collapse

Reklama

Autor Wątek: skierowania na rehabilitację  (Przeczytany 1394 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Tomek811

• Specjalista
  • Pomógł? 7
skierowania na rehabilitację
« dnia: Grudnia 28, 2022, 17:47:27 pm »
Jak wygląda u Was kwestia eskierowań z poz na rehabilitację? Wystawiacie do pracowni fizjo lub poradni rehabilitacyjnej czy jest jakiś formularz do wysyłki eskierowania z możliwością uzupełnienia zabiegów itp. Tak jak to było w wersji papierowej?

Korzystamy z KS-Somed

Offline maciejj

• Sponsorzy Forum
  • Ekspert
  • Pomógł? 65
  • Wielkopolski OW NFZ
Odp: skierowania na rehabilitację
« Odpowiedź #1 dnia: Grudnia 28, 2022, 18:57:46 pm »
jeśli stworzysz formularz, to będzie, ale wg mnie to bez sensu. Oznacz usługę jako skierowanie na rehabilitację p1 i tyle (na karcie usługi). Jeśli koniecznie chcesz opisać zlecone zabiegi to wpisz to w uwagach. Chociaż fizjo i tak na wizycie fizjoterapeutycznej sami określają plan działania i pewnie nawet na to nie spojrzy. Jedynie lekarz fizjoterapii określa co ma zostać wykonane (tak wiem, teraz nastąpi krzyk jak to fizjo ma decydować a nie lekarz, przerabiałem wielokrotnie, choć nie wiem dlaczego uwagi pod mój adres były kierowane, ale tak teraz jest).

Offline Michał

• ForumPPS.pl
  • Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 102
  • Kujawsko-Pomorski OW
    • NZOZ "ARS MEDICA" Przychodnia Lekarska
« Odpowiedź #2 dnia: Lutego 15, 2023, 13:10:35 pm »
Ja mam właśnie formularz przygotowany z miejscem na uwagi i dodatkowym na ewentualne zabiegi. Wiem o ograniczeniach, które opisał maciejj, ale wg mnie warto z dwóch powodów.
1. Dzięki formularzowi lekarz może mieć w polach słowniki a tam info o braku przeciwskazań albo właśnie info o przeciwskazaniach dzięki czemu nie musi przy każdym wystawianiu pisać tego "ręcznie".
2. Formularz zawiera wszystkie niezbędne dane, które muszą się znaleźć na skierowaniu (dot. podmiotu, lekarza, pacjenta itd.) tak jak przed e-skierowaniami a dzięki temu w razie awarii P1 czy internetu lekarz może wydrukować takie papierowe skierowanie, które zgodnie z przepisami też jest ważne. Oczywiście żeby w oknie wizyty nie było widać tych nadmiarowych danych (na potrzeby ewentualnego wydruku formularza) można odpowiednio wyedytować formularz aby nie pokazywał konkretnych danych (wierszy tabeli).
Pozdrawiam
Michał (michalszy)

Offline 09061303

• Global Moderator
  • Ekspert
  • Pomógł? 325
  • Podkarpacki OW
« Odpowiedź #3 dnia: Lutego 15, 2023, 13:34:24 pm »
Ad.2 Dajesz rady przenieść z formatki karty dodawania usługi skierowania do formularza pole z przeciwwskazaniami czy operator musi wpisać to jeszcze raz? Jak kiedyś identycznie podszedłem do tematu tego skierowania, to nie było na to datasetu, a Kamsoft się wypiął na zgłoszenie.
Kliknij pomógł, jeślim pomógł :-)

Offline Michał

• ForumPPS.pl
  • Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 102
  • Kujawsko-Pomorski OW
« Odpowiedź #4 dnia: Lutego 16, 2023, 08:49:49 am »
Nie, ponieważ u mnie od zawsze lekarze korzystali z formularzy, więc wszelkie dane wpisywali w formularzu i tak robią też teraz (Oczywiście dane lekarza, pacjenta i ICD-10 przenoszą się do formularza) . Jak modyfikowałem formularze, to chyba wtedy w somedzie nawet jeszcze nie było tego pola z przeciwskazaniami, a jak je dodali to ze względu na to, że już miałem działający formularz nic z tym nie robiłem.

Poza tym w tym dedykowanym polu w oknie wybierania usługi nie ma właśnie słowników, więc jest to ogromny minus, który dzięki formularzom można wyeliminować.
Pozdrawiam
Michał (michalszy)

Offline 09061303

• Global Moderator
  • Ekspert
  • Pomógł? 325
  • Podkarpacki OW
« Odpowiedź #5 dnia: Lutego 16, 2023, 10:07:35 am »
Zgadzam się z Tobą, tylko weź pod uwagę taką rzecz, że jak w formatce usługi w polu na przeciwwskazania nie wprowadzisz nic, to w dedykowanym polu HL7 na przeciwwskazania Somed wstawia słowo "brak". W Twoim przypadku możesz mieć tak, że przy eSkierowaniu (powinno być to widać na wizualizacji eSkierowania) w warstwie elektronicznej idą sprzeczne informacje - w dedykowanym polu "brak", w polu z formularza z opisem "przeciwwskazania" czy jak sobie to opisałeś idzie info wprowadzone przez lekarza.
Kliknij pomógł, jeślim pomógł :-)

Offline Michał

• ForumPPS.pl
  • Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 102
  • Kujawsko-Pomorski OW
« Odpowiedź #6 dnia: Lutego 16, 2023, 16:36:19 pm »
zgadza się, ale chyba nie mam już siły aby jeszcze z tym tematem walczyć :)

Podobnie może być też z polem CITO. U mnie od zawsze było to w formularzach wybierane przez lekarzy a nie w oknie usługi :)
Pozdrawiam
Michał (michalszy)

* Szukaj

* Kto jest on-line

• Kropka Gości: 436
  • Kropka Ukrytych: 0
  • Kropka Użytkowników: 0

Nie ma żadnego użytkownika on-line.

Reklama

* Aktywni

Paweł Paweł
9409 Wiadomości
mpi
3356 Wiadomości
PiotrSz
3285 Wiadomości
Michał Michał
3191 Wiadomości
karolweksler
3153 Wiadomości
09061303
3079 Wiadomości
Edward_B Edward_B
2968 Wiadomości
Bartosz Bartosz
2375 Wiadomości
maciek777 maciek777
2201 Wiadomości
cilazapril cilazapril
1634 Wiadomości

Reklama

Reklama

Style:3: index (domyslny), Portal (default), Display (default).
Pod-szablony:8: init, html_above, body_above, portal_above, main, portal_below, body_below, html_below.
Pliki językowe:8: SPortal.english (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), SPortal.english (domyslny), index+Modifications.english (domyslny), index+Modifications.polish-utf8 (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), index.english (domyslny), index.polish-utf8 (domyslny).
Arkusze stylów:1: portal (default).
Uwzględnione pliki:15 - 738KB. (pokaż)
Użytych zapytań: 28.

[Pokaż zapytania]