stycznia 2025 i nie widzi tamtego roku... a jak się zapytałem czemu nam dali te kody w tamtym roku, to się dowiedziałem, że oni też się pospieszyli. Cyrk jak zwykle :-\

Offline AleksandraSZ

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 0
Dzięki za odpowiedz, w takim razie poprawiam i ja :) tak to już jest ze zmianami... wprowadzają je zanim sami to ogarną a potem trzeba sprawozdawać metodą prób i błędów. Chociaż Pani z NFZ bardzo się starała mi pomóc przyznaję to sama nie miała jeszcze informacji na ten temat.

Offline snoopy

• Zaawansowany
  • **
  • Pomógł? 12
Trochę w błąd wprowadziła Cię pani z NFZ.
Rozpoczęcie dodajemy do pierwszej wizyty w danym roku kalendarzowym, zakończenie do ostatniej.
Jak w ciągu roku zakończy to może rozpocząć. Jak ktoś zrezygnuje to należy dodać do ostatniej wizyty jak pacjent był. Jak przyszedł na jedną wizytę i nie będzie na kolejnych bądź zrezygnował z kolejnych to do pierwszej dodajemy rozpoczęcie i zakończenie.
I najzabawniejsza część to to, że cała zabawa zeruje się z końcem roku bo zasada dotyczy roku kalendarzowego, więc jak pacjent jest stały to na pierwszej wizycie w 2026 traktujemy go jako nowego, a z rozliczeniem grudnia 2025 każdemu kto nie miał jeszcze zakończenia to je dodajemy  ;)

Offline EwelinaR

• Kompletny nowicjusz
  • Pomógł? 0
Ja nadal nie rozumiem za bardzo tego wszystkiego. Mamy umowę tylko na zespół rehabilitacji domowej. W styczniu dodałam pierwszą wizytę fizjo ze skierowania od lekarza. Następnie wszystkie kolejne zabiegi w cyklu to u nas skierowanie od fizjo z pierwszej wizyty. I teraz z którego skierowania powinno być dodane rozpoczęcie serii zabiegów? Bo jak dodam z tego od fizjo to wywalą wizytę. Jak dodam z lekarskiego to jest że cykl wywala bo pacjent jest już objęty opieką z innego skierowania. Jak dodajecie to rozpoczęcie? To jest w jednym zestawie - kafelku- razem ze świadczeniami? Czy jako osobny?

Offline fizjo

• Zaawansowany
  • **
  • Pomógł? 6
dodaje jako osobny " kafelek" w mod. rehabilitacja ,  dane skierowania od lekarza razem z icd-10, nie wpisuje cyklu ani icd-9,

Offline snoopy

• Zaawansowany
  • **
  • Pomógł? 12
Nie wiem czy do końca rozumiem, ale wizyta fizjoterapeutyczna to wizyta rozpoczynająca cykl.

Pacjent przychodzi ze skierowaniem od lekarza, fizjoterapeuta przyjmuje go na wizycie fizjoterapeutycznej(z rozpoczęciem) i rozpisuje zabiegi o ile nie było skierowanie od lekarza rehabilitacji i tym samym rozpoczyna cykl na skierowaniu od lekarza.
Następnie każda wizyta jest realizacją zabiegów ze zleconego cyklu i na koniec jest wizyta fizjoterapeutyczna kończąca cykl zabiegów (z zakończeniem).
Więc na skierowaniu od lekarza realizujesz w jednym cyklu 12 pozycji ( 2 wizyty fizjoterapeutyczne i 10 wizyt zabiegowych).
Jak pacjent nie stawi się na wizycie fizjoterapeutycznej końcowej to zakończenie dodajesz do ostatniej wizyty zabiegowej i rozliczasz łącznie 11 pozycji.

Offline fizjo

• Zaawansowany
  • **
  • Pomógł? 6
tak jest jak piszesz w reh ambulatoryjnej. Natomiast jeżeli nie przyjdzie np na ostatni dzień to wizyta fizjoterapeutyczna pierwsza z kodem 6 + zabiegowych dni jest 9 - nie możesz zakończyć wizytą fizjoterapeutyczną bo jej nie było jak nie było 10 dnia zabiegów.
Natomiast w domowej tak jak powyżej plus dodatkowo w pierwszym dniu info o rozpoczęciu zabiegów ( wpisywane bez nr cyklu) - raportowane do nfz wg zarządzenia w tym samym dniu lub następnym i na końcu zakończnie wizyt domowych czyli w ostatnim dniu.

* Szukaj

* Kto jest on-line

• Kropka Gości: 401
  • Kropka Ukrytych: 0
  • Kropka Użytkowników: 2
  • Kropka Użytkownicy online:

Reklama

* Aktywni

Paweł Paweł
9514 Wiadomości
mpi
3356 Wiadomości
PiotrSz
3292 Wiadomości
karolweksler
3239 Wiadomości
Michał Michał
3199 Wiadomości
09061303
3116 Wiadomości
Edward_B Edward_B
2994 Wiadomości
Bartosz Bartosz
2375 Wiadomości
maciek777 maciek777
2208 Wiadomości
cilazapril cilazapril
1646 Wiadomości

Reklama

Reklama

Style:3: index (domyslny), Portal (default), Display (default).
Pod-szablony:8: init, html_above, body_above, portal_above, main, portal_below, body_below, html_below.
Pliki językowe:8: SPortal.english (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), SPortal.english (domyslny), index+Modifications.english (domyslny), index+Modifications.polish-utf8 (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), index.english (domyslny), index.polish-utf8 (domyslny).
Arkusze stylów:1: portal (default).
Uwzględnione pliki:15 - 738KB. (pokaż)
Użytych zapytań: 29.

[Pokaż zapytania]