collapse

Reklama

Autor Wątek: KSEF  (Przeczytany 23872 razy)

1 Użytkownik i 7 Gości przegląda ten wątek.

Offline ernest

• Zaawansowany
  • **
  • Pomógł? 0
Odp: KSEF
« Odpowiedź #90 dnia: Kwietnia 01, 2026, 11:38:04 am »
Czy u Was też jest problem z (") w nazwie podmiotu ?
KSeF odrzuca mi fakturę, po rozmowie z pomocą Ksef okazało się, że problemem były (") i musiałem je usunąć.

Offline Bladek

• Kompletny nowicjusz
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #91 dnia: Kwietnia 01, 2026, 15:16:05 pm »
A mial ktos problem: Nie udalo sie przgotowac dokumentu faktury ustrukturyzowanej. blad tworzenia funkcji CreateKSeF_FA ?

Offline maciejj

• Sponsorzy Forum
  • Ekspert
  • Pomógł? 74
  • Wielkopolski OW NFZ
« Odpowiedź #92 dnia: Kwietnia 01, 2026, 17:17:34 pm »
Czy u Was też jest problem z (") w nazwie podmiotu ?
KSeF odrzuca mi fakturę, po rozmowie z pomocą Ksef okazało się, że problemem były (") i musiałem je usunąć.
O! nie w ksef, ale lekarz z tego powodu dziś nie mógł wysłać EZWM. Ciekawe

Offline renif_er

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #93 dnia: Kwietnia 01, 2026, 18:56:39 pm »
Dzień dobry wystawiłem dzisiaj pierwsza fakturę KSEF z szablonu. Walidację na SZOI przeszła pomyślnie. Dodam że wysyłam wszystko "ścieżką" ręczną. Po zalogowaniu do KSEF i próbie wczytania faktury wyskoczył komunikat jak w załączniku. Ktoś pisał wcześniej o nie wpisywaniu " albo żeby pilnować prefiksu do Polski przed nr telefonu a tu w moim przypadku nie napisali jaki błąd. Ktoś wie co może być

Offline banshe

• Kompletny nowicjusz
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #94 dnia: Kwietnia 01, 2026, 19:08:25 pm »
Mysle ze bez wgladu w XML nikt nie wywrozy jaki jest problem :)

Offline elamaciek2

• Zaawansowany
  • **
  • Pomógł? 3
« Odpowiedź #95 dnia: Kwietnia 01, 2026, 19:51:54 pm »
My kliknęliśmy "Wystaw fakturę" i wszystko przeszło ok na zielono pomimo tego "ostrzeżenia". Numer telefonu rzeczywiście był bez +48. Ale na razie przeszło.
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 01, 2026, 19:54:03 pm wysłana przez elamaciek2 »

Offline AvesM71

• Kompletny nowicjusz
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #96 dnia: Kwietnia 01, 2026, 19:57:25 pm »
U mnie tak samo. Przeszło mimo ostrzeżenia

Offline banshe

• Kompletny nowicjusz
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #97 dnia: Kwietnia 01, 2026, 19:59:46 pm »
A co Was powstrzymuje przed uzyciem sciezki automatycznej ? Moge pomoc na priv to ustawic :)

Offline 09061303

• Global Moderator
  • Ekspert
  • Pomógł? 335
  • Podkarpacki OW
« Odpowiedź #98 dnia: Kwietnia 01, 2026, 23:20:32 pm »
Ścieżka automatyczna kosztuje 350zł netto - jeśli dobrze zrozumiałem kontekst.
Kliknij pomógł, jeślim pomógł :-)

Offline Krzysztof SZ

• Zaawansowany
  • **
  • Pomógł? 5
« Odpowiedź #99 dnia: Kwietnia 02, 2026, 08:53:43 am »
tak kosztuje 350 zł netto i jeśli mavie pod tym samym nip wiecej stanowisk to na kazdej działa w ramach tego jedengo 350 zł działa bez problemowo w zasadzie trzy dodatkowe kliknięcia i nie trzeba kombinować
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 02, 2026, 08:55:40 am wysłana przez Krzysztof SZ »

Offline jedin

• Ekspert
  • Pomógł? 10
« Odpowiedź #100 dnia: Dzisiaj o 11:14:29 »
Witam u nas jest inny problem , jesteśmy jakby oddziałem Monaru z innego miasta i podlegamy pod głowny Monar w Warszawie, gdzie warszawa nadała nam dostep do ksef ale nie na głowny nip tylko nip z id wewn. , faktura w nfz zwalidowana poprawnie ale oczywiscie dane w fakurze sa na sam nip warszawski i  po wysłaniu do ksef czy to z programu czy ręcznie  wyrzuca błąd uwierzytelniania, , i zonk dostawca KAMSOFT sERUM , natenczas szuka rozwiazania, a u nas na razie wysłane po staremu

Offline Gabinet2013

• Super Specjalista
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #101 dnia: Dzisiaj o 12:20:29 »
hej,siadam do tego kombo jakim jest ksef połaczony z kspps,nie mam licencji pharmind...znajdzie sie dobra dusza, która wytłumaczy krok po kroku co zrobić i w programie i na szoi ,zeby przeszło?
Jestem po raportach statystycznych,robie żądanie rozliczenia,mam szablon,wczytuje do kspps i co dalej?

Offline Tomasz

• Specjalista
  • Pomógł? 5
« Odpowiedź #102 dnia: Dzisiaj o 16:16:07 »

rocznie czy miesięcznie?

Jak ma się dostęp do KSEF to wysłanie rachunku to w zasadzie tyle samo czynności co kiedyś wysłanie rachunku do SZOI (przy wcześniejszym sprawdzaniu czy faktura jest zgodna w wymogami NFZ jedna czynność więcej), więc dramatu nie ma. Oczywiście to zadziała tak tylko wtedy gdy osoba, która rozlicza NFZ ma też dostęp do KSEF.

Offline Gabinet2013

• Super Specjalista
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #103 dnia: Dzisiaj o 16:40:10 »

rocznie czy miesięcznie?

Jak ma się dostęp do KSEF to wysłanie rachunku to w zasadzie tyle samo czynności co kiedyś wysłanie rachunku do SZOI (przy wcześniejszym sprawdzaniu czy faktura jest zgodna w wymogami NFZ jedna czynność więcej), więc dramatu nie ma. Oczywiście to zadziała tak tylko wtedy gdy osoba, która rozlicza NFZ ma też dostęp do KSEF.

to jest chyba do 500 faktur

Online pabur

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 3
« Odpowiedź #104 dnia: Dzisiaj o 18:20:01 »
hej,siadam do tego kombo jakim jest ksef połaczony z kspps,nie mam licencji pharmind...znajdzie sie dobra dusza, która wytłumaczy krok po kroku co zrobić i w programie i na szoi ,zeby przeszło?
Jestem po raportach statystycznych,robie żądanie rozliczenia,mam szablon,wczytuje do kspps i co dalej?

Moja odpowiedź na innym forum:
"W trybie podstawowym automatycznie się nic nie wyśle do KSeF ale można zrobić to ręcznie, przy trybie podstawowym (czyli ręcznie wystawianej i wysyłanej fakturze do KSeF) nie musisz niczego wgrywać ani wykupować, trzeba w ustawieniach wybrać "tryb podstawowy" - tylko, jeśli ustawienia KSeF są na szaro to trzeba w Admin --> Uprawnienia --> i tam powinna być zaznaczona opcja "Prawo do konfiguracji KSeF".

Następnie wystarczy, że jak po pobraniu raportu z żądaniem rozliczenia z NFZ (jak do tej pory) i utworzeniu faktury w PPSie (tak jak dotychczas), klikasz w module rachunki "wyślij do pliku" a następnie ten utworzony plik wrzucasz na portal NFZ (SZOI) w katalog "do walidacji" (ten krok można pominąć, ale lepiej sprawdzić), i jeśli plik jest z walidowany w NFZ poprawnie to wgrywasz go do KSeF np logując się przez aplikację podatnika / ich stronę itp a następnie z KSeF kopiujesz numer tej faktury nadany przez KSeF i wklejasz go na portalu NFZ (np. SZOI) i to wszystko. Niczego nie trzeba kupować, wgrywać itp, nie jest to trudne wystarczy raz przejść procedurę, tak naprawdę to tylko 2 kroki więcej niż dotychczas przy trybie ręcznego wgrywania faktur do SZOI...
"

* Szukaj

* Kto jest on-line

• Kropka Gości: 1177
  • Kropka Ukrytych: 0
  • Kropka Użytkowników: 7
  • Kropka Użytkownicy online:

Reklama

* Aktywni

Paweł Paweł
9719 Wiadomości
mpi
3356 Wiadomości
PiotrSz
3299 Wiadomości
karolweksler
3256 Wiadomości
09061303
3225 Wiadomości
Michał Michał
3199 Wiadomości
Edward_B Edward_B
3136 Wiadomości
Bartosz Bartosz
2375 Wiadomości
maciek777 maciek777
2215 Wiadomości
cilazapril cilazapril
1646 Wiadomości

Reklama

Reklama

Style:3: index (domyslny), Portal (default), Display (default).
Pod-szablony:8: init, html_above, body_above, portal_above, main, portal_below, body_below, html_below.
Pliki językowe:8: SPortal.english (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), SPortal.english (domyslny), index+Modifications.english (domyslny), index+Modifications.polish-utf8 (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), index.english (domyslny), index.polish-utf8 (domyslny).
Arkusze stylów:1: portal (default).
Uwzględnione pliki:15 - 738KB. (pokaż)
Użytych zapytań: 29.

[Pokaż zapytania]